Hopp til innhold

Kom for sent til start - så satte han norsk rekord

HOLE/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen (19) fikk det så travelt at han startet «Norges raskeste gateløp» med jakka på. Så klinket han til med enda en rekord.

SUVEREN: Jakob Ingebrigtsen satte norsk rekord på 10 kilometer gateløp, i første forsøk. Tiden viste 27.54.

Regnet øste ned da brødrene Filip og Jakob Ingebrigtsen la i vei på det 10 kilometer lange gateløpet «Hytteplanmila», som kalles Norges raskeste - og hadde rekordmange 3800 deltakere.

Yngstebroren fikk riktig nok en litt uheldig start da han nesten ikke rakk frem i tide, og måtte kle av seg ved kanten av løypa etter at startskuddet hadde gått.

– Vi rakk ikke starten. De ropte to minutter, også var det bare ett minutt og det ble bare vas. Det er vår egen jæ**a feil, forteller Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

NY KONKURRANSE: Jakob og Filip Ingebrigtsen var i utgangspunktet ute i god tid tid Hytteplanmila.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Vi hørte speakeren telle ned, og jeg så på klokka at det hadde gått seks-syv sekunder da vi startet, forklarer Filip Ingebrigtsen.

– Jeg tror det var en liten kommunikasjonsfeil mellom speaker og starter. Jeg var der jo tidsnok, men hadde beregnet tid til å kle av meg, og få på drakt og startnummer, sier Jakob Ingebrigtsen.

Ville ikke dra

Men 19-åringen lot seg ikke forstyrre av det. Sammen med broren la han seg i tet fra start. De to første kilometerne var unnagjort på fem minutter og 32 sekunder. Fem kilometer ble passert på 14 minutter.

Henrik Ingebrigtsen satte løyperekord i fjor, da han løp inn til 28.41, foran Filip med 28.47.

Den rekorden hadde med andre ord yngstemann ingen problemer med å slå. Han ristet av seg broren, og alene løp han inn til soleklar seier.

Tiden viste først 27.53, og ble rettet til 27.54. Som også er norsk rekord i gateløp. Sondre Nordstad Moen hadde den forrige rekorden på 27.55.

– Jeg kom for å ha det gøy. Det er litt Filip sin feil fordi han springer så fort fra start. Han spurte om jeg ville dra litt, men jeg sa at helst ikke, forteller Jakob Ingebrigtsen og ler.

Jakob Ingebrigtsen

POPULÆR: Jakob Ingebrigtsen tok seg tid til å ta bilder med fansen etter seieren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg er egentlig veldig imot å løpe med klokke, men nå har vi fått så bra klokke at jeg fulgte med litt underveis. I løp skal man egentlig bare tenke på løpet, men siden det er ferie så tillot jeg meg å sjekke, legger han til.

Filip med magekramper

Jakob Ingebrigtsen

FEIRET: Etter å ha fått på seg tørre klær var det cola og boller til seierherren.

Foto: Petter Larsson / NRK

Tiden er også årsbeste i Europa på 10 kilometer gateløp.

– Man vet ikke helt hvordan formen er nå. Målet var bare å kjempe om seier. Dette gir mange gode svar, selv om jeg ikke var ute etter det. Det blir jo ekstra kjekt når man tar rekorder, sier Jakob.

– Dette er et godt utgangspunkt for sesongen, mener trenerfaren.

Filip Ingebrigtsen ble nummer tre, med 28.40, spurtslått av Samuel Tsgay fra Eritrea.

– Han har kramper i magen og det er en pustemuskel han sliter med, så vi må se hva vi kan gjøre med det. Det handler om dårlig pusteteknikk, forteller Gjert Ingebrigtsen.

– Vi må nok jobbe litt med det. Det er bare et problem i lengre løp, forteller Filip Ingebrigtsen selv.

Jakob Gjert

SLITEN: Jakob Ingebrigtsen løp rett til trenerfaren Gjert Ingebrigtsen og ga ham en klem etter seieren.

Foto: Petter Larsson / NRK

Siste nytt

 • Mowinckel på seiersjakt i Killington

  Ragnhild Mowinckel jakter seier i årets første storslalåmkonkurranse i verdenscupen. Hun har 38 hundredeler opp til leder Sara Hector etter 1. omgang i USA.

  Mowinckel kjørte fra startnummer tre og leverte en god omgang. Hun ledet fram til svenske Hector knallet til og la Mowinckel bak seg med 38 hundredeler. Mowinckel er den som ligger nærmest Hector etter at de antatt sterkeste har kommet i mål.

  Den amerikanske alpindronningen Mikaela Shiffrin skuffet på hjemmebane i Killington i første omgang. Hun er 1,36 sekund bak Hector foran finaleomgangen.

  Thea Louise Stjernesund fant ikke toppfarten og er 1,49 bak Hector, mens Maria Tviberg har 2,87 sekunder opp. Hun kan få konkurranse om å avansere til finaleomgangen.

  Finaleomgangen i Killington starter klokken 19.

  (©NTB)

  Pressekonferanse med de norske alpinutøverne
  Foto: Lise Åserud
 • Lewandowski i tårer etter sitt første VM-mål – setter press på Argentina

  Polen tok sin første seier i VM mot Saudi-Arabia, og det kan de takke keeper Wojciech Szczesny for.

  Piotr Zielinski sendte Polen i føringen etter 40 minutter, men rett etterpå fikk Saudi-Arabia tildelt et straffespark etter at dommeren hadde sett på VAR-skjermen.

  Det straffesparket var av den billige sorten.

  – Det er kjempebillig i mine øyne. Det synes jeg aldri i verden er straffe. Da blir det mange straffer i dette mesterskapet kommenterte TV2s ekspert Jesper Mathisen etter at dommeren pekte på straffemerket.

  Men Szczesny stod frem da Polen trengte det som mest. Først reddet han straffesparket, så kom han seg kjapt opp og reddet returen mesterlig.

  Begge lag skapte store sjanser i andre omgang, og Robert Lewandowski hadde et forsøk i stolpen.

  Snaue ti minutter før slutt så lyktes det endelig for Barcelona-spissen. Lewandowski utnyttet en gavepakke fra Saudi-Arabia, og satte iskaldt inn sitt første VM-mål i karrieren.

  Med dagens seier er gruppe c vidåpen. Polen står med fire poeng etter to kamper, mens Saudi-Arabia har tre poeng.

  Senere i kveld møtes Argentina og Mexico. Om Argentina taper den, er de utrolig nok ute av VM.

 • Riiber utklasset konkurrentene

  Jarl Magnus Riiber gikk ut som nummer tre på langrennsdelen i verdenscupen i kombinert lørdag, men i langrenssporet var han overlegen.

  – Det er utrolig. Jeg la mye press på meg selv i dag, å snu det fra i går. Det var utrolig følelse å ta seieren i dag, sier Riiber.

  Han var raskt oppe i ryggen til Yamamoto fra Japen og Rettenegger fra Østerrike. Lenge gikk de tre sammen, men etter 7,5 kilomter satte Riiber opp et voldsomt tempo og distanserte konkurrentene. En drøy kilometer senere hadde han en ledelse på nesten 20 sekunder.

  – En levende kombinertlegende tar verdenscupseier nummer 50, en helt unik seiersrekke, kommenterte Jann Post på oppløpet.

  Julian Schmid fra Tyskland ble nummer to, mens Jens Luraas Oftebro ble nummer tre.

  Jarl Magnus Riiber under verdenscuprennet i kombinert i Ruka.
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste