Hopp til innhold

Holund om gullgesten: – Det er ikke religion, men jeg føler jeg får hjelp

Hans Christer Holund (32) gikk til topps i det som ble en svært tett og spennende 15-kilometer i ski-VM, og nå forklarer han hvorfor han pekte mot himmelen da han gikk over målstreken.

jZ3XML5x9os

GEST: Hans Christer Holund pekte mot himmelen da han krysset målstreken.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Det var stort. Det er nok det største jeg har gjort noen gang. Jeg hadde en god dag, og klarte å gjennomføre det som var planlagt, sier den nyslåtte verdensmesteren med tårer i øynene.

Det ble til slutt trippelt norsk på 15-kilometeren med intervallstart - av mange ansett som en av de gjeveste øvelsene i ski-VM. Holund tok gull, Simen Hegstad Krüger tok sølv, og den 22 år gamle Harald Østberg Amundsen tok på sensasjonelt vis den siste plassen på pallen.

g1v8GzUdv_U

Lyn-løperne Holund og Krüger delte pallen nok en gang.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Jeg tok det veldig pent første runden og gikk med god kontroll. Da jeg gikk siste runden, gikk jeg på følelser. Da får man ekstra energi, sier Holund.

– Hvilke følelser gikk du på?

– Å ... Det er så mange som har hjulpet meg på veien. Jeg har hatt noe ordentlige nedturer. Det er så mange jeg kan takke for dette gullet, sier Holund.

Pekte mot himmelen

Da Holund gikk over målstreken, strakk han hendene i været og pekte mot himmelen. Etterpå lurte alle i pressesonen på hvem eller hva denne gesten var til. Først ville han ikke si noe, men til slutt forklarte han.

– Jeg har forklart før at det er noe større. Det er ikke noe religion, men jeg føler at jeg får hjelp. Det høres sikkert dumt ut, sier Holund og smiler.

– Hva er det du tror på?

– Jeg tror på karma, på god karma. Jeg tror det er noe man får mer av og mindre av ut fra hvordan man oppfører seg, sier Holund.

– Snille handlinger?

Nå skal ikke jeg snakke meg opp her. De fleste gjør det uten å tenke over det.

Jeg er sånn at hvis jeg, finner jeg en edderkopp eller en veps i huset, så tar jeg ikke livet av den, da gjør jeg alt jeg kan for å slippe den ut i det fri. Det er fordi, tar jeg livet av den nå, så blir jeg straffet senere, forklarer Holund.

32-åringen slet med å holde tilbake tårene da han snakket med pressen etter gulløpet. Han forklarte at han så for seg alle som har hjulpet ham å nå denne gulldrømmen, og de tankene rørte ham mest.

4ksnhxHsWwY

TRIPPELT NORSK: Simen Hegstad Krüger. Hans Christer Holund og Harald Østberg Amundsen delte pallen.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Holund dro også linjene tilbake til årene da ting var så vanskelig at han vurderte å gi opp hele langrennsdrømmen.

– Jeg var veldig nær ved å legge opp i 2012/13, så jeg hadde ikke vært her om det ikke hadde vært for Lyn. Det var jo tre år jeg ikke gikk skirenn. 2010-2012. Jeg starta å studere, mista troen på at ski var noe jeg kunne fortsette med. Jeg bodde i en studentbolig på Nordberg midt i Lyn-land.

Holund fortalte at flere i og rundt klubben Lyn til slutt hjalp ham tilbake.

– Jeg vil dedisere dette gullet til alle som hjalp meg, sier han.

VM-debutant med sensasjonsløp tross fall

Den norske trioen leverte rene maktdemonstrasjonen, men i ettertid vil nok praten handle mye om hva Amundsen kunne fått til om han ikke hadde falt på slutten av sitt løp.

Amundsen er et ukjent navn for de aller fleste, men han er tidligere juniorverdensmester på denne distansen. I VM-debuten i Oberstdorf viste han at han virkelig er en mann for fremtiden, for fra et tidlig startnummer satte han standarden for hele løpet.

i2zTFQXFz50

Harald Østberg Amundsen så ikke ut som noen VM-debutant på 15-kilometeren.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Da de andre storkanonene begynte sine løp, ble det raskt klart at Amundsen hadde gått i rakettfart.

Til slutt utbrøt NRK-ekspert Torgeir Bjørn at det faktisk så ut til at Amundsen kunne ta gull.

Men det var rett etter dette det gikk galt. Helt på tampen av løpet falt plutselig Amundsen i en sving. Potensielt avgjørende sekunder gikk tapt.

FALLET: Her gikk det galt for Amundsen, som likevel leverte sitt livs løp.

Likevel holdt altså tiden hans i mål til en smått sensasjonell bronse.

Jeg kunne aldri sett for meg dette. Jeg hadde håp om topp seks på en virkelig god dag. Dette er helt utrolig. Det er mye som går gjennom hodet nå, sier Amundsen.

Sundby leverte i sitt siste (?) VM-løp

Martin Johnsrud Sundby hadde friplass på distansen, siden han vant den i forrige ski-VM for to år siden.

Han har slitt kraftig med ryggproblemer de siste årene, og dette VM-rennet har vært hans eneste, store mål.

Han leverte også sitt beste løp på lang tid, og gikk inn til en syvendeplass.

– For meg var dette en stor opptur, selv om jeg ikke kjempet om medalje. Det er spesielt å si det, sier Sundby, som medgir at det kan ha vært noe av det siste vi ser av ham.

– Det kommer til å være mange overveielser fremover. De kommer ikke til å bli enkle, men jeg lovte meg selv å ikke ta noen avgjørelser i dag. Men at man nærmer seg noen veiskille, det kan jeg vel si, sier Sundby

Siste nytt

 • Henrik Ingebrigtsen imponerte – slo egen bestetid

  Henrik Ingebrigtsen løp inn til personlig bestenotering på 5000 meter i belgiske Oordegem lørdag. Tiden var på 13.13,99.

  Hans tidligere personlige beste på distansen var 13:15,38.

  32-åringens prestasjon er imponerende etter en lang skadehistorikk over flere år. Ingebrigtsen løp også inn til solide 7.51,09 på 3000 meteren i Moelv forrige søndag.

  Narve Gilje Nordås imponerte også i belgiske Oordegem på 1500-meteren. 3.34,70 lød tiden.

  Pressekonferanse Bislett Games
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Aursnes og Benfica sikret seriegullet i Portugal

  Fredrik Aursnes og Benfica tok sitt 38. ligagull da de slo Santa Clara 3-0 lørdag. Tittelen var deres første siden 2019.

  Gonçalo Ramos og Rafa Silva sendte hjemmelaget i føringen før pause. I det 60. minutt fastsatte Alejandro Grimaldo sluttresultatet da han var sikker fra ellevemetersmerket.

  Fredrik Aursnes spilte hele kampen for Lisboa-laget. Nordmannen har notert seg for to mål og fem målgivende på 28 kamper denne sesongen og har vært en av de sentrale spillerne på veien mot seriegullet.

  Andreas Schjelderup satt også på benken for Benfica.

  Porto kunne ta igjen rødtrøyene hvis resultatene gikk deres vei lørdag. Men da Benfica vant sin kamp holdt det ikke med 3-0-seier over Vioria Guimarares og de blåkledde endte som nummer to.

  Braga har sikret seg tredjeplassen, mens Sporting endte som nummer fire.

  Pacos Ferreira og øylaget Santa Clara må belage seg på nedrykk. (NTB)

  Portugal Soccer Portuguese League
  Foto: Armando Franca / AP
 • Storspill fra Hovland

  Viktor Hovland storspilte på dag tre av PGA-turneringen i Texas. Etter en tung start på turneringen, slo han virkelig tilbake med seks birdier. Det ble også to bogeys på nordmannen, blant annet på nest siste hull, men han klatret likevel fra 29. til en delt 10.-plass da han var ferdig med nest siste runde.

  I skrivende stund er det argentinske Emiliano Grillo som leder, 10 under par. Den tredje runden er ikke ferdigspilt.

  Viktor Hovland
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste