Hopp til innhold

Holund om gullgesten: – Det er ikke religion, men jeg føler jeg får hjelp

Hans Christer Holund (32) gikk til topps i det som ble en svært tett og spennende 15-kilometer i ski-VM, og nå forklarer han hvorfor han pekte mot himmelen da han gikk over målstreken.

jZ3XML5x9os

GEST: Hans Christer Holund pekte mot himmelen da han krysset målstreken.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Det var stort. Det er nok det største jeg har gjort noen gang. Jeg hadde en god dag, og klarte å gjennomføre det som var planlagt, sier den nyslåtte verdensmesteren med tårer i øynene.

Det ble til slutt trippelt norsk på 15-kilometeren med intervallstart - av mange ansett som en av de gjeveste øvelsene i ski-VM. Holund tok gull, Simen Hegstad Krüger tok sølv, og den 22 år gamle Harald Østberg Amundsen tok på sensasjonelt vis den siste plassen på pallen.

g1v8GzUdv_U

Lyn-løperne Holund og Krüger delte pallen nok en gang.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Jeg tok det veldig pent første runden og gikk med god kontroll. Da jeg gikk siste runden, gikk jeg på følelser. Da får man ekstra energi, sier Holund.

– Hvilke følelser gikk du på?

– Å ... Det er så mange som har hjulpet meg på veien. Jeg har hatt noe ordentlige nedturer. Det er så mange jeg kan takke for dette gullet, sier Holund.

Pekte mot himmelen

Da Holund gikk over målstreken, strakk han hendene i været og pekte mot himmelen. Etterpå lurte alle i pressesonen på hvem eller hva denne gesten var til. Først ville han ikke si noe, men til slutt forklarte han.

– Jeg har forklart før at det er noe større. Det er ikke noe religion, men jeg føler at jeg får hjelp. Det høres sikkert dumt ut, sier Holund og smiler.

– Hva er det du tror på?

– Jeg tror på karma, på god karma. Jeg tror det er noe man får mer av og mindre av ut fra hvordan man oppfører seg, sier Holund.

– Snille handlinger?

Nå skal ikke jeg snakke meg opp her. De fleste gjør det uten å tenke over det.

Jeg er sånn at hvis jeg, finner jeg en edderkopp eller en veps i huset, så tar jeg ikke livet av den, da gjør jeg alt jeg kan for å slippe den ut i det fri. Det er fordi, tar jeg livet av den nå, så blir jeg straffet senere, forklarer Holund.

32-åringen slet med å holde tilbake tårene da han snakket med pressen etter gulløpet. Han forklarte at han så for seg alle som har hjulpet ham å nå denne gulldrømmen, og de tankene rørte ham mest.

4ksnhxHsWwY

TRIPPELT NORSK: Simen Hegstad Krüger. Hans Christer Holund og Harald Østberg Amundsen delte pallen.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Holund dro også linjene tilbake til årene da ting var så vanskelig at han vurderte å gi opp hele langrennsdrømmen.

– Jeg var veldig nær ved å legge opp i 2012/13, så jeg hadde ikke vært her om det ikke hadde vært for Lyn. Det var jo tre år jeg ikke gikk skirenn. 2010-2012. Jeg starta å studere, mista troen på at ski var noe jeg kunne fortsette med. Jeg bodde i en studentbolig på Nordberg midt i Lyn-land.

Holund fortalte at flere i og rundt klubben Lyn til slutt hjalp ham tilbake.

– Jeg vil dedisere dette gullet til alle som hjalp meg, sier han.

VM-debutant med sensasjonsløp tross fall

Den norske trioen leverte rene maktdemonstrasjonen, men i ettertid vil nok praten handle mye om hva Amundsen kunne fått til om han ikke hadde falt på slutten av sitt løp.

Amundsen er et ukjent navn for de aller fleste, men han er tidligere juniorverdensmester på denne distansen. I VM-debuten i Oberstdorf viste han at han virkelig er en mann for fremtiden, for fra et tidlig startnummer satte han standarden for hele løpet.

i2zTFQXFz50

Harald Østberg Amundsen så ikke ut som noen VM-debutant på 15-kilometeren.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da de andre storkanonene begynte sine løp, ble det raskt klart at Amundsen hadde gått i rakettfart.

Til slutt utbrøt NRK-ekspert Torgeir Bjørn at det faktisk så ut til at Amundsen kunne ta gull.

Men det var rett etter dette det gikk galt. Helt på tampen av løpet falt plutselig Amundsen i en sving. Potensielt avgjørende sekunder gikk tapt.

FALLET: Her gikk det galt for Amundsen, som likevel leverte sitt livs løp.

Likevel holdt altså tiden hans i mål til en smått sensasjonell bronse.

Jeg kunne aldri sett for meg dette. Jeg hadde håp om topp seks på en virkelig god dag. Dette er helt utrolig. Det er mye som går gjennom hodet nå, sier Amundsen.

Sundby leverte i sitt siste (?) VM-løp

Martin Johnsrud Sundby hadde friplass på distansen, siden han vant den i forrige ski-VM for to år siden.

Han har slitt kraftig med ryggproblemer de siste årene, og dette VM-rennet har vært hans eneste, store mål.

Han leverte også sitt beste løp på lang tid, og gikk inn til en syvendeplass.

– For meg var dette en stor opptur, selv om jeg ikke kjempet om medalje. Det er spesielt å si det, sier Sundby, som medgir at det kan ha vært noe av det siste vi ser av ham.

– Det kommer til å være mange overveielser fremover. De kommer ikke til å bli enkle, men jeg lovte meg selv å ikke ta noen avgjørelser i dag. Men at man nærmer seg noen veiskille, det kan jeg vel si, sier Sundby

Sportsnyheter

Kritisk til Nordås-taktikk: – «Hvorfor fulgte du ikke din egen plan?»

Narve Gilje Nordås var sjanseløs i sesongens første Diamond League-stevne. Trener Gjert Ingebrigtsen er kritisk til taktikken underveis.

Siste nytt

  • Hovland trøblet igjen i PGA-comebacket

    Norges golfstjerne Viktor Hovland fikk en brutal start på dag to av PGA-turneringen i Charlotte i USA.

    Hovland startet på hull 10 og noterte seg for fire bogeyer på de seks første hullene. De siste tolv hullene endte tre under par og reddet dagen noe.

    Dermed endte dag to som den første med én over par.

    – Måten han snur denne dagen på, som startet så dårlig, er helt nydelig gjort, sa Discovery-kommentator Per Haugsrud.

    Turneringen i North Carolina har total premiesum på 20 millioner dollar. Enn så lenge er Xander Schauffele fra USA på topp.

    Hovland avsluttet fjorårssesongen strålende, men han har ikke klart å finne tilbake til storspillet så langt i år. Etter at han misset cuten i US Masters for en snau måned siden, tok han pause for å prioritere trening. (NTB)

    The Masters - Round One
    Foto: ANDREW REDINGTON / AFP
  • BA: Lysekloster har lagt inn protest etter cupkampen mot KFUM

    Lysekloster har lagt inn protest etter at KFUM Oslo brukte en suspendert spiller i runden før avansementet mot 2.-divisjonslaget.

    KFUM slo Lysekloster 3-2 onsdag.

    – Etter samtaler med advokater som har erfaring med slikt, har vi nå valgt å sende inn en protest, sier daglig leder Svein Kollen i Lysekloster til Bergensavisen.

    KFUM-spiller Adnan Hadzic spilte 3.-rundekampen mot Sogndal og endte opp med å få avgjørende betydning da han scoret i straffesparkkonkurransen.

    Samtidig hadde Hadzic gult kort fra både første og andre runde og skulle dermed ha vært plassert på tribunen. I neste runde slo KFUM ut Lysekloster som nå har lagt inn protest.

    En protest må varsles innen 48 timer etter kampslutt, det vil si før klokken 20 fredag. Like før fristen gikk ut, sendte Kollen og co. protesten inn til Norges Fotballforbund (NFF), skriver BA.

    I utgangspunktet er det Sogndal som er part i saken. Sogndal protesterte ikke etter nederlaget mot KFUM. NFF er kjent med tabben og har uttalt at de vil ta stilling til om det blir en sanksjonssak i neste uke, melder Bergensavisen.

    – Her har vi gjort en tabbe vi ikke har vært klar over. Det er bare å beklage det, sa daglig leder Thor Erik Stenberg i KFUM til VG. (NTB)

    NM i fotball 2024 Cup 4. runde: Lysekloster - KFUM Oslo (2-3)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Fiasko for skadeplaget Casper Ruud i Roma

    Det snudde fort for Casper Ruud i Roma. Etter 6-0 i det første settet ble det trøbbel for nordmannen som sviktet på grusen.

    Ruud tapte til slutt 2.-rundekampen med sifrene 6-0, 4-6, 4-6.

    De to første settene var som dag og natt for Ruud. 6-0 på en halvtime med Kecmanovic som fikk behandling for ryggtrøbbel, ble fulgt opp av at Ruud måtte inn i behandlingsrommet i sett nummer to.

    Nordmannen så ut til å strekke litt på korsryggen før han forlot grusen.

    – Han er ikke typen til å gå ut hvis det ikke er noe. Jeg tror nok han kjente noe, sa TV 2s ekspert Christer Francke.

    I det avgjørende settet endte det med tap, kun det fjerde på grus denne sesongen.

    Tapet var det første mot Kecmanovic på grus. Ruud og Kecmanovic kjenner hverandre godt. De har spilt flere doubleturneringer sammen, og de har også stått på hver sin side av nettet en rekke ganger.

    Ruud har tatt seg til semifinalen i Roma tre ganger. Han debuterte i turneringen i 2019 som kvalifiseringsspiller og tok seg til kvartfinalen. Alle fire tapene i storturneringen har vært mot en topp ti-spiller.

    Men i Roma i år sa det stopp for Ruud, som av mange ses på som den største vinnerkandidaten i Grand Slam-turneringen Roland-Garros senere i mai. (NTB)

    Casper Ruud i Roma
    Foto: TIZIANA FABI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal