Hopp til innhold

Johaug anker ikke dommen: – Et signal om at hun ber om fred

Therese Johaug har sammen med sin advokat bestemt seg for ikke å anke domsutvalgets avgjørelse om 13 måneders utestengelse. Hun håper nå å legge dopingsaken bak seg.

Høring i dopingsaken mot Therese Johaug, januar 2017.

ANKER IKKE: Therese Johaug har sammen med sine advokater Christian B. Hjort (tv) og Mikkel Toft Gimse bestemt seg for å droppe en anke.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det som har veid tyngst, er ønsket om forutsigbarhet, og ønsket om å konsentrere seg fullt ut om skiløping og ikke en videre behandling, sier Johaug-advokat Christian B. Hjort til NRK.

Therese Johaug på Sjusjøen

I TRENING: Therese Johaug, her avbildet i forrige uke, vil kun konsentrere seg om langrenn fremover.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Beslutningen kommer en snau uke etter at det ble klart at skistjernen utestenges i 13 måneder.

Dersom dommen blir stående vil Johaug være ferdig med utestengelsen 18. november og får med seg hele verdenscupsesongen – og ikke minst OL.

– Ingen innrømmelse av skyld

Nå ønsker skistjernen kun å konsentrere seg om langrenn fremover mot OL.

– Det er en totalvurdering med hensyn til flere forhold: Sannsynlighet å nå frem, saksbehandlingstid, usikkerhetsmomenter og ønsket om mest mulig forutsigbarhet, sier Hjort.

– Ligger det en innrømmelse av noe skyld når dere ikke anker?

– Nei, vi holder fast på at domsutvalget har foretatt en for streng aktsomhetsvurdering. Vi mener hun ikke er å bebreide, at det ikke er utvist skyld i saken. Men så er spørsmålet: Hvordan er muligheten å nå frem i CAS med dette synet? Hvor lang tid vil det ta? Alt i alt veier hensynet til forutsigbarhet tyngst, svarer Hjort og legger til:

– Vår vurdering er at vi ville hatt en mulighet for en noe mildere avgjørelse i CAS, men det viktigste var å få forutsigbarhet.

FIS-president Gian Franco Kasper

MØTES ONSDAG: FIS – med president Gian Franco Kasper i spissen – er en av flere parter som kan anke Johaug-saken.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Idrettsjurist: – Klokt valg

Men det er fortsatt mulighet for at Det internasjonale skiforbundet (FIS), Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), Antidoping Norge og Den internasjonale olympiske komité (IOC) anker saken inn for idrettens voldgiftsrett (CAS) i Sveits.

Onsdag møttes FIS til styremøte i St. Mortiz der medlemmene ble informert om Johaug-saken. Visepresident Sverre K. Seeberg sier til NRK at FIS venter en avgjørelse om en eventuell anke av saken innen kort tid. Det er FIS' dopingpanel som tar stilling til ankespørsmålet.

Therese Johaugs manager, Jørn Ernst, innrømmer at han er spent på om noen av de andre partene anker saken.

Kjenner

IDRETTSJURIST: Gunnar-Martin Kjenner.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Vi håper selvfølgelig at vi får satt en strek for denne saken nå. Det har vært en stor belastning for Therese og alle andre involverte, så det blir godt å få satt en strek. Vi satser på at vi får lagt alle ressurser fremover mot neste sesong, sier Ernst til NRK.

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner har fulgt Johaug-saken tett de siste månedene, og han mener at Johaug har tatt et smart valg.

– Jeg tror det er klokt. Det er et signal til FIS og WADA om at hun ber om fred. At hun vil bli ferdig med saken, sier Kjenner og legger til:

– Hun ville ikke anket for å få redusert til 12 måneder – én måned spiller ikke så stor rolle for Johaug. Det måtte være for å bli frifunnet, og når reglene er som de er og all bevisbyrden er på Johaug, er det utrolig vanskelig å nå frem.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal