Hopp til innhold

Ingebrigtsen frykter forverret dopingsituasjon - får klart svar av dopingsjef

Jakob Ingebrigtsen frykter flere doper seg nå enn tidligere. Svenske Andreas Almgren har selv fått merke konsekvensene. Ifølge Wada-sjefen er frykten ubegrunnet.

Almgren

FINALEN GLAPP: Her mister Andreas Almgren (til venstre) finaleplassen, like bak Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. Mohamed Katir (til høyre) ble senere utestengt.

Foto: AP

Svenske Andreas Almgren var bare to hundredeler unna en VM-finale på 5000 meter forrige sommer. To av konkurrentene som snøt han for en finaleplass har senere blitt tatt for brudd på dopingreglene.

– Det er trist at man egentlig burde fått springe den, sier svensken til NRK i dag.

Overfor britiske The Times uttalte nylig Jakob Ingebrigtsen at tror situasjonen rundt doping er «verre i dag enn for ti år siden».

– Det er vanskelig å bevise, men jeg har det på følelsen. Problemet nå er at vi ser færre positive tester og det bekymrer meg virkelig, uttalte den norske løpestjernen, som frykter at folk er blitt smartere eller at testene ikke fanger opp nok.

– Måten folk blir tatt på nå er gjennom brudd på meldeplikten. Og hvis du vet hva du driver på med, er det en genial måte å jukse på, sa Ingebrigtsen.

Wada-sjefen: – Mye sterkere i dag

Toppsjefen i Verdens Antidopingbyrå (Wada) Witold Banka forsøker å betrygge Ingebrigtsen.

Witold Banka

WADA-SJEF: Witold Banka.

Foto: Anne Rognerud / NRK

– Som tidligere utøver kan jeg love ham at antidopingarbeidet er mye sterkere i dag enn før. Systemet er bedre rigget for å ta juksemakerne, sier Wada-presidenten til NRK.

Banka nevner biologiske pass, grundige etterforskninger og samarbeid med nasjonale styresmakter som grep Wada gjør i tillegg til testing.

– Jeg er sikker på at vi har bedre og mer effektive verktøy for å ta doperne i dag. Testmetodene er mer sensitive og velutviklede i dag enn tidligere, sier anti-doping-sjefen.

FeO7UDJ1EmA

DUELL: Ingebrigtsen knep gullet foran Katir, som senere ble utestengt for brudd på dopingreglene.

Foto: NTB

– Aldri fått en prikk

Ingebrigtsen løp og vant finalen Almgren aldri kom til. I ettertid har altså sølvvinner Mohamed Katir og hans spanske landsmann Ouassim Oumaiz blitt tatt.

Katir er utestengt i to år for tre brudd på meldeplikten. Oumaiz ble suspendert etter å ha testet positivt for et veksthormon.

Almgren mener at gjentatte brudd på meldeplikten er så å si like alvorlig som en positiv prøve.

Hvis du vet hva du gjør, kommer du ikke til å teste positivt under en konkurranse. Det er ikke så vanskelig å holde orden på det der (meldeplikten), sier Almgren.

KARyCfjfHCE

SVENSK STJERNE: Andreas Almgren.

Foto: Reuters

– Jeg har vært med i testpoolen i nesten ti år, men aldri fått en prikk. At du får tre prikker på ett år ... Det skal være mulig å unngå, fortsetter han.

Det mener også britiske Josh Kerr, som tok VM-gullet på 1500 meter foran Jakob Ingebrigtsen i fjor sommer.

– Alt vi trenger å gjøre er å følge reglene. Meldeplikten er lik alt annet man gjør. Det er det samme som å reise, spise og trene. Du må behandle det som en del av jobben. Hvis du bryter den, gjør du noe feil, sier Kerr, ifølge Friidrettens integritetsenhet.

Les også Bildene etterforskes: – Har ingenting med idrett å gjøre

1_pz16P-14s

«Frankensteins monster»-doping

Almgren blir glad hver gang noen blir tatt, og ser på det som et tegn på at testene fungerer.

Han tror Ingebrigtsen kan ha et poeng rundt dagens situasjon.

Man er naiv om man tror at hele verdenseliten er ren, men man kan heller ikke gå rundt og tenke at alle er dopet. Da blir man nedslått, sier han.

Samtidig føler han seg trygg på at dopingen ikke er like voldsom nå som i bloddopingens gullalder for drøye 20 år siden.

Man kan tenke at doperne ligger foran, men forhåpentligvis kan man ikke holde på med «Frankensteins monster»-doping, som enkelte holdt på med tidligere. Nå er det forhåpentligvis bare små forbedringer de får ut av det, sier Almgren.

null
Spiller nå
Sjekk Ruuds sommerskille: – Noe av det raffeste jeg har sett 00:21
Neste

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal