Hopp til innhold

Jacobsen hyller Diggins' åpenhet: – Hun redder liv

RIS (NRK): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (33) er mektig imponert over Jessica Diggins (28) som orker å dele sin tøffe historie om noe av det mest tabubelagte i langrennssporten: Spiseforstyrrelser.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

INSPIRERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier Jessica Diggins inspirerer henne til å kjempe for ting som ikke bare handler om langrenn, etter at den amerikanske langrennsstjernen nå har fortalt sin sterke historie om spiseforstyrrelser.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det blir ekstra sterkt fordi det er så veldig, veldig privat, sier landslagsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen til NRK.

– Og så velger hun å lette på sløret fordi det også omhandler et tema som er lite snakket om. I hvert fall når det gjelder utøvere på det nivået, legger hun til.

På lørdag publiserte NRK et 44 minutter langt intervju med Jacobsens amerikanske konkurrent Jessica Diggins. Der forteller Diggins, som første profesjonelle langrennsløper noen gang, hvordan hun har levd, kjempet og etter hvert kommet seg ut av, et mareritt med spiseforstyrrelsen bulimi nervosa.

På et tidspunkt var det så ille at hun kastet opp alle måltider. Samtidig som hun trente for fullt.

– Å se hva det gjorde med familien min, fikk meg til å innse at jeg kommer til å dø. Det er ikke hvis, det er når, hvis jeg fortsetter nedover denne stien, sier Diggins mens tårene triller i det åpenhjertige intervjuet.

 • Video: Diggins forteller at bestefarens død reddet livet hennes (se hele intervjuet nederst i saken)

BESTEFAREN: Jessica Diggins forteller at det til slutt var bestefarens død som reddet livet hennes.

– Verdt alt hvis bare én reddes

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har sett hvert minutt av intervjuet og hyller sin amerikanske konkurrent.

– Jeg synes det er veldig imponerende når hun ser at hun har hatt et problem, som hun har klart å komme seg ut av, og så velger hun å snakke om det selv om det har vært tabubelagt, antagelig med mål om at det skal kunne bety noe for noen og være forebyggende, sier Jacobsen.

Hun understreker at det trolig koster mye for Diggins å åpne seg opp å fortelle sin private historie.

– Men hvis jeg hadde vært henne tror jeg det hadde vært nok å redde én person, så hadde det vært verdt alt strevet. Jeg tipper at hun kanskje kan redde mange flere enn én, sier Jacobsen og får støtte i sin spådom.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

ENGASJERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes det er sterkt å høre om alt hennes amerikanske konkurrent har gått gjennom. Her er hun hjemme på Ris i Oslo og ser NRK-intervjuet med Jessica Diggins.

Foto: Harald Thingnes / NRK

– Ikke lett å stå frem i Norge

– Vi er avhengig av en åpenhetskultur. Hvis ikke får vi ikke bukt med dette problemet her, sier professor på Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen.

Hun har i en årrekke kjempet for større åpenhet rundt spiseforstyrrelser i idretten og sier det er «veldig viktig» at Diggins orker å dele sin historie.

– Det er ikke lett i Norge i dag å stå frem og fortelle at du har en spiseforstyrrelse. Før vi får en mye større grad av åpenhet rundt problematikken får vi ikke forebygget slik vi ønsker. Nå er det vanskelig for utøvere å stå frem å si at de har et problem, fordi det fremdeles er så mystifisert og forbundet med noe veldig, veldig spesielt, sier Sundgot-Borgen.

Tankene kom tilbake i OL

Jessica Diggins har skrevet biografi der livet med spiseforstyrrelser blir viet vesentlig plass. Boka «Brave Enough» («Modig Nok») lanseres om to uker når verdenscupen i langrenn kommer til USA. NRK har allerede fått tilgang til boka.

Diggins forteller at hun så sent som under OL i Pyeongchang for to år siden kjempet mot de vonde tankene som fort kunne endt både karrieren og livet. Men det var også der hun omsider klarte å heve seg over det. Til slutt tok hun USAs første OL-gull i langrenn (på lagsprinten) i mesterskapet.

I samme OL gikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen på det norske laget som tok gull på kvinnestafetten. Da snakket verken Diggins eller noen andre om spiseforstyrrelser utad, men nå tror Jacobsen at Diggins sin historie gjør flere klokere rundt det vanskelige temaet.

Jeg synes hun er veldig flink til å sette ord på hvordan hun i starten begynte å få hjelp, men ikke ville ha den. Og så hva som skulle til, for hennes del, for at hun virkelig skulle motta hjelp. Nå blir hun et veldig godt eksempel på at man kan bli bra med hjelp, og at hun ikke hadde kommet ut av det på egen hånd, sier Jacobsen som blir inspirert av konkurrentens mot.

– Jeg tenker at hvis hun orker det, skal jeg også å orke og sette av energi til å kjempe for ting jeg tror på og ikke nødvendigvis bare tenke på skigåingen.

 • Har du spørsmål om spiseforstyrrelser, kan du kontakte organisasjonene ROS på telefon 948 17 818 og Sunn Idrett på telefon 481 54 444

Se hele intervjuet med Jessica Diggins her:

HELE INTERVJUET: Se hele det sterke intervjuet med Jessica Diggins her.

Siste nytt

 • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

  Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

  Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

  I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

  Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

  Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

  B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
  Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
 • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

  Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

  I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

  – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

  KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

  – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

  Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

  KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

  I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

  Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

  Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

  KFUM
  Foto: NTB
 • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

  Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

  Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

  Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

  Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

  Nadal
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal