Hopp til innhold

Jon Herwig Carlsen er død: – Et unikum som kommentator

Den folkekjære sportskommentatoren og TV-personligheten ble 84 år.

Jon Herwig Carlsen

LENGRE TIDS SYKDOM: Jon Herwig Carlsen sovnet stille inn søndag kveld. Han ble 84 år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det bekrefter familien overfor NRK.

Han døde søndag kveld etter lengre tids sykdom. Han sovnet stille inn med de nærmeste rundt seg, opplyser sønnen Jon Christian Herwig Carlsen til NRK.

Jon Herwig Carlsen vil huskes som en av Norges største formidlere av sport, og for mange vil han alltid være den ene halvparten av den svært populære kommentatorduoen han dannet sammen med Kjell Kristian Rike.

De to kommenterte langrenn og skiskyting sammen for NRK fra starten av 1970-tallet til Rikes bortgang i 2008. Carlsen fikk samme år kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats for å underholde sportsinteresserte i det ganske land. Han ble også tildelt Gullrutens hederspris i 2007.

SE: Høydepunkter fra Jon Herwig Carlsens kommentatorkarriere.

– Noe av det største

Han var et unikum som kommentator i NRK i rundt 50 år.

Det sier tidligere kommentatorkollega Arne Scheie om Carlsen. Duoen kommenterte hopp sammen på NRK i en årrekke.

Jeg vil jo huske Jon Herwig som en fantastisk god venn og kollega. Jeg var så heldig at jeg i 12 år fikk den gleden av å kommentere hopp sammen med han. Jeg har hatt fantastiske år i NRK, men den tiden jeg fikk lov til å reise og kommentere med Jon tror jeg er noe av det største.

Arne Scheie blir intervjuet om Nils Arne Eggens død.

HYLLER: Arne Scheie var en nær venn av Carlsen.

Foto: Snorre Tønset / NRK

Tidligere skiskytter Liv Grete Skjelbreid er også full av lovord om Carlsen og hyller kommentatorlegenden for hans bidrag til sporten.

Jeg har bare fine ord å si om Jon Herwig. Han var med på å utvikle skiskyting til det det er i dag. Han hadde en stor ære for at det ble så interessant som det ble. Carlsen bidro enormt med sin væremåte, humør og sin fantastiske kommentering.

De to jobbet også sammen i flere år i NRK.

Det som er så beundringsverdig er at han var en utrolig humørspreder og en motivator med å være seg selv. Å være sammen med han har alltid vært gøy. Rett og slett en fantastisk person. Han var en inspirator og et bevis på at man kunne være seriøs i jobben og ha det gøy på jobb. Slik var han en person jeg lærte mye av, sier Skjelbreid til NRK.

Liv Grete Skjelbreid

DEDIKERT: Liv Grete Skjelbreid mener at i jobbsammenheng har hun aldri vært borti noen som har vært så godt forberedt som Herwig Carlsen.

Hun får støtte av Ole Einar Bjørndalen, som uttrykker sin takknemlighet for hva Carlsen gjorde for skiskytingen.

– Han har vært en legende innen skiskytter-kommenteringen. Han har fulgt meg og idretten vår i så mange år. Det var han og Kjell Kristian Rike som var gründerne som fikk skiskytingen til å bli populært i Norge. Han var i tillegg en god venn. Han var alltid til stede, alltid i godt humør og alltid optimistisk, sier han til NRK.

Bjørndalen og kona Domratsjeva i bakgrunnen

LEGENDE: Bjørndalen kaller Carlsen en legende innen TV-kommentering. Han mener Carsens kompetanse og interesse for skiskyting var langt foran sin tid.

Foto: Berit Roald

– Veldig trist

Carlsen, som er kjent for å stadig by på såkalte limericks på lufta, ble tidlig opphavsmannen til uttrykket «stafett er stafett». Han er også mannen bak det desperate og mye omtalte TV-skriket «la ham få en stav, da» den gangen Oddvar Brå brakk den berømte staven i Oslo i 1982.

Det var alltid voldsomt med glede og aktivitet rundt han. Uansett hvordan det gikk i renn, hvis du snakket med han, ble du likevel optimist. Han hadde et vinnende vesen. Han var en bra journalist å ha rundt deg. Aldri sett han annet enn positiv og blid, sier Brå til NRK.

Da Brå brakk staven. 
VM i Oslo 1982. Under siste etappe av stafetten, brekker Oddvar Brå staven idet han passerer russeren. Det var dramatikk helt inn til mål.

KOMMENTERTE: Under siste etappe av stafetten, brekker Oddvar Brå staven idet han passerer russeren. Det var dramatikk helt inn til mål.

Carlsen kommenterte en rekke idretter som blant annet skiskyting, langrenn, skihopping, ishockey og motorsport.

Veldig trist. Det er en mann som har betydd umåtelig mye for skisporten. Han og Kjell Kristian Rike skapte på mange måter det moderne langrennet, sier langrennslegenden Vegard Ulvang om Carlsen.

Vegard Ulvang

Uvurderlig: – Hans betydning er uvurderlig, og det er noe skisporten høster av i dag. Jeg har aldri sett han sur. Den mannen var alltid glad og blid, sier Ulvang om kommentatorlegenden.

Foto: Snorre Tønset / NRK

Den tidligere landslagsprofilen i ishockey, Jim «Jimmer'n» Marthinsen, synes bortgangen til Carlsen er utrolig trist.

– Han var en stor skikkelse for ishockey, spesielt under min periode.

Kvinnenes fellesstart i Khanty-Mansijsk 18. mars 2012 ble Carlsens siste renn som NRK-kommentator. Mange hadde forventet at den folkekjære kommentatoren skulle runde av med en limerick, men i stedet takket en alvorspreget Carlsen seerne for følget.

Les også Den største stemmen 

Jon Herwig Carlsen

– Jeg vil gjerne takke for meg. Jeg har hatt det utrolig gøy gjennom alle disse årene, og jeg håper at dere andre også har hatt det gøy, sa den populære NRK-veteranen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier følgende om Carlsen i en uttalelse:

– Jon Herwig Carlsen var en av NRKs viktigste sportsjournalister i en mannsalder. En fantastisk formidler og stemningsskaper. Han jobbet med mange idretter, men det er vel fra skiskyting vi husker ham aller best. Det er vemodig at den siste av paret Rike og Carlsen nå er borte. Han holdt orden på tidsdifferanser, «bom oppe til høyre» og ikke minst gjenreiste han limerickens plass i folkesjela som en del av showet.

I 2012 var han lørdagsgjesten i Lørdagsrevyen. Det innslaget kan du se her:

Lørdagsgjest: Jon Herwig Carlsen

Lørdagsgjest: Jon Herwig Carlsen

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal