Hopp til innhold

Isabell (22) er blant Norges beste i sin idrett, men er aldri dopingtestet: – For dårlig

Isabell Adolfsen er på landslaget i styrkeløft og innehaver av junior-norgesrekorden i markløft. Nå tar hun et oppgjør med dopingfordommer og trygler Antidoping Norge om å øke testfrekvensen.

Isabell Adolfsen

STYRKEPROFIL: Isabell Adolfsen er ikke bare fysisk råsterk, nå kommer hun også med en kraftfull henstilling til Antidoping Norge.

Foto: Privat

– Jeg kjenner jeg blir så frustrert.

Det sier Isabell Adolfsen til NRK om det som skjedde etter Solfrid Koandas imponerende EM–bronse i vektløfting forrige helg.

Adolfsen lar seg ofte irritere av at så fort en utøver gjør det bra i en styrkeidrett, har det en tendens til å komme påstander i sosiale medier og kommentarfelt om doping.

Da Adolfsen la merke til at dette skjedde igjen etter Koandas EM–bragd, fikk hun nok.

– Smålig og respektløst

Hun valgte da å legge ut et innlegg på Instagram for å ta et oppgjør med fordommene styrkeutøvere ofte opplever.

– Jeg reagerer på at så fort noen presterer bra i styrkeidretter, er det alltid noen som må kommentere og komme med anklager om doping. Folk har jobba dritten ut av seg for å lykkes, og da er det smålig og respektløst å komme med slike anklager uten grunnlag for det. Menneskekroppen er uten tvil i stand til å klare slike prestasjoner uten juks bare man har gode gener og jobber hardt nok, sukker hun.

Isabell Adolfsen

PÅ TRENING: Adolfsen har personlig rekord på 97,5 kilo i benkpress.

Foto: William Jobling / NRK

Adolfsen sier til NRK at dette særlig har en tendens til å dukke opp når det er jenter som gjør det bra.

– Jeg tror det handler om at sporten har et rykte som henger igjen fra gamledager, da dopingbruk trolig var mer utbredt. Men det er veldig frustrerende at folk roper «doping» så fort det er noen som blir gode på kort tid, sier hun.

– Jeg får mye støtte fra innad i miljøet om akkurat dette. Folk er ganske lei slike ytringer, legger hun til.

Hun ønsker at styrkeidrettene skal komme videre og kvitte seg med fordommene hun mener er tydelig at folk fortsatt har.

Og skal det skje, trenger de hjelp av Antidoping Norge, mener hun.

Aktiv siden 2015, aldri dopingtestet

Adolfsen roper varsku om at det er for lett å dope seg om man faktisk ønsker det.

– Jeg hadde mitt første stevne i 2015 og har vært i norgestoppen i mange år. De to siste årene har jeg vært på landslaget og jeg konkurrerer både nasjonalt og internasjonalt. Men jeg har ennå ikke avgitt én dopingprøve.

– Du har ikke tatt én eneste dopingtest?

– Nei. Det synes jeg er både rart og for dårlig. Jeg er jo blant dem det hadde vært naturlig å teste, men jeg har ennå ikke fått mulighet. Jeg ser Antidoping Norge går rundt og er synlige på stevner og slikt, men personlig har jeg aldri blitt testet, sier hun.

Isabell Adolfsen

Isabell Adolfsen ber Antidoping Norge teste hyppigere i styrkeidrettene i Norge.

Foto: Privat

Geir Holden, testansvarlig i Antidoping Norge, beskriver det som kjempebra at utøverne ønsker mer testing.

– Det viser at de ønsker en ren og rettferdig idrett. Når det gjelder styrkeløft er dette en idrett vi prioriterer, og i 2019 lå styrkeløft på femteplass over idretter vi testet mest. I 2020 på en syvendeplass. Vi fokuserer absolutt på styrkeløft, men jeg kan ikke gå i detaljer på hvorfor den og den ikke er testet, sier Holden til NRK.

– Er det en glipp av en utøver som Adolfsen ikke er testet?

Geir Holden

Geir Holden i Antidoping Norge tar Adolfsens utspill imot med åpne armer.

Foto: William Jobling / NRK

– Optimalt sett skulle vi gjerne ha testet alle mye mer, men det handler om prioriteringer og ressurser, svarer han.

Inger Blikra er president i Norges Styrkeløftforbund. Hun reagerer slik da NRK gjør henne oppmerksom på at Adolfsen, som er helt i norgestoppen, aldri er blitt dopingtestet.

– Jeg ønsker meg mer testing overalt. Det vi melder til Antidoping Norge når vi snakker med dem, og det gjør vi ganske ofte som rent særforbund, er at vi ber dem komme oftere uanmeldt på dopingtester. Vi ønsker at de skal komme på besøk til klubber der utøverne trener, og vi ber dem komme oftere uanmeldt på hjemmebesøk, sier hun til NRK.

Blikra mener det selvsagt skal fortsette å være fokus på testing under mesterskap, men tror ikke det er dette som har størst effekt for å avdekke juksemakere.

Presidenten: – Veldig overrasket

Hun vil ha flere uanmeldte tester, og hennes opplevelse er at Antidoping Norge oftere kom på uanmeldt testing tidligere enn det som er tilfellet i dag.

Isabell Adolfsen

NORGESREKORDER: Adolfsen har flere ganger satt aldersbestemte Norgesrekorder i markløft, men savner å bli dopingtestet.

Foto: Privat

– Det virker som de har trappet ned på det, men de gjør det fortsatt en del. De har en prioritert liste de følger opp, men det er ikke like mye som det var. Alle landslagsløftere må forvente å få dem på døra, sier hun.

– Blir du overrasket av å høre at Adolfsen ikke har gitt én dopingprøve siden hun ble aktiv i 2015, til tross for at hun har norgesrekorden i markløft og er tilknyttet landslaget?

– Ja, det er jeg veldig overrasket over å høre, det har jeg ikke vært borte i før.

– Hvor trygg er du på at juksemakere blir tatt i norsk styrkeløft-idrett i dag?

– Det er jeg ganske trygg på, men det var veldig overraskende å høre at det finnes en landslagsutøver som ikke har vært testet en eneste gang. Det var nytt for meg, sier hun.

Blikra legger til at hun vet at de fleste landslagsutøvere følges tett opp og testes ofte. Hun tror det aller mest effektive vi gjør er holdningsskapende arbeid.

– Visjonen vår er «vi løfter sammen og skaper rene vinnere», mens mottoet vårt er «sterk, blid og dopingfri». Det tror jeg våre løftere er stolte av. Frykten for å bli utstøtt av sine egne i styrkeløftmiljøet er vel så stor som frykten for å bli tatt og utestengt, mener hun.

Video Blikra: - Jeg skal få plass til flere

Inger Blikra stusser over at Adolfsen ennå ikke er dopingtestet.

Foto: NRK

– Synes synd på dem

Solfrid Koanda, som nylig tok EM–bronse, har fått med seg Adolfsens oppgjør med dopingfordommene.

Koanda kunne selv lese meldinger som «hun er garantert dopa» på sosiale medier etter EM-bronsen.

Hun mener at personer som tyr til sosiale medier for å legge ut slike meldinger mangler en grunnleggende tro på andre mennesker.

– Men jeg tenkte heller at jeg da hadde gjort noe som overrasket folk i så stor grad at en slik kommentar blir en kompliment. Men jeg synes synd på folk som skriver slike ting, sier Koanda til NRK.

Solfrid Koanda

EM-medaljør Solfrid Koanda stoler på systemet og tror juksemakerne blir tatt.

Foto: Privat

Hun opplyser at hun har avlagt én dopingtest siden hun ble aktiv som vektløfter i mars 2020.

Hvor trygg er du på at doping tas på alvor i idretten din i dag?

– Jeg vet selv at i Norge har vi et godt system, det blir gjort tester og de har kontroll. Det kan jeg si for meg selv og min situasjon. Jeg velger å se på konkurrentene mine som rene, og hvis noen har jukset tror jeg det fanges opp. Jeg har tillit til systemet, sier Koanda.

Siste nytt

 • Flere overraskelser i Spanias bruttotropp til EM

  Landslagssjef Luis de la Fuente kom med flere overraskelser da han presenterte Spanias bruttotropp til sommerens fotball-EM i Tyskland.

  Ayoze Pérez, Fermín Lopez, Aleix Garcia og Álex Baena var kanskje de største overraskelsene i De la Fuentes tropp. Perez kommer fra en sterk sesong i Betis, hvor han har notert seg for ni mål og én målgivende på 31 kamper.

  Lopez har også gjort sakene sine godt denne sesongen, hvor han har fått sitt store gjennombrudd i Barcelona.

  Garcia og Baena har begge vært innom landslaget tidligere. Begge debuterte mot Kypros i november i fjor, mens Baena også fikk et innhopp mot Colombia i mars.

  Det er også en rekke spillere som var forventet å kjempe om en EM-plass, som ikke er med i bruttotroppen. Blant de største navnene finner vi Real Madrid-stjernen Lucas Vázquez og PSG-profilen Marco Asensio.

  Hele troppen:

  Målvakter: Unai Simón (Athletic Bilbao), Álex Remiro (Real Sociedad) og David Raya (Arsenal).

