NRK Meny
Normal

IOC-panel avgjør russernes siste OL-skjebne

Russland gir ikke opp kampen med å få med flest mulig deltakere i Rio, og et IOC-panel på tre personer kan nå gi avslag eller tillatelse i siste liten.

OLYMPICS-RIO/IOC

SJEF: IOC-president Thomas Bach ledet styremøtet i Rio de Janeiro lørdag.

Foto: POOL / Reuters

Forrige uke sa IOC at det var opp til de ulike internasjonale særforbundene å bestemme hvilke russiske utøvere som får OL-ja, og garantert ikke har vært involvert i statsstøttet doping.

Men lørdag bestemte Den internasjonale olympiske komité (IOC) at et panel på tre personer skal ta den endelige avgjørelsen på hvilke russiske utøvere som faktisk får delta i OL i Rio om under en uke, skriver BBC.

– Dette panelet bestemmer om avgjørelsene skal godtas eller forkastes. Vi understreker at det er vi som tar den endelige beslutningen, sier IOC-talsmann Mark Adams.

Avgjort innen fredag

Panelet, bestående av Ugur Erdener, president fekteforbundet og leder av IOCs medisinske kommisjon, Claudia Bokel i utøverkommisjonen og Juan Antonio Samaranch Jr., spansk IOC-medlem og sønn av tidligere IOC-president med samme navn, skal gå igjennom hver eneste sak og ta en avgjørelse innen fredag.

– Vi har en veldig stram tidslinje, understreker Adams.

117 av Russlands opprinnelige 387 utøvere er så langt utestengt – inkludert alle friidrettsutøvere.

Svømmerne Vladimir Morozov and Nikita Lobintsev er, noe overraskende, de eneste utøverne som har anket saken sin til CAS. Ifølge AFP, skal denne anken behandles allerede søndag.

Tar utestengelsen til sivil domstol

Russland fortsetter å uttrykke sin misnøye med avgjørelsen til både IOC, WADA og Det internasjonale friidrettsforbundet. Lørdag sa sportsminister Vitalij Mutko at de vil ta saken videre til en sivil domstol, skriver nyhetsbyrået Tass.

– Vi gjør dette for å beskytte vår ære, verdighet og for moralsk ødeleggelse. Vi kommer til å gjøre dette etter OL, sier Mutko.

Tidligere denne uken inviterte Vladimir Putin hele den opprinnelige OL-troppen til Kreml i Moskva. Der talte utestengte Jelena Isinbajeva med tårer i øynene.

Rio Olympics Russia

ANKOM RIO: Flere av de russiske utøverne er på plass i OL-byen.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Siste nytt

 • Kamara hjem for å få behandling

  Ola Kamara reiste lørdag hjem til USA for å få behandling for en irritasjon i kneet. 28-åringen skal få en injeksjon. Det fortalte Lars Lagerbäck etter treningsøkta på Ullevaal dagen etter 4-1-seieren over Australia, der Kamara scoret tre mål.

  PRIVATLANDSKAMP NORGE-AUSTRALIA
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Hareide sendte nybakt far hjem

  Danmarks landslagssjef Åge Hareide lover Henrik Dalsgaard VM-billett og sender Brentford-spilleren hjem for å være med sitt nyfødte barn. Dermed er han uaktuell i den kommende privatlandskampen mot Chile. Peter Ankersen er kalt inn som reserve.

  SOCCER-WORLDCUP/POT3
  Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters
 • Kristoffersen et stykke bak

  Fabian Wilkens Solheim leder NM-storslalåmet før andreomgang. Storfavoritt Henrik Kristoffersen fikk det ikke helt til å stemme og er 76 hundredeler bak etter førsteomgangen. Marcus Monsen er nummer to.

  henrik
  Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Storslalåm kvinner
NM alpint: Storslalåm menn
Sportslørdag: V-cupfinaler, kombinert og skiskyting
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cupfinale skiskyting: Jaktstart menn
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, menn
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, menn
Sportslørdag: V-cupfinaler, kombinert og skiskyting
V-cupfinale kombinert: 10 km langrenn
V-cupfinale skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cupfinale hopp: Kvinner