NRK Meny
Normal

IOC-panel avgjør russernes siste OL-skjebne

Russland gir ikke opp kampen med å få med flest mulig deltakere i Rio, og et IOC-panel på tre personer kan nå gi avslag eller tillatelse i siste liten.

OLYMPICS-RIO/IOC

SJEF: IOC-president Thomas Bach ledet styremøtet i Rio de Janeiro lørdag.

Foto: POOL / Reuters

Forrige uke sa IOC at det var opp til de ulike internasjonale særforbundene å bestemme hvilke russiske utøvere som får OL-ja, og garantert ikke har vært involvert i statsstøttet doping.

Men lørdag bestemte Den internasjonale olympiske komité (IOC) at et panel på tre personer skal ta den endelige avgjørelsen på hvilke russiske utøvere som faktisk får delta i OL i Rio om under en uke, skriver BBC.

– Dette panelet bestemmer om avgjørelsene skal godtas eller forkastes. Vi understreker at det er vi som tar den endelige beslutningen, sier IOC-talsmann Mark Adams.

Avgjort innen fredag

Panelet, bestående av Ugur Erdener, president fekteforbundet og leder av IOCs medisinske kommisjon, Claudia Bokel i utøverkommisjonen og Juan Antonio Samaranch Jr., spansk IOC-medlem og sønn av tidligere IOC-president med samme navn, skal gå igjennom hver eneste sak og ta en avgjørelse innen fredag.

– Vi har en veldig stram tidslinje, understreker Adams.

117 av Russlands opprinnelige 387 utøvere er så langt utestengt – inkludert alle friidrettsutøvere.

Svømmerne Vladimir Morozov and Nikita Lobintsev er, noe overraskende, de eneste utøverne som har anket saken sin til CAS. Ifølge AFP, skal denne anken behandles allerede søndag.

Tar utestengelsen til sivil domstol

Russland fortsetter å uttrykke sin misnøye med avgjørelsen til både IOC, WADA og Det internasjonale friidrettsforbundet. Lørdag sa sportsminister Vitalij Mutko at de vil ta saken videre til en sivil domstol, skriver nyhetsbyrået Tass.

– Vi gjør dette for å beskytte vår ære, verdighet og for moralsk ødeleggelse. Vi kommer til å gjøre dette etter OL, sier Mutko.

Tidligere denne uken inviterte Vladimir Putin hele den opprinnelige OL-troppen til Kreml i Moskva. Der talte utestengte Jelena Isinbajeva med tårer i øynene.

Rio Olympics Russia

ANKOM RIO: Flere av de russiske utøverne er på plass i OL-byen.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Siste nytt

 • Mowinckel inn til sjetteplass

  Ragnhild Mowinckel leverte karrierebeste i fredagens verdenscuprenn i utfor. I Cortina endte hun på sjetteplass, 1,07 bak italienske Sofia Goggia, som vant på hjemmebane.

  Lindsey Vonn ble nummer to, mens Mikaela Shiffrin ble treer.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Lett match for Nadal

  Topprangerte Rafael Nadal fikk en enkel jobb i tredje runde av Australian Open. Spanjolen slo bosnieren Damir Dzumhur i strake sett med sifrene 6-1, 6-3, 6–1.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Kjempeledelse på Lundby

  Maren Lundby utklasset konkurrentene i 1. omgang av verdenscuprennet i Zao fredag formiddag norsk tid.

  Hun hoppet 101,5 meter, og leder med 19,3 poeng på nummer to, Chiara Hölzl fra Østerrike. Verdenscuptoer Katharina Althaus hopper ikke i Zao.

  Maren Lundby

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn
VM skiflyging: Kvalifisering
V-cup skøyter: 500 m menn
Vinterstudio
Vinterstudio
EM kunstløp: Menn
V-cup skøyter: 500 m kvinner
VM skiflyging
VM skiflyging
V-cup skøyter: 1000 m kvinner