Hopp til innhold

Italiensk sensasjon i stjernefattig finale: – Ikke mange hadde kjent igjen noen av dem

TOKYO (NRK): Jann Post og Vebjørn Rodal etterlyser nye stjerner i herresprint. Italienske Lamont Marcell Jacobs viste at han er klar til å skinne da han sjokkerte med seier i OL-finalen på 100 meter.

Tokyo 2020 Olympics, day 9, Athletics

NESTEN IKKE TIL Å TRO: Hørt om Lamont Marcell Jacobs? Han er olympisk mester på 100 meter.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Lørdag satte Elaine Thompson-Herah-Hera olympisk rekord i en stjernespekket og historisk sterk 100-meterfinale for kvinner.

Søndag vant Lamont Marcell Jacobs herrens 100-meter på 9,80. Dermed satte han europeisk rekord for andre gang på én, men var likevel langt bak Usain Bolts olympiske rekord på 9,63.

Deretter fulgte Fred Kerley og Andre De Grasse med 9,84 og 9,89. Hele pallen satte dermed personlig rekord.

– De er i hvert fall på sitt beste her, konstaterer NRK-kommentator Jann Post.

– Hvem hadde tippet på Jacobs for en uke siden, spør han retorisk.

– Det er fantastisk, det er en drøm. Jeg trenger fem dager for å forstå hva som skjer, for min store drøm er å være her og løpe finale, og nå er jeg olympisk mester, sier gullvinneren selv til NRK etter bragden.

Startliste OL-finalen på 100 meter i Tokyo

STJERNEFATTIG: Dette er startlista som ble delt ut før herrenes OL-finale på 100 meter.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Mangler en stor profil

Jann Post har imidlertid ikke vært imponert over nivået på 100 meter for herrer denne sesongen, og heller ikke i OL før finalen.

– Jeg tror ikke er det mange rundt i verden som hadde kjent igjen noen av dem som løp 100-meterfinalen her. Noen er nok kjent i sitt eget land, men utover det så er ingen av dem store idrettsprofiler, sier Post.

– Jeg tror vi snakker herresprint på det laveste nivået vi har sett på lang, lang tid. Det mangler en stor profil eller to som har et navn som klinger skikkelig og nivået er litt moderat, mener Vebjørn Rodal.

To av de tre største stjernene røk ut i semifinalen. Yohan Blake fra Jamaica er tidligere verdensmester, men med 10,14 ble han bare nummer seks i sitt heat.

Vebjørn Rodal og Jann Post

KRITISERER NIVÅET: Vebjørn Rodal og Jann Post er ikke imponert over toppnivået i sprint for herrer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Amerikanske Trayvon Bromell kom til Tokyo med årsbeste i verden og var den største favoritten, men 10 blank i semifinalen holdt ikke til avansement.

Dermed var det bare kanadiske Andre De Grasse igjen av dem som kan kalles store profiler. Kanskje sammen med tidligere 400-meterløper Fred Kerley. De skulle begge vise seg å ta medalje.

I stedet ble det både asiatisk rekord til kinesiske Bingtian Su (9,83) og europeisk rekord til Lamont Marcell Jacobs (9,84) i semifinalen. Jacobs ble senere helt sensasjonelt olympisk mester.

nv0iG5-wp7Q

SJOKKSEIER: Lamont Marcell Jacobs.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Bolt-savnet

NRKs kommentatorduo mener det er naturlig at ulike øvelser og distanser varierer i nivå og popularitet.

– 100 meter lider av at Usain Bolt var så stor, en av de største i verden uansett idrett, på linje med Ronaldo og Messi i fotball så ble han kjent igjen over alt. Han leverte både på og utenfor banen, og slo alle rekorder. Sånn kommer utrolig sjelden, og da blir det et lite tomrom etterpå, sier Post.

– Jeg er helt enig, sier Yohan Blake når NRK konfronterer ham med Rodal påstand om lavt nivå.

Jamaica hadde altså ikke en eneste løper i finalen.

– Noen ganger i livet må du ha en nedtur før du kommer tilbake til toppen, og det har skjedd på herresiden, sier Blake, som påpeker at han selv sliter med en skade.

Tokyo 2020 Olympics, day 9, Athletics

VERDENS RASKESTE MENN. Fred Kerley, Lamont Marcell Jacobs og Andre De Grasse.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

De Grasse: – Vi er alle stjerner

Bronsevinner Andre De Grasse er imidlertid ikke bekymret for nivået.

– Jeg mener vi alle er stjerner. Det gir mer spenning at man ikke vet hvem som skal vinne. Noen vil ikke se en som alltid vinner, men se hvem som kan vinne løpet. Usain Bolt var fantastisk, men jeg tenker framtiden er lys for alle av oss. Det blir morsomt de neste året, sier de Grasse til NRK.

Han bekrefter at det var en vidåpen finale, og synes det er positivt.

– Hvem som helst kunne ha vunnet. Den som gjennomførte best. Det var vel fire som satte personlig rekord, så alle løp bra. Men italieneren sjokkerte hele verden, jeg tror ikke noen tippet han skulle vinne. Jeg vet jeg var en av dem som kunne vinne, sammen med amerikanerne, men jeg er veldig stolt av ham og glad på hans vegne, sier kanadieren.

Gullvinner Jacobs peker nå på seg selv som den nye stjerna.

– Ja, ja, ja! Det er jeg. Det er fantastisk, olympisk mester på 100 meter, det er utrolig. Det er den største drømmen, sier han til NRK.

– Har kollapset

I kvinnenes finale lørdag kveld manglet det verken profiler eller sterke tider. Elaine Thompson-Herah slo den 33 år gamle olympiske rekorden til legendariske Florence Griffith Joyner med 10.61.

– Jeg liker at kvinner kommer opp, så å ta den rekorden sender et signal om at alt er mulig, sier gullvinneren.

100 meter women

DOMINANS: Det ble trippelt Jamaica på kvinnenes 100 meter. Elaine Thompson-Herah (midten) vant foran Shelly-Ann Fraser-Pryce (t.v.) og Shericka Jackson.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,74) tok sølvet og Shericka Jackson (10,76) sikret trippelt jamaicansk. Førstnevnte trakk frem nivået på kvinnesprint etter finalen.

– Det viser bredden vi har. Å være i en finale, hvor fire stykker løp på 10,7 i semifinalen, er virkelig bemerkelsesverdig og jeg håper at de neste par årene kvinnelige utøvere vil få ære for alltid å møte opp og levere gode tider, sier 34-åringen.

Og NRKs eksperter tror kvinnenes finale i OL vil være den som blir mest snakket om.

– Det som er litt spesielt, er at jamaicansk kvinnesprint er bedre enn noen gang og tapetserer pallen, mens de mannlige sprinterne fra Jamaica etter Usain Bolt har kollapset fullstendig. De er bortimot usynlig, påpeker Rodal.

Siste nytt

 • Ukrainsk fotball tar grep mot korrupsjon – skal løgnteste dommerne

  Ukrainas fotballdommere må framover svare på spørsmål og tåle en runde med løgndetektor før kamp.

  Ordningen ble tirsdag vedtatt av styret i landets fotballforbund. Løgntestene er obligatoriske og skal gjennomføres både i og utenfor sesong.

  Målet med det spesielle tiltaket er å bekjempe korrupsjonen som også preger fotballen i krigsherjede Ukraina. Det skjer under en måned etter at tidligere stjernespiss Andrej Sjevtsjenko ble valgt som ukrainsk fotballpresident.

  I tillegg innføres det et lotterisystem som skal avgjøre dommernes kampoppsett.

  Videre er det bestemt at tidligere proffdommer Katerina Monzul tar over som ukrainsk dommersjef.

  (©NTB)

  nLS1TRPd-5U
  Foto: MARKO DJURICA / AFP
 • Derfor takket Kilde nei til utvalget

  Aleksander Aamodt Kilde vil ikke være med i utvalget som skal vurdere landslagsmodellen. Nå forteller han hvorfor.

  – Med de personene i det utvalget synes jeg at det blir for inhabilt, sier Kilde til NTB fra et treningsstudio i Innsbruck.

  Alpinstjernen er i opptrening etter fallet i Wengen for 38 dager siden. Der pådro han seg et stort og dypt kutt i leggen, i tillegg til at han slo skulderen ut av ledd.

  Etter krasjen har Kilde brukt mesteparten av tiden på å ta små steg mot et mulig comeback i løypa, men han har også uttalt at det må endringer til i Norges Skiforbund for at han skal stille i verdenscupen igjen.

  Overfor NTB dysser riktignok Kilde ned utspillet og forteller at det ble litt satt på spissen.

  – Men samtidig så føler jeg at det må en modernisering til i toppen. Jeg har veldig tro på en god landslagsmodell, og det er det jeg synes er viktigst i denne sammenheng. Det må være en modernisering som er med på en utvikling og en forandring.

  Alpinesset refererer til utøvernes bilderettigheter og hvordan utøvernes eiendomsrett til disse påvirker forbundets rettigheter til å inngå sponsoravtaler.

  I starten av februar ble et utvalg satt sammen for å se på mulige endringer i dagens landslagsavtale. Kilde ble invitert til å være med, men valgte å takke nei.

  – Jeg har ikke lyst til å sitte i et system der det er personer jeg har sett komme med utspill jeg er helt imot. Da føler jeg at det gir lite å skulle snakke med dem, forklarer han.

  – Jeg har egentlig troen på kommunikasjon, men det må være med folk som er villig til å se på ting på en konstruktiv måte. De som sitter i det utvalget, synes jeg ikke har en habil tilnærming. Så jeg føler at det blir unødvendig for meg å sitte i et sånt utvalg.

  (NTB)

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: Eirik Fure / NRK
 • Wild tapte da Zucca hadde ny assist

  Vertslaget Winnipeg Jets slo Minnesota Wild 6-3 i NHL-oppgjøret tirsdag kveld. Nordmannen Mats Zuccarello hadde en assist.

  Etter et skuffende 6-3-tap mot Calgary på mandag, fikk Jets et sårt tiltrengt løft med et par mål med 14 sekunders mellomrom i første periode. Lagene hadde ett mål hver i andre periode, men i siste periode slo Winnipeg pucken i mål tre ganger, mens Wild fikk to mål.

  Zuccarello fikk 16 minutter på isen og hadde en assist på Wilds andre mål i kampen i tredje periode.

  (©NTB)

  Mats Zuccarello
  Foto: Nick Wosika / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal