Hopp til innhold

Johaug slo voldsomt tilbake mot Karlsson – men var forbannet for utsettelse og ønsket avlysning

RUKA (NRK): Therese Johaug innrømmer at hun var gjennom en tøff mental utfordring før hun bestemte seg for å gå jaktstart søndag. Men etterpå gliste hun bredest av alle og sier at Frida Karlsson ble offer for en enorm revansjelyst.

– Jeg skal love deg at jeg var revansjesugen etter løpet i går, så det var utrolig godt å kunne ta revansje i dag, sier Johaug til NRK etter rennet, der hun henviste Karlsson til andreplass og Heidi Weng sørget for to norske på pallen med sin tredjeplass.

Hentet inn og rykket fra

Det var først halvveis ut på søndagens 10 kilometer jaktstart i fristil at Johaug hadde klart å ta igjen Karlssons forsprang på 13 sekunder.

Spørsmålet var om den norske skistjernen hadde enda et gir.

Det hadde hun.

For de to siste rundene lot hun ikke den svenske yndlingen få noe gratis. Etter 6,1 kilometer hadde Johaug fått en liten luke og etter 7,5 kilometer så det ut som duellen var avgjort. Da skilte det snaue fem sekunder mellom de to rivalene.

I mål var det blitt ytterligere to sekunder.

rdtoipDKm5Q

Therese Johaug kom seirende ut av stjerneduellen mot Frida Karlsson under søndagens 10 kilometer jaktstart i Ruka. Heidi Weng tok tredjeplassen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Irriterende

Da Johaug skled først over målstreken, slo NRK-ekspert Torgeir Bjørn fast at «skidronningen fortsatt er skidronningen», dersom noen var i tvil etter at Johaug ettertrykkelig ble satt på plass av Karlsson under lørdagens renn.

Johaug sier til NRK at hun setter pris på duellen mot Karlsson.

Qa1cpt140C4

MÅTTE GI TAPT: Frida Karlsson, her over målstreken på søndagens 10 kilometer jaktstart.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Men:

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg likte meg ikke helt i går, sier hun.

Karlsson erkjente at hun kanskje ikke var like frisk i beina søndag, men var fornøyd med løpet sitt.

– Det er litt irriterende at jeg ikke klarte å bite meg fast da hun kom forbi. Therese var sterk i dag, sier Karlsson til NRK.

Mentalt tøft med alle forfallene

Men det var ikke gitt at Johaug skulle ta sin 78. verdenscupseier søndag. 33-åringen innrømmer at oppladningen var mentalt tøff å håndtere.

Damene startet oppvarmingen i god tid før rennet som egentlig skulle ha startet klokken 10.20 på morgenen. Men på grunn av sprengkulde og en gradestokk som enkelte steder i løypa viste ned mot 23 minusgrader, ble avgjørelsen om å utsette rennet satt til 12.00, før det ble endelig klart at det skulle begynne klokken 14.45 finsk tid.

I mellomtiden hadde samtlige norske herreløpere kastet inn håndkleet. Ingen ville gå jaktstarten i frykt for å spolere viktige uker og måneder i en OL-sesong. Konsekvensene kunne bli store, spesielt med tanke på at luftveiene kunne få for hard medfart.

Forbannet og ønsket avlysning

Så meldte store deler av det norske damelaget at de ikke ønsket å gå konkurranse av samme grunner. Med unntak av Johaug og Heidi Weng, som begge til slutt stilte til start.

8

BESTEMT: Therese Johaug, her på vei tilbake til langrennsstadion i Ruka etter en lang dag med usikkerhet og utsettelser.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Vi begynte å varme opp til et løp som egentlig skulle begynne klokken 10.20 og så klokken 12.00. Jeg må ærlig innrømme at var litt forbanna da jeg gikk herfra etter å ha begynt å varme opp og det ble utsatt.

Og så blir man litt i tvil når hele guttelaget og de andre jentene stod av. Det ble sånn, «skal jeg gå eller ikke?», beskriver Johaug.

– Da du gikk herfra etter den første oppvarminga, kunne du ønske at det var avlyst?

– Ja, det kunne jeg, sier Johaug, og utdyper:

– Fordi du skal psyke deg opp, og da hadde vi begynt oppvarmingen. Hadde vi bare fått beskjed om at det ble utsatt til klokken 14.45 med en gang, så er det mye bedre.

Hun landet likevel på at hun ville gå skirennet. Hun vet hun tåler kulden og trenger alle konkurranser hun kan få. Johaug har nemlig ikke det tøffeste rennprogrammet før OL og skal blant annet ikke gå Tour de Ski.

«Oi, jeg kjemper om pallen»

Heidi Weng startet som nummer ti på jaktstarten, men hadde i likhet med Johaug en drømmedag i sporet.

VzkXxU6jfFo

Heidi Weng var i strålende slag søndag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

30-åringen ble «winner of the day», eller fikk på godt norsk dagens beste jaktstarttid. Hun slo Johaug med 4,1 sekunder. I mål skilte det et drøyt halvminutt mellom Norges to eneste innslag i Ruka denne søndagen.

Weng var naturligvis lykkelig etter den gode opplevelsen søndag.

– Det gikk av seg selv i tre runder. Plutselig så jeg nummer tre og fire, så jeg tenkte at «oi, jeg kjemper om pallen». Jeg hadde ekstremt gode ski. Jeg kunne bare gå og gå, men jeg var glad det ikke var lenger. For jeg fikk det jo, jeg og, sier Weng til NRK etter rennet.

Weng havnet i en pulje med utøvere bak Johaug og Karlsson. I duell med Krista Pärmäkoski, Rosie Brennan, Ebba Andersson, og Katharina Hennig trakk jenta fra Enebakk det lengste strået.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal