Hylles etter historisk prestasjon: – Helt rørende det han har fått til

COLLALBO/OSLO (NRK): Ingen nordmann har tidligere vært på pallen i sprint-EM. Lørdag tok Håvard Holmefjord Lorentzen sølv, mens Henrik Fagerli Rukke fikk sitt gjennombrudd med bronse.

To norske på pallen

HISTORISKE: Aldri før har en nordmann kommet på pallen i sprint-EM på skøyter. I år ble Håvard Holmefjord Lorentzen (t.v.) nummer to, mens lagkamerat Henrik Fagerli Rukke tok bronse.

Foto: Harald Wisthaler / NTB scanpix

– Henrik går fire av sine beste løp noensinne. Det er enestående. Han er en stor, sterk bamse, så det handler om å ha kontrollert råskap, sier Lasse Sætre, sportssjef i Norges Skøyteforbund. Sætre er dypt imponert over Henrik Fagerli Rukke, som tok en bronse i skøyte-EM lørdag, rett bak Håvard Lorentzen.

Det er Norges to første pallplasser i sprint-EM noensinne.

Og grunnen er ikke bare en ny generasjon raske gutter. Sætre skryter av landslagstrener Jeremy Wootherspoon.

– Det er utrolig hva Jeremy (Wotherspoon) har fått til med sprintgutta. Det er helt rørende, sier han.

Wotherspoon og Lorentzen

STJERNETRENER: Samarbeidet mellom trener Jeremy Wotherspoon (t.v.) og Håvard Holmefjord Lorentzen har fungert svært bra til nå.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Stolt

– Før helgen hadde jeg mål om å klare topp ti. Jeg er utrolig fornøyd, sier Henrik Fagerli Rukke til NRK etter å ha tatt bronsemedalje i sprint-EM.

– At jeg klarer å levere fire så sterke løp i et mesterskap som dette er jeg veldig stolt over. Jeg er også stolt over at jeg klarer å heve meg enda et hakk når de andre går fort og jeg må gå fort, sier han om sin siste 1000 m.

Rukke klarte å forsvare tredjeplassen han var innehaver av etter første dag.

Lover VM-form

Sølvvinner Håvard Lorentzen, som vi er blitt vant å se på toppen av resultatlisten, var ikke mindre stolt.

– Det er dritkult. Man får alle tidene underveis og så ser du hva du må gå selv. Han går halvsekundet raskere når han vet han må gå raskere. Det er vanskelig, sier Lorentzen om sin 22 år gamle landslagslagkamerat.

Lorentzen klarte ikke å utfordre Kai Verbij i kampen om EM-gullet, men varsler at han skal være i bedre form under sprint-VM i Heerenveen senere i år.

– Jeg har følt meg bedre og tror jeg skal være enda skarpere når vi kommer til VM i sprint i Heerenveen. Da skal toppformen være der, og da blir det hakket hvassere selskap. Det blir et rotterace, sier den olympiske mesteren på 500 m fra Pyeongchang.

Sprint-VM går i skøytemekkaet Heerenveen fra 23–24 februar.

Sportsnyheter

Keeper Aaron McCarey angriper sin egen lagkamerat, Bobby Burns.

Her går keeperen til angrep på lagkamerat etter baklengsmål

Publikum og spillere ble sjokkerte vitner da keeperen mistet besinnelsen og angrep en lagkamerat.

Siste nytt

 • Lacazette reddet Arsenal

  Patrick Vieira var for første gang på besøk hos klubben han vant tre ligatitler med som spiller, etter at han ble Crystal Palace-manager. Og besøket endte nesten lykkelig for Palace-manageren.

  Arsenal åpnet best, og kaptein Pierre-Emerick Aubameyang satte inn 1-0 på en retur etter åtte minutter.

  Rett før pause lå ballen høyt opp i lufta, og James McArthur så ut til å prøve et skudd på hel volley. Istedenfor sparka han Bukayo Saka knallhardt i leggen. McArthur så det gule kortet, og ikke det røde, mens Saka måtte forlate banen med en skade.

  Over i andre omgang var det to kontringer som skulle avgjøre for Palace. Først scoret Christian Benteke alene med keeper rett etter pause. Snaue kvarteret senere avsluttet Odsonne Édouard iskaldt via tverrliggeren og snudde kampen.

  Tida holdt på å renne ut for Arsenal, men på overtid av overtiden dukket Alexandre Lacazette opp på bakerste stolpe og kranglet inn en dødball.

  Martin Ødegaard startet i en dypere rolle å midtbanen i dag, men klarte aldri å sette sitt preg på kampen. Han ble byttet ut etter 67 minutter for nettopp Lacazette.

  Med uavgjort på hjemmebane, er Arsenal nummer 12 på tabellen.

  Premier League - Arsenal v Crystal Palace
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Johnsen haltet av banen

  Kun en uke etter at han fikk sin landslagsdebut, måtte Dennis Johnsen forlate banen mot Fiorentina med det som så ut som en skade.

  Fem minutter ut i den andre omgangen måtte nordmannen forlate banen.

  Johnsen har startet alle de åtte kampene i ligaen fra start, og fikk sin landslagsdebut mot Montenegro. Der fikk han en målgivende på Norges andre scoring.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tocco Alessandro / AP
 • Maskert mann stjal oppmerksomheten

  Per-Mathias Høgmo ledet Häcken til 5-0 hjemme mot IFK Norrköping i svensk toppfotball mandag. Men på stillingen 3-0 skjedde det noe som tok all oppmerksomhet.

  En maskert mann prøvde å ta seg inn på banen der Häcken-spillerne feiret mål. Mannen ble stoppet før han klarte å entre banen og ta seg inn blant feirende spillere.

  Høgmos menn er ubeseiret i fem Allsvenskan-kamper og har vunnet sine to siste. IFK Norrköping kom til mandagens oppgjør som Sveriges beste formlag.

  Per-Mathias Høgmo
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal