Iversen etter VM-gullet: – Gleder meg til å vise dem fingeren

SEEFELD/OSLO (NRK): Emil Iversen fikk en haug med kritiske spørsmål etter at han ikke leverte på lørdagens tremil. Søndag fikk han og Johannes Høsflot Klæbo endelig sin revansje på VM-lagsprinten.

GULLSPURT: Her spurter Klæbo inn til VM-gullet.

– Jeg gleder meg til å vise dem fingeren, sa Iversen etter gullrennet med klar adresse til journalistene som var kritiske.

– Jeg kunne ikke blitt verdensmester på en bedre måte enn jeg gjør i dag. Karrieren min står nesten på spill i dag, sier Iversen etter at gullet er sikret. Driter jeg meg ut i dag er jeg ferdig, men jeg vet at om vi gjør jobben er vi best.

VM ski 2019. Langrenn menn.

SEIERSKLEM: Klæbo ble møtt av en gullklem fra Iversen i målområdet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Og jobben den ble gjort. Klæbo var suveren på oppløpet og fikk løpet slik som han ville.

– Vi hadde helt ville ski, og vi kunne egentlig bare seile fra andre og tredjeposisjon opp i tet, sa Klæbo.

– Når jeg fikk det sånn som det der så var det bare å gi alt derfra og inn og når du snur deg på toppen der og ser at du har luke. Den følelsen er ubeskrivelig.

Riktig lag

I dag er det ikke mye kritikk rettet mot gullaget. Når NRK møter Iversen litt etter løpet utdyper han kritikken mot journalistene.

– Etter en dårlig dag i går er det veldig mange journalister som tviler på oss. Det er typisk journalister å vende seilet med vinden. Men for de som betyr noe så har det ikke vært noen tvil om at vi skal gå, eller at vi var i god form og det er veldig godt. Det setter jeg pris på, sier Iversen.

Sprinttrener Arild Monsen svarer slik når han får opplyst noe av det Iversen har sagt.

– Fra min side: Hadde det gått skeis, ville det vært feil å bruke to menn som gikk i går. De slo av farten i går med tanke på dagen i dag. De fikk beskjed om ikke å gå i kjelleren, og fikk kritikk for det. Nå vinner de i dag, sier Monsen.

– Jeg var sikker på at det var det beste laget, og de hadde ekstremt lyst til å gå i går, og da sto jeg ikke i veien, sier sprinttreneren.

Og laget leverte. Iversen kjørte hardt ut allerede på første etappe, mens Klæbos felt var taktikken fremtredende.

Iversen havner litt bak Iivo Niskanen på sin siste etappe, men holder andreposisjonen inn til den aller siste vekslingen, der han sender Klæbo ut i front.

VM ski 2019. Sprint lag

GULLSKI: De norske smørerne hadde gjort en god jobb før lagsprinten.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det gås ekstremt rolig, ingen vil gå først, men Klæbo holder andreposisjonen. Så starter taktikken for alvor, feltet stopper opp og ingen vil gå først.

Men når Klæbo rykker holder det helt til mål, og VM-gullet på lagsprinten er et faktum.

Vonde minner

Ikke nok med at det ble en revansj for lørdagens kritikk, men også for lagsprinten i VM i Lahti 2017. Det er nok et renn de begge husker godt, og ikke av de gode grunnene.

For på oppløpet gikk alt galt for Iversen. Han feilberegnet farten til Iivo Niskanen og skiftet spor rett foran finnen. Dermed gikk begge i bakken, og oppløpet var spolert.

– Det er alles verste mareritt, men jeg er en slik skiløper nå, fortalte Emil Iversen etter ankeretappen den gang.

Emil Iversen

KONTRAST: Til venstre er Iversen etter at gullet glapp i Lahti, men tårene rant også da gullet var i boks.

Denne gangen ble det ganske annerledes, og Klæbo forteller hvor mye det betyr.

– Det er veldig, veldig spesielt. Vi har snakket mye om det og for to år siden var vi ganske nedfor begge to. Å få muligheten til å reise kjærringa og stå her nå å vinne sammen med det samme laget og på måten vi gjør det på er spesielt. Det er stort, sier Klæbo.

Mødrene til guttene stod på sidelinjen og heiet, og var tydelig stolte og letta. Unni Iversen, mor til Emil, var glad for at de endelig fikk revansje.

– Endelig ferdig med Lahti, sier Unni Iversen.

Sergej Ustjugov vinner sprinten for Russland etter at Norge falt fra VM-gull rett før slutt.

MARERITTFINALEN: I VM i Lahti i 2017 hadde Iversen langt fra en drømmefinale. Falt på oppløpet og måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Siste nytt

 • Hovland i tetkamp i Florida

  Viktor Hovland slo sterkt tilbake laurdag etter baksmellen i WGC-turneringa i Florida fredag, og kjempar i toppen før siste runde.

  Laurdag gjekk han på seks under par, og er ti under par samanlagt etter tre dagar. Han noterte seg for fem birdiar og ein eagle, og berre ein bogey.

  Då han var ferdig med runden, låg han på sjuandeplass, seks slag bak suverene Colin Morikawa, men berre eitt slag frå andreplassen. Men fleire av dei andre var enno ikkje ferdig med sin runde.

  Det var ei sterk oppreising frå fredag. Då låg han an til ein endå betre runde, 8 under par etter 17 hol.

  Men på det siste fekk han ein kvadruppel-bogey, fire slag under par. Før dagens runde var han nummer 17.

  Turneringa er ei World Golf Championship-turnering med 10,5 millionar dollar i premiepotten.

  Sjå resultatlista her.

  Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Halfvarsson reiser hjem

  Calle Halfvarsson har tatt en tøff beslutning om å avslutte VM, skriver Det svenske skiforbundet. Avgjørelsen kom etter samtale med trenerne lørdag kveld. Han drar hjem på mandag.

  – Jeg har ikke lyktes med å finne den formen jeg ønsker, og vil heller at mine lagkamerater skal få sjansen i de konkurransene som gjenstår, sier Halfvarsson.

  Allerede etter tremila, som han brøt halvveis, sa Halfvarsson at han trolig kom til å reise hjem fra VM og avslutte sesongen.

  – Jeg tror det. Det her var litt for tøft. Tanken var at jeg skulle gjennomføre dette løpet selv om det var slitsomt. Men det er for tøft. Jeg får hodepine også, det er noe som er galt, sa Halfvarsson.

  Calle Halfvarsson.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Sørloth matchvinnar på overtid

  Alexander Sørloth heada inn sigersmålet tre minutt på overtid og gav Leipzig 3-2 over Borussia Mönchengladbach i kveldskampen i Bundesliga.

  Leipzig låg under 0-2 ved pause, og Sørloth blei bytta inn frå starten av andre omgang.

  Christopher Nkunku reduserte etter pasning frå Sørloth, og Yussuf Poulsen utlikna etter pause.

  Det var også Nkunku som la pasninga til Sørloths scoring, hans andre i Bundesliga.

  Leipzig festa dermed grepet om andreplassen, og er berre to poeng bak Bayern München, som tidlegare på dagen slo Köln 5-1.

  Alexander Sørloth scorer for Leipzig
  Foto: Annegret Hilse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal