Hopp til innhold

Jacobsen hyller Diggins' åpenhet: – Hun redder liv

RIS (NRK): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (33) er mektig imponert over Jessica Diggins (28) som orker å dele sin tøffe historie om noe av det mest tabubelagte i langrennssporten: Spiseforstyrrelser.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

INSPIRERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier Jessica Diggins inspirerer henne til å kjempe for ting som ikke bare handler om langrenn, etter at den amerikanske langrennsstjernen nå har fortalt sin sterke historie om spiseforstyrrelser.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det blir ekstra sterkt fordi det er så veldig, veldig privat, sier landslagsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen til NRK.

– Og så velger hun å lette på sløret fordi det også omhandler et tema som er lite snakket om. I hvert fall når det gjelder utøvere på det nivået, legger hun til.

På lørdag publiserte NRK et 44 minutter langt intervju med Jacobsens amerikanske konkurrent Jessica Diggins. Der forteller Diggins, som første profesjonelle langrennsløper noen gang, hvordan hun har levd, kjempet og etter hvert kommet seg ut av, et mareritt med spiseforstyrrelsen bulimi nervosa.

På et tidspunkt var det så ille at hun kastet opp alle måltider. Samtidig som hun trente for fullt.

– Å se hva det gjorde med familien min, fikk meg til å innse at jeg kommer til å dø. Det er ikke hvis, det er når, hvis jeg fortsetter nedover denne stien, sier Diggins mens tårene triller i det åpenhjertige intervjuet.

  • Video: Diggins forteller at bestefarens død reddet livet hennes (se hele intervjuet nederst i saken)

BESTEFAREN: Jessica Diggins forteller at det til slutt var bestefarens død som reddet livet hennes.

– Verdt alt hvis bare én reddes

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har sett hvert minutt av intervjuet og hyller sin amerikanske konkurrent.

– Jeg synes det er veldig imponerende når hun ser at hun har hatt et problem, som hun har klart å komme seg ut av, og så velger hun å snakke om det selv om det har vært tabubelagt, antagelig med mål om at det skal kunne bety noe for noen og være forebyggende, sier Jacobsen.

Hun understreker at det trolig koster mye for Diggins å åpne seg opp å fortelle sin private historie.

– Men hvis jeg hadde vært henne tror jeg det hadde vært nok å redde én person, så hadde det vært verdt alt strevet. Jeg tipper at hun kanskje kan redde mange flere enn én, sier Jacobsen og får støtte i sin spådom.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

ENGASJERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes det er sterkt å høre om alt hennes amerikanske konkurrent har gått gjennom. Her er hun hjemme på Ris i Oslo og ser NRK-intervjuet med Jessica Diggins.

Foto: Harald Thingnes / NRK

– Ikke lett å stå frem i Norge

– Vi er avhengig av en åpenhetskultur. Hvis ikke får vi ikke bukt med dette problemet her, sier professor på Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen.

Hun har i en årrekke kjempet for større åpenhet rundt spiseforstyrrelser i idretten og sier det er «veldig viktig» at Diggins orker å dele sin historie.

– Det er ikke lett i Norge i dag å stå frem og fortelle at du har en spiseforstyrrelse. Før vi får en mye større grad av åpenhet rundt problematikken får vi ikke forebygget slik vi ønsker. Nå er det vanskelig for utøvere å stå frem å si at de har et problem, fordi det fremdeles er så mystifisert og forbundet med noe veldig, veldig spesielt, sier Sundgot-Borgen.

Tankene kom tilbake i OL

Jessica Diggins har skrevet biografi der livet med spiseforstyrrelser blir viet vesentlig plass. Boka «Brave Enough» («Modig Nok») lanseres om to uker når verdenscupen i langrenn kommer til USA. NRK har allerede fått tilgang til boka.

Diggins forteller at hun så sent som under OL i Pyeongchang for to år siden kjempet mot de vonde tankene som fort kunne endt både karrieren og livet. Men det var også der hun omsider klarte å heve seg over det. Til slutt tok hun USAs første OL-gull i langrenn (på lagsprinten) i mesterskapet.

I samme OL gikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen på det norske laget som tok gull på kvinnestafetten. Da snakket verken Diggins eller noen andre om spiseforstyrrelser utad, men nå tror Jacobsen at Diggins sin historie gjør flere klokere rundt det vanskelige temaet.

Jeg synes hun er veldig flink til å sette ord på hvordan hun i starten begynte å få hjelp, men ikke ville ha den. Og så hva som skulle til, for hennes del, for at hun virkelig skulle motta hjelp. Nå blir hun et veldig godt eksempel på at man kan bli bra med hjelp, og at hun ikke hadde kommet ut av det på egen hånd, sier Jacobsen som blir inspirert av konkurrentens mot.

– Jeg tenker at hvis hun orker det, skal jeg også å orke og sette av energi til å kjempe for ting jeg tror på og ikke nødvendigvis bare tenke på skigåingen.

  • Har du spørsmål om spiseforstyrrelser, kan du kontakte organisasjonene ROS på telefon 948 17 818 og Sunn Idrett på telefon 481 54 444

Se hele intervjuet med Jessica Diggins her:

HELE INTERVJUET: Se hele det sterke intervjuet med Jessica Diggins her.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal