Hopp til innhold

Hergeirsson om at EM flyttes: – Vi kan fortsatt skape julestemning for det norske folk

Mandag kom avgjørelsen om at det ikke blir håndball-EM i Trondheim. Landslagssjefen tror ikke det er avgjørende for medaljesjansene til laget, mens det gir store økonomiske konsekvenser for arrangørene i Trondheim.

Håndball VM kvinner Kumamoto Japan

LITEN BETYDNING: Thorir Hergeirsson mener det spiller liten rolle at det ikke blir mesterskap i Trondheim, så lenge mesterskapet gjennomføres.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Håndball-EM ble opprinnelig fordelt mellom Norge og Danmark, hvor alle kampene i Norge skulle spilles i Trondheim. Men når EM starter 3. desember blir det ingen kamper på norsk jord på grunn av den nåværende smittesituasjonen i Norge. Det bekrefter Norges Håndballforbund.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson mener at det ikke har stor betydningen slik pandemisituasjonen er i dag.

– Vi kan fortsatt skape jule- og adventsstemning for det norske folk i en hall i Danmark. Vi håper danskene kan ta mesterskapet sånn at vi kan vi skape håndballfeber gjennom TV-ruta, sier Hergeirsson til NRK.

– Trist

Det betyr at Trondheim mister alle innledende kamper og selve sluttspillet. NRKs håndballekspert Geir Oustorp peker på at dette er synd for Norge og håndballforbundet, men er bestemt på at forbundet har landet på den riktige løsningen.

– For jentene er det ikke ofte man har et mesterskap hjemme, og klart det er kjedelig, men med tanke på den situasjonen vi står i nå, så tror jeg dette var det eneste rette, sier Oustorp.

At det ikke blir noe mesterskap i Trondheim kom ikke overraskende for Kristine Breistøl.

– Det er selvfølgelig trist, men det viktigste er å følge de reglene som er satt. Mesterskapet på hjemmebane hadde selvfølgelig vært stas, men det viktigste er at mesterskapet blir gjennomført, sier landslagsspilleren.

Kristine Breistøl

SKUFFET: Kristine Breistøl er skuffet over å gå glipp av mesterskap på hjemmebane, men forberedt på en alternativ julefeiring i Danmark.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Dette er mye større enn oss. Jeg stiller meg bak avgjørelsen, sier Nora Mørk.

Hun frykter nå hele EM kan bli avlyst.

– Jeg har gjort meg opp tanker om det, og krysser fingrene for at de får orden på det i Danmark.

Også Vipers svenske målvakt, Evelina Eriksson, sier hun frykter mesterskapet skal ryke.

– Hvis vi får stille i EM skal vi være takknemlige for det, men det finnes større ting akkurat nå.

Hergeirsson mener laget ikke mister noen fordeler med å ha hele mesterskapet på bortebane.

– Hallen er omtrent lik, dommerne er de samme dommerne som skulle dømt i Norge og sånn som pandemien er i dag er det ikke store forskjellen.

– Konsekvensen er brutal

Håndballforbundet sier de har forståelse for at det ikke var mulig å arrangere mesterskapet i Norge.

– Det er selvsagt med tungt hjerte at vi må erkjenne at det denne gangen ikke ble mulig å arrangere mesterskap på hjemmebane for Norges del. Vi hadde gledet oss veldig, sier president i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio.

For arrangørbyen Trondheim får avgjørelsen store konsekvenser. Mesterskapet skulle ha vært arrangert i den nye storhallen Trondheim Spektrum. De har slitt økonomisk som følge av koronasituasjonen og inntektene fra håndball-EM skulle komme godt med,

Eva Annie Svendsen

ALVORLIG: Administrerende direktør i Trondheim Spektrum, Eva Annie Svendsen, sier situasjonen for storhallen er svært alvorlig.

– Konsekvensen for oss er brutal. I koronatida har vi så langt tapt 90 prosent av omsetningen vår. Det er dramatisk, sier administrerende direktør Eva