NRK Meny
Normal

Johaug kastet salvepakken på rommet: – Studerte ikke pakken i det hele tatt

HOLMENKOLLEN (NRK): Therese Johaug (28) forklarer at hun tok med salvepakken på rommet og kastet både pakken og bruksanvisningen.

Intervju med Therese Johaug.

 • Se hele NRK-intervjuet med Therese Johaug i videoen under.

– Jeg fikk kremen og pakken av Fredrik (Bendiksen, landslagslege). Jeg tok med pakken på rommet, åpnet den og kastet bruksanvisningen og pakken, og jeg brukte kremen som jeg fikk anvist av Fredrik. Jeg skulle smøre to tynnelag på leppene morgen og kveld. Jeg hadde fått de forsikringene om at denne kremen ikke stod på dopinglista. Så jeg studerte ikke noe mer, sier en gråtkvalt Johaug til NRK.

Stemmen skjelver når hun møter NRK i Holmenkollen.

Blikket vandrer under intervjuet: hun ser ofte ned i gulvet, på reporter, opp i taket.

28-åringen har allerede forklart den positive dopingtesten med bruk av leppekremen Trofodermin, og selv om landslagslegen godkjente bruken, er spørsmålet om Johaug burde ha gjort mer for å undersøke innholdet.

To uker før dopingsaken ble kjent, uttalte Johaug til lokalavisen Østlendingen at hun sjekket ting én, to og tre ganger.

– Jeg sjekker bestanding ting jeg får. Og den siste jeg sjekker med er legen min, og i dette tilfellet dette var det legen jeg fikk kremen av, og jeg spurte legen min om denne kremen stod på dopinglisten, og han sa nei. Jeg har ikke større kompetanse enn han på å vite noe mer. Han er legen min, lege på laget, det er jobben hans.

Se hele intervjuet med Therese Johaug her. Reporter: Harald Thingnes.

Husker ikke advarsel

På spørsmål om hun googlet eller på noen annen måte dobbeltsjekket, rister hun på hodet.

– Nei, jeg stolte hundre prosent på det han sa.

– Mener du fortsatt at du er uten skyld?

– Ja, det gjør jeg.

– Er det noe du tenker på i ettertid at du burde gjort annerledes?

– Nei. Jeg føler jeg gjorde det jeg skulle gjøre. Jeg gikk til legen min og spurte om han hadde en krem som jeg kunne ha på leppa mi. Det var han som gikk å kjøpte kremen, det var han som ga kremen i hånda mi og med spørsmål om dette stod på dopinglista sa han nei og da stoler jeg på han, (jeg stoler) på en mann som har drever med dette så lenge.

I ettertid er det kommet frem at salven Trofodermin er merket med et dopingadvarsel på pakken og i bruksanvisningen, men det er ikke bekreftet at det var en synlig advarsel på den aktuelle pakken.

Det vet heller ikke Johaug.

– Jeg husker ikke at det var en advarsel på pakken. Jeg ble gjort oppmerksom på det etter pressekonferansen. Om pakken hadde det eller ikke, vet jeg ikke. For jeg studerte ikke pakken i det hele tatt, sier Johaug.

– Livet snudd på hodet

Langrensstjernen gråter ofte mellom ordene under intervjuet.

Når hun skal fortelle om hvordan hun har hatt det siden dopingsaken ble kjent, brister stemmen.

– Du får livet ditt snudd på hodet på ett minutt fra jeg fikk den beskjeden. Det å skulle ha en helt annen hverdag og rutiner, er vanvittig tøft. Jeg må si den dagen de andre jentene reiste til Van Senales, var det vanvittig rart, sier Johaug.

Likevel er hun fast bestemt på å komme tilbake i langrenssporet.

Om det blir denne sesongen, er imidlertid mer usikkert.

Johaug frykter at hele sesongen ryker.

– Det kan den gjøre. Det vet jeg ikke. Jeg må bare forholde meg til det jeg får beskjed om å gjøre. Og jeg håper som sagt at jag kan komme tilbake som fort som mulig. Men jeg er realist og jeg ser at denne prosessen kan ta tid, sier 28-åringen.

Intervju med Johaug.

Langrennsstjernen reagerer sterkt på at mange har stilt spørsmål ved forklaringen hennes.

– Det er veldig rart at folk ikke tror på det jeg har sagt, for jeg bare vært veldig åpent og ærlig og fortalt hele historien, sier Johaug.

– Kan det norske folk stole på Therese Johaug?

– Ja. Jeg har vært så ærlig i den saken her. Jeg har sagt hele sannheten og det er ikke noe annet å si. Det er det her som er sant.

– Fått vanvittig mye kjærlighet

Til tross for at saken har vært en enorm belastning for Johaug, har hun også fått sterk støtte fra både folket, venner og familie.

Det er denne støtten som gjør at hun har klart å holde seg oppreist, ifølge Johaug selv.

– Jeg har fått så vanvittig mye kjærlighet av det norske folket. Det har vært meldinger, det har vært blomster og når jeg er ute på treninger så stopper folk meg og sier at de støtter meg. Det har vært en av hovedgrunnene til at jeg har kommet meg gjennom dette. All den støtten fra folket, fra familien, fra lagvenninner og ikke minst Nils Jakob som har vært den som har vært helt enestående og fått meg gjennom den tiden her.

Det er gått to uker siden Johaug ga sin forklaring til den positive dopingprøven og redegjorde for hendelsesforløpet.

Dopingsaken er fortsatt til behandling hos Antidoping Norge, og påtalenemndas innstilling er ventet i starten av november.

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund vil, etter all sannsynlighet, konkludere først over jul.

Skistjernen kjempet mot tårene på pressekonferansen om dopingavsløringen.

OPPRØRT: Det er to uker siden Therese Johaug fortalte om den positive dopingtesten på en pressekonferanse.

Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra stillingen som landslagslege. Han ga Therese Johaug kremen som inneholdt et anabolt steroid, men forklarer at han ikke koblet at dette var et ulovlig middel. Middelet brukes blant annet av kroppsbyggere i Brasil, forklarer Bendiksen.

TRAKK SEG: Fredrik Bendiksen trakk seg som landslagslege med umiddelbar virkning etter å ha godkjent leppesalven før Therese Johaug brukte den, ifølge legen selv.

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal