Hopp til innhold

Jon Herwig Carlsen er død: – Et unikum som kommentator

Den folkekjære sportskommentatoren og TV-personligheten ble 84 år.

Jon Herwig Carlsen

LENGRE TIDS SYKDOM: Jon Herwig Carlsen sovnet stille inn søndag kveld. Han ble 84 år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det bekrefter familien overfor NRK.

Han døde søndag kveld etter lengre tids sykdom. Han sovnet stille inn med de nærmeste rundt seg, opplyser sønnen Jon Christian Herwig Carlsen til NRK.

Jon Herwig Carlsen vil huskes som en av Norges største formidlere av sport, og for mange vil han alltid være den ene halvparten av den svært populære kommentatorduoen han dannet sammen med Kjell Kristian Rike.

De to kommenterte langrenn og skiskyting sammen for NRK fra starten av 1970-tallet til Rikes bortgang i 2008. Carlsen fikk samme år kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for å underholde sportsinteresserte i det ganske land. Han ble også tildelt Gullrutens hederspris i 2007.

SE: Høydepunkter fra Jon Herwig Carlsens kommentatorkarriere.

– Noe av det største

Han var et unikum som kommentator i NRK i rundt 50 år.

Det sier tidligere kommentatorkollega Arne Scheie om Carlsen. Duoen kommenterte hopp sammen på NRK i en årrekke.

Jeg vil jo huske Jon Herwig som en fantastisk god venn og kollega. Jeg var så heldig at jeg i 12 år fikk den gleden av å kommentere hopp sammen med han. Jeg har hatt fantastiske år i NRK, men den tiden jeg fikk lov til å reise og kommentere med Jon tror jeg er noe av det største.

Arne Scheie blir intervjuet om Nils Arne Eggens død.

HYLLER: Arne Scheie var en nær venn av Carlsen.

Foto: Snorre Tønset / NRK

Tidligere skiskytter Liv Grete Skjelbreid er også full av lovord om Carlsen og hyller kommentatorlegenden for hans bidrag til sporten.

Jeg har bare fine ord å si om Jon Herwig. Han var med på å utvikle skiskyting til det det er i dag. Han hadde en stor ære for at det ble så interessant som det ble. Carlsen bidro enormt med sin væremåte, humør og sin fantastiske kommentering.

De to jobbet også sammen i flere år i NRK.

Det som er så beundringsverdig er at han var en utrolig humørspreder og en motivator med å være seg selv. Å være sammen med han har alltid vært gøy. Rett og slett en fantastisk person. Han var en inspirator og et bevis på at man kunne være seriøs i jobben og ha det gøy på jobb. Slik var han en person jeg lærte mye av, sier Skjelbreid til NRK.

Liv Grete Skjelbreid

DEDIKERT: Liv Grete Skjelbreid mener at i jobbsammenheng har hun aldri vært borti noen som har vært så godt forberedt som Herwig Carlsen.

Hun får støtte av Ole Einar Bjørndalen, som uttrykker sin takknemlighet for hva Carlsen gjorde for skiskytingen.

– Han har vært en legende innen skiskytter-kommenteringen. Han har fulgt meg og idretten vår i så mange år. Det var han og Kjell Kristian Rike som var gründerne som fikk skiskytingen til å bli populært i Norge. Han var i tillegg en god venn. Han var alltid til stede, alltid i godt humør og alltid optimistisk, sier han til NRK.

Bjørndalen og kona Domratsjeva i bakgrunnen

LEGENDE: Bjørndalen kaller Carlsen en legende innen TV-kommentering. Han mener Carsens kompetanse og interesse for skiskyting var langt foran sin tid.

Foto: Berit Roald

– Veldig trist

Carlsen, som er kjent for å stadig by på såkalte limericks på lufta, ble tidlig opphavsmannen til uttrykket «stafett er stafett». Han er også mannen bak det desperate og mye omtalte TV-skriket «la ham få en stav, da» den gangen Oddvar Brå brakk den berømte staven i Oslo i 1982.

Det var alltid voldsomt med glede og aktivitet rundt han. Uansett hvordan det gikk i renn, hvis du snakket med han, ble du likevel optimist. Han hadde et vinnende vesen. Han var en bra journalist å ha rundt deg. Aldri sett han annet enn positiv og blid, sier Brå til NRK.

Da Brå brakk staven. 
VM i Oslo 1982. Under siste etappe av stafetten, brekker Oddvar Brå staven idet han passerer russeren. Det var dramatikk helt inn til mål.

KOMMENTERTE: Under siste etappe av stafetten, brekker Oddvar Brå staven idet han passerer russeren. Det var dramatikk helt inn til mål.

Carlsen kommenterte en rekke idretter som blant annet skiskyting, langrenn, skihopping, ishockey og motorsport.

Veldig trist. Det er en mann som har betydd umåtelig mye for skisporten. Han og Kjell Kristian Rike skapte på mange måter det moderne langrennet, sier langrennslegenden Vegard Ulvang om Carlsen.

Vegard Ulvang

Uvurderlig: – Hans betydning er uvurderlig, og det er noe skisporten høster av i dag. Jeg har aldri sett han sur. Den mannen var alltid glad og blid, sier Ulvang om kommentatorlegenden.

Foto: Snorre Tønset / NRK

Den tidligere landslagsprofilen i ishockey, Jim «Jimmer'n» Marthinsen, synes bortgangen til Carlsen er utrolig trist.

– Han var en stor skikkelse for ishockey, spesielt under min periode.

Kvinnenes fellesstart i Khanty-Mansijsk 18. mars 2012 ble Carlsens siste renn som NRK-kommentator. Mange hadde forventet at den folkekjære kommentatoren skulle runde av med en limerick, men i stedet takket en alvorspreget Carlsen seerne for følget.

Les også: Den største stemmen 

Jon Herwig Carlsen
Jon Herwig Carlsen

– Jeg vil gjerne takke for meg. Jeg har hatt det utrolig gøy gjennom alle disse årene, og jeg håper at dere andre også har hatt det gøy, sa den populære NRK-veteranen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier følgende om Carlsen i en uttalelse:

– Jon Herwig Carlsen var en av NRKs viktigste sportsjournalister i en mannsalder. En fantastisk formidler og stemningsskaper. Han jobbet med mange idretter, men det er vel fra skiskyting vi husker ham aller best. Det er vemodig at den siste av paret Rike og Carlsen nå er borte. Han holdt orden på tidsdifferanser, «bom oppe til høyre» og ikke minst gjenreiste han limerickens plass i folkesjela som en del av showet.

I 2012 var han lørdagsgjesten i Lørdagsrevyen. Det innslaget kan du se her:

Lørdagsgjest: Jon Herwig Carlsen

Lørdagsgjest: Jon Herwig Carlsen

Siste nytt

 • Quick-Steps sportssjef koronasmittet

  Quick-Step-topp Tom Steels har testet positivt på korona og forlater Tour de France. Pressesjefen lider samme skjebne.

  «Det er leit at de testet positivt og må forlate Tour de France», heter det i uttalelsen.

  «Alle rytterne testes daglig», opplyser de videre.

  Quick-Steps Yves Lampaert vant den første etappen av årets utgave av Tour de France. Rittet fortsetter lørdag med en etappe fra Roskilde til Nyborg, skriver NTB.

  Quick-Step-laget to dager før 2022-utgaven av Tour de France
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Europatouren avviser krav fra LIV-utbrytere

  16 spillere som er tilknyttet europatouren på LIV-touren, sendte fredag et åpent brev til europatouren der de ba om at sanksjonene og bøtene måtte trekkes tilbake. Deretter satte de en frist før de skulle ta saken videre.

  Europatour-toppen Keith Pelley vil imidlertid ikke gi opp kampen mot LIV-touren.

  – Spillerne visste at når de sluttet seg til LIV Golf så ville det få konsekvenser. På et tidspunkt forsto og aksepterte mange det, så det er ikke troverdig at noen nå skal være overrasket over tiltakene vi har tatt, sier han, ifølge NTB.

  Ian Poulter, LIV golf
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
 • Juniorjentene til VM-finale

  Norge banket Nederland 32-23 og innkasserte finalebillett i junior-VM i håndball for kvinner. Tittelkampen spilles mot Ungarn søndag.

  Det sto 14-14 etter første omgang, men etter hvilen ble Nederland løpt i senk av de norske juniorjentene.

  Martine Andersen og Johanne Nypan noterte begge seks mål i fredagens semifinale i slovenske Celje. I mål hadde June Krogh rundt 50 i redningsprosent.

  – I 25 minutter i annen omgang pakket vi fullstendig igjen, og det er det som avgjør, sa landslagstrener Tore Johannessen til handball.no etter seieren.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste