Johaug anker ikke dommen: – Et signal om at hun ber om fred

Therese Johaug har sammen med sin advokat bestemt seg for ikke å anke domsutvalgets avgjørelse om 13 måneders utestengelse. Hun håper nå å legge dopingsaken bak seg.

Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017.

ANKER IKKE: Therese Johaug har sammen med sine advokater Christian B. Hjort (tv) og Mikkel Toft Gimse bestemt seg for å droppe en anke.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det som har veid tyngst, er ønsket om forutsigbarhet, og ønsket om å konsentrere seg fullt ut om skiløping og ikke en videre behandling, sier Johaug-advokat Christian B. Hjort til NRK.

Therese Johaug på Sjusjøen

I TRENING: Therese Johaug, her avbildet i forrige uke, vil kun konsentrere seg om langrenn fremover.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Beslutningen kommer en snau uke etter at det ble klart at skistjernen utestenges i 13 måneder.

Dersom dommen blir stående vil Johaug være ferdig med utestengelsen 18. november og får med seg hele verdenscupsesongen – og ikke minst OL.

– Ingen innrømmelse av skyld

Nå ønsker skistjernen kun å konsentrere seg om langrenn fremover mot OL.

– Det er en totalvurdering med hensyn til flere forhold: Sannsynlighet å nå frem, saksbehandlingstid, usikkerhetsmomenter og ønsket om mest mulig forutsigbarhet, sier Hjort.

– Ligger det en innrømmelse av noe skyld når dere ikke anker?

– Nei, vi holder fast på at domsutvalget har foretatt en for streng aktsomhetsvurdering. Vi mener hun ikke er å bebreide, at det ikke er utvist skyld i saken. Men så er spørsmålet: Hvordan er muligheten å nå frem i CAS med dette synet? Hvor lang tid vil det ta? Alt i alt veier hensynet til forutsigbarhet tyngst, svarer Hjort og legger til:

– Vår vurdering er at vi ville hatt en mulighet for en noe mildere avgjørelse i CAS, men det viktigste var å få forutsigbarhet.

FIS-president Gian Franco Kasper

MØTES ONSDAG: FIS – med president Gian Franco Kasper i spissen – er en av flere parter som kan anke Johaug-saken.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Idrettsjurist: – Klokt valg

Men det er fortsatt mulighet for at Det internasjonale skiforbundet (FIS), Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), Antidoping Norge og Den internasjonale olympiske komité (IOC) anker saken inn for idrettens voldgiftsrett (CAS) i Sveits.

Onsdag møttes FIS til styremøte i St. Mortiz der medlemmene ble informert om Johaug-saken. Visepresident Sverre K. Seeberg sier til NRK at FIS venter en avgjørelse om en eventuell anke av saken innen kort tid. Det er FIS' dopingpanel som tar stilling til ankespørsmålet.

Therese Johaugs manager, Jørn Ernst, innrømmer at han er spent på om noen av de andre partene anker saken.

Kjenner

IDRETTSJURIST: Gunnar-Martin Kjenner.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi håper selvfølgelig at vi får satt en strek for denne saken nå. Det har vært en stor belastning for Therese og alle andre involverte, så det blir godt å få satt en strek. Vi satser på at vi får lagt alle ressurser fremover mot neste sesong, sier Ernst til NRK.

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner har fulgt Johaug-saken tett de siste månedene, og han mener at Johaug har tatt et smart valg.

– Jeg tror det er klokt. Det er et signal til FIS og WADA om at hun ber om fred. At hun vil bli ferdig med saken, sier Kjenner og legger til:

– Hun ville ikke anket for å få redusert til 12 måneder – én måned spiller ikke så stor rolle for Johaug. Det måtte være for å bli frifunnet, og når reglene er som de er og all bevisbyrden er på Johaug, er det utrolig vanskelig å nå frem.

Siste nytt

 • Bodø/Glimt henter talent fra Åsane

  Bodø/Glimt har sikret seg 18 år gamle Joel Mvuka Mugisha fra 1.-divisjonsklubben Åsane. Unggutten har signert en fireårsavtale med bodøværingene.

  Det melder klubben selv på egne nettsider mandag.

  Kantspilleren har av flere blitt beskrevet som et av de største talentene i Norges nest øverste divisjon, og spilte mer eller mindre fast for Åsane forrige sesong.

  – Jeg vil gripe muligheten med en gang, men det kommer helt sikkert til å ta tid. Jeg er forberedt på å være tålmodig, sier fotballtalentet om overgangen til Glimt.

  – Jeg er god én mot én, både defensivt og offensivt. Jeg tror det blir mye show på sidene, sier Mvuka, legger han til.

  Joel Mugisha
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Ber om 20 000 tilskuere på Ullevaal

  Norges Fotballforbund håper å kunne utnytte 75 prosent av tilskuerkapasiteten på Ullevaal når Norge spiller VM-kvalifiseringskamp mot Nederland 1. september.

  Det melder TV 2, som refererer til et brev NFF sendte Kulturdepartementet i starten av juli. Der fremgår ønsket om å få bruke 75 prosent av kapasiteten på landskamparenaen til kampen mot Nederland.

  75 prosent av kapasiteten tilsier litt i overkant av 20.000 mennesker på arenaen som har maks kapasitet på 27.200.

  Fotball, treningskamp Norge - Luxembourg (1-0)
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Ungarn blir kvartfinalemotstander

  Ungarn blir Norges motstander i OL-kvartfinalen kvinnehåndball onsdag. Ungarerne slo et Sverige på nær halv fart og sikret avansement.

  Ungarn vant 26-23 i siste gruppekamp og tok dermed fjerdeplassen på innbyrdes oppgjør mot Spania.

  Svenskene hadde allerede vunnet puljen før avkast og kjørte ikke maks i kampen.

  Det er fire norske spillere som til daglig spiller i den ungarske klubben Györ: Silje Solberg, Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen og Kari Brattset Dale.

  Ungarn har ikke imponert så langt i OL, og Norge blir kjempefavoritt før avkast.

  Ungarns Szandra Szollosi-Zacsik
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal