Hopp til innhold

Pinlig punktum for Haalands Dortmund: – På yrkesstoltheten løs

Det ble en dyster sesongslutt for Erling Braut Haaland og hans lagkamerater i Dortmund. Likevel hylles 19-åringen for den beste sesongen av en norsk fotballspiller noen gang.

Haaland

ENSOM: Erling Braut Haaland prøvde å jakte nye scoringer, men fikk usedvanlig lite hjelp av lagkameratene i sesongens siste kamp.

Foto: Bernd Thissen / NTB Scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Det ble satt i gang etterforskning da Erling Braut Haaland scoret ni ganger for Norge i 12–0-seieren over Honduras i U20-VM 30. mai i fjor. Resultatet var så surrealistisk at ryktene begynte å svirre om kampfiksing.

13 måneder senere vet alle at det i realiteten var et forvarsel på noe stort.

Riktig nok gikk alt galt for Dortmund i siste serierunde lørdag ettermiddag.

– Nå går det på yrkesstoltheten løs, sa Viasats ekspertkommentator Lars Tjærnås da Andrej Kramarić satte inn sitt og Hoffenheims fjerde mål etter 50 minutters spill.

Dortmund så rett og slett ut til å ha tatt ferie etter at andreplassen i Bundesliga ble sikret sist helg, og særlig åpningen av andre omgang var surrealistisk svak. For Haaland var det nok en mager trøst at han var en av sitt lags minst dårlige spillere, for også han gjorde kanskje sin svakeste kamp.

Det endrer uansett ikke det faktum at han ifølge tidligere landslagskaptein Rune Bratseth og tidligere landslagstrener Egil Olsen har gjennomført den beste sesongen av en norsk fotballspiller noen gang.

– I nærheten av uvirkelig

– Som enkeltprestasjon er det ingen tvil om det. Og så er det viktig at han viser stabilitet over tid. Ett år er jo ikke nok, men jeg har ingen tro på at de stopper her. Som enkeltår er det ingen har vært i nærheten, sier Bratseth til NRK.

– Nå er ikke jeg helt Arne Scheie på de tingene der, men jeg kan ikke se noe som ligner på det han har gjort som årsverk, istemmer Olsen.

Norge har riktig nok ikke fostret mange verdensstjerner å sammenligne med. Men Bratseth var selv ansett som en av de beste forsvarsspillerne i Bundesliga, vant cupvinnercupen med Werder Bremen og var kaptein på et norsk landslag helt i toppen av FIFA-rankingen.

Ole Gunnar Solskjær ble i 1999 matchvinner i mesterligafinalen, i en sesong der han også ble cupmester og ligamester med Manchester United.

Bare for å nevne et par andre aktuelle kandidater.

Egil «Drillo» Olsen og Rune Bratseth

GIGANTER: Egil Olsen og Rune Bratseh er to av de største navnene i norsk fotballhistorie. Nå kan de bli forbigått av Erling Braut Håland, om jærbuen fortsetter utviklingen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

– Det er sensasjonelt, vet du. Et eventyr, rett og slett, sier Bratseth om Haalands sesong.

– Det er vel noe i nærheten av det man kan kalle for uvirkelig når det gjelder antall mål, først og fremst, supplerer Olsen.

Den uendelige målfesten

Det kan være på sin plass å rekapitulere litt før sluttregnskapet gjøres opp.

4. august scoret Haaland sitt første mål for sesongen, fra straffemerket, da Salzburg slo Mattersburg 4–1 i den østerrikske bundesligaen. Seks dager senere scoret han tre ganger i 5-2-seieren over Wolfsberg.

Etterpå har det bare fortsatt. 17. september scoret han tre mål i mesterligadebuten mot Genk. Han scoret mot Liverpool også, og totalt tre ganger på to kamper mot Napoli.

Da ferden gikk videre til Dortmund ved vindusåpning 1. januar, hadde han banket inn 16 mål på 13 ligakamper i Østerrike.

Det har fortsatt på nesten samme måte i Tyskland. På 15 seriekamper ble det 13 scoringer.

I mesterligaen har Haaland scoret ti ganger i sin debutsesong. Bare Bayern Münchens Robert Lewandowski har scoret mer med sine 11.

Champions League - Group E - Liverpool v FC Salzburg

ANFIELD-JUBEL: Slik feiret Erling Braut Haaland etter å ha utligne for Salzburg på Anfield. Det holdt ikke til seier mot Liverpool, men lysluggen gjorde seg nok en gang bemerket på den største fotballscenen.

Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

– Den perfekte målscorer

Bratseth innrømmer at han var spent og forventningsfull da Haaland gikk til Dortmund.

– Men forventningene er jo overgått mange, mange, mange ganger. Og det har ikke vært flaks. Han er faktisk så bra at jeg nettopp derfor har veldig tro på at utviklingen fortsetter. Og hans ydmykhet og blikk for lagkameratene gjør meg optimistisk, sier Bratseth, som nå er bundesligaekspert på Viasat.

Ikke minst er han imponert over at Haaland ikke har latt seg påvirke av småskader og koronaavbrekk, som kunne ha vippet en ung mann ut av flytsonen.

GOZsmws9-y0

HAR REIST SEG: Småskader og avbrekk gjennom sesongen kunne ha ødelagt rytmen for Erling Braut Haaland.

Foto: MARTIN MEISSNER / AFP

– Det er helt sensasjonelt at også når det stopper opp litt, både på grunn av skader og korona, så trenger han ikke lang tid på å restarte og komme tilbake på veldig høyt nivå. Det handler om en spiller som er veldig sulten og gjør jobben, forbereder seg optimalt og trener godt, sier Bratseth.

– Foran mål ser det ut som han er i nærheten av å være den perfekte målscorer. Han er en typisk supermålscorer. Han er ikke like god på alt mulig annet, men når man nærmer seg avslutning, er han på veldig høyt nivå, både uten ball og med ball. Han scorer jo med begge bein og på hodet. Meget imponerende, skryter Olsen.

Ikke verdensmester – ennå

Begge er spent på fortsettelsen.

– Han har kommet så langt så tidlig at det bare er snakk om å la ham få lov til å gjøre det han har gjort, og fortsette å utvikle seg på samme måte. Og naturligvis vise ham hva han kan bli enda bedre på, for det er viktig at han ikke går rundt og tror han er verdensmester allerede, påpeker Egil Olsen.

Han ser ingen grunn til at utviklingen ska stoppe, men understreker:

– Han er ung, og dette har skjedd på så kort tid at jeg vil avvente litt før jeg sier at han blir Norges superspiss i mange, mange år framover. Men det kan se sånn ut.

Bratseth peker på hodespillet som et område Haaland kan utvikle enda mer. Høyden og fysikken tilsier at han bør kunne nærme seg Lewandowskis nivå også i luftrommet.

Werder Bremen-legenden mener også det blir viktig å unngå skader – og derfor viktig at Haaland ikke får spille 90 minutter i hver kamp, selv om det er det han vil.

I så fall kan Erling Braut Haaland gå mot en karriere ingen norsk fotballspiller tidligere har vært i nærheten av.

– Jeg er imponert, og jeg tror det bare kommer til å fortsette. Selvfølgelig scorer han ikke i alle kamper til enhver tid, men han kommer til å markere seg som en av Europas og etter hvert kanskje verdens beste spisser. Det har han jo delvis allerede gjort, konstaterer Rune Bratseth.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Siste nytt

 • Klæbo må stå over verdenscuphelgen på Beitostølen

  Johannes Høsflot Klæbo sliter fremdeles med en forkjølelse og står nå over verdenscuphelgen på Beitostølen.

  Det kommer frem av en pressemelding sendt ut tirsdag ettermiddag.

  Klæbo sto over både 10 og 20-kilometeren på Lillehammer forrige uke, henholdsvis på fredag og søndag. Han gikk imidlertid sprinten på lørdag, hvor han vant.

  – Nå må jeg bli frisk. Jeg reiser fra Trondheim til Davos når forkjølelsen har gitt seg. Det er klart at dette er kjedelig. Jeg skulle så gjerne ha vært i god form samt gått renn på Beitostølen. Dessverre er ikke situasjonen slik. Akkurat nå vet jeg ikke når ferden går videre til nye høydedøgn, sier Klæbo i pressemeldingen.

  Langrennsløperen har de siste dagene oppholdt seg på Skeikampen, men drar nå hjem igjen til Trondheim på onsdag.

  Klæbo sier at han fremdeles planlegger å gå verdenscuphelgen i Davos (17. og 18. desember), og deretter gå Tour de Ski, som starter 31. desember.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Eto'o legger seg flat etter å ha sparket til mann

  Den kamerunske fotballprofilen Samuel Etoö ble i etterkant av kampen mellom Brasil og Sør-Korea mandag kveld filmet på vei ut fra stadion.

  Der var det flere personer som gikk tett oppi den tidligere Barcelona-spilleren, og etter hvert tente Eto'o til mot en mann. Flere personer kom til og skilte de fra hverandre, men Eto'o kom seg fri og sparket mannen, slik at han falt i bakken.

  Tirsdag ettermiddag kom beklagelsen fra Eto'o.

  – Jeg ønsker å beklage for at jeg mistet besinnelsen, og reagerte på en måte som ikke samsvarer med min personlighet. Jeg beklager til offenligheten for denne uheldige hendelsen, skriver Eto'o på Twitter.

  Der skriver han også at personen han sparket trolig var en fotballfan fra Algerie. I mars kvalifiserte Kamerun seg til VM på bekostning av Algerie, etter en scoring på overtid i andre ekstraomgang. Fotballforbundet i Algerie sendte inn en klage til Fifa på grunn av dømmingen i kampen.

  Eto'o, som nå er Kameruns fotballpresident, forteller at han siden kampen i mars har blitt møtt med mange fornæmelser og anklager fra algeriske supportere.

  Samuel Eto'o
  Foto: Ivan Sekretarev / AP
 • Dyvik mister Beitostølen-helg

  Sverige må klare seg uten både Ebba Andersson og Anna Dyvik på start når langrennsverdenscupen fortsetter på Beitostølen kommende helg.

  Dyvik sliter med det som beskrives som «lettere symptomer» i luftveiene etter rennene på Lillehammer. Hun velger derfor å ikke starte på Beitostølen.

  Mandag opplyste Det svenske skiforbundet i en pressemelding at Ebba Andersson har testet positivt for korona. Hun skal ha lettere symptomer, men reiser hjem.

  Anna Dyvik erstattes av Jenny Solin på fredagens sprint på Beitostølen, mens Lovisa Modig får sjansen i distanserennet lørdag. Ingrid Hallquist kommer inn for Ebba Andersson. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste