Hopp til innhold

Johaug utestengt i 13 måneder: – Det føles likevel feil

Dommen er klar. Therese Johaug utestenges i 13 måneder. Dermed rekker skistjernen OL og Tour de Ski neste år.

Therese Johaug

DØMT: Therese Johaug er dømt til 13 måneders utestengelse.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det bekrefter Norges idrettsforbund i en pressemelding.

Der står det at NIFs domsutvalg har i dag, fredag 10. februar, avsagt dom i saken Antidoping Norge har anlagt mot Therese Johaug.

Johaug utestenges i 13 måneder. Dommen reduseres dermed med én måned fra påtalenemndas innstilling om 14 måneders utestengelse.

Dersom dommen blir stående vil Johaug vil være ferdig med utestengelsen 18. november og får med seg hele verdenscupsesongen - og ikke minst OL.

Les også: Idrettsjurist: – Therese er et offer i antidopingens arbeid

– Det føles likevel feil

NRK har vært i kontakt med Johaug, men hun ønsker ikke å kommentere saken ennå, men viser til en kommentar sendt ut fra Johaugs advokat Christian B. Hjort ifølge NTB.

– Jeg er glad for at domsutvalget ser at det ikke var noen prestasjonsfremmende hensikt eller effekt ved bruken av leppekremen. Jeg er også glad for at utvalget er enig i at jeg ikke hadde noen grunn til å tvile på de forsikringer jeg fikk av landslagslegen.

– Jeg skjønner at dopingreglene må være strenge. Det føles likevel feil at jeg kan få tretten måneders utelukkelse for bruk av en leppekrem. Jeg vil bruke de nærmeste dagene til å tenke igjennom hva jeg skal gjøre videre sammen med min advokat, fortsetter pressemeldingen fra Johaugs advokat.

Les også: Dette går Johaug glipp av etter dopingdommen

Drøfter anke iløpet av uka

Påtalenemnden i Antidoping Norge skriver i en pressemelding at de vil Norge vil bruke noen dager på å lese dommen grundig og vurdere begrunnelsen nøye før det tas en endelig avgjørelse om en eventuell anke.

– Det er viktig at dommen statuerer et personlig ansvar hos utøver.
En dopingssak vinnes ikke, men vi er fornøyd med at dommen fastslår dette, sier prosessfullmektig Niels R. Kiær til NRK.

– Påtalenemnda kommer til å drøfte en anke iløpet av uka, sier Kiær.

– Det har enormt stor betydning for min del

Hverken leder Ivar Sølberg eller de andre medlemmene har vært å se i media etter at de i slutten av januar ledet den muntlige høringen på Ullevaal stadion, der Johaug kjempet en innbitt kamp for å slippe straff i dopingsaken mot henne.

Under høringen ble Johaug svært preget da hun snakket om hvor mye hun fryktet en lang utestengelse.

28-åringen forklarte at det for eksempel ville være en stor forskjell på en straff på 12 og 14 måneder.

– Det har enormt stor betydning for min del. Får jeg 12 måneder kan jeg konkurrere på Beitostølen, men blir det 14 måneder, mister jeg hele forsesongen og oppladningen til OL, sa Johaug under høringen.

Therese Johaug innrømmer at det er rart å se lagvenninnene forberede seg til verdensmesterskapet som også var hennes store mål. Hun forbereder seg på en dom, og en ny tung periode.

Fant 13 nanogram i kroppen

Det har nå gått fire måneder siden den positive dopingprøven sendte sjokkbølger gjennom idrettsverdenen.

Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol i september, men 28-åringen har hele tiden hevdet at hun fikk i seg stoffet gjennom leppekremen Trofodermin under et høydeopphold i Italia.

Det ble funnet kun 13 nanogram per milliliter i dopingprøven til Johaug, noe som bidro til at Antidoping Norge trodde på skistjernes forklaring.

Men Antidoping Norge har uttrykt at Johaug ikke gjorde det hun kunne for å unngå å få et forbudt stoff i kroppen, og at hun derfor måtte utestenges i 14 måneder.

Johaugs advokat mener derimot at hun oppfylte sine forpliktelser ved å spørre landslagslegen Fredrik S. Bendiksen, som senere har tatt på seg all skyld.

I kulissene til Therese Johaug har kjæresten Nils Jacob Hoff vært hennes nærmeste støttespiller. Med egne øyne har verdensmesteren i roing fått se hvordan livet til en utøver kan endre seg dersom man er uforsiktig. 
Han mener toppidrettsutøvere mangler rettsikkerhet ved positive dopingprøver, og det fratok ham lysten til å satse.
Tidslinje Therese Johaugs dopingsak. Grafikk.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Medier: Skilegende gjør sjokkcomeback

    Skal man tro sveitsike medier er det ikke bare Lucas Braathen som gjør comeback for en annen nasjon neste sesong.

    For både Blick og Kurier melder at en østerriksk skilegende tar på seg skiene igjen kommende sesong:

    Nemlig Marcel Hirscher (35).

    Ifølge Blick sitter de på informasjon om at Hircher planlegger et comeback for Nederland – og ikke østerrike som han kjørte for tidligere. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Hirscher har enn så lenge ikke bekreftet comebacket selv.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs apinekspert Nina Haver-Løsetth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løsetth.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal