NRK Meny
Analyse

Ingebrigtsen møter seniorverdensmester i finalen i junior-VM

TAMMERFORS (NRK): Skal Jakob Ingebrigtsen ta medalje i junior-VM, må han slå løpere som på papiret er bedre. En av dem har VM-gull for senior.

Friidrett, Diamond League, Bislett Games 2018, Bislett Stadion

SUPERTALENT: Jakob Ingebrigtsen (17) har vakt internasjonal oppsikt med sine supertider, men er langt fra den eneste junioren i verden som løper fort på mellomdistanse.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det er kanskje en trenerpappas jobb å bygge ned forventninger utad. Derfor var det nok en del som ikke tok det helt på alvor da Gjert Ingebrigtsen sa følgende om mulighetene sønnen Jakob (17) har i henholdsvis junior-VM og senior-EM etter Diamond League-stevnet i Stockholm:

– Jeg forventer ikke seier (i junior-VM), for nivået blant juniorene i verden i dag er kjempehøyt. Det kan være tøffere å vinne 1500 meter i et junior-VM enn i EM, og det har jeg sagt til ham. Lista ligger like høyt, og det er ikke gitt at han har mulighet til å vinne.

Filip Ingebrigtsen, bronsevinneren fra VM i fjor, var blant dem som ristet på hodet av farens utspill.

– Det blir å overdrive hvor gode juniorene er. De er gode og springer fort, men de er dårlige taktisk og løper ikke mye fortere enn de beste i Europa, så det er jeg ikke enig i og får være Gjert sin uttalelse, sa han til NRK.

Brutal motstand

Det er fortsatt umulig å felle noen dom over hva som blir vanskeligst å vinne. Det som er sikkert, er at Gjert Ingebrigtsen har helt rett i at det kan bli vanskelig nok å vinne gull – for ikke å si; ta medalje – på 1500-meteren under junior-VM.

Torsdag kveld, klokka 19.25, går finalen i Tammerfors.

Av de 12 på start, er det fire navn som peker seg ut. Ett av dem er Jakob Ingebrigtsen.

Men det er verdt å merke seg at det er tre afrikanere som har bedre personlig rekord enn det norske håpet. To av dem vesentlig bedre.

ATHLETICS-WORLD-INDOOR

VOKSEN JUNIOR: Her tar Samuel Tefera gull i innendørs-VM i Birmingham, for seniorer. Torsdag møter han Jakob Ingebrigtsen i junior-VM.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Sterke kenyanere

Jakob Ingebrigtsen (født 19. september 2000) har en personlig rekord på 3.36,06, satt på Bislett 7. juni i år.

George Meitamei Manangoi (født 29. november 2000) fra Kenya satte pers med 3.35,53 i Doha 4. mai. I fjor tok han gull på distansen i U18-VM, der Jakob Ingebrigtsen ikke deltok.

Han er for øvrig bror av Elijah Motonei Manangoi, som er regjerende verdensmester på 1500-meter fra London i fjor. Talentet og potensialet er med andre ord udiskutabelt.

Justus Soget (født 22. oktober 1999), også fra Kenya, satte sin personlige rekord på 3.32,97 i den kenyanske VM-kvalifiseringen i fjor. I 2018 år har han løpt på 3.34,33.

Gull i senior-VM

Den største VM-favoritten i Tammerfors er likevel Samuel Tefera (født 23. oktober 1999) fra Etiopia. Han løp på knallsterke 3.31,63 i Diamond League-stevnet i Shanghai.

Men kanskje vel så skremmende: Tefera er regjerende innendørsverdensmester på 1500-meter – for senior – etter at han tok gullet i Birmingham i mars.

Da Jakob Ingebrigtsen ble tidenes raskeste 17-åring på en engelsk mil med tiden 3.52,28 i Eugene 26. mai, løp Tefera enda fortere.

Ingebrigtsen ble nummer fire i løpet, Tefera nummer to.

Utfordrer

Det betyr at både Jakob Ingebrigtsen og hans faderlige opphav har all mulig grunn til å se på seg selv som utfordrere i finalen i Tammerfors.

Medalje vil være en knallsterk prestasjon, gull en aldri så liten sensasjon.

Samtidig er det ingen grunn til å gi opp håpet om det aller gjeveste. Mesterskapsfinaler lever sitt eget liv på mellomdistanse. Det er sjelden der rekorder settes.

Det handler om å ha dagen fysisk, men det handler også om å ha det beste løpsopplegget – eller best evne til å omstille seg underveis hvis plan A ikke slår til. Det er lov å vinne fordi man har den beste taktikken eller er smartes underveis.

Jakob Ingebrigtsen la ingen demper på optimismen da han hadde full kontroll på George Meitamei Manangoi på oppløpet i sitt kvalifiseringsheat tirsdag.

Mulighetene er der. Men det serveres ikke gull på sølvfat i VM.

Siste nytt

 • Rekordomsetning etter Neymar-salg

  Etter skatt sitter Barcelona igjen med et nettoresultat på 13 millioner euro (123 millioner kroner) etter forrige sesong.Mye skyldes salget av Neymar til PSG 222 millioner euro.

  Barcelona hadde 914 millioner euro i inntekter og utgifter på 882 millioner euro.

  neymar
  Foto: Francois Mori / AP
 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Ruud møter tidligere verdenstreer

  Den spanske tennisspilleren David Ferrer, verdenstreer så sent som i 2014, blir Casper Ruuds motstander i 2. runde av ATP-turneringen i Båstad. Andre runde spilles onsdag eller torsdag. Nå er Ferrer rangert som nummer 39 i verden, mot Ruuds 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal