Johaug slo voldsomt tilbake mot Karlsson – men var forbannet for utsettelse og ønsket avlysning

RUKA (NRK): Therese Johaug innrømmer at hun var gjennom en tøff mental utfordring før hun bestemte seg for å gå jaktstart søndag. Men etterpå gliste hun bredest av alle og sier at Frida Karlsson ble offer for en enorm revansjelyst.

– Jeg skal love deg at jeg var revansjesugen etter løpet i går, så det var utrolig godt å kunne ta revansje i dag, sier Johaug til NRK etter rennet, der hun henviste Karlsson til andreplass og Heidi Weng sørget for to norske på pallen med sin tredjeplass.

Hentet inn og rykket fra

Det var først halvveis ut på søndagens 10 kilometer jaktstart i fristil at Johaug hadde klart å ta igjen Karlssons forsprang på 13 sekunder.

Spørsmålet var om den norske skistjernen hadde enda et gir.

Det hadde hun.

For de to siste rundene lot hun ikke den svenske yndlingen få noe gratis. Etter 6,1 kilometer hadde Johaug fått en liten luke og etter 7,5 kilometer så det ut som duellen var avgjort. Da skilte det snaue fem sekunder mellom de to rivalene.

I mål var det blitt ytterligere to sekunder.

rdtoipDKm5Q

Therese Johaug kom seirende ut av stjerneduellen mot Frida Karlsson under søndagens 10 kilometer jaktstart i Ruka. Heidi Weng tok tredjeplassen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Irriterende

Da Johaug skled først over målstreken, slo NRK-ekspert Torgeir Bjørn fast at «skidronningen fortsatt er skidronningen», dersom noen var i tvil etter at Johaug ettertrykkelig ble satt på plass av Karlsson under lørdagens renn.

Johaug sier til NRK at hun setter pris på duellen mot Karlsson.

Qa1cpt140C4

MÅTTE GI TAPT: Frida Karlsson, her over målstreken på søndagens 10 kilometer jaktstart.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Men:

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg likte meg ikke helt i går, sier hun.

Karlsson erkjente at hun kanskje ikke var like frisk i beina søndag, men var fornøyd med løpet sitt.

– Det er litt irriterende at jeg ikke klarte å bite meg fast da hun kom forbi. Therese var sterk i dag, sier Karlsson til NRK.

Mentalt tøft med alle forfallene

Men det var ikke gitt at Johaug skulle ta sin 78. verdenscupseier søndag. 33-åringen innrømmer at oppladningen var mentalt tøff å håndtere.

Damene startet oppvarmingen i god tid før rennet som egentlig skulle ha startet klokken 10.20 på morgenen. Men på grunn av sprengkulde og en gradestokk som enkelte steder i løypa viste ned mot 23 minusgrader, ble avgjørelsen om å utsette rennet satt til 12.00, før det ble endelig klart at det skulle begynne klokken 14.45 finsk tid.

I mellomtiden hadde samtlige norske herreløpere kastet inn håndkleet. Ingen ville gå jaktstarten i frykt for å spolere viktige uker og måneder i en OL-sesong. Konsekvensene kunne bli store, spesielt med tanke på at luftveiene kunne få for hard medfart.

Forbannet og ønsket avlysning

Så meldte store deler av det norske damelaget at de ikke ønsket å gå konkurranse av samme grunner. Med unntak av Johaug og Heidi Weng, som begge til slutt stilte til start.

8

BESTEMT: Therese Johaug, her på vei tilbake til langrennsstadion i Ruka etter en lang dag med usikkerhet og utsettelser.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Vi begynte å varme opp til et løp som egentlig skulle begynne klokken 10.20 og så klokken 12.00. Jeg må ærlig innrømme at var litt forbanna da jeg gikk herfra etter å ha begynt å varme opp og det ble utsatt.

Og så blir man litt i tvil når hele guttelaget og de andre jentene stod av. Det ble sånn, «skal jeg gå eller ikke?», beskriver Johaug.

– Da du gikk herfra etter den første oppvarminga, kunne du ønske at det var avlyst?

– Ja, det kunne jeg, sier Johaug, og utdyper:

– Fordi du skal psyke deg opp, og da hadde vi begynt oppvarmingen. Hadde vi bare fått beskjed om at det ble utsatt til klokken 14.45 med en gang, så er det mye bedre.

Hun landet likevel på at hun ville gå skirennet. Hun vet hun tåler kulden og trenger alle konkurranser hun kan få. Johaug har nemlig ikke det tøffeste rennprogrammet før OL og skal blant annet ikke gå Tour de Ski.

«Oi, jeg kjemper om pallen»

Heidi Weng startet som nummer ti på jaktstarten, men hadde i likhet med Johaug en drømmedag i sporet.

VzkXxU6jfFo

Heidi Weng var i strålende slag søndag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

30-åringen ble «winner of the day», eller fikk på godt norsk dagens beste jaktstarttid. Hun slo Johaug med 4,1 sekunder. I mål skilte det et drøyt halvminutt mellom Norges to eneste innslag i Ruka denne søndagen.

Weng var naturligvis lykkelig etter den gode opplevelsen søndag.

– Det gikk av seg selv i tre runder. Plutselig så jeg nummer tre og fire, så jeg tenkte at «oi, jeg kjemper om pallen». Jeg hadde ekstremt gode ski. Jeg kunne bare gå og gå, men jeg var glad det ikke var lenger. For jeg fikk det jo, jeg og, sier Weng til NRK etter rennet.

Weng havnet i en pulje med utøvere bak Johaug og Karlsson. I duell med Krista Pärmäkoski, Rosie Brennan, Ebba Andersson, og Katharina Hennig trakk jenta fra Enebakk det lengste strået.

Siste nytt

 • Vinden skapte trøbbel for Hovland

  Viktor Hovland gjekk andrerunden i europeatour-turneringa i Abu Dhabi to slag over par, og greidde dermed ikkje å følgje opp den sterke opningsrunden torsdag.

  Likevel låg Hovland på andreplass då han var ferdig med fredagsrunden, med seks slag under par. Det er tre bak leiande Scott Jamieson, men han er blant dei mange som enno ikkje er i gang med dagens runde.

  Hovland fekk bogey på sitt andre hol, følgde opp med ein birdie, så kom ny bogey. På resten av runden fekk han ein bogey, resten var på par.

  Espen Kofstad låg på par før dagens runde. Men han låg tre slag over par halvveges. Han er enno ikkje ferdig, men ligg an til å ikkje greie kutten, og får i så fall ikkje vere med i avslutta laurdag og søndag.

  Vinden skapte problem både for Hovland og dei andre som spela sine rundar tidleg i Abu Dhabi fredag. Vermedlingane spår at vinden skal vedvare, slik at også dei som skal spela seinare på dagen, kan få problem.

  Viktor Hovland
  Foto: Kamran Jebreili / AP
 • Real vidare, Barcelona ute

  Real Madrid sleit seg vidare til kvartfinalen i den spanske cupen, medabn Barcelona blei slått ut.

  Real var ille ute i åttedelsfinalen, dei også. Mot Elche blei Marcelo utvist i første ekstraomgang, og Elche tok leiinga 1-0 på frisparket som følgde.

  Men i andre ekstraomgang sytte Isco og Eden Hazard for at Real vann 2-1 over heimelaget.

  Ekstraomgngar blei det også i Bilbao, der Athletic slo Barcelona 3-2. Bilbao leia både 1-0 og 2-1, med Pedri utlikna tre minutt på overtid. Iker Muniain sikra Athletic sigeren på straffe i slutten av første ekstraomgang.

  Real Madrid jubler
  Foto: PABLO MORANO / Reuters
 • Liverpool klare for ligacupfinalen

  Liverpool trakk det lengste strået da de slo Arsenal 2-0 på Emirates Stadium.

  Det skjedde etter to scoringer av Diogo Jota. Portugiseren scoret to flotte mål, da han først leverte en sterk soloprestasjon som endte i scoring.

  Deretter chippet han lekkert over Ramsdale og satte 2-0 til gultrøyene for anledningen.

  Martin Ødegaard var med på start, og til tross for at han leverte en god kamp kunne han ikke gjøre noe med Liverpools avansement til ligacupfinalen.

  I finalen venter Chelsea, som slo ut Tottenham over to kamper.

  Britain Soccer League Cup
  Foto: Matt Dunham / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal