Hopp til innhold

Iversen etter VM-gullet: – Gleder meg til å vise dem fingeren

SEEFELD/OSLO (NRK): Emil Iversen fikk en haug med kritiske spørsmål etter at han ikke leverte på lørdagens tremil. Søndag fikk han og Johannes Høsflot Klæbo endelig sin revansje på VM-lagsprinten.

GULLSPURT: Her spurter Klæbo inn til VM-gullet.

– Jeg gleder meg til å vise dem fingeren, sa Iversen etter gullrennet med klar adresse til journalistene som var kritiske.

– Jeg kunne ikke blitt verdensmester på en bedre måte enn jeg gjør i dag. Karrieren min står nesten på spill i dag, sier Iversen etter at gullet er sikret. Driter jeg meg ut i dag er jeg ferdig, men jeg vet at om vi gjør jobben er vi best.

VM ski 2019. Langrenn menn.

SEIERSKLEM: Klæbo ble møtt av en gullklem fra Iversen i målområdet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Og jobben den ble gjort. Klæbo var suveren på oppløpet og fikk løpet slik som han ville.

– Vi hadde helt ville ski, og vi kunne egentlig bare seile fra andre og tredjeposisjon opp i tet, sa Klæbo.

– Når jeg fikk det sånn som det der så var det bare å gi alt derfra og inn og når du snur deg på toppen der og ser at du har luke. Den følelsen er ubeskrivelig.

Riktig lag

I dag er det ikke mye kritikk rettet mot gullaget. Når NRK møter Iversen litt etter løpet utdyper han kritikken mot journalistene.

– Etter en dårlig dag i går er det veldig mange journalister som tviler på oss. Det er typisk journalister å vende seilet med vinden. Men for de som betyr noe så har det ikke vært noen tvil om at vi skal gå, eller at vi var i god form og det er veldig godt. Det setter jeg pris på, sier Iversen.

Sprinttrener Arild Monsen svarer slik når han får opplyst noe av det Iversen har sagt.

– Fra min side: Hadde det gått skeis, ville det vært feil å bruke to menn som gikk i går. De slo av farten i går med tanke på dagen i dag. De fikk beskjed om ikke å gå i kjelleren, og fikk kritikk for det. Nå vinner de i dag, sier Monsen.

– Jeg var sikker på at det var det beste laget, og de hadde ekstremt lyst til å gå i går, og da sto jeg ikke i veien, sier sprinttreneren.

Og laget leverte. Iversen kjørte hardt ut allerede på første etappe, mens Klæbos felt var taktikken fremtredende.

Iversen havner litt bak Iivo Niskanen på sin siste etappe, men holder andreposisjonen inn til den aller siste vekslingen, der han sender Klæbo ut i front.

VM ski 2019. Sprint lag

GULLSKI: De norske smørerne hadde gjort en god jobb før lagsprinten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det gås ekstremt rolig, ingen vil gå først, men Klæbo holder andreposisjonen. Så starter taktikken for alvor, feltet stopper opp og ingen vil gå først.

Men når Klæbo rykker holder det helt til mål, og VM-gullet på lagsprinten er et faktum.

Vonde minner

Ikke nok med at det ble en revansj for lørdagens kritikk, men også for lagsprinten i VM i Lahti 2017. Det er nok et renn de begge husker godt, og ikke av de gode grunnene.

For på oppløpet gikk alt galt for Iversen. Han feilberegnet farten til Iivo Niskanen og skiftet spor rett foran finnen. Dermed gikk begge i bakken, og oppløpet var spolert.

– Det er alles verste mareritt, men jeg er en slik skiløper nå, fortalte Emil Iversen etter ankeretappen den gang.

Emil Iversen

KONTRAST: Til venstre er Iversen etter at gullet glapp i Lahti, men tårene rant også da gullet var i boks.

Denne gangen ble det ganske annerledes, og Klæbo forteller hvor mye det betyr.

– Det er veldig, veldig spesielt. Vi har snakket mye om det og for to år siden var vi ganske nedfor begge to. Å få muligheten til å reise kjærringa og stå her nå å vinne sammen med det samme laget og på måten vi gjør det på er spesielt. Det er stort, sier Klæbo.

Mødrene til guttene stod på sidelinjen og heiet, og var tydelig stolte og letta. Unni Iversen, mor til Emil, var glad for at de endelig fikk revansje.

– Endelig ferdig med Lahti, sier Unni Iversen.

Sergej Ustjugov vinner sprinten for Russland etter at Norge falt fra VM-gull rett før slutt.

MARERITTFINALEN: I VM i Lahti i 2017 hadde Iversen langt fra en drømmefinale. Falt på oppløpet og måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal