Jacobsen etter kollapsen: – Det er noe som klikker

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier hun burde gitt seg etter en kilometer på den dramatiske 15-kilometeren.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

DRAMATISK: Astrid Uhrenholdt Jacobsen kollapset etter målgang på 15-kilometer i Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg hadde så vondt i magen at jeg ikke greide å puste ordentlig.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

NRK møtte Jacobsen før trening i Holmenkollen onsdag.

En fullstendig utslitt Jacobsen sendte en støkk gjennom TV-seere og kommentatorer da hun falt rett i snøen etter 15 kilometeren i Lenzerheide.

28-åringen ble liggende i målområdet i flere minutter før hun fikk stablet seg på beina. Ifølge landslagslegen var hun kvalm etter å ha brukt alle kreftene.

Dagen etter kom beskjeden om at hun brøt Tour de Ski og dro hjem.

Siden har hun ikke snakket med media om det som skjedde, men 11 dager etter kollapsen møter hun NRK før dagens treningsøkt for å fortelle om det som skjedde.

– Jeg er i hvert fall frisk igjen. Hvor bra konkurranseformen er, det vet jeg jo ikke helt, innleder Jacobsen.

– Hyperventilerte

– Hva var det egentlig som skjedde?

– Det som var det store problemet mitt i det løpet var magesmerter. Jeg hadde så vondt i magen at jeg ikke greide å puste ordentlig samtidig som jeg begynte å hyperventilere. Den kombinasjonen ble veldig dårlig.

– Jeg er nok heller ikke alene om å være skrudd sammen sånn at det er noe som klikker når man tar på seg startnummeret. Man vet det er Tour og man vil komme seg til mål. Sånn i etterkant kan man kanskje si at det hadde vært lurt å gi seg etter en kilometer, innrømmer hun.

– Hvordan opplevde du det å måtte bryte Touren?

– Det var veldig kjedelig. Jeg hadde håpet at jeg skulle komme meg. Men da jeg stod opp den søndagen skjønte jeg at dette var en kropp som ikke kunne gå verken ett eller seks skirenn til.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kollapset i målområdet etter ellevteplassen. Hun ble liggende i flere minutter og det spekuleres i om det kan ha noe med pusten å gjøre.

Tilbake på startstreken

Foreløpig har ikke Jacobsen vært til lege for å finne ut av hva som egentlig skjedde under 15-kilometeren.

– Vi har ikke brukt mye tid på å finne ut av hva det var. Det passerte etter tre, fire dager. Jeg må passe på å ikke bli dehydrert, det kan ha vært med på at det stoppet opp, rett og slett, forteller landslagsløperen, som har fulgt hvert eneste renn i Tour de Ski på TV.

– Det største øyeblikket for meg var kanskje at Heidi klarte å ta en seier. Det har hun vært god nok for lenge. Jeg var veldig glad på hennes vegne, sier Jacobsen, som stiller til start på sprinten i Planica i helgen.

– Det er kanskje noen som er begynt å bli litt leie og trette etter Tour de Ski, ler hun.

Siste nytt

 • Biles dropper flere øvelser

  Turndronningen Simone Biles dropper OL-finalene i sprang og skranke. Det er uklart om hun konkurrere igjen i Tokyo-lekene.

  USAs turnforbund opplyser om Biles' forfall i en uttalelse. Tidligere har hun trukket seg fra videre deltakelse i lagfinalen og den individuelle mangekampfinalen av hensyn til sin mentale helse.

  Lørdag kom beskjeden om at hun også står over søndagens turnfinaler. Da skal det deles ut medaljer i sprang og skranke.

  Biles er kvalifisert og kan stille i frittstående mandag og bom tirsdag. Hun vil evalueres daglig for å avgjøre om hun deltar.

  24-åringen har fire OL-gull og 19 VM-gull på merittlista. Hun vant fire gull og en bronse i Rio-lekene for fem år siden. Hun fikk sølv i lagkonkurransen i Tokyo selv om hun bare deltok i sprang.

  TAsWm5__wtA
  Foto: Gregory Bull / AP
 • Spiller seg ut av medaljekampen

  Norges golfstjerne Viktor Hovland har fått en meget dårlig start på den tredje runden av OL-turneringa. Etter tre spilte hull er han allerede to over par, og Hovland har falt fra en 15. plass og helt ned til en 26. plass.

  Med det er han slik det står etter tre hull hele åtte slag bak ledende Xander Schauffele fra USA. Opp til medaljene begynner det også å bli en del slag, så med mindre Hovland snur trenden på runden sin kommer han til å spille seg ut av medaljekampen før avslutningsrunden søndag.

  De to første rundene er det starten som har vært god for Hovland, mens han har avsluttet dårlig. Derfor er det ekstra bekymringsfullt at nordmannen ikke får det til å stemme på de første hullene.

  Golf - Men's Individual - Final - Round 3
  Foto: Toby Melville / Reuters
 • Guttormsen skadet og ute av OL

  Sondre Guttormsen måtte trekke seg underveis i OL-konkurransen i stavhopp natt til lørdag. Nordmannen pådro seg en skade i låret midt i et hopp, og fikk tydelig svært vondt. En skuffet Guttormsen pakket deretter bagen og forlot stadionet. Han er dermed ute av OL. Guttormsen kom seg over 5.50 meter, men så skjedde uhellet da han skulle forsøke 5.65.

  – Jeg vet ikke om det er en liten krampe eller en liten strekk, eller hva det er, men i hvert fall noe som gjorde at jeg ikke kunne hoppe videre uansett hvor lyst jeg hadde. Jeg føler det er litt ute av min kontroll og ikke noe jeg kan gjøre så mye med. Det er fortvilende, sier Guttormsen.

  qAmVCf0zK08
  Foto: David J. Phillip / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal