Johaug anker ikke dommen: – Et signal om at hun ber om fred

Therese Johaug har sammen med sin advokat bestemt seg for ikke å anke domsutvalgets avgjørelse om 13 måneders utestengelse. Hun håper nå å legge dopingsaken bak seg.

Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017.

ANKER IKKE: Therese Johaug har sammen med sine advokater Christian B. Hjort (tv) og Mikkel Toft Gimse bestemt seg for å droppe en anke.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det som har veid tyngst, er ønsket om forutsigbarhet, og ønsket om å konsentrere seg fullt ut om skiløping og ikke en videre behandling, sier Johaug-advokat Christian B. Hjort til NRK.

Therese Johaug på Sjusjøen

I TRENING: Therese Johaug, her avbildet i forrige uke, vil kun konsentrere seg om langrenn fremover.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Beslutningen kommer en snau uke etter at det ble klart at skistjernen utestenges i 13 måneder.

Dersom dommen blir stående vil Johaug være ferdig med utestengelsen 18. november og får med seg hele verdenscupsesongen – og ikke minst OL.

– Ingen innrømmelse av skyld

Nå ønsker skistjernen kun å konsentrere seg om langrenn fremover mot OL.

– Det er en totalvurdering med hensyn til flere forhold: Sannsynlighet å nå frem, saksbehandlingstid, usikkerhetsmomenter og ønsket om mest mulig forutsigbarhet, sier Hjort.

– Ligger det en innrømmelse av noe skyld når dere ikke anker?

– Nei, vi holder fast på at domsutvalget har foretatt en for streng aktsomhetsvurdering. Vi mener hun ikke er å bebreide, at det ikke er utvist skyld i saken. Men så er spørsmålet: Hvordan er muligheten å nå frem i CAS med dette synet? Hvor lang tid vil det ta? Alt i alt veier hensynet til forutsigbarhet tyngst, svarer Hjort og legger til:

– Vår vurdering er at vi ville hatt en mulighet for en noe mildere avgjørelse i CAS, men det viktigste var å få forutsigbarhet.

FIS-president Gian Franco Kasper

MØTES ONSDAG: FIS – med president Gian Franco Kasper i spissen – er en av flere parter som kan anke Johaug-saken.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Idrettsjurist: – Klokt valg

Men det er fortsatt mulighet for at Det internasjonale skiforbundet (FIS), Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), Antidoping Norge og Den internasjonale olympiske komité (IOC) anker saken inn for idrettens voldgiftsrett (CAS) i Sveits.

Onsdag møttes FIS til styremøte i St. Mortiz der medlemmene ble informert om Johaug-saken. Visepresident Sverre K. Seeberg sier til NRK at FIS venter en avgjørelse om en eventuell anke av saken innen kort tid. Det er FIS' dopingpanel som tar stilling til ankespørsmålet.

Therese Johaugs manager, Jørn Ernst, innrømmer at han er spent på om noen av de andre partene anker saken.

Kjenner

IDRETTSJURIST: Gunnar-Martin Kjenner.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi håper selvfølgelig at vi får satt en strek for denne saken nå. Det har vært en stor belastning for Therese og alle andre involverte, så det blir godt å få satt en strek. Vi satser på at vi får lagt alle ressurser fremover mot neste sesong, sier Ernst til NRK.

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner har fulgt Johaug-saken tett de siste månedene, og han mener at Johaug har tatt et smart valg.

– Jeg tror det er klokt. Det er et signal til FIS og WADA om at hun ber om fred. At hun vil bli ferdig med saken, sier Kjenner og legger til:

– Hun ville ikke anket for å få redusert til 12 måneder – én måned spiller ikke så stor rolle for Johaug. Det måtte være for å bli frifunnet, og når reglene er som de er og all bevisbyrden er på Johaug, er det utrolig vanskelig å nå frem.

Siste nytt

 • Signerte milliardkontrakt

  Patrick Mahomes har skrevet under på en 10 år lang kontraktsforlengelse med Kansas City Chiefs. Avtalen er den største som er inngått i idrettshistorien.

  Quarterbacken var den store stjerna da Kansas City Chiefs vant sin første Super Bowl siden 1970 i februar. Fram til kontraktsslutt i 2031 kan Mahomes tjene opptil 503 millioner dollar, over 4,7 milliarder kroner, og er garantert over 4 milliarder i løpet av kontraktsperioden.

  Den tidligere rekorden ble holdt av baseballspiller Mike Trout som signerte en kontrakt verdt 425 millioner dollar i 2019.

  Til sammenligning tjener Cristiano Ronaldo 1,2 milliarder kroner på sin fireårskontrakt med Juventus fram til 2022 .Den største kontrakten fotballhistorien til nå signerte Gareth Bale da han skrev under en 6-årskontrakt med Real Madrid verdt 146 millioner dollar i 2013.

  Super Bowl LIV - San Francisco 49ers v Kansas City Chiefs
  Foto: Andy Lyons / AFP
 • MLS-klubb trekker seg

  Major League Soccer (MLS) gjør comeback 9. juli etter viruspausen med en turnering for alle 26 klubber.

  Men ikke alle kommer til å delta. FC Dallas har nemlig valgt å trekke laget sitt ettersom flere i klubben har testet positivt for koronaviruset.

  Ronny Deila er trener i New Yorke City, mens Adama Diomandé (LAFC), Ola Kamara (DC United) og Jakob Glesnes (Philadelphia Union) alle spiller i den amerikanske ligaen.

  MLS
  Foto: JEWEL SAMAD
 • Amper stemning mellom Spurs-duo

  I Tottenhams 1-0-seier over Everton stjal Hugo Lloris og Son Heung-min overskriftene med en amper uenighet på vei inn til pause.

  Tottenham-kaptein Lloris var rasende på lagkameraten sin og dyttet til ham, noe som fikk Son til å reagere. Flere av Tottenham-spillerne fikk skilt kamphanene før situasjonen utviklet seg ytterligere.

  Årsaken er foreløpig ukjent, men TV-bildene kan tyde på at keeperen var misfornøyd med at Son ikke løp tilbake på en Everton-kontring. (NTB)

  GSbzKGIZsBc
  Foto: ADAM DAVY

Sendeplan

Kl. Program Kanal