Hopp til innhold

Iransk sjakkyndling tapte med vilje mot israeler: – Han hadde ikke noe valg

Aryan Gholami (18) er favoritt til å vinne junior-VM i sjakk, men unnlot å møte til partiet mot sin israelske motstander Alexander Zlatin. Nå har internasjonal sjakk fått nok.

Aryan Gholami

MØTTE IKKE OPP: Aryan Gholami møtte ikke opp til partiet. Den unge sjakkspilleren lot sin motstander bli sittende og vente.

Foto: http://worldyouthchess.com

– Han møter ikke opp til brettet, og klokka går. Så da taper han på tid. Han slipper å håndhilse og se på motstanderen. Iraneren taper poenget i det partiet, og gitt at han er en av favorittene til å vinne mesterskapet, er det et viktig poeng han taper, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Aryan Gholami er internasjonal mester i sjakk, nivået under stormester. 18-åringen har også tidligere boikottet israelske sjakkspillere. Blant annet nektet han spille mot Ariel Erenberg i Rilton Cup i januar tidligere i år. Det kostet han hundre tusen kroner i premiepenger.

Den gangen uttalte han følgende om sin boikott:

– Hvis jeg hadde spilt mot en israelsk spiller, ville det fått alvorlige konsekvenser for meg, sa 18-åringen til nettstedet Schack.se.

Gholami hadde risikert å bli bannlyst fra internasjonale turneringer av eget forbund om han hadde spilt partiet mot israeleren. Det har skjedd med flere iranske spillere tidligere.

– Dette får konsekvenser

Visepresidenten i det internasjonale sjakkforbundet FIDE, Nigel Short, reagerer sterkt på Twitter i ettermiddag. Nå kan det iranske sjakkforbundet bli satt i sjakk.

– Vi har allerede drøftet saken, og den vil bli gjenstand for diskusjon på FIDEs styremøte. Dette får konsekvenser, skriver Nigel Short.

Short, som også er stormester i sjakk, får en rekke spørsmål fra sine følgere om Gholamis overraskende trekk. Visepresidenten svarer gjentatte ganger at det iranske sjakkforbundet vil bli straffet for dette.

Laster Twitter-innhold

NRKs sjakkekspert forklarer hva slags konsekvenser iranerne kan vente seg:

– Det er mange måter å straffe forbundet på. Man kan nekte dem deltagelse og ha restriksjoner i antall deltagere i VM og aldersbestemte turneringer, sier Grønn.

Atle Grønn

KRITISK: NRKs sjakkekspert mener forbundene må straffes. Atle Grønn har lite til overs for de politiske trekkene i sjakken.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Men har den 18 år gamle sjakkspilleren egentlig noe valg?

– Det er muligens litt brutalt å straffe disse ungdommene som egentlig ikke har noe valg. Valget de har er å hoppe av og forlate Iran. Det er det noen som gjør.

Sjakk-Bae: – Utrolig trist

– Jeg så akkurat at han akkurat hadde tapt. Det er utrolig trist, sier Torstein Bae.

Sjakkeksperten trekker frem den «intellektuelle tvekampen», som en særlig utfordring når iranske og israelske spillere møtes. Duell-formatet, mann mot mann, spillere hver sin side av brettet.

– I første rekke rammer dette en meget ung, lovende og dyktig sjakkspiller. Han har blitt betydelig straffet allerede.

Hva er løsningen?

– Man må få en dialog med det iranske forbundet for å unngå disse episodene, som er så ødeleggende for sjakken og de iranske sjakktalentene, sier Bae.

– Det er tilfeller hvor de kjemper om gull og store premiepenger, men så må de bare gi opp. Sånn kan vi ikke ha det, avslutter NRK-eksperten.

Torstein Bae

SJAKKEN BLIR SKADELIDENDE: Torstein Bae er for de fleste et kjent fjes, og ikke minst en kjent stemme. Han mener det ikke kan fortsette slik, og håper situasjonen løses med dialog.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Langrennslandslagene klare: Flugstad Østberg vraket

    Skiforbundet presenterte onsdag langrennslandslagene for kommende sesong. Blant de mer kjente utøverne som ikke var å finne på scenen under presentasjonen i Holmenkollen var Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug.

    Hvorvidt sistnevnte satser fullt mot VM på hjemmebane i 2025, er foreløpig usikkert.

    Kvinner elite: Lotta Udnes Weng, Mathilde Myhrvold, Julie Myhre, Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå, Tiril Udnes Weng, Kristine Stavås Skistad, Margrethe Bergane, Kristin Austgulen Fosnæs.

    Herrer elite: Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger, Håvard Solås Taugbøl, Didrik Tønseth, Ansgar Evensen, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Martin Løwstrøm Nyenget, Harald Østberg Amundsen, Even Northug, Iver Tildheim Andersen.

    Para elite: Vilde Nilsen, Indira Liseth, Trygve Toskedal Larsen, Thomas Karbøl Oxaal, Geir Lervik (ledsager)

    Disse utøverne er vraket etter forrige sesong: Ane Appelkvist Stenseth, Helene Marie Fossesholm, Marte Skaanes, Sjur Røthe.

    Cv312I5YbMc
    Foto: NTB
  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal