Italiensk sensasjon i stjernefattig finale: – Ikke mange hadde kjent igjen noen av dem

TOKYO (NRK): Jann Post og Vebjørn Rodal etterlyser nye stjerner i herresprint. Italienske Lamont Marcell Jacobs viste at han er klar til å skinne da han sjokkerte med seier i OL-finalen på 100 meter.

Tokyo 2020 Olympics, day 9, Athletics

NESTEN IKKE TIL Å TRO: Hørt om Lamont Marcell Jacobs? Han er olympisk mester på 100 meter.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Lørdag satte Elaine Thompson-Herah-Hera olympisk rekord i en stjernespekket og historisk sterk 100-meterfinale for kvinner.

Søndag vant Lamont Marcell Jacobs herrens 100-meter på 9,80. Dermed satte han europeisk rekord for andre gang på én, men var likevel langt bak Usain Bolts olympiske rekord på 9,63.

Deretter fulgte Fred Kerley og Andre De Grasse med 9,84 og 9,89. Hele pallen satte dermed personlig rekord.

– De er i hvert fall på sitt beste her, konstaterer NRK-kommentator Jann Post.

– Hvem hadde tippet på Jacobs for en uke siden, spør han retorisk.

– Det er fantastisk, det er en drøm. Jeg trenger fem dager for å forstå hva som skjer, for min store drøm er å være her og løpe finale, og nå er jeg olympisk mester, sier gullvinneren selv til NRK etter bragden.

Startliste OL-finalen på 100 meter i Tokyo

STJERNEFATTIG: Dette er startlista som ble delt ut før herrenes OL-finale på 100 meter.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Mangler en stor profil

Jann Post har imidlertid ikke vært imponert over nivået på 100 meter for herrer denne sesongen, og heller ikke i OL før finalen.

– Jeg tror ikke er det mange rundt i verden som hadde kjent igjen noen av dem som løp 100-meterfinalen her. Noen er nok kjent i sitt eget land, men utover det så er ingen av dem store idrettsprofiler, sier Post.

– Jeg tror vi snakker herresprint på det laveste nivået vi har sett på lang, lang tid. Det mangler en stor profil eller to som har et navn som klinger skikkelig og nivået er litt moderat, mener Vebjørn Rodal.

To av de tre største stjernene røk ut i semifinalen. Yohan Blake fra Jamaica er tidligere verdensmester, men med 10,14 ble han bare nummer seks i sitt heat.

Vebjørn Rodal og Jann Post

KRITISERER NIVÅET: Vebjørn Rodal og Jann Post er ikke imponert over toppnivået i sprint for herrer.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Amerikanske Trayvon Bromell kom til Tokyo med årsbeste i verden og var den største favoritten, men 10 blank i semifinalen holdt ikke til avansement.

Dermed var det bare kanadiske Andre De Grasse igjen av dem som kan kalles store profiler. Kanskje sammen med tidligere 400-meterløper Fred Kerley. De skulle begge vise seg å ta medalje.

I stedet ble det både asiatisk rekord til kinesiske Bingtian Su (9,83) og europeisk rekord til Lamont Marcell Jacobs (9,84) i semifinalen. Jacobs ble senere helt sensasjonelt olympisk mester.

nv0iG5-wp7Q

SJOKKSEIER: Lamont Marcell Jacobs.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Bolt-savnet

NRKs kommentatorduo mener det er naturlig at ulike øvelser og distanser varierer i nivå og popularitet.

– 100 meter lider av at Usain Bolt var så stor, en av de største i verden uansett idrett, på linje med Ronaldo og Messi i fotball så ble han kjent igjen over alt. Han leverte både på og utenfor banen, og slo alle rekorder. Sånn kommer utrolig sjelden, og da blir det et lite tomrom etterpå, sier Post.

– Jeg er helt enig, sier Yohan Blake når NRK konfronterer ham med Rodal påstand om lavt nivå.

Jamaica hadde altså ikke en eneste løper i finalen.

– Noen ganger i livet må du ha en nedtur før du kommer tilbake til toppen, og det har skjedd på herresiden, sier Blake, som påpeker at han selv sliter med en skade.

Tokyo 2020 Olympics, day 9, Athletics

VERDENS RASKESTE MENN. Fred Kerley, Lamont Marcell Jacobs og Andre De Grasse.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

De Grasse: – Vi er alle stjerner

Bronsevinner Andre De Grasse er imidlertid ikke bekymret for nivået.

– Jeg mener vi alle er stjerner. Det gir mer spenning at man ikke vet hvem som skal vinne. Noen vil ikke se en som alltid vinner, men se hvem som kan vinne løpet. Usain Bolt var fantastisk, men jeg tenker framtiden er lys for alle av oss. Det blir morsomt de neste året, sier de Grasse til NRK.

Han bekrefter at det var en vidåpen finale, og synes det er positivt.

– Hvem som helst kunne ha vunnet. Den som gjennomførte best. Det var vel fire som satte personlig rekord, så alle løp bra. Men italieneren sjokkerte hele verden, jeg tror ikke noen tippet han skulle vinne. Jeg vet jeg var en av dem som kunne vinne, sammen med amerikanerne, men jeg er veldig stolt av ham og glad på hans vegne, sier kanadieren.

Gullvinner Jacobs peker nå på seg selv som den nye stjerna.

– Ja, ja, ja! Det er jeg. Det er fantastisk, olympisk mester på 100 meter, det er utrolig. Det er den største drømmen, sier han til NRK.

– Har kollapset

I kvinnenes finale lørdag kveld manglet det verken profiler eller sterke tider. Elaine Thompson-Herah slo den 33 år gamle olympiske rekorden til legendariske Florence Griffith Joyner med 10.61.

– Jeg liker at kvinner kommer opp, så å ta den rekorden sender et signal om at alt er mulig, sier gullvinneren.

100 meter women

DOMINANS: Det ble trippelt Jamaica på kvinnenes 100 meter. Elaine Thompson-Herah (midten) vant foran Shelly-Ann Fraser-Pryce (t.v.) og Shericka Jackson.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Shelly-Ann Fraser-Pryce (10,74) tok sølvet og Shericka Jackson (10,76) sikret trippelt jamaicansk. Førstnevnte trakk frem nivået på kvinnesprint etter finalen.

– Det viser bredden vi har. Å være i en finale, hvor fire stykker løp på 10,7 i semifinalen, er virkelig bemerkelsesverdig og jeg håper at de neste par årene kvinnelige utøvere vil få ære for alltid å møte opp og levere gode tider, sier 34-åringen.

Og NRKs eksperter tror kvinnenes finale i OL vil være den som blir mest snakket om.

– Det som er litt spesielt, er at jamaicansk kvinnesprint er bedre enn noen gang og tapetserer pallen, mens de mannlige sprinterne fra Jamaica etter Usain Bolt har kollapset fullstendig. De er bortimot usynlig, påpeker Rodal.

Siste nytt

 • Sakor klar for Brann

  Brann har signert Vajebah Sakor (25). Nordmannen kommer gratis etter at kontrakten hans med OFI Crete gikk ut tidligere i sommer, skriver bergensklubben.

  Sakor ble hentet til den italienske storklubben Juventus da han var 15 år. Han har senere spilt i belgiske Westerlo, Vålerenga nederlandske Willem II og IFK Göteborg.

  Siden 2019 har han oppholdt seg på Kreta.

  Brann kjemper om å beholde plassen i eliteserien. Klubben ligger nest sist etter 19 runder med kun 14 poeng. Klubben er to poeng bak trygg plass.

  Eliteserien fotball 2016: Vålerenga - Ålesund (0-1)
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK
 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal