Hopp til innhold

Jakob Ingebrigtsen avslører sykdomstrøbbel: – Stadige tilbakefall

Jakob Ingebrigtsen måtte avbryte høydeoppholdet i Sierra Nevada og har ikke trent skikkelig på en måned. De varslede verdensrekordforsøkene i Lievin og Madrid henger i en tynn tråd.

Jakob Ingebrigtsen

SLITER MED SYKDOM: Innendørssesongen er i fare for Jakob Ingebrigtsen.

Foto: Lise Åserud / NTB

På nyttårsaften trakk Ingebrigtsen seg fra det som var omtalt som et verdensrekord på 5 km gateløp i Barcelona.

– Vondt i halsen. Kan ikke dra med noe opp i Sierra Nevada, skrev han i en melding til NRK da.

Så dro han på det planlagte høydeoppholdet og befant seg i Sierra Nevada da han 7. januar fikk prisen som årets mannlige idrettsutøver under idrettsgallaen.

adhFA1V4xs8

VERDENSMESTER: Jakob Ingebrigtsen tok sitt første VM-gull som senior på 5000-meteren i Eugene.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Stadige tilbakefall

Etter planen skulle han fortsatt ha vært der. Det er han ikke.

– Jeg bestemte meg for å dra hjem etter to uker i Sierra Nevada, grunnet stadige tilbakefall med forkjølelse etter opptrapping i trening, avslører han i en melding til NRK søndag.

Han ønske ikke å overdramatisere situasjonen.

– Jeg tenkte det var bedre å reise hjem og begynne normal trening så fort som mulig, enn å fortsette å jogge i høyden. Det har gått veldig fremover den siste uken, og jeg er nesten 100 prosent tilbake i normal trening, skiver 22-åringen.

Innendørssesongen i fare

Samtidig erkjenner han at hele innendørssesongen er i fare.

– Jeg må i hvert fall trene ut den kommende uken for å ta en beslutning om løp innendørs. Innendørs-EM hadde vært gøy å få til uansett, erkjenner Jakob Ingebrigtsen.

– Alt avhenge av hva som skjer de neste 14 dagene, fastslår han.

Innendørs-EM finner sted i Istanbul 2.-5. mars, altså om halvannen måned. Ingebrigtsen har imidlertid viktige løp på planen før den tid.

15. februar skal han i utgangspunktet løpe 1500 meter i Lievin. Han satte verdensrekord på distansen i tilsvarende løp i fjor. 22. februar er han påmeldt en 3000 meter i Madrid.

Arrangørene begge steder har varslet verdensrekordforsøk, men akkurat nå er Jakob Ingebrigtsen et godt stykkene unna verdensrekordform.

Les også: Arrangørar varslar verdsrekord på tre ulike distansar: – Har ikkje snakka med dei

Jakob Ingebrigtsen
Jakob Ingebrigtsen

– Umulig å si noe om tapt form

– Madrid er veldig lite sannsynlig, men ser mørkt ut for Lievin også. Skal det bli noe løp, må alt gå på skinner, sier Ingebrigtsen, som forteller at han har «jogget av og på i en måned». Det er ganske langt unna den treningen han normalt driver med på denne tiden av året.

Han tar likevel ikke sorgene på forskudd, og påpeker at en måned med mindre trening ikke automatisk slår veldig negativt ut på den fysiske kapasiteten.

– Det er lett å si hvor mye trening som er tapt, men umulig å si noe om tapt form. Det blir spennende å se med intervalløkter kommende tirsdag og torsdag, sier Ingebrigtsen til NRK.

Han vet i hvert fall at formen var bra før sykdommen. Ingebrigtsen var suveren da han vant EM i terrengløp i desember. Det var punktum for et år der han tok VM-gull på 5000 meter, EM-gull på både 1500 og 5000 meter og satte sin første seniorverdensrekord i Lievin.

Men også i fjor vinter slet Ingebrigtsen med sykdom. Etter at han tok sølv på 1500 meter under innendørs-VM i Beograd, viste det seg at Ingebrigtsen hadde løpt med koronavirus i kroppen.

Les også: Ingebrigtsen testet positivt for korona dagen etter VM-sølv

World Athletics Indoor Championships
World Athletics Indoor Championships

Det ødela altså ikke utendørssesongen.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024 Qualifiers - Group H - Kazakhstan v Denmark

Hareide om Danmark-smell: – Et sjokk for danskene

Alt så ut til å gå mot en oppskriftsmessig seier for Danmark, men så kollapset gjestene fullstendig mot Kasakhstan.

Siste nytt

 • Northug mister NM-comebacket grunnet sykdom

  Petter Northug skulle etter planen gjøre comeback under NM på Tolga, men må melde avbud grunnet sykdom, melder Adresseavisen.

  – Petter er forkjølet og stiller ikke på lagsprinten i NM på onsdag. Strindheim stiller da med Håkon Skaanes og Even Northug, sier Morten Bostad til avisen.

  Bostad er ansvarlig for seniorløperne i Strindheim IL.

  I utgangspunktet skulle Northug gjøre NM-comeback på Tolga under lagsprinten for Strindheim. Det blir nå altså ikke noe av. (NTB)

  Tour de ski 2022/23
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Saka-magi etter stor Ukraina-markering

  Bukayo Saka scoret kampens andre og fineste mål da England slo Ukraina 2-0 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen. Det ble en emosjonell markering før kampstart.

  England fikk en pangstart på kampen da kaptein Harry Kane sendte britene i ledelsen etter å ha blitt spilt opp av Bukayo Saka, før Arsenal-stjernen doblet ledelsen med et drømmeskudd i krysset.

  Kane gjorde seg også toneangivende i 2-1-seieren over Italia tidligere i uken. Da scoret han sitt 54. landslagsmål og passerte Wayne Rooney som tidenes toppscorer for England.

  England og Ukraina spiller i gruppe C. I tillegg til Italia skal de også møte Nord-Makedonia og Malta.

  Før avspark var det en stor markering mot invasjonen av Ukraina, hvor de oppmøtte supporterne veivet med ukrainske flagg mens spillerne stile opp side om side foran et ukrainsk flagg med påskriften «fred» på engelsk.

  Russland invaderte Ukraina i februar i fjor. Søndagens bortekamp var Ukrainas første i EM-kvalifiseringen. Deres første hjemmekamp kommer mot Malta 19. juni. Det er ikke oppgitt hvor den skal spilles enda.

  England Ukraine Euro 2024 Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Syk Holund dropper NM – Klæbo står over femmila

  Hans Christer Holund er fortsatt syk og reiser ikke til NM på Tolga denne uken. Johannes Høsflot Klæbo står over den avsluttende femmila, skriver Adressa.

  Holund har slitt litt med sykdom etter VM, og søndag opplyser landslagstrener Eirik Myhr Nossum at Lyn-løperen ikke blir å se i NM del to på Tolga denne uken.

  – Alle reiser i utgangspunktet, men «HC» blir hjemme. Han er fortsatt ikke helt frisk, sier Nossum til Adresseavisen.

  Klæbo har levert en kjempesesong og avsluttet den med å vinne verdenscupen sammenlagt. Sprinttrener Arild Monsen sier til Adressa at Klæbo planlegger å gå lagsprinten og 10-kilometeren på Tolga, men at trønderen dropper femmila fredag.

  Det er lagsprint onsdag, 10 kilometer klassisk torsdag før NM rundes av med femmil. (NTB)

   Ski-VM 2023: 4x10 km stafett for menn
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste