Hopp til innhold

Hylles etter historisk prestasjon: – Helt rørende det han har fått til

COLLALBO/OSLO (NRK): Ingen nordmann har tidligere vært på pallen i sprint-EM. Lørdag tok Håvard Holmefjord Lorentzen sølv, mens Henrik Fagerli Rukke fikk sitt gjennombrudd med bronse.

To norske på pallen

HISTORISKE: Aldri før har en nordmann kommet på pallen i sprint-EM på skøyter. I år ble Håvard Holmefjord Lorentzen (t.v.) nummer to, mens lagkamerat Henrik Fagerli Rukke tok bronse.

Foto: Harald Wisthaler / NTB scanpix

– Henrik går fire av sine beste løp noensinne. Det er enestående. Han er en stor, sterk bamse, så det handler om å ha kontrollert råskap, sier Lasse Sætre, sportssjef i Norges Skøyteforbund. Sætre er dypt imponert over Henrik Fagerli Rukke, som tok en bronse i skøyte-EM lørdag, rett bak Håvard Lorentzen.

Det er Norges to første pallplasser i sprint-EM noensinne.

Og grunnen er ikke bare en ny generasjon raske gutter. Sætre skryter av landslagstrener Jeremy Wootherspoon.

– Det er utrolig hva Jeremy (Wotherspoon) har fått til med sprintgutta. Det er helt rørende, sier han.

Wotherspoon og Lorentzen

STJERNETRENER: Samarbeidet mellom trener Jeremy Wotherspoon (t.v.) og Håvard Holmefjord Lorentzen har fungert svært bra til nå.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Stolt

– Før helgen hadde jeg mål om å klare topp ti. Jeg er utrolig fornøyd, sier Henrik Fagerli Rukke til NRK etter å ha tatt bronsemedalje i sprint-EM.

– At jeg klarer å levere fire så sterke løp i et mesterskap som dette er jeg veldig stolt over. Jeg er også stolt over at jeg klarer å heve meg enda et hakk når de andre går fort og jeg må gå fort, sier han om sin siste 1000 m.

Rukke klarte å forsvare tredjeplassen han var innehaver av etter første dag.

Lover VM-form

Sølvvinner Håvard Lorentzen, som vi er blitt vant å se på toppen av resultatlisten, var ikke mindre stolt.

– Det er dritkult. Man får alle tidene underveis og så ser du hva du må gå selv. Han går halvsekundet raskere når han vet han må gå raskere. Det er vanskelig, sier Lorentzen om sin 22 år gamle landslagslagkamerat.

Lorentzen klarte ikke å utfordre Kai Verbij i kampen om EM-gullet, men varsler at han skal være i bedre form under sprint-VM i Heerenveen senere i år.

– Jeg har følt meg bedre og tror jeg skal være enda skarpere når vi kommer til VM i sprint i Heerenveen. Da skal toppformen være der, og da blir det hakket hvassere selskap. Det blir et rotterace, sier den olympiske mesteren på 500 m fra Pyeongchang.

Sprint-VM går i skøytemekkaet Heerenveen fra 23–24 februar.

Siste nytt

 • NIF har nedsatt gruppe som skal utrede IOC-problematikk

  Torsdag skrev NRK at Norges Idrettsforbund ikke hadde fulgt opp eget vedtak, da de ennå ikke hadde nedsatt en ressursgruppe for å utrede den nåværende samorganiseringen mellom Norges olympiske komité (NOK) og Norges idrettsforbund (NIF).

  Nå er det klart at 2. visepresident Sondre Sande Gullord får med seg Mona Adolfsen (Norges Skøyteforbund), Reinart Aarseth (Nordland Idrettskrets), Espen Lund (Norges Kickboxingforbund) og én representant fra NIFs utøverkomité. Sistnevnte velger selv hvem som skal representere dem.

  NIF skriver til NRK at «ressursgruppen skal bidra i å utarbeide en rapport relatert til Tingvedtaket fra 2019 hvor det ble «[…] bedt om å utrede til neste Idrettsting hvordan samorganiseringen av NIF og NOK er sett opp mot NIFs verdier; frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. Rapporten skal legges som bakgrunn for behandling av spørsmålet om skille av NIF og NOK».

  Gruppen starter arbeidet umiddelbart og vil legge frem en rapport under idrettsstyrets møte 25. april.

  Torsdag ga idrettspresident Berit Kjøll uttrykk for at hun er fornøyd med fremdriften i prosessen. Saken skal behandles på Idrettstinget til våren.

  Overlevering av rapport "Rasisme i idretten"
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Kirkeberg Mørk ble U23-verdensmester i Canada – trippel norsk på pallen

  Martin Kirkeberg Mørk (22) fra Drammen gikk et langrenn det luktet svidd av og ble U23-verdensmester på 10 kilometer fri teknikk i Whistler i Canada fredag.

  Kirkeberg Mørk ble juniorverdensmester for to år siden på den samme distansen, og han var blant de naturlige favorittene foran fredagens løp. Mørk var best under alle passeringspunktene fra start til mål.

  Drammenseren fikk følge av kameraten Lars Agnar Hjelmeset på pallen, men Hjelmeset ble «parkert» med 26 sekunder på sølvplass. På en 10 kilometer er det ren utklassing å vinne med 26 sekunder.

  Bronsen ble også norsk. Jonas Vika fra Mjøsski ble slått med 43 sekunder av Martin Kirkeberg Mørk, men sikret bronsen med tre tideler ned til 4.-plassen. (NTB)

  Skandinavisk Cup i langrenn
  Foto: Ulf Palm / NTB
 • Aalesund henter Amidou Diop

  Aalesund signerer senegaleseren Amidou Diop (30).

  Det bekrefter Aalesund i en pressemelding på deres nettside.

  30-åringen har skrevet under på en kontrakt som binder ham til klubben i to år.

  – Jeg er fornøyd med valget om å signere for AaFK. Det var interesse fra en rekke klubber, men det riktige valget var Aalesund, sa Diop til Aalesund. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - Jerv (1-1)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste