Hopp til innhold

Johaug slo voldsomt tilbake mot Karlsson – men var forbannet for utsettelse og ønsket avlysning

RUKA (NRK): Therese Johaug innrømmer at hun var gjennom en tøff mental utfordring før hun bestemte seg for å gå jaktstart søndag. Men etterpå gliste hun bredest av alle og sier at Frida Karlsson ble offer for en enorm revansjelyst.

– Jeg skal love deg at jeg var revansjesugen etter løpet i går, så det var utrolig godt å kunne ta revansje i dag, sier Johaug til NRK etter rennet, der hun henviste Karlsson til andreplass og Heidi Weng sørget for to norske på pallen med sin tredjeplass.

Hentet inn og rykket fra

Det var først halvveis ut på søndagens 10 kilometer jaktstart i fristil at Johaug hadde klart å ta igjen Karlssons forsprang på 13 sekunder.

Spørsmålet var om den norske skistjernen hadde enda et gir.

Det hadde hun.

For de to siste rundene lot hun ikke den svenske yndlingen få noe gratis. Etter 6,1 kilometer hadde Johaug fått en liten luke og etter 7,5 kilometer så det ut som duellen var avgjort. Da skilte det snaue fem sekunder mellom de to rivalene.

I mål var det blitt ytterligere to sekunder.

rdtoipDKm5Q

Therese Johaug kom seirende ut av stjerneduellen mot Frida Karlsson under søndagens 10 kilometer jaktstart i Ruka. Heidi Weng tok tredjeplassen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Irriterende

Da Johaug skled først over målstreken, slo NRK-ekspert Torgeir Bjørn fast at «skidronningen fortsatt er skidronningen», dersom noen var i tvil etter at Johaug ettertrykkelig ble satt på plass av Karlsson under lørdagens renn.

Johaug sier til NRK at hun setter pris på duellen mot Karlsson.

Qa1cpt140C4

MÅTTE GI TAPT: Frida Karlsson, her over målstreken på søndagens 10 kilometer jaktstart.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Men:

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg likte meg ikke helt i går, sier hun.

Karlsson erkjente at hun kanskje ikke var like frisk i beina søndag, men var fornøyd med løpet sitt.

– Det er litt irriterende at jeg ikke klarte å bite meg fast da hun kom forbi. Therese var sterk i dag, sier Karlsson til NRK.

Mentalt tøft med alle forfallene

Men det var ikke gitt at Johaug skulle ta sin 78. verdenscupseier søndag. 33-åringen innrømmer at oppladningen var mentalt tøff å håndtere.

Damene startet oppvarmingen i god tid før rennet som egentlig skulle ha startet klokken 10.20 på morgenen. Men på grunn av sprengkulde og en gradestokk som enkelte steder i løypa viste ned mot 23 minusgrader, ble avgjørelsen om å utsette rennet satt til 12.00, før det ble endelig klart at det skulle begynne klokken 14.45 finsk tid.

I mellomtiden hadde samtlige norske herreløpere kastet inn håndkleet. Ingen ville gå jaktstarten i frykt for å spolere viktige uker og måneder i en OL-sesong. Konsekvensene kunne bli store, spesielt med tanke på at luftveiene kunne få for hard medfart.

Forbannet og ønsket avlysning

Så meldte store deler av det norske damelaget at de ikke ønsket å gå konkurranse av samme grunner. Med unntak av Johaug og Heidi Weng, som begge til slutt stilte til start.

8

BESTEMT: Therese Johaug, her på vei tilbake til langrennsstadion i Ruka etter en lang dag med usikkerhet og utsettelser.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Vi begynte å varme opp til et løp som egentlig skulle begynne klokken 10.20 og så klokken 12.00. Jeg må ærlig innrømme at var litt forbanna da jeg gikk herfra etter å ha begynt å varme opp og det ble utsatt.

Og så blir man litt i tvil når hele guttelaget og de andre jentene stod av. Det ble sånn, «skal jeg gå eller ikke?», beskriver Johaug.

– Da du gikk herfra etter den første oppvarminga, kunne du ønske at det var avlyst?

– Ja, det kunne jeg, sier Johaug, og utdyper:

– Fordi du skal psyke deg opp, og da hadde vi begynt oppvarmingen. Hadde vi bare fått beskjed om at det ble utsatt til klokken 14.45 med en gang, så er det mye bedre.

Hun landet likevel på at hun ville gå skirennet. Hun vet hun tåler kulden og trenger alle konkurranser hun kan få. Johaug har nemlig ikke det tøffeste rennprogrammet før OL og skal blant annet ikke gå Tour de Ski.

«Oi, jeg kjemper om pallen»

Heidi Weng startet som nummer ti på jaktstarten, men hadde i likhet med Johaug en drømmedag i sporet.

VzkXxU6jfFo

Heidi Weng var i strålende slag søndag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

30-åringen ble «winner of the day», eller fikk på godt norsk dagens beste jaktstarttid. Hun slo Johaug med 4,1 sekunder. I mål skilte det et drøyt halvminutt mellom Norges to eneste innslag i Ruka denne søndagen.

Weng var naturligvis lykkelig etter den gode opplevelsen søndag.

– Det gikk av seg selv i tre runder. Plutselig så jeg nummer tre og fire, så jeg tenkte at «oi, jeg kjemper om pallen». Jeg hadde ekstremt gode ski. Jeg kunne bare gå og gå, men jeg var glad det ikke var lenger. For jeg fikk det jo, jeg og, sier Weng til NRK etter rennet.

Weng havnet i en pulje med utøvere bak Johaug og Karlsson. I duell med Krista Pärmäkoski, Rosie Brennan, Ebba Andersson, og Katharina Hennig trakk jenta fra Enebakk det lengste strået.

Sportsnyheter

Kilde kastet hanskene i sinne etter VM-sølv: – Er det mulig?

Aleksander Aamodt Kilde leverte et knallsterkt renn og så ut til å gå mot VM-gull i franske Courchevel. Men så dukket en kanadisk overraskelse opp.

Siste nytt

 • Norges bronsevinner forlot pallen for tidlig: – Ikke vant til slike ting

  Kajsa Vickhoff Lie (24) innrømmer novisetakter på VM-podiet etter bronsen i super-G. Hun begynte å gå lenge før seremonien var over.

  Episoden i målområdet i Méribel var helt uskyldig. Bærumsalpinisten tuslet ikke mange meter før hun oppdaget glippen.

  Den oppsto før både gaver og blomster var delt ut. Heller ikke Italias nasjonalsang til ære for nybakt verdensmester Marta Bassino var avspilt.

  – Jeg er ikke vant til slike ting og trodde at det var ferdig. Jeg må få litt mer erfaring, sa Vickhoff Lie lattermildt til NTB onsdag kveld.

  (NTB)

  Kajsa Vickhoff Lie
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Zuccarello med assist og tap i møte med gamleklubben

  Mats Zuccarello og Minnesota Wild var aldri i nærheten av seier da laget besøkte Dallas Stars. Nordmannen noterte seg likevel for én assist.

  Den første perioden ble målløs, men med en pangåpning på andre periode ledet Stars 3–0 etter halvspilt periode.

  Zuccarellos rekkekamerat Joel Erikson Ek reduserte mot slutten av perioden etter en assist fra nordmannen, men reduseringen hjalp lite.

  I kampens tredje og siste periode holdt Dallas-keeper Jake Oettinger buret rent, og litt over to minutter før slutt kunne Roope Hintz sette pucken i åpent mål ettersom Wild hadde tatt ut sin keeper.

  Wild ligger nå på en niende plass i Western Conference. (NTB)

  Zuccarello
  Foto: Tony Gutierrez / AP
 • Fulham tok siste plass i FA-cupens åttedelsfinale

  Fulham vant 3-2 borte over Sunderland i onsdagens omkamp i FA-cupen og tok siste plass i åttedelsfinalen. Der venter Leeds. Harry Wilson, Andreas Pereira og Layvin Kurzawa var målscorerne til London-laget, mens Jack Clarke og Jewison Bennette sørget for målene til Sunderland.

  – Vi har jobbet hardt for å nå dette nivået og skape en vinnermentalitet. Med ni endringer i laget visste vi at det ikke ville bli vår beste kamp, men jeg er fornøyd, sa Fulham-manager Marco Silva, som måtte se kampen fra tribuneplass på grunn av en disiplinærstraff.

  Fulham-jubel
  Foto: Owen Humphreys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste