Jansrud håper nerveblokkering vil fjerne smertene

Ryggsmertene til Kjetil Jansrud (30) er blitt verre. Nå håper fartsalpinisten at et inngrep neste uke vil gi resultater.

Kjetil Jansrud

SMERTER: Kjetil Jansrud har slitt med ryggproblemer gjennom hele karrieren.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Det er en betydelig forverring av ryggen. Det ble verre i fjor, sier Jansrud.

Smertene skyldes slitasje på skiven i den nedste delen av korsryggen til alpinisten. Denne slitasjen blir forsterket ved skikjøring.

Det har vært vurdert om Jansrud burde opereres for ryggsmertene, men legene har i samråd med alpinisten ønsket å prøve en alternativ behandling med lokal bedøvelse rundt den trøblete skiven.

Målet er å redusere smertene til Jansrud når han kjører.

– Ingen garanti

Ekspertene håper at inngrepet, der de blokkerer nervene i ryggen, vil gi resultater.

Inngrepet gjøres neste uke. Om dette har effekt, vil man fortsette med denne behandlingen.

– En operasjon av ryggen er et alternativ, men da har vi ingen garanti for at han kommer seg på ski igjen, sa alpintlandslagets lege, Marc Jacob Strauss til NRK.

Tør ikke å operere

Alternativet til inngrepet som nå utføres, en mer omfattende operasjon, vil i verste fall kunne ødelegge karrieren. Derfor er ikke det aktuelt nå.

– Det krever mye rehabillitering. Det er også en viss prosentvis sjanse for at selve inngrepet kan gå dårlig. Du kan bli en av de tusen. Sånn er det bare. Den gamblingen er jeg ikke villig til å ta, forteller han.

– Det er ikke bare å fikse sånn uten videre. Man kan operere, men da er det også en sjanse for at jeg aldri blir bra igjen. Det er en sjanse jeg kun er villig til å ta hvis jeg står med ryggen mot veggen, sier han.

Jansrud peker også på at årets sesong var hans nest beste verdenscupsesong i karrieren, til tross for sterke ryggsmerter.

– Da tenker jeg at det er greit å gjøre veldig mye annet før man opererer.

Går glipp av samling

Fartskjøreren har i løpet av hele karrieren hatt store utfordringer med en kranglete rygg.

I fjor sommer merket han at ryggproblemene ble verre, noe som førte til at Jansrud måtte droppe NM i Oppdal i mars for å få behandling.

Jansrud går også glipp av den kommende alpinsamlingen i Røldal og mister dermed viktig trening.

– I fjor mistet jeg både samlingen på Kvitfjell og Røldal. Det var ikke optimalt. Men jeg er veldig glad for at jeg fikk med meg Kvitfjell. Jeg har kjørt veldig fint på ski her, sier en optimistisk Jansrud.

Siste nytt

 • Kristoffersen med knepent finaletap

  Henrik Kristoffersen har flere ganger sagt hva han mener om disiplinen, men fredag sikret han en sterk andreplass i parallellstorslalåm.

  Kristoffersen har aldri vunnet et parallellslalåmrenn. Han hadde fra før en 2.-plass som bestenotering.

  Alpinisten har flere ganger sagt at han ikke er noen tilhenger av disiplinen, som han mener handler mer om flaks enn om prestasjoner.

  Fredag så han imidlertid ut til å trives i parallell-løypa i Østerrike.

  Nordmannen kvalifiserte seg til finalen etter å ha vist svært sterk kjøring i semifinalen. I finalen møtte han Alexis Pinturault, som tok første stikk i duellen med 16 hundredeler.

  Franskmannen var også raskest i det andre møtet og vant dermed rennet. Kristoffersen ble slått med 11 hundredeler i østerrikske Lech.

  Han var eneste nordmann som tok seg videre til kvartfinalene.

  Henrik Kristoffersen
  Foto: Martti Kainulainen / AFP
 • Alle de norske hopperne gikk videre

  Alle de norske hopperne gikk videre til morgendagens renn, etter en lite spenstig kvalifisering.

  Halvor Egner Granerud ble beste norske og havnet på tredjeplass i kvalifiseringen, bak tyske Karl Geiger og polske Dawid Kubacki.

  Øvrig norske: Johann André Forfang ble nummer 15, Sander Vossan Eriksen nummer 24, Anders Håre nummer 30, Marius Lindvik nummer 38, Robert Johansson nummer 43 og Daniel-André Tande ble nummer 48 av de 50 som kvalifiserte seg.

  Det var i en liten periode knyttet spenning rundt Daniel-André Tande som var avhengig av at andre hoppet dårligere. Han kom seg videre han også, men freste etter at han hadde hoppet.

  – Nei, det er faktisk noe av det latterligste jeg har vært med på. Så lav fart med så mye bakvind over kulen. Det blir rett og slett for dumt, sa Tande til NRK, etter et skuffende hopp.

  Tande
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP
 • Strengere regime i toppfotballen

  Det har hopet seg opp med smittefilfeller i den norske toppfotballen de siste ukene.

  Nå gjør Norges Fotballforbund noen endringer i toppfotballens smittevernprotokoll. Det melder NFF selv i en pressemelding.

  – Vi gjør nå noen innstramminger og presiseringer i protokollene som vil gjelde i sesonginnspurten. Vi har fått god bistand fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, og tar selvsagt deres innspill til følge i de oppdaterte protokollene, sier leder av konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn.

  Blant de nye endringene er at treningskamper nå kun tillates etter søknad. Det er også krav til negativ test før spillere kan gjenoppta trening etter symptomer på luftveisinfeksjon.

  Patrick Berg og Fredrik Bjørkan.
  Foto: Mats Torbergsen

Sendeplan

Kl. Program Kanal