IOC-panel avgjør russernes siste OL-skjebne

Russland gir ikke opp kampen med å få med flest mulig deltakere i Rio, og et IOC-panel på tre personer kan nå gi avslag eller tillatelse i siste liten.

OLYMPICS-RIO/IOC

SJEF: IOC-president Thomas Bach ledet styremøtet i Rio de Janeiro lørdag.

Foto: POOL / Reuters

Forrige uke sa IOC at det var opp til de ulike internasjonale særforbundene å bestemme hvilke russiske utøvere som får OL-ja, og garantert ikke har vært involvert i statsstøttet doping.

Men lørdag bestemte Den internasjonale olympiske komité (IOC) at et panel på tre personer skal ta den endelige avgjørelsen på hvilke russiske utøvere som faktisk får delta i OL i Rio om under en uke, skriver BBC.

– Dette panelet bestemmer om avgjørelsene skal godtas eller forkastes. Vi understreker at det er vi som tar den endelige beslutningen, sier IOC-talsmann Mark Adams.

Avgjort innen fredag

Panelet, bestående av Ugur Erdener, president fekteforbundet og leder av IOCs medisinske kommisjon, Claudia Bokel i utøverkommisjonen og Juan Antonio Samaranch Jr., spansk IOC-medlem og sønn av tidligere IOC-president med samme navn, skal gå igjennom hver eneste sak og ta en avgjørelse innen fredag.

– Vi har en veldig stram tidslinje, understreker Adams.

117 av Russlands opprinnelige 387 utøvere er så langt utestengt – inkludert alle friidrettsutøvere.

Svømmerne Vladimir Morozov and Nikita Lobintsev er, noe overraskende, de eneste utøverne som har anket saken sin til CAS. Ifølge AFP, skal denne anken behandles allerede søndag.

Tar utestengelsen til sivil domstol

Russland fortsetter å uttrykke sin misnøye med avgjørelsen til både IOC, WADA og Det internasjonale friidrettsforbundet. Lørdag sa sportsminister Vitalij Mutko at de vil ta saken videre til en sivil domstol, skriver nyhetsbyrået Tass.

– Vi gjør dette for å beskytte vår ære, verdighet og for moralsk ødeleggelse. Vi kommer til å gjøre dette etter OL, sier Mutko.

Tidligere denne uken inviterte Vladimir Putin hele den opprinnelige OL-troppen til Kreml i Moskva. Der talte utestengte Jelena Isinbajeva med tårer i øynene.

Rio Olympics Russia

ANKOM RIO: Flere av de russiske utøverne er på plass i OL-byen.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Siste nytt

 • Quintero-perle sikret River trofeet

  Det har vært mye bråk rundt årets Copa Libertadores-finale. Søndag ble den endelig spilt, i Madrid. Kampen gikk til ekstraomganger etter Benedetto- og Pratto-scoringer, og der fikk Boca rødt kort. Da klinket Juan Quintero til med strak vrist. Ballen smalt via tverrliggeren og i mål. Boca kastet keeperen frem, og Martinez scoret 3-1 i åpent nett. River Plate er årets Libertadores-mestere.

  Quintero
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Elverum med sjokktap mot bunnlag

  Elverum gikk på en skikkelig håndballmine med 29-30-smellen borte mot Nærbø. Søndagens seriekamp bød på hele tre røde kort. – Vi er for dårlige, rett og slett, sa trener Michael Apelgren til Østlendingen.

  Mesterligaen i håndball : Elverum - Orlen Wisla Plock (Polen)(28-30)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Real slo tabelljumboen 1-0

  Real Madrid imponerte ikke i 1-0-seieren over lilleputten Huesca. Bare en tidlig scoring fra Gareth Bale holdt liv i gulldrømmen for giganten fra hovedstaden. Han klemte til med en volley etter åtte minutter, og det holdt så vidt mot tabelljumboen.

  Gareth Bale
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal