Jacobsen ba Dæhlie ta klesgrep – ønsket å vise mindre hud

Langrennsstjernen Astrid Uhrenholdt Jacobsen har gitt beskjed til klesprodusenten Dæhlie om at hun ønsker et bredere utvalg klær som minsker fokuset på kropp i langrenn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

GITT BESKJED: Astrid Uhrenholdt Jacobsen har bedt klesprodusenten Dæhlie om å tilpasse klær til de som vil vise mindre hud.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

NIH-professor Jorunn Sundgot Borgen slo i desember i fjor full alarm om spiseforstyrrelser i langrenn, og Borgen understreket overfor NRK at situasjonen er verre enn noen gang.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller til NRK at hun med tanke på kroppsfokuset i langrenn ga landslagets klesleverandør beskjed om å levere klær som viste mindre hud. Dette gjelder da spesielt trenings- og konkurransetøy utøverne får på sommeren.

– Jeg sa ikke at «nå må vi gjøre noe», og at «dette er krise». For det er ikke krise det vi har fått. Men noen liker noen ting bedre enn andre. Sånn vil det alltid være.

– Så har det vært adressert at man ønsker et bredere utvalg som kan passe til dem som ønsker å vise mye, og de som ønsker å vise lite, sier Jacobsen til NRK, og opplyser at hun har snakket med flere om problemstillingen.

Active Brands: – Står fullt bak utviklingen

Norges Skiforbund har nå oppfordret sine egne utøvere om å tenke seg om før de legger ut bilder av egen kropp i sosiale medier. Årsaken er at unge mennesker ikke skal tro at de må se ut som en toppidrettsutøver.

– Vi har bedt våre beste utøvere om å være bevisste på dette med tanke på at de er forbilder for yngre utøvere, sa utviklingssjef i skiforbundet, Brit Baldishol til SVT.

Markedssjef Espen Krogstad i Active Brands som eier Dæhlie-merket, bekrefter overfor NRK at langrennsstjernen har gitt beskjed om at tøyet måtte tilpasses bedre.

– Vi har jobbet med henne og andre utøvere for å utvikle kolleksjonene i den retning de ønsker på dette området, og står fullt bak denne utviklingen, opplyser Krogstad i en SMS til NRK.

Bjørn Dæhlie

TATT GREP: Bjørn Dæhlie sier de har tatt innspillet til Astrid Uhrenholdt Jacobsen på alvor.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Applauderer

Bjørn Dæhlie selv er grunnlegger, aksjonær og aktiv i selskapet som produktutvikler.

– Jeg synes dette er positivt, og klesfirmaet jobber tett med både landslaget og skijentene. Vi har kvinnelige designere som skjønner disse problemene og innspillene. Jeg applauderer at Astrid er så aktiv også i dette spørsmålet, sier Bjørn Dæhlie til NRK.

Jacobsen tror det er krevende å være leverandør, for eksempel det å balansere det utøvere ønsker og hensynet til hva som er salgbart og hva merkevaren ønsker å stå for.

Hun legger til at det i praksis ikke har vært store diskusjoner for damelaget og at klesleverandøren har levert alt de har fått beskjed om, og at det ikke er selve klærne som er problemet.

Uhrenholdt Jacobsen understreker også at hun ikke har oppfattet Dæhlie som en leverandør som ønsker å bidra til negativt kroppsfokus.

Alt handler til slutt om hva utøverne velger å legge ut i sosiale medier med tanke på å forebygge spiseforstyrrelser, mener hun.

VM ski 2019. Pressetreff

LEVERANDØR: Dæhlie er landslagets klesleverandør. Her er skijentene samlet under VM i Seefeld i februar i år.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Mitt ansvar

– Det har noe å si hva du har på deg. Men det er jo den enkeltes valg eller vurdering hva du har på deg i de bildene. Skiforbundet kan drive holdningsskapende arbeid, og lære oss opp i å forstå konsekvensene av å gjøre det ene kontra det andre. Men det er til syvende og sist mitt ansvar hva jeg legger ut, sier Uhrenholdt Jacobsen.

Langrennsløperen har engasjert seg i Sunn Idrett. Prosjektet har blant annet fokus på å forebygge spiseforstyrrelser.

Hun mener at problemet blir tatt på alvor.

– Folk jobber med problematikken. Noe kunne sikkert vært gjort bedre, men jeg opplever at det er en del mennesker og ressurser som er satt inn for å gjøre noe. Så handler det om å gjøre det på best mulig måte. Det er ingen som underkjenner at det er en problemstilling, og jeg har ikke noen følelse av at noen prøver å feie det under teppet, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Siste nytt

 • Messi-straffe gav Argentina håp

  Lionel Messi utlikna på straffe og gav Argentina 1-1 mot Paraguay i Copa America. Paraguay fekk også straffe mot slutten, men Argentina-keeper Franco Armani redda.

  Argentina har berre eitt poeng på to kampar, men kan gå vidare til kvartfinale med siger over Qatar i siste gruppekamp søndag.

  Messi scorer på straffe
  Foto: Natacha Pisarenko / AP
 • Gode Graham Hansen-nyheter

  Caroline Graham Hansen er på plass på Norges trening i Nice onsdag kveld. Hun fikk en leddbåndskade mot Sør-Korea, men deltar på oppvarmingen og leker seg med ball. – Hevelsen har gått veldig ned, og det er deilig. Jeg føler at jeg klarer å gå bra i dag, sa hun i møtet med pressen tidligere onsdag.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: Tommy Barstein / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal