Hopp til innhold

Johaug med oppsiktsvekkende avsløring: Ville valgt løping foran langrenn

Hvis Therese Johaug hadde måttet velge én idrett for resten av livet, så ville skikarrieren vært over. Det kommer fram i NRK-podkasten «I det lange løp».

Therese Johaug på Bislett 2020

STRÅLENDE LØPING: Therese Johaug var tydelig fornøyd etter å ha forbedret sin personlige rekord på 10.000 meter med 40 sekunder på Bislett.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Skulle jeg valgt én idrett for resten av livet, så hadde det ikke blitt ski, faktisk. Det hadde blitt løping.

Det forteller Therese Johaug til NRKs langrenns- og friidrettskommentator Jann Post i denne ukens utgave av podkasten «I det lange løp». Det er Johaug selv som tar opp hypotesen tidlig i den timelange samtalen, som primært handler om hvordan hun trener mot både løping og langrenn.

32-åringen fra Dalsbygda har ti VM- og ett OL-gull i langrenn, til tross for at hun har mistet både et VM og et OL som følge av en positiv dopingprøve etter bruk av en nå mye omtalt leppekrem.

Men de to siste årene har hun kanskje fått vel så mye oppmerksomhet for sin innsats i løpesko. I fjor tok hun NM-gull både på 10.000-meter og i terrengløp.

11. juni i år løp hun 10.000 meter på 31.40,67 i et rent sololøp under «Impossible Games» på Bislett. Det er årsbeste i verden og ikke langt bak kravet for deltakelse i OL i Tokyo neste sommer (31.25).

– Jeg har fått mer oppmerksomhet etter 10.000-meteren på Bislett enn etter både VM- og OL-gull, forteller Johaug i podkasten.

Frihetsfølelse

Hun understreker at hun ikke har noen planer om å droppe langrenn til fordel for løping. Johaug satser for fullt mot VM i Oberstdorf i 2021 og OL i Beijing i 2022.

All den tid problemstillingen om å velge én idrett for resten av livet er hypotetisk, slik at hun slipper å ta et valg, forblir konkurranseløping en sideaktivitet – og løping i myr, fjell, på mølle og bane en del av langrennstreninga.

Johaug i Holmenkollen

FORTSATT SKILØPER: Therese Johaug bytter ikke idrett, men trives bedre med joggesko enn rulleski på beina.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

For når hun stiller seg selv overfor et slikt dilemma, og avslører at hun ville valgt løping, handler det ikke bare om konkurranse. Det handler vel så mye om treningsglede.

– Jeg elsker å ha på meg joggeskoene og komme meg ut i marka, og føler en frihetsfølelse. Du kommer så tett på naturen og får være for deg selv. Uansett hvor du er, kan du ha på deg et joggeskopar og få en treningsøkt. Så jeg elsker å springe, sier Johaug.

Langrennsstjerna fra Dalsbygda erkjenner at hun lenge har visst at hun også har et talent for løping. Den store utholdenhetskapasiteten som er hennes store styrke i skisporet, er også den viktigste egenskapen for en langdistanseløper.

Presset holdt henne unna

Likevel kviet hun seg i mange år for å stille opp i løpekonkurranser.

– Men jeg har følt før at hvis jeg skulle stille opp i løp, så forventer folk at jeg skal vinne. Jeg har kjent mer på presset, forteller hun.

Den enorme suksessen i langrenn over lang tid, kombinert med to år uten mulighet til å konkurrere, har endret perspektivet.

– Jeg har vært så lenge i langrennssirkuset at jeg ønsker å utfordre meg selv litt på andre arenaer, har lyst til å konkurrere og har blitt mer uredd. Jeg er ikke redd for å tape heller, forteller Johaug – som samtidig erkjenner at hun var like nervøs foran «Impossible Games» på Bislett som foran VM-comebacket i Seefeld.

– Sikkert «fy-fy» å si

Johaug forteller også om oppladningen til de imponerende løpene hun har gjort – som bærer preg av at det foreløpig bare er et ledd i treningsopplegget for å bli en enda bedre langrennsløper.

Dagen før NM-gullet på Hamar i fjor, trente hun to økter.

– Det er litt «fy-fy» å si, sikkert, men jeg løp tre timer og 20 minutter på morgenen og hadde et par timer med hurtighet på rulleski på ettermiddagen. På morgenen samme dagen som løpet, staket jeg to timer på rulleski, forteller hun.

Før årets løp på Bislett gjorde hun mer spesialtrening på bane – og samlet litt mer overskudd. Det var likevel ikke snakk om mer enn fire baneøkter fordelt på seks uker. Og også denne gangen staket hun to timer på rulleski på selve konkurransedagen.

Bjørgen: – Kan løpe enda fortere

Derfor er det kanskje ikke så rart at Marit Bjørgen, som for øvrig var med Johaug på en av baneøktene, sier følgende til NRK:

– Jeg tror fortsatt hun kan løpe enda fortere enn hun gjorde, i et felt. Hun er ikke den som gir seg.

Marit Bjørgen og Therese Johaug

SER INSPIRERT JOHAUG: Marit Bjørgen har bitt seg merke i at løpingen trigger treningsvenninna Therese Johaug.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Therese Johaug bekrefter da også at hun håper å få en ny sjanse på Bislett neste år, i en konkurranse uten koronarestriksjoner. Det vil si i et godt felt og med masse publikum på tribunen.

– Jeg har jo veldig lyst til det. Så hvis muligheten kommer neste år, har jeg selvsagt lyst til å springe der. Og jeg er ikke borte for å være med på et EM. Dette hadde vært moro å få deltatt der. Jeg har ikke lukket den kista, sier Johaug – som hadde åpnet for å delta i årets EM i Paris, som ble avlyst.

– Bare sju europeere løp fortere enn Johaugs Bislett-løp i 2019. Bare to av dem gjorde det i VM-finalen. I et EM vil ikke alle de beste stille på 10.000 meter. Så Johaug kan kjempe om en medalje slik nivået har vært til nå, sier Jann Post.

Neste EM arrangeres i 2022. Før den tid er det OL i Tokyo i 2021. I 2022 er det også et VM i Eugene, Oregon.

– Men det blir nok ikke noe VM og OL på meg, det blir det ikke, sier hun.

Maraton etter skikarrieren

Marit Bjørgen er imidlertid ikke så sikker på det. Johaugs gode venninne tror at suksess i vinter-OL i Beijing i 2022 kan gjøre VM-deltakelse i Eugene mer aktuelt. Hun har nemlig merket hvor mye inspirasjon løpingen gir Johaug.

Therese Johaug på Bislett

PULS-STYRT: Det er pulsen, ikke tiden, Therese Johaug sjekker når hun løper. Men hun har også god til til å rekke et OL i løpesko, mener NRKs Jann Post.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

– Jeg tror det trigger henne. Som hun sier, hun gjør nok det som skal til for å være best mulig rustet inn mot mesterskap i langrenn. Men dere får bare fortsette å mase, så kanskje det trigger henne enda mer, sier Bjørgen.

Uten å spekulere i når hun skal gi seg som skiløper, erkjenner Johaug at hun sannsynligvis vil fortsette å løpe når skiene er lagt bort.

– Jeg har lyst til å springe maraton – etter jeg har lagt opp på ski, vel å merke – og lyst til å prøve meg på en halvmaraton, bare for å se hva slags tid en kan få. Men jeg vet det må enda mer spesifikk trening til på maraton og halvmaraton, for beina mine tåler ikke det per dags dato, sier Johaug.

NRK-kommentator Post mener at i hvert fall ikke alderen står i veien for en satsing mot sommer-OL i Paris i 2024, og da kanskje primært på maraton.

– Nivået hun nå viser på 10.000 meter gjør at hun ganske greit kan løpe under OL-kravet på maraton om hun er spesialtrent for distansen. Så jeg har ingen problem med å forestille meg Johaug på maratondistansen under OL i Paris hvis hun er motivert for noe sånn, sier han.

– En skal aldri si aldri, er Therese Johaugs respons på det.

I podkasten avslører hun dessuten at hun hadde en gjennomsnittspuls på 181 slag i minuttet under løpet på Bislett, og at pulsen på det meste var oppe i 190. Det er også identisk med hennes maksimale puls. Det var med andre ord en kraftanstrengelse.

Hør podkasten «I det lange løp» her

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal