Hopp til innhold

Holund om gullgesten: – Det er ikke religion, men jeg føler jeg får hjelp

Hans Christer Holund (32) gikk til topps i det som ble en svært tett og spennende 15-kilometer i ski-VM, og nå forklarer han hvorfor han pekte mot himmelen da han gikk over målstreken.

jZ3XML5x9os

GEST: Hans Christer Holund pekte mot himmelen da han krysset målstreken.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Det var stort. Det er nok det største jeg har gjort noen gang. Jeg hadde en god dag, og klarte å gjennomføre det som var planlagt, sier den nyslåtte verdensmesteren med tårer i øynene.

Det ble til slutt trippelt norsk på 15-kilometeren med intervallstart - av mange ansett som en av de gjeveste øvelsene i ski-VM. Holund tok gull, Simen Hegstad Krüger tok sølv, og den 22 år gamle Harald Østberg Amundsen tok på sensasjonelt vis den siste plassen på pallen.

g1v8GzUdv_U

Lyn-løperne Holund og Krüger delte pallen nok en gang.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Jeg tok det veldig pent første runden og gikk med god kontroll. Da jeg gikk siste runden, gikk jeg på følelser. Da får man ekstra energi, sier Holund.

– Hvilke følelser gikk du på?

– Å ... Det er så mange som har hjulpet meg på veien. Jeg har hatt noe ordentlige nedturer. Det er så mange jeg kan takke for dette gullet, sier Holund.

Pekte mot himmelen

Da Holund gikk over målstreken, strakk han hendene i været og pekte mot himmelen. Etterpå lurte alle i pressesonen på hvem eller hva denne gesten var til. Først ville han ikke si noe, men til slutt forklarte han.

– Jeg har forklart før at det er noe større. Det er ikke noe religion, men jeg føler at jeg får hjelp. Det høres sikkert dumt ut, sier Holund og smiler.

– Hva er det du tror på?

– Jeg tror på karma, på god karma. Jeg tror det er noe man får mer av og mindre av ut fra hvordan man oppfører seg, sier Holund.

– Snille handlinger?

Nå skal ikke jeg snakke meg opp her. De fleste gjør det uten å tenke over det.

Jeg er sånn at hvis jeg, finner jeg en edderkopp eller en veps i huset, så tar jeg ikke livet av den, da gjør jeg alt jeg kan for å slippe den ut i det fri. Det er fordi, tar jeg livet av den nå, så blir jeg straffet senere, forklarer Holund.

32-åringen slet med å holde tilbake tårene da han snakket med pressen etter gulløpet. Han forklarte at han så for seg alle som har hjulpet ham å nå denne gulldrømmen, og de tankene rørte ham mest.

4ksnhxHsWwY

TRIPPELT NORSK: Simen Hegstad Krüger. Hans Christer Holund og Harald Østberg Amundsen delte pallen.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Holund dro også linjene tilbake til årene da ting var så vanskelig at han vurderte å gi opp hele langrennsdrømmen.

– Jeg var veldig nær ved å legge opp i 2012/13, så jeg hadde ikke vært her om det ikke hadde vært for Lyn. Det var jo tre år jeg ikke gikk skirenn. 2010-2012. Jeg starta å studere, mista troen på at ski var noe jeg kunne fortsette med. Jeg bodde i en studentbolig på Nordberg midt i Lyn-land.

Holund fortalte at flere i og rundt klubben Lyn til slutt hjalp ham tilbake.

– Jeg vil dedisere dette gullet til alle som hjalp meg, sier han.

VM-debutant med sensasjonsløp tross fall

Den norske trioen leverte rene maktdemonstrasjonen, men i ettertid vil nok praten handle mye om hva Amundsen kunne fått til om han ikke hadde falt på slutten av sitt løp.

Amundsen er et ukjent navn for de aller fleste, men han er tidligere juniorverdensmester på denne distansen. I VM-debuten i Oberstdorf viste han at han virkelig er en mann for fremtiden, for fra et tidlig startnummer satte han standarden for hele løpet.

i2zTFQXFz50

Harald Østberg Amundsen så ikke ut som noen VM-debutant på 15-kilometeren.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da de andre storkanonene begynte sine løp, ble det raskt klart at Amundsen hadde gått i rakettfart.

Til slutt utbrøt NRK-ekspert Torgeir Bjørn at det faktisk så ut til at Amundsen kunne ta gull.

Men det var rett etter dette det gikk galt. Helt på tampen av løpet falt plutselig Amundsen i en sving. Potensielt avgjørende sekunder gikk tapt.

FALLET: Her gikk det galt for Amundsen, som likevel leverte sitt livs løp.

Likevel holdt altså tiden hans i mål til en smått sensasjonell bronse.

Jeg kunne aldri sett for meg dette. Jeg hadde håp om topp seks på en virkelig god dag. Dette er helt utrolig. Det er mye som går gjennom hodet nå, sier Amundsen.

Sundby leverte i sitt siste (?) VM-løp

Martin Johnsrud Sundby hadde friplass på distansen, siden han vant den i forrige ski-VM for to år siden.

Han har slitt kraftig med ryggproblemer de siste årene, og dette VM-rennet har vært hans eneste, store mål.

Han leverte også sitt beste løp på lang tid, og gikk inn til en syvendeplass.

– For meg var dette en stor opptur, selv om jeg ikke kjempet om medalje. Det er spesielt å si det, sier Sundby, som medgir at det kan ha vært noe av det siste vi ser av ham.

– Det kommer til å være mange overveielser fremover. De kommer ikke til å bli enkle, men jeg lovte meg selv å ikke ta noen avgjørelser i dag. Men at man nærmer seg noen veiskille, det kan jeg vel si, sier Sundby

Sportsnyheter

2Cp8K1vI4W4

Knust Modric etter ufattelig EM-drama: – Det er fælt

Luka Modric trodde han hadde sendt nasjonen sin videre i EM. I stedet gikk Kroatias store stjerne fra himmel til helvete sekunder før slutt.

m52Lanzr4NU

Superstjernens utrolige historie: Moren flyktet barbeint og gravid gjennom Sahara

Nico Williams (21) herjer for Spania i EM. Men hans vei dit innebærer en gravid mor på flukt, og en bror som banet vei.

Sondre Guttormsen stavbrekk

Her brekker Guttormsens stav i fire biter: – Det ble helt svart

Sondre Guttormsen er akkurat tilbake fra et langt skadeavbrekk, men under en konkurranse i Polen opplevde han alle stavhopperes store skrekk da staven brakk midt i hoppet.

Siste nytt

 • Florida Panthers tok sin første Stanley Cup-tittel i ishockey – avverget historisk kollaps

  Florida Panthers fant rytmen i grevens tid og sikret Stanley Cup-trofeet med 2-1-seier mot Edmonton Oilers i den sjuende finalen natt til tirsdag norsk tid.

  I år var første gang siden 1945 at NHL-finalen gikk til en sjuende og avgjørende kamp etter at ett av lagene ledet 3-0 etter de tre første kampene.

  82 år er gått siden et lag sist vant sluttspillet etter å ha ligget under 0-3 sammenlagt etter de tre første kampene.

  For Oilers sin del brast imidlertid drømmen om å kopiere kunststykket.

  Carter Verhaeghe førte Panthers i føringen 4.27 ut i første periode, men Edmonton Oilers utlignet drøye to minutter senere ved svenske Mattias Janmark.

  Den avgjørende scoringen kom 15 minutter ut i midtperioden da Sam Reinhart satte inn 2-1 for Panthers. Oilers presset på for utligning, men heroisk forsvarsspill sørget for at kampen endte 2-1 til Florida-laget.

  – Det er ikke en drøm lengre, men virkelighet, sa Florida-stjernen Matthew Tkachuk etter kampen. (NTB)

  Florida Panthers
 • Spania med full kontroll – Albania ute av EM

  Spania var allerede før dagens kamp vinnere av gruppe B. Dermed valgte de å gjøre ti bytter på laget før kampen mot Albania.

  Albania måtte vinne om de skulle ha sjanse til å gå videre i EM.

  Spanias reserver viste at de var spillesugne, for allerede etter 13 minutter fikk de uttelling da Ferrán Torres satte ballen i mål. Det ble kampens eneste mål.

  Dani Olmo ble tredd opp i mellomrommet og vendte opp for et Spania-lag på vei fremover. Han spilte gjennom Ferrán Torres som hadde kommet inn fra vingen. Alene med keeper gjorde Torres ingen feil og satt ballen i mål via stolperota.

  – Ett av EMs best regisserte angrep. Her stemmer alt for Spania, du ser de tar seg tid og så kommer stikkeren, sa TV 2s ekspertkommentator Yaw Amankwah.

  Etter en times spilt endret kampbildet seg. Albania var avhengige av å snu kampen og kastet flere folk i angrep. Det var nære ved å gi uttelling.

  Etter 64 minutter kommer Albania til en stor mulighet. Albania overrasket Spania med et kjapt frispark, og Broja dro seg fri i 16-meteren og fyrte av. Spania-keeperen var årvåken og fikk slått ballen unna.

  – De tar den overraskende, de tar den raskt, stor mulighet for Albania. Nå har også de begynt å produsere sjanser, sa TV 2-kommentator Endre Olav Osnes.

  Noen minutter senere var Broja frempå igjen, men også denne gangen var Raya med på notene.

  Albania var flere ganger nære med å få ballen over streken, men klarte aldri å få ballen i mål.

  Spania vant 1–0 og dermed ryker Albanerne ut med kun ett poeng i årets EM.

  Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group B Albania v Spain
  Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
 • Vellykket operasjon for Varga

  Barnabás Varga ble mandag operert på et lokalt sykehus i Stuttgart.

  Det opplyser det ungarske fotballforbundet på X.

  Forbundet skriver at operasjonen var velykket og at den ifølge legene foregikk uten komplikasjoner. De skriver videre at Varga kan forlate sykehuset allerede på onsdag.

  Varga ble i søndagens kamp mot Skottland skadet i en tøff duell med Skottland-keeperen.

  Varga pådro seg flere brudd i ansiktet i kollisjonen med Skottland-keeperen. Han fikk også en kraftig hjernerystelse.

  TEPPEHAV
  Foto: LLUIS GENE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal