Analyse

Ingebrigtsen møter seniorverdensmester i finalen i junior-VM

TAMMERFORS (NRK): Skal Jakob Ingebrigtsen ta medalje i junior-VM, må han slå løpere som på papiret er bedre. En av dem har VM-gull for senior.

Friidrett, Diamond League, Bislett Games 2018, Bislett Stadion

SUPERTALENT: Jakob Ingebrigtsen (17) har vakt internasjonal oppsikt med sine supertider, men er langt fra den eneste junioren i verden som løper fort på mellomdistanse.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det er kanskje en trenerpappas jobb å bygge ned forventninger utad. Derfor var det nok en del som ikke tok det helt på alvor da Gjert Ingebrigtsen sa følgende om mulighetene sønnen Jakob (17) har i henholdsvis junior-VM og senior-EM etter Diamond League-stevnet i Stockholm:

– Jeg forventer ikke seier (i junior-VM), for nivået blant juniorene i verden i dag er kjempehøyt. Det kan være tøffere å vinne 1500 meter i et junior-VM enn i EM, og det har jeg sagt til ham. Lista ligger like høyt, og det er ikke gitt at han har mulighet til å vinne.

Filip Ingebrigtsen, bronsevinneren fra VM i fjor, var blant dem som ristet på hodet av farens utspill.

– Det blir å overdrive hvor gode juniorene er. De er gode og springer fort, men de er dårlige taktisk og løper ikke mye fortere enn de beste i Europa, så det er jeg ikke enig i og får være Gjert sin uttalelse, sa han til NRK.

Brutal motstand

Det er fortsatt umulig å felle noen dom over hva som blir vanskeligst å vinne. Det som er sikkert, er at Gjert Ingebrigtsen har helt rett i at det kan bli vanskelig nok å vinne gull – for ikke å si; ta medalje – på 1500-meteren under junior-VM.

Torsdag kveld, klokka 19.25, går finalen i Tammerfors.

Av de 12 på start, er det fire navn som peker seg ut. Ett av dem er Jakob Ingebrigtsen.

Men det er verdt å merke seg at det er tre afrikanere som har bedre personlig rekord enn det norske håpet. To av dem vesentlig bedre.

ATHLETICS-WORLD-INDOOR

VOKSEN JUNIOR: Her tar Samuel Tefera gull i innendørs-VM i Birmingham, for seniorer. Torsdag møter han Jakob Ingebrigtsen i junior-VM.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Sterke kenyanere

Jakob Ingebrigtsen (født 19. september 2000) har en personlig rekord på 3.36,06, satt på Bislett 7. juni i år.

George Meitamei Manangoi (født 29. november 2000) fra Kenya satte pers med 3.35,53 i Doha 4. mai. I fjor tok han gull på distansen i U18-VM, der Jakob Ingebrigtsen ikke deltok.

Han er for øvrig bror av Elijah Motonei Manangoi, som er regjerende verdensmester på 1500-meter fra London i fjor. Talentet og potensialet er med andre ord udiskutabelt.

Justus Soget (født 22. oktober 1999), også fra Kenya, satte sin personlige rekord på 3.32,97 i den kenyanske VM-kvalifiseringen i fjor. I 2018 år har han løpt på 3.34,33.

Gull i senior-VM

Den største VM-favoritten i Tammerfors er likevel Samuel Tefera (født 23. oktober 1999) fra Etiopia. Han løp på knallsterke 3.31,63 i Diamond League-stevnet i Shanghai.

Men kanskje vel så skremmende: Tefera er regjerende innendørsverdensmester på 1500-meter – for senior – etter at han tok gullet i Birmingham i mars.

Da Jakob Ingebrigtsen ble tidenes raskeste 17-åring på en engelsk mil med tiden 3.52,28 i Eugene 26. mai, løp Tefera enda fortere.

Ingebrigtsen ble nummer fire i løpet, Tefera nummer to.

Utfordrer

Det betyr at både Jakob Ingebrigtsen og hans faderlige opphav har all mulig grunn til å se på seg selv som utfordrere i finalen i Tammerfors.

Medalje vil være en knallsterk prestasjon, gull en aldri så liten sensasjon.

Samtidig er det ingen grunn til å gi opp håpet om det aller gjeveste. Mesterskapsfinaler lever sitt eget liv på mellomdistanse. Det er sjelden der rekorder settes.

Det handler om å ha dagen fysisk, men det handler også om å ha det beste løpsopplegget – eller best evne til å omstille seg underveis hvis plan A ikke slår til. Det er lov å vinne fordi man har den beste taktikken eller er smartes underveis.

Jakob Ingebrigtsen la ingen demper på optimismen da han hadde full kontroll på George Meitamei Manangoi på oppløpet i sitt kvalifiseringsheat tirsdag.

Mulighetene er der. Men det serveres ikke gull på sølvfat i VM.

Siste nytt

 • Løseth topp ti i Levi

  Årets første verdenscuprenn i slalåm for kvinner er unnagjort i Levi i Finland. Nina Haver-Løseth endte til slutt på 9.plass, mens Thea Stjernesund og Maren Skjøld kjørte inn til henholdsvis 23. og 24. plass. Amerikanske Mikaela Shiffrin tok en overbevisende seier.

  Den offisielle VM-genseren 2019 fra Dale Norway lanseres
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Klæbo knuste alle

  Johannes Høsflot Klæbo gjorde som i fjor og vant sprinten på Beitostølen. Emil Iversen var nærmest ungfolen og ble nummer to. Eirik Brandsdal knep tredjeplassen i en tett duell med Gjøran Tefre.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Falla suveren på sprinten

  Maiken Caspersen Falla viser hvorfor hun er regjerende verdensmester i sprint og vinner på Beitostølen. 19 år gamle Kristine Stavås Skistad, gjorde en forrykende spurt og ble nummer to. Lotta Udnes Weng sikret tredjeplassen foran Tiril Eckhoff.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Lagkonkurranse, menn
V-cup hopp: Lagkonkurranse
Vinterstudio
V-cup hopp: Laghopp 2. omgang, menn
Sport i dag