Kom for sent til start - så satte han norsk rekord

HOLE/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen (19) fikk det så travelt at han startet «Norges raskeste gateløp» med jakka på. Så klinket han til med enda en rekord.

SUVEREN: Jakob Ingebrigtsen satte norsk rekord på 10 kilometer gateløp, i første forsøk. Tiden viste 27.54.

Regnet øste ned da brødrene Filip og Jakob Ingebrigtsen la i vei på det 10 kilometer lange gateløpet «Hytteplanmila», som kalles Norges raskeste - og hadde rekordmange 3800 deltakere.

Yngstebroren fikk riktig nok en litt uheldig start da han nesten ikke rakk frem i tide, og måtte kle av seg ved kanten av løypa etter at startskuddet hadde gått.

– Vi rakk ikke starten. De ropte to minutter, også var det bare ett minutt og det ble bare vas. Det er vår egen jæ**a feil, forteller Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

NY KONKURRANSE: Jakob og Filip Ingebrigtsen var i utgangspunktet ute i god tid tid Hytteplanmila.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Vi hørte speakeren telle ned, og jeg så på klokka at det hadde gått seks-syv sekunder da vi startet, forklarer Filip Ingebrigtsen.

– Jeg tror det var en liten kommunikasjonsfeil mellom speaker og starter. Jeg var der jo tidsnok, men hadde beregnet tid til å kle av meg, og få på drakt og startnummer, sier Jakob Ingebrigtsen.

Ville ikke dra

Men 19-åringen lot seg ikke forstyrre av det. Sammen med broren la han seg i tet fra start. De to første kilometerne var unnagjort på fem minutter og 32 sekunder. Fem kilometer ble passert på 14 minutter.

Henrik Ingebrigtsen satte løyperekord i fjor, da han løp inn til 28.41, foran Filip med 28.47.

Den rekorden hadde med andre ord yngstemann ingen problemer med å slå. Han ristet av seg broren, og alene løp han inn til soleklar seier.

Tiden viste først 27.53, og ble rettet til 27.54. Som også er norsk rekord i gateløp. Sondre Nordstad Moen hadde den forrige rekorden på 27.55.

– Jeg kom for å ha det gøy. Det er litt Filip sin feil fordi han springer så fort fra start. Han spurte om jeg ville dra litt, men jeg sa at helst ikke, forteller Jakob Ingebrigtsen og ler.

Jakob Ingebrigtsen

POPULÆR: Jakob Ingebrigtsen tok seg tid til å ta bilder med fansen etter seieren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg er egentlig veldig imot å løpe med klokke, men nå har vi fått så bra klokke at jeg fulgte med litt underveis. I løp skal man egentlig bare tenke på løpet, men siden det er ferie så tillot jeg meg å sjekke, legger han til.

Filip med magekramper

Jakob Ingebrigtsen

FEIRET: Etter å ha fått på seg tørre klær var det cola og boller til seierherren.

Foto: Petter Larsson / NRK

Tiden er også årsbeste i Europa på 10 kilometer gateløp.

– Man vet ikke helt hvordan formen er nå. Målet var bare å kjempe om seier. Dette gir mange gode svar, selv om jeg ikke var ute etter det. Det blir jo ekstra kjekt når man tar rekorder, sier Jakob.

– Dette er et godt utgangspunkt for sesongen, mener trenerfaren.

Filip Ingebrigtsen ble nummer tre, med 28.40, spurtslått av Samuel Tsgay fra Eritrea.

– Han har kramper i magen og det er en pustemuskel han sliter med, så vi må se hva vi kan gjøre med det. Det handler om dårlig pusteteknikk, forteller Gjert Ingebrigtsen.

– Vi må nok jobbe litt med det. Det er bare et problem i lengre løp, forteller Filip Ingebrigtsen selv.

Jakob Gjert

SLITEN: Jakob Ingebrigtsen løp rett til trenerfaren Gjert Ingebrigtsen og ga ham en klem etter seieren.

Foto: Petter Larsson / NRK

Siste nytt

 • Kristoffersen med knepent finaletap

  Henrik Kristoffersen har flere ganger sagt hva han mener om disiplinen, men fredag sikret han en sterk andreplass i parallellstorslalåm.

  Kristoffersen har aldri vunnet et parallellslalåmrenn. Han hadde fra før en 2.-plass som bestenotering.

  Alpinisten har flere ganger sagt at han ikke er noen tilhenger av disiplinen, som han mener handler mer om flaks enn om prestasjoner.

  Fredag så han imidlertid ut til å trives i parallell-løypa i Østerrike.

  Nordmannen kvalifiserte seg til finalen etter å ha vist svært sterk kjøring i semifinalen. I finalen møtte han Alexis Pinturault, som tok første stikk i duellen med 16 hundredeler.

  Franskmannen var også raskest i det andre møtet og vant dermed rennet. Kristoffersen ble slått med 11 hundredeler i østerrikske Lech.

  Han var eneste nordmann som tok seg videre til kvartfinalene.

  Tidligere fredag nådde ikke Lucas Braathen opp i kvalifiseringen. Norges alpinkomet vant verdenscuppremieren i storslalåm i oktober, men i Lech fikk unggutten en nedtur.

  Henrik Kristoffersen
  Foto: Martti Kainulainen / AFP
 • Alle de norske hopperne gikk videre

  Alle de norske hopperne gikk videre til morgendagens renn, etter en lite spenstig kvalifisering.

  Halvor Egner Granerud ble beste norske og havnet på tredjeplass i kvalifiseringen, bak tyske Karl Geiger og polske Dawid Kubacki.

  Øvrig norske: Johann André Forfang ble nummer 15, Sander Vossan Eriksen nummer 24, Anders Håre nummer 30, Marius Lindvik nummer 38, Robert Johansson nummer 43 og Daniel-André Tande ble nummer 48 av de 50 som kvalifiserte seg.

  Det var i en liten periode knyttet spenning rundt Daniel-André Tande som var avhengig av at andre hoppet dårligere. Han kom seg videre han også, men freste etter at han hadde hoppet.

  – Nei, det er faktisk noe av det latterligste jeg har vært med på. Så lav fart med så mye bakvind over kulen. Det blir rett og slett for dumt, sa Tande til NRK, etter et skuffende hopp.

  Tande
  Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP
 • Strengere regime i toppfotballen

  Det har hopet seg opp med smittefilfeller i den norske toppfotballen de siste ukene.

  Nå gjør Norges Fotballforbund noen endringer i toppfotballens smittevernprotokoll. Det melder NFF selv i en pressemelding.

  – Vi gjør nå noen innstramminger og presiseringer i protokollene som vil gjelde i sesonginnspurten. Vi har fått god bistand fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, og tar selvsagt deres innspill til følge i de oppdaterte protokollene, sier leder av konkurranseavdelingen i NFF, Nils Fisketjønn.

  Blant de nye endringene er at treningskamper nå kun tillates etter søknad. Det er også krav til negativ test før spillere kan gjenoppta trening etter symptomer på luftveisinfeksjon.

  Patrick Berg og Fredrik Bjørkan.
  Foto: Mats Torbergsen

Sendeplan

Kl. Program Kanal