  Forsvarsspillere: Dani Carvajal (Real Madrid), Jesús Navas (Sevilla), Álex Grimaldo (Leverkusen), Marc Cucurella (Chelsea), Robin Le Normand (Real Sociedad), Pau Cubarsí (Barcelona), Nacho Fernández (Real Madrid), Daniel Vivian (Athletic Bilbao) og Aymeric Laporte (Al-Nassr).

  Midtbanespillere: Rodri Hernandez (Manchester City), Martín Zubimendi (Real Sociedad), Mikel Merino (Real Sociedad), Pedri (Barcelona), Marcos Llorente (Atlético Madrid), Fermín Lopez (Barcelona), Fabián Ruiz (Paris Saint-Germain), Aleix Garcia (Girona) og Álex Baena (Villarreal).

  Angrepsspillere: Lamine Yamal (Barcelona), Dani Olmo (Leipzig), Nico Williams (Athletic Bilbao), Álvaro Morata (Atlético Madrid), Joselu (Real Madrid), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Ferrán Torres (Barcelona) og Ayoze Pérez (Real Betis).

  Mesterskapet spilles mellom 14. juni og 14. juli i Tyskland. (NTB)

  Spanias landslagssjef
  Foto: NTB
 • Ingebrigtsen dropper Bislett: – En tøff og vanskelig vurdering

  Henrik Ingebrigtsen stiller ikke til start under Bislett Games torsdag. Det gjør heller ikke Magnus Tuv Myhre, opplyser stevnesjef Steinar Hoen.

  TV2 omtalte saken først.

  Mandag ettermiddag får imidlertid NRK følgende forklaring via Ingebrigtsens mediekontakt Espen Skoland:

  – Henrik har gjort en tøff og vanskelig vurdering. Han kjenner på stigende form, og velger å prioritere langsiktig. Han tror og håper at det kommer store muligheter fremover, og vil prioritere å bygge form i riktig tempo. Han vil fortsatt være tilsted og hjelpe Jakob under hans forberedelser.

  Magnus Tuv Myhre har slitt etter koronasykdom, og har ennå ikke innledet sesongen. Begge skulle ha løpt 5000 meter på Bislett. På den distansen har det vært en intens kamp de siste ukene om en plass på det norske EM-laget.

  Laget presenteres kl. 14 torsdag, altså noen timer før Bislett Games. Bislett-løpet ville sånn sett ikke påvirket EM-uttaket.

  I helgen løp Henrik Ingebrigtsen 5000 meter i belgiske Brüssel på tiden 13.26,92. Det gjør at det sannsynligvis står mellom ham og Awet Kibrab om den siste plassen på EM-laget. Kibrab har løpt på 13.25,48 i år.

  Jakob Ingebrigtsen har friplass, Narve Gilje Nordås er sterkest av de øvrige, mens Per Svela med 13.19,87 har en bedre tid enn Awet Kibrab og Henrik Ingebrigtsen på 5000 meter denne sesongen.

  EM starter 7. juni, og det vises på NRK.

  Heller ikke Filip Ingebrigtsen deltar på Bislett. Han klarte ikke å kvalifisere seg til EM på noen distanse og sliter med en hofteskade, ifølge Skoland.

  Athletics, Running, Adidas Spåret 5000m
  Foto: BILDBYRÅN
 • Ruud fortsetter å håve inn millioner

  Med finaleplass i prestisjetunge Roland-Garros vil Casper Ruud allerede ha tjent mer penger denne sesongen enn det han gjorde i løpet av hele fjorårssesongen.

  Dagen før nordmannen går i gang i storturneringen i Paris, har han tjent om lag 2,43 millioner dollar. Finaleplass i Roland-Garros vil bety ytterligere 1,2 millioner dollar. Det vil ta nordmannen opp i 3,5 millioner, snaue 400.000 mer enn det som var tilfelle for hele fjoråret.

  Det blir sjette gang Ruud setter føttene sine på grusen i den første runden i Paris. De fire første årene endte det med 2. runde og 3. runde (tre ganger). De to siste årene har han tatt seg til finalen.

  Ruud har tidvis demonstrert stjernetakter i årets sesong. I februar tok han seg til to strake finaler i Mexico, før han i Masters-turneringen i Indian Wells nådde kvartfinalen.

  I begynnelsen av april nådde han finale i Masters-turneringen i Monte-Carlo, der blant andre Djokovic ble beseiret på veien. Finaletapet mot Stefanos Tsitsipas ble revansjert i Barcelona en uke senere. For få dager siden gikk han til topps i Genéve.

  Øverst på inntjeningstoppen denne sesongen har Jannik Sinner en solid luke til sine konkurrenter. Den italienske verdenstoeren har tjent 4,46 millioner euro, mye av det takket være finaletriumfen i Australian Open. (NTB)

  Casper Ruud etter seieren i ATP250-turneringen i Genève
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal