Hopp til innhold

Her vrir desperat Sundby seg i smerte – setter ti centimeter lange nåler i ryggen

OBERSTDORF (NRK): Martin Johnsrud Sundby har prøvd alt for å fikse problemene med ryggen. En av de meste desperate metodene slo helt feil ut.

Tirsdag var Sundby på plass sammen med Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Sjur Røthe og debutant Harald Østberg Amundsen under Skiforbundets pressekonferanse, som del av det norske laget til onsdagens 15 kilometer-distanse.

– Drita kjedelig

ZVJBcJOtFig

BLID OG KLAR: Martin Johnsrud Sundby sjekker mobilen etter en økt i Oberstdorf-løypene den siste uken.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Den regjerende mesteren har friplass på distansen. Det er også bestemt at det er den eneste øvelsen han går i mesterskapet. Selv om dét har vært en uvant opplevelse, møtte han mediene akkurat like avslappet som han har vært på trening siden landslaget ankom VM-landsbyen for en drøy uke siden.

Sundby føler han har vært på ferie, kost seg, men også «kjedet seg i hjel» fordi han «har stampet i fjellene her» i ti dager i strekk.

– Det har vært drita kjedelig å være her og se på skirenn. Jeg har prøvd å være minst mulig i veien, holde lav profil og gjøre min greie. Så var det surt å se duatlon på lørdag, men jeg hadde ikke noe der å gjøre heller.

– Jeg har fått litt sol i ansiktet og trent det jeg planla. Jeg er kjempespent, jeg har ikke hatt et eneste skirenn å skape selvtillit på, så det jeg stiller med av selvtillit i morgen, har jeg eventuelt fra gamle bravader.

– Tiltrekkende tanke

Selvtilliten var i hvert fall ikke bedre i januar måned. Da var han stresset og frustrert før helt avgjørende kvalifiseringsrenn til VM.

I NRK-dokumentaren «Sundby mot verden» og episode 4, som omhandler den siste oppkjøringen, får seeren et unikt innblikk i veteranen kamp mot klokken for å redde seg ryggproblemene som har herjet ham i godt over ett år.

Det var samme uke som han gikk svært viktige renn under Norgescup på Lygna i januar, satte han åtte sprøyter med lokalbedøvelse på en klinikk på Majorstuen. Nålene var ti centimeter lange og gikk langt inn i leddene i Sundbys korsrygg.

– Det å sette en sprøyte for å få bort problemet, det var en tiltrekkende tanke, sier Sundby.

Sundby 2

NÅLENE SETTES: Martin Johnsrud Sundby har store smerter når legene forsøker en behandlingsmetode

Foto: Sondre Matre Fossum / NRK

Sundby mot verden i NRK TV: episode 1: «Vraket fra landslaget», episode 2: «Familien og toppidretten», episode 3: «Broket oppkjøring», episode 4: «Siste forberedelser».

– Ikke en prosent klokere

Det var broren, som også er trener og nærmeste støttespiller, som la forslaget på bordet, forteller begge to. På operasjonsbordet bet Sundby tennene sammen i smerter. Han bannet lavt. «Dritvondt», uttalte han når det hele er over. Det ble ikke bedre av at behandlingen overhodet ikke gikk som forventet.

– Jeg følte nesten han gjorde det for min skyld. Vi skulle gjøre alt for at det gikk i orden. Jeg fikk dårlig samvittighet. Han stupte i det. Han var så lite kritisk som jeg aldri har sett ham før, sier Sondre Sundby i dokumentaren.

Sundby

STOR SMERTE: Martin Johnsrud Sundby, her på operasjonsbordet tidligere denne sesongen.

Foto: Sondre Matre Fossum / NRK

Målet var å gå rett på rulleskimøllen og provosere frem smertene. For å se hva som er status når leddene var bedøvet.

– Ikke en prosent klokere, sa Sundby på treningsmøllen i januar og la til at han rett og slett fikk mer vondt etter sprøytebehandlingen.

– Bilde på desperasjon

I dag sier Sundby til NRK at bildene fra klinikken i januar er et greit bevis på den desperasjonsmodusen han har vært i.

– Det ble bare sånn at jeg bare måtte kaste alle kortene. Det er et veldig tydelig bilde på desperasjon, fordi alle MR-bilder har vist at det ikke fantes problemer i leddene. Likevel valgte jeg å gjøre en diagnostisk test på om det ligger der.

– Ryggen har vært i veien og ødelagt siden mai. Det er klart en treningssesong med et sånt type hinder i mitt liv, er ræva.

Tar lang tid

VTlm8HPPQwU

KLAR FOR DYST: Martin Johnsrud Sundby sammen med Sjur Røthe, etter pressekonferansen før onsdagens 15 kilometer i intervallstart.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han fikk naturligvis også på pressekonferansen spørsmål om ryggen, som for hans del er det aller største spenningsmomentet.

Sundby påpeker at formen er bedre enn den har vært tidligere, men han erkjenner at han ikke har begrep om hvor han står.

Den lange og desperate kampen om hvordan kvitte seg med, eventuelt forebygge ryggsmertene i muskulaturen i konkurranse, har handlet om fire MR-undersøkelser, kontakt med 20 behandlere.

Han forteller at ryggteamet på Ullevål sykehus i desember fant ut hvilken muskulatur som har koblet ut eller ikke lenger henger med. Den er rett og slett satt ut av spill.

– Når den ikke fungerer, kollapser på en måte resten. Det tar fryktelig lang tid å behandle, så jeg har brukt strøm, nåler og terapeuter. Så tar det bare fryktelig lang tid å få den tilbake.

– Som teamet sa, smertene er like når du får en prolaps. Men det er heldigvis ikke prolaps, det er muskler, og det ordner seg. Det tar bare litt tid, sier Sundby.

Onsdag lukkes Sundbys VM-kapittel i Oberstdorf. Så vil tiden vise om det blir en solskinnshistorie.

Siste nytt

  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen avslutter karrieren etter inneværende sesong.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    – Jeg har gått en litt annerledes vei enn mange andre. Tok bachelor i sykepleie rett etter videregående og dro to år til USA etter det og har de siste ti årene satset for fullt som langrennsløper, men nå er den reisen over, legger hun til.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    Selv trekker tromsøværingen fram sjuendeplassen i sprint under VM i Oberstdorf som et naturlig høydepunkt. Det har også blitt fire sesonger på landslaget og 86 starter i verdenscupen.

    – Et nytt kapittel i livet står for tur, og nå gleder jeg meg til å starte i jobb som sykepleier på infeksjonsmedisinsk avdeling, skriver 34-åringen. (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal