Hopp til innhold

Iransk sjakkyndling tapte med vilje mot israeler: – Han hadde ikke noe valg

Aryan Gholami (18) er favoritt til å vinne junior-VM i sjakk, men unnlot å møte til partiet mot sin israelske motstander Alexander Zlatin. Nå har internasjonal sjakk fått nok.

Aryan Gholami

MØTTE IKKE OPP: Aryan Gholami møtte ikke opp til partiet. Den unge sjakkspilleren lot sin motstander bli sittende og vente.

Foto: http://worldyouthchess.com

– Han møter ikke opp til brettet, og klokka går. Så da taper han på tid. Han slipper å håndhilse og se på motstanderen. Iraneren taper poenget i det partiet, og gitt at han er en av favorittene til å vinne mesterskapet, er det et viktig poeng han taper, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Aryan Gholami er internasjonal mester i sjakk, nivået under stormester. 18-åringen har også tidligere boikottet israelske sjakkspillere. Blant annet nektet han spille mot Ariel Erenberg i Rilton Cup i januar tidligere i år. Det kostet han hundre tusen kroner i premiepenger.

Den gangen uttalte han følgende om sin boikott:

– Hvis jeg hadde spilt mot en israelsk spiller, ville det fått alvorlige konsekvenser for meg, sa 18-åringen til nettstedet Schack.se.

Gholami hadde risikert å bli bannlyst fra internasjonale turneringer av eget forbund om han hadde spilt partiet mot israeleren. Det har skjedd med flere iranske spillere tidligere.

– Dette får konsekvenser

Visepresidenten i det internasjonale sjakkforbundet FIDE, Nigel Short, reagerer sterkt på Twitter i ettermiddag. Nå kan det iranske sjakkforbundet bli satt i sjakk.

– Vi har allerede drøftet saken, og den vil bli gjenstand for diskusjon på FIDEs styremøte. Dette får konsekvenser, skriver Nigel Short.

Short, som også er stormester i sjakk, får en rekke spørsmål fra sine følgere om Gholamis overraskende trekk. Visepresidenten svarer gjentatte ganger at det iranske sjakkforbundet vil bli straffet for dette.

Laster Twitter-innhold

NRKs sjakkekspert forklarer hva slags konsekvenser iranerne kan vente seg:

– Det er mange måter å straffe forbundet på. Man kan nekte dem deltagelse og ha restriksjoner i antall deltagere i VM og aldersbestemte turneringer, sier Grønn.

Atle Grønn

KRITISK: NRKs sjakkekspert mener forbundene må straffes. Atle Grønn har lite til overs for de politiske trekkene i sjakken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men har den 18 år gamle sjakkspilleren egentlig noe valg?

– Det er muligens litt brutalt å straffe disse ungdommene som egentlig ikke har noe valg. Valget de har er å hoppe av og forlate Iran. Det er det noen som gjør.

Sjakk-Bae: – Utrolig trist

– Jeg så akkurat at han akkurat hadde tapt. Det er utrolig trist, sier Torstein Bae.

Sjakkeksperten trekker frem den «intellektuelle tvekampen», som en særlig utfordring når iranske og israelske spillere møtes. Duell-formatet, mann mot mann, spillere hver sin side av brettet.

– I første rekke rammer dette en meget ung, lovende og dyktig sjakkspiller. Han har blitt betydelig straffet allerede.

Hva er løsningen?

– Man må få en dialog med det iranske forbundet for å unngå disse episodene, som er så ødeleggende for sjakken og de iranske sjakktalentene, sier Bae.

– Det er tilfeller hvor de kjemper om gull og store premiepenger, men så må de bare gi opp. Sånn kan vi ikke ha det, avslutter NRK-eksperten.

Torstein Bae

SJAKKEN BLIR SKADELIDENDE: Torstein Bae er for de fleste et kjent fjes, og ikke minst en kjent stemme. Han mener det ikke kan fortsette slik, og håper situasjonen løses med dialog.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Siste nytt

 • Skuffet Ødegaard med tale til fansen

  Arsenals kaptein Martin Ødegaard takket fansen etter at det endte med en andreplass i Premier League.

  – Vi er nok alle litt skuffet nå. Vi har ventet lenge på seieren og er så nære, men jeg er så stolt av laget, alle i klubben, fansen og progresjonen vi har hatt, sier nordmannen i et intervju på stadionmatta.

  Deretter forteller han om forskjellen han opplever det har vært i klubben siden han kom til Arsenal i 2021.

  – Vi har endret klubben og jeg tror alle tror på oss nå. For å være ærlig så kan jeg ikke vente med å komme i gang igjen etter pausen, og gjøre alle dere enda gladere. Det er det store målet.

  Martin Ødegaard etter Arsenals kamp mot Everton i sesongavslutningen i Premier League. Arsenal vant 2-1, men endte på annenplass, ett poeng bak Manchester City.
 • Ny VM-nedtur for Norge

  Norges ishockeylandslag må slå Storbritannia mandag for å være sikker på å berge plassen i elite-VM. Søndag ble det 1-4 mot Østerrike etter svakt spill. Sander Vold Engebråten tente et lite håp med et reduseringsmål i siste periode, men det holdt ikke.

  Norge har spilt seks av sine sju kamper i gruppespillet og har bare de tre poengene fra 2-0-seieren over Danmark. Taper Norge i ordinær tid for hittil poengløse Storbritannia mandag, blir det nedrykk.

  Tap i forlengning eller etter straffer vil bety at Norge er foran britene mandag kveld, men de norske har da spilt ferdig og må håpe at Østerrike slår Storbritannia tirsdag. (NTB)

  Norge ishockey-VM
  Foto: AP
 • Klopp tok farvel med seier: – Jeg elsker dere

  Liverpool møtte Wolverhampton på Anfield i manager Jürgen Klopps siste kamp.

  Hjemmelaget tok tidlig kontrollen, og da gjestenes Nelson Semedo fikk rødt kort etter 28 minutter tok det ikke lang tid før Alexis MacAllister satte inn ledelsen. Fem minutter før pause økte stopperen Jarell Quansah til 2-0. Det ble også resultatet, og Klopp kunne klemme både spillere og støtteapparat.

  Liverpool blir nummer tre i årets Premier League. Sju poeng bak Arsenal, og ni poeng bak Manchester City.

  Etter kampen ble Klopp og resten av støtteapparatet som nå takker av i Liverpool hyllet av en fortsatt fullsatt stadion.

  – Jeg elsker dere, sa Jürgen Klopp til supporterne i en tale midt på banen på Anfield.

  Klopp hadde mye på hjertet der han stod på en liten scene og med en mikrofon i hånda.

  – Dette føles ikke som en slutt. Det føles som en start. I dag så jeg et fotballag fullt av talent, ungdommelighet, kreativitet og målbevissthet.

  Klopp prøvde å dra i gang en sang med om Arne Slot, Liverpools nye manager. Publikum responderte med å første repetere «Arne Slot» før de endret til å synge Klopps navn.

  – Jeg håper dere tar imot den nye managere slik som dere tok imot meg. Dere skal gå «all in» fra første dag. Dere må fortsette å tro, sa Klopp, før han til slutt takket for seg som Liverpool-manager.

  – Tusen takk. Dere er det beste laget i verden. Tusen takk!

  Premier League - Liverpool v Wolverhampton Wanderers

Sendeplan

Kl. Program Kanal