Hopp til innhold

Innrømmer mental nedtur før Magnus Carlsen sikret VM-gullet

ST. PETERSBURG (NRK): Magnus Carlsen måtte jobbe knallhardt med seg selv under VM i lynsjakk. Etter ni utmattende partier ble han belønnet med VM-gull.

Magnus Carlsen

SLITEN: Det kostet krefter for Magnus Carlsen å ta VM-gull. Her er han avbildet et minutt etter at gullet var sikret i St. Petersburg.

Foto: jørund wessel carlsen / NRK

– Det var ... huff ... Jeg var litt nervøs de siste partiene. Jeg hadde veldig mye energi i starten, men det er vanskelig å være skikkelig gire hele veien, sier Magnus Carlsen til NRK.

For et par sekunder siden avgjorde han VM i lynsjakk, og smilet brer seg utover ansiktet. Samtidig klør han seg litt i panna og gnir seg i ansiktet; dette har kostet voldsomt med krefter.

På fire timer var han gjennom ni lynsjakkpartier, og han visste at det var få rom for feiltrekk, tabber og nedturer. Han ledet etter dag én, men ble tett fulgt av et polsk stjerneskudd gjennom hele dagen.

– Det har vært en anstrengende dag. I går var det bare gøy, men i dag har det vært anstrengende. I hvert fall i de siste fem partiene, sier pappa Henrik Carlsen til NRK.

Sarasadat Khademalsharieh, Magnus Carlsen og Daniil Duboc

TOK GULL: Magnus Carlsen vant gull i lynsjakk, og ble beste spiller sammenlagt. Til høyre: hurtigsjakkvinner Daniil Dubov. Til venstre: sammenlagtvinner i kvinneklassen Sarasadat Khademalsharieh.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Nervøst

Nettopp disse partiene ga et bilde på den lille nedturen for Carlsen, selv om han endte opp med VM-gullet. Han åpnet søndagen med fire strake seirer før seiersrekken ble avbrutt av remis mot Hikaru Nakamura. Dernest ble det remis mot Boris Gelfand.

Mens Carlsens maskineri var i ferd for å gå tom for bensin, hadde polske Jan-Krysztof Duda virkelig fått fart på kjerra i St. Petersburg. Liggende et halvt poeng bak, hørte Carlsen den polske motorduren brumme like bak.

Da kjørte Carlsen bånn gass, og leverte seier mot Sjakhrijar Mamedijarov. Etterpå innrømmet han at det var noe som ikke stemte helt.

– Det var veldig viktig med en seier nå. Det var godt å få en mye bedre opplevelse enn i de to foregående partiene. Det har vært litt nervøst, sa Carlsen da.

Vanskelig situasjon

Så smalt det i neste parti. Carlsen hadde skrudd på tenningen, og kunne ha vunnet VM med ett poeng. Nordmannen var klar, men det var ikke motstanderen, Jan Nepomnjasjtsjij, som ikke møtte opp. Han satt i pressesenteret og slappet av, og hadde glemt tiden. To minutter etter start kom han springende til brettet. Carlsen hadde tidsovertaket, men var langt utenfor komfortsonen.

– Det var en vanskelig situasjon psykologisk, og jeg taklet den ikke veldig bra, innrømmer Magnus Carlsen.

Partene ble enige om remis forholdsvis raskt, og Carlsen fikk konsentrere seg om neste parti. Der vant han – og han ble verdensmester, tross alle humpene i veien.

MØTTE IKKE OPP: Se situasjonen der Jan Nepomnjasjtsjij ikke møter opp her.

Siste nytt

 • FIS åpner på skiflygings-VM for kvinner i 2028

  Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) åpner for at de kvinnelige skihopperne også kan få et skiflygings-VM i 2028.

  Det ble bestemt under FIS-kongressen i Reykjavik på Island forrige uke, skriver forbundet på sine nettsider.

  Fram til nå har VM i skiflyging kun vært forbeholdt de mannlige skihopperne, men i 2028 vil også de kvinnelige skihopperne få arrangert et verdensmesterskap.

  Planica har blitt valgt til å arrangere herrenes mesterskap og er åpne for å også vært vertskap for kvinnene. Avgjørelsen av arrangør vil skje innen våren 2027.

  – Skihopping for kvinner har tatt store og viktige steg den siste tiden. Det første skiflygingsrennet i Vikersund i 2023 og den første historiske verdenscupkonkurransen i skiflyging i Vikersund i 2024 er viktige milepæler i hoppsportens historie for kvinner, sier FIS' renndirektør for hopp Sandro Pertile.

  Verdenscup RAW AIR Vikersund HS 240
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Motta klar for Juventus

  Juventus bekrefter ansettelsen i sine mediekanaler.

  – Jeg er veldig glad for å starte et nytt kapittel i en så stor klubb som Juventus. Jeg vil takke eierne og ledelsen. De kan være sikre på at jeg har ambisjoner om å få klubben til å fly høyt og underholde fansen, sier Motta i en uttalelse.

  Motta kommer fra baksuksess i Bologna, hvor han ledet klubben til Champions League-spill for første gang i historien.

  Bologna endte på femteplass i årets Serie A-sesong. Som følge av Italias sterke prestasjon i Europa denne sesongen får Serie A én ekstra plass i mesterligaen neste sesong.

  Motta har tidligere ledet PSGs U19-lag, Genoa og Spezia. Han har også en imponerende spillerkarriere bak seg i klubber som Barcelona, Atlético Madrid, Genoa, Inter og PSG.

  I Juventus vil Motta erstatte Massimiliano Allegri, som fikk sparken 17. mai etter det som ble beskrevet som «ufin oppførsel under og etter den italienske cupfinalen». Juventus vant riktignok finalen, og Allegri ble den første trener som har vunnet Coppa Italia fem ganger. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Alessandro Garofalo / AP
 • Transkvinnen Lia Thomas nektes OL-sjanse

  Amerikanske Lia Thomas skapte overskrifter da hun vant i kvinneklassen i det amerikanske collegemesterskapet tilbake i 2022.

  I collegemeserskapet slo Thomas blant annet OL-medaljøren Emme Weyant med nærmere to sekunder på 500 yards i fri teknikk.

  Det internasjonale svømmeforbundet vedtok senere i 2022 at transkvinner ikke får delta i kvinneklassen i elitestevner hvis de var over tolv år da de gjennomførte kjønnsbekreftende behandling, noe som er tilfellet for Thomas.

  Den amerikanske svømmeren har argumentert for at reglene står i strid med vedtektene til forbundet og det olympiske charteret til IOC. Saken har nylig vært oppe i idrettens voldgiftsrett (CAS), hvor Thomas hadde et håp om en avgjørelse som gjorde at hun fikk muligheten til å kvalifisere seg til OL. Hun vant imidlertid ikke frem. Det skriver The Guardian.

  Det internasjonale svømmeforbundet er fornøyd med avgjørelsen, som ifølge den britiske avisen kaller det for «et stort steg fremover i deres jobb med å beskytte kvinneidretten».

  Transgender Policy What Next
  Foto: Josh Reynolds / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal