NRK Meny
Normal

IOC-panel avgjør russernes siste OL-skjebne

Russland gir ikke opp kampen med å få med flest mulig deltakere i Rio, og et IOC-panel på tre personer kan nå gi avslag eller tillatelse i siste liten.

OLYMPICS-RIO/IOC

SJEF: IOC-president Thomas Bach ledet styremøtet i Rio de Janeiro lørdag.

Foto: POOL / Reuters

Forrige uke sa IOC at det var opp til de ulike internasjonale særforbundene å bestemme hvilke russiske utøvere som får OL-ja, og garantert ikke har vært involvert i statsstøttet doping.

Men lørdag bestemte Den internasjonale olympiske komité (IOC) at et panel på tre personer skal ta den endelige avgjørelsen på hvilke russiske utøvere som faktisk får delta i OL i Rio om under en uke, skriver BBC.

– Dette panelet bestemmer om avgjørelsene skal godtas eller forkastes. Vi understreker at det er vi som tar den endelige beslutningen, sier IOC-talsmann Mark Adams.

Avgjort innen fredag

Panelet, bestående av Ugur Erdener, president fekteforbundet og leder av IOCs medisinske kommisjon, Claudia Bokel i utøverkommisjonen og Juan Antonio Samaranch Jr., spansk IOC-medlem og sønn av tidligere IOC-president med samme navn, skal gå igjennom hver eneste sak og ta en avgjørelse innen fredag.

– Vi har en veldig stram tidslinje, understreker Adams.

117 av Russlands opprinnelige 387 utøvere er så langt utestengt – inkludert alle friidrettsutøvere.

Svømmerne Vladimir Morozov and Nikita Lobintsev er, noe overraskende, de eneste utøverne som har anket saken sin til CAS. Ifølge AFP, skal denne anken behandles allerede søndag.

Tar utestengelsen til sivil domstol

Russland fortsetter å uttrykke sin misnøye med avgjørelsen til både IOC, WADA og Det internasjonale friidrettsforbundet. Lørdag sa sportsminister Vitalij Mutko at de vil ta saken videre til en sivil domstol, skriver nyhetsbyrået Tass.

– Vi gjør dette for å beskytte vår ære, verdighet og for moralsk ødeleggelse. Vi kommer til å gjøre dette etter OL, sier Mutko.

Tidligere denne uken inviterte Vladimir Putin hele den opprinnelige OL-troppen til Kreml i Moskva. Der talte utestengte Jelena Isinbajeva med tårer i øynene.

Rio Olympics Russia

ANKOM RIO: Flere av de russiske utøverne er på plass i OL-byen.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Siste nytt

 • Wikheim matchvinner i Danmark

  Tidligere Strømsgodset-spiller Gustav Wikheim ble matchvinner da Midtjylland slo Aalborg 1-0 i den danske superligaen mandag. 24-åringen ble matchvinner to minutter før full tid. Wikheim erstattet Alexander Sørloth etter 76 minutters spill.

  Gustav Wikheim
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Joel Matip
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Sky Sports: Bud på Newcastle

  Forretningskvinnen Amanda Staveley (44) skal ha lagt inn et bud på 300 millioner pund for Premier League-klubben Newcastle. PCP Capital Partners, firmaet til den engelske finanskvinnen, la inn budet i slutten av forrige uke, ifølge Sky Sports.

  Newcastle-supporter
  Foto: Alex Morton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal