Iransk sjakkyndling tapte med vilje mot israeler: – Han hadde ikke noe valg

Aryan Gholami (18) er favoritt til å vinne junior-VM i sjakk, men unnlot å møte til partiet mot sin israelske motstander Alexander Zlatin. Nå har internasjonal sjakk fått nok.

Aryan Gholami

MØTTE IKKE OPP: Aryan Gholami møtte ikke opp til partiet. Den unge sjakkspilleren lot sin motstander bli sittende og vente.

Foto: http://worldyouthchess.com

– Han møter ikke opp til brettet, og klokka går. Så da taper han på tid. Han slipper å håndhilse og se på motstanderen. Iraneren taper poenget i det partiet, og gitt at han er en av favorittene til å vinne mesterskapet, er det et viktig poeng han taper, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Aryan Gholami er internasjonal mester i sjakk, nivået under stormester. 18-åringen har også tidligere boikottet israelske sjakkspillere. Blant annet nektet han spille mot Ariel Erenberg i Rilton Cup i januar tidligere i år. Det kostet han hundre tusen kroner i premiepenger.

Den gangen uttalte han følgende om sin boikott:

– Hvis jeg hadde spilt mot en israelsk spiller, ville det fått alvorlige konsekvenser for meg, sa 18-åringen til nettstedet Schack.se.

Gholami hadde risikert å bli bannlyst fra internasjonale turneringer av eget forbund om han hadde spilt partiet mot israeleren. Det har skjedd med flere iranske spillere tidligere.

– Dette får konsekvenser

Visepresidenten i det internasjonale sjakkforbundet FIDE, Nigel Short, reagerer sterkt på Twitter i ettermiddag. Nå kan det iranske sjakkforbundet bli satt i sjakk.

– Vi har allerede drøftet saken, og den vil bli gjenstand for diskusjon på FIDEs styremøte. Dette får konsekvenser, skriver Nigel Short.

Short, som også er stormester i sjakk, får en rekke spørsmål fra sine følgere om Gholamis overraskende trekk. Visepresidenten svarer gjentatte ganger at det iranske sjakkforbundet vil bli straffet for dette.

Laster Twitter-innhold

NRKs sjakkekspert forklarer hva slags konsekvenser iranerne kan vente seg:

– Det er mange måter å straffe forbundet på. Man kan nekte dem deltagelse og ha restriksjoner i antall deltagere i VM og aldersbestemte turneringer, sier Grønn.

Atle Grønn

KRITISK: NRKs sjakkekspert mener forbundene må straffes. Atle Grønn har lite til overs for de politiske trekkene i sjakken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men har den 18 år gamle sjakkspilleren egentlig noe valg?

– Det er muligens litt brutalt å straffe disse ungdommene som egentlig ikke har noe valg. Valget de har er å hoppe av og forlate Iran. Det er det noen som gjør.

Sjakk-Bae: – Utrolig trist

– Jeg så akkurat at han akkurat hadde tapt. Det er utrolig trist, sier Torstein Bae.

Sjakkeksperten trekker frem den «intellektuelle tvekampen», som en særlig utfordring når iranske og israelske spillere møtes. Duell-formatet, mann mot mann, spillere hver sin side av brettet.

– I første rekke rammer dette en meget ung, lovende og dyktig sjakkspiller. Han har blitt betydelig straffet allerede.

Hva er løsningen?

– Man må få en dialog med det iranske forbundet for å unngå disse episodene, som er så ødeleggende for sjakken og de iranske sjakktalentene, sier Bae.

– Det er tilfeller hvor de kjemper om gull og store premiepenger, men så må de bare gi opp. Sånn kan vi ikke ha det, avslutter NRK-eksperten.

Torstein Bae

SJAKKEN BLIR SKADELIDENDE: Torstein Bae er for de fleste et kjent fjes, og ikke minst en kjent stemme. Han mener det ikke kan fortsette slik, og håper situasjonen løses med dialog.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Siste nytt

 • Olsbu med sterk 3. plass

  Marte Olsbu Røiseland ble beste norske kvinne på fellesstarten i skiskytteråpningen på Sjusjøen i dag. Sørlendingen viste solid form både i sporet og på standplass (19 av 20 treff), og gikk inn til en finfin 3. plass i den nasjonale norske åpningen.

  Italienske Dorothea Wierer skjøt fullt og seiret på Natrudstilen stadion. Denise Herrmann gikk knallsterkt på sisterunden og parkerte Olsbu. Det ble dermed tysk 2. plass.

  – Det smaker kjempegodt. Det er ikke til å legge skjul på at jeg har vært litt ekstra nervøs i år når jeg ikke har fått matchet seg med de andre. Man har alltid en indre følelse på at den jobben man har gjort er god nok, men det er alltid greit å få det bekreftet, sier Olsbu Røiseland til NRK.

  Tiril Eckhoff skjøt på seg to runder, men leverte en kanonavslutning, og gikk seg opp til ​​5. plass på hjemmebane.
  Karoline Knotten ble tredje beste norske, på 11. plass, mens Ingrid Landmark Tandrevold ble nummer 16.

  Sesongstart Skiskyting Sjusjøen
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Krog til sykehus etter fall

  Kombinertutøver Magnus Krog falt stygt under hoppkonkurransen under NM i kombinert søndag. Det var Nettavisen som var først ute med å melde nyheten. Krog hoppet 81 meter i K90-bakken i den svenske byen før han landet, men mistet kontrollen like etter landing. Han fikk behandling av medisinsk personell, men ble etter hvert sendt videre til sykehus for ytterligere undersøkelser. (NTB)

  Krog til VM.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Det meste gikk galt for Hovland

  De to norske golfproffene Viktor Hovland og Kristoffer Ventura må reise tomhendt hjem fra Mexico etter at ingen klarte «cuten» lørdag. Før den andre runden av årets nest siste PGA-turnering Mayakoba Golf Classic lå nordmennene på henholdsvis 31.- og 44.-plass. Men på lørdagens runde gikk det meste imot unggutta som til slutt havnet utenfor «cuten».

  Dermed misset Hovland cuten for første gang siden januar, og for første gang som proff på PGA-touren. Han endte på en 83.-plass. Hovland var på forhånd regnet som en av favorittene til å vinne turneringen. Ventura endte på 93.-plass. (NTB)

  Greenbrier Golf
  Foto: Steve Helber / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal