Hopp til innhold

Johaug kastet salvepakken på rommet: – Studerte ikke pakken i det hele tatt

HOLMENKOLLEN (NRK): Therese Johaug (28) forklarer at hun tok med salvepakken på rommet og kastet både pakken og bruksanvisningen.

Intervju med Therese Johaug.

  • Se hele NRK-intervjuet med Therese Johaug i videoen under.

– Jeg fikk kremen og pakken av Fredrik (Bendiksen, landslagslege). Jeg tok med pakken på rommet, åpnet den og kastet bruksanvisningen og pakken, og jeg brukte kremen som jeg fikk anvist av Fredrik. Jeg skulle smøre to tynnelag på leppene morgen og kveld. Jeg hadde fått de forsikringene om at denne kremen ikke stod på dopinglista. Så jeg studerte ikke noe mer, sier en gråtkvalt Johaug til NRK.

Stemmen skjelver når hun møter NRK i Holmenkollen.

Blikket vandrer under intervjuet: hun ser ofte ned i gulvet, på reporter, opp i taket.

28-åringen har allerede forklart den positive dopingtesten med bruk av leppekremen Trofodermin, og selv om landslagslegen godkjente bruken, er spørsmålet om Johaug burde ha gjort mer for å undersøke innholdet.

To uker før dopingsaken ble kjent, uttalte Johaug til lokalavisen Østlendingen at hun sjekket ting én, to og tre ganger.

– Jeg sjekker bestanding ting jeg får. Og den siste jeg sjekker med er legen min, og i dette tilfellet dette var det legen jeg fikk kremen av, og jeg spurte legen min om denne kremen stod på dopinglisten, og han sa nei. Jeg har ikke større kompetanse enn han på å vite noe mer. Han er legen min, lege på laget, det er jobben hans.

Se hele intervjuet med Therese Johaug her. Reporter: Harald Thingnes.

Husker ikke advarsel

På spørsmål om hun googlet eller på noen annen måte dobbeltsjekket, rister hun på hodet.

– Nei, jeg stolte hundre prosent på det han sa.

– Mener du fortsatt at du er uten skyld?

– Ja, det gjør jeg.

– Er det noe du tenker på i ettertid at du burde gjort annerledes?

– Nei. Jeg føler jeg gjorde det jeg skulle gjøre. Jeg gikk til legen min og spurte om han hadde en krem som jeg kunne ha på leppa mi. Det var han som gikk å kjøpte kremen, det var han som ga kremen i hånda mi og med spørsmål om dette stod på dopinglista sa han nei og da stoler jeg på han, (jeg stoler) på en mann som har drever med dette så lenge.

I ettertid er det kommet frem at salven Trofodermin er merket med et dopingadvarsel på pakken og i bruksanvisningen, men det er ikke bekreftet at det var en synlig advarsel på den aktuelle pakken.

Det vet heller ikke Johaug.

– Jeg husker ikke at det var en advarsel på pakken. Jeg ble gjort oppmerksom på det etter pressekonferansen. Om pakken hadde det eller ikke, vet jeg ikke. For jeg studerte ikke pakken i det hele tatt, sier Johaug.

– Livet snudd på hodet

Langrensstjernen gråter ofte mellom ordene under intervjuet.

Når hun skal fortelle om hvordan hun har hatt det siden dopingsaken ble kjent, brister stemmen.

– Du får livet ditt snudd på hodet på ett minutt fra jeg fikk den beskjeden. Det å skulle ha en helt annen hverdag og rutiner, er vanvittig tøft. Jeg må si den dagen de andre jentene reiste til Van Senales, var det vanvittig rart, sier Johaug.

Likevel er hun fast bestemt på å komme tilbake i langrenssporet.

Om det blir denne sesongen, er imidlertid mer usikkert.

Johaug frykter at hele sesongen ryker.

– Det kan den gjøre. Det vet jeg ikke. Jeg må bare forholde meg til det jeg får beskjed om å gjøre. Og jeg håper som sagt at jag kan komme tilbake som fort som mulig. Men jeg er realist og jeg ser at denne prosessen kan ta tid, sier 28-åringen.

Intervju med Johaug.

Langrennsstjernen reagerer sterkt på at mange har stilt spørsmål ved forklaringen hennes.

– Det er veldig rart at folk ikke tror på det jeg har sagt, for jeg bare vært veldig åpent og ærlig og fortalt hele historien, sier Johaug.

– Kan det norske folk stole på Therese Johaug?

– Ja. Jeg har vært så ærlig i den saken her. Jeg har sagt hele sannheten og det er ikke noe annet å si. Det er det her som er sant.

– Fått vanvittig mye kjærlighet

Til tross for at saken har vært en enorm belastning for Johaug, har hun også fått sterk støtte fra både folket, venner og familie.

Det er denne støtten som gjør at hun har klart å holde seg oppreist, ifølge Johaug selv.

– Jeg har fått så vanvittig mye kjærlighet av det norske folket. Det har vært meldinger, det har vært blomster og når jeg er ute på treninger så stopper folk meg og sier at de støtter meg. Det har vært en av hovedgrunnene til at jeg har kommet meg gjennom dette. All den støtten fra folket, fra familien, fra lagvenninner og ikke minst Nils Jakob som har vært den som har vært helt enestående og fått meg gjennom den tiden her.

Det er gått to uker siden Johaug ga sin forklaring til den positive dopingprøven og redegjorde for hendelsesforløpet.

Dopingsaken er fortsatt til behandling hos Antidoping Norge, og påtalenemndas innstilling er ventet i starten av november.

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund vil, etter all sannsynlighet, konkludere først over jul.

Skistjernen kjempet mot tårene på pressekonferansen om dopingavsløringen.

OPPRØRT: Det er to uker siden Therese Johaug fortalte om den positive dopingtesten på en pressekonferanse.

Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra stillingen som landslagslege. Han ga Therese Johaug kremen som inneholdt et anabolt steroid, men forklarer at han ikke koblet at dette var et ulovlig middel. Middelet brukes blant annet av kroppsbyggere i Brasil, forklarer Bendiksen.

TRAKK SEG: Fredrik Bendiksen trakk seg som landslagslege med umiddelbar virkning etter å ha godkjent leppesalven før Therese Johaug brukte den, ifølge legen selv.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal