Innrømmer mental nedtur før Magnus Carlsen sikret VM-gullet

ST. PETERSBURG (NRK): Magnus Carlsen måtte jobbe knallhardt med seg selv under VM i lynsjakk. Etter ni utmattende partier ble han belønnet med VM-gull.

Magnus Carlsen

SLITEN: Det kostet krefter for Magnus Carlsen å ta VM-gull. Her er han avbildet et minutt etter at gullet var sikret i St. Petersburg.

Foto: jørund wessel carlsen / NRK

– Det var ... huff ... Jeg var litt nervøs de siste partiene. Jeg hadde veldig mye energi i starten, men det er vanskelig å være skikkelig gire hele veien, sier Magnus Carlsen til NRK.

For et par sekunder siden avgjorde han VM i lynsjakk, og smilet brer seg utover ansiktet. Samtidig klør han seg litt i panna og gnir seg i ansiktet; dette har kostet voldsomt med krefter.

På fire timer var han gjennom ni lynsjakkpartier, og han visste at det var få rom for feiltrekk, tabber og nedturer. Han ledet etter dag én, men ble tett fulgt av et polsk stjerneskudd gjennom hele dagen.

– Det har vært en anstrengende dag. I går var det bare gøy, men i dag har det vært anstrengende. I hvert fall i de siste fem partiene, sier pappa Henrik Carlsen til NRK.

Sarasadat Khademalsharieh, Magnus Carlsen og Daniil Duboc

TOK GULL: Magnus Carlsen vant gull i lynsjakk, og ble beste spiller sammenlagt. Til høyre: hurtigsjakkvinner Daniil Dubov. Til venstre: sammenlagtvinner i kvinneklassen Sarasadat Khademalsharieh.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Nervøst

Nettopp disse partiene ga et bilde på den lille nedturen for Carlsen, selv om han endte opp med VM-gullet. Han åpnet søndagen med fire strake seirer før seiersrekken ble avbrutt av remis mot Hikaru Nakamura. Dernest ble det remis mot Boris Gelfand.

Mens Carlsens maskineri var i ferd for å gå tom for bensin, hadde polske Jan-Krysztof Duda virkelig fått fart på kjerra i St. Petersburg. Liggende et halvt poeng bak, hørte Carlsen den polske motorduren brumme like bak.

Da kjørte Carlsen bånn gass, og leverte seier mot Sjakhrijar Mamedijarov. Etterpå innrømmet han at det var noe som ikke stemte helt.

– Det var veldig viktig med en seier nå. Det var godt å få en mye bedre opplevelse enn i de to foregående partiene. Det har vært litt nervøst, sa Carlsen da.

Vanskelig situasjon

Så smalt det i neste parti. Carlsen hadde skrudd på tenningen, og kunne ha vunnet VM med ett poeng. Nordmannen var klar, men det var ikke motstanderen, Jan Nepomnjasjtsjij, som ikke møtte opp. Han satt i pressesenteret og slappet av, og hadde glemt tiden. To minutter etter start kom han springende til brettet. Carlsen hadde tidsovertaket, men var langt utenfor komfortsonen.

– Det var en vanskelig situasjon psykologisk, og jeg taklet den ikke veldig bra, innrømmer Magnus Carlsen.

Partene ble enige om remis forholdsvis raskt, og Carlsen fikk konsentrere seg om neste parti. Der vant han – og han ble verdensmester, tross alle humpene i veien.

MØTTE IKKE OPP: Se situasjonen der Jan Nepomnjasjtsjij ikke møter opp her.

Siste nytt

 • Juventus sikret ligagullet

  Juventus snudde 0-1 til 2-1 hjemme mot Fiorentina og kunne juble for Serie A-gull, fem kamper før slutt. Ligatittelen er klubbens åttende på rad. Alex Sandro og selvmål av German Pezzella sørget for Juventus-seier. Nikola Milenkovic scoret 0-1-målet.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Nadal feid av banen i semifinalen

  For første gang siden 2015 får Monte Carlo Masters en annen vinner enn Rafael Nadal. Den spanske gruskongen tapte mot italienske Fabio Fognini i lørdagens semifinale. Fognini tok seg til finalen med settsifrene 6-4, 6-2.

  Monaco Monte Carlo Tennis Masters
  Foto: Claude Paris / AP
 • King brente kjempesjanse

  En upresset Joshua King blåste ballen høyt over mål fra seks meter da et kvarter var spilt mot Fulham. Det viste seg å bli skjebnesvangert for Bournemouth, som tapte seriekampen 0-1. Aleksandar Mitrovic scoret på straffe for Fulham.

  X03810
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal