Kom for sent til start - så satte han norsk rekord

HOLE/OSLO (NRK): Jakob Ingebrigtsen (19) fikk det så travelt at han startet «Norges raskeste gateløp» med jakka på. Så klinket han til med enda en rekord.

SUVEREN: Jakob Ingebrigtsen satte norsk rekord på 10 kilometer gateløp, i første forsøk. Tiden viste 27.54.

Regnet øste ned da brødrene Filip og Jakob Ingebrigtsen la i vei på det 10 kilometer lange gateløpet «Hytteplanmila», som kalles Norges raskeste - og hadde rekordmange 3800 deltakere.

Yngstebroren fikk riktig nok en litt uheldig start da han nesten ikke rakk frem i tide, og måtte kle av seg ved kanten av løypa etter at startskuddet hadde gått.

– Vi rakk ikke starten. De ropte to minutter, også var det bare ett minutt og det ble bare vas. Det er vår egen jæ**a feil, forteller Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

NY KONKURRANSE: Jakob og Filip Ingebrigtsen var i utgangspunktet ute i god tid tid Hytteplanmila.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Vi hørte speakeren telle ned, og jeg så på klokka at det hadde gått seks-syv sekunder da vi startet, forklarer Filip Ingebrigtsen.

– Jeg tror det var en liten kommunikasjonsfeil mellom speaker og starter. Jeg var der jo tidsnok, men hadde beregnet tid til å kle av meg, og få på drakt og startnummer, sier Jakob Ingebrigtsen.

Ville ikke dra

Men 19-åringen lot seg ikke forstyrre av det. Sammen med broren la han seg i tet fra start. De to første kilometerne var unnagjort på fem minutter og 32 sekunder. Fem kilometer ble passert på 14 minutter.

Henrik Ingebrigtsen satte løyperekord i fjor, da han løp inn til 28.41, foran Filip med 28.47.

Den rekorden hadde med andre ord yngstemann ingen problemer med å slå. Han ristet av seg broren, og alene løp han inn til soleklar seier.

Tiden viste først 27.53, og ble rettet til 27.54. Som også er norsk rekord i gateløp. Sondre Nordstad Moen hadde den forrige rekorden på 27.55.

– Jeg kom for å ha det gøy. Det er litt Filip sin feil fordi han springer så fort fra start. Han spurte om jeg ville dra litt, men jeg sa at helst ikke, forteller Jakob Ingebrigtsen og ler.

Jakob Ingebrigtsen

POPULÆR: Jakob Ingebrigtsen tok seg tid til å ta bilder med fansen etter seieren.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Jeg er egentlig veldig imot å løpe med klokke, men nå har vi fått så bra klokke at jeg fulgte med litt underveis. I løp skal man egentlig bare tenke på løpet, men siden det er ferie så tillot jeg meg å sjekke, legger han til.

Filip med magekramper

Jakob Ingebrigtsen

FEIRET: Etter å ha fått på seg tørre klær var det cola og boller til seierherren.

Foto: Petter Larsson / NRK

Tiden er også årsbeste i Europa på 10 kilometer gateløp.

– Man vet ikke helt hvordan formen er nå. Målet var bare å kjempe om seier. Dette gir mange gode svar, selv om jeg ikke var ute etter det. Det blir jo ekstra kjekt når man tar rekorder, sier Jakob.

– Dette er et godt utgangspunkt for sesongen, mener trenerfaren.

Filip Ingebrigtsen ble nummer tre, med 28.40, spurtslått av Samuel Tsgay fra Eritrea.

– Han har kramper i magen og det er en pustemuskel han sliter med, så vi må se hva vi kan gjøre med det. Det handler om dårlig pusteteknikk, forteller Gjert Ingebrigtsen.

– Vi må nok jobbe litt med det. Det er bare et problem i lengre løp, forteller Filip Ingebrigtsen selv.

Jakob Gjert

SLITEN: Jakob Ingebrigtsen løp rett til trenerfaren Gjert Ingebrigtsen og ga ham en klem etter seieren.

Foto: Petter Larsson / NRK

Siste nytt

 • Verdscup-laget til Östersund

  Desse er tekne ut til verdscup-opninga i skiskyting i ôstersund frå 28. november til 8. desember:

  Kvinner: Tiril Kampenhaug Eckhoff, Emilie Kalkenberg, Karoline Knotten, Marte Olsbu Røiseland, Ingrid Landmark Tandrevold. Troppen blir supplert med enten Synnøve Solemdal eller Thekla Brun-Lie etter sprinten i IBU-cupen på Sjusjøen.

  Menn: Lars Helge Birkeland, Erlend Øvereng Bjøntegaard, Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Vetle Sjåstad Christiansen, Johannes Dale.

  Sesongstart Skiskyting Sjusjøen
  Foto: Geir Olsen / Geir Olsen
 • Ørjan Nyland i mål mot Malta

  Ørjan Nyland erstattar Rune Almenning Jarstein som keeper på Norges lag mot Malta i kveld.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck gjer tre endringar til frå laget som slo Færøyane 4-0 fredag: Jonas Svensson, Birger Meling og Mats Møller Dæhli går inn for Omar Ebdellaoui, Haitam Aleesami og Ole Selnæs.

  Laget ser dermed slik ut: Ørjan Nyland, Jonas Svensson, Kristoffer Ajer, Tore Reginiussen, Birger Meling, Iver Fossum, Sander Berge, Markus Henriksen, Mats Møller Dæhli, Alexander Sørloth, Joshua King.

  Kampstart på Malta er kl 20.45.

  Ørjan Nyland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Slo tilbake etter tabbe

  De norske curlingherrene i EM slo tilbake etter kosttabben som kostet seieren mot England i går. Ulsrud og co vant 8-7 over Danmark, og står nå med to seire og to tap etter fire kamper.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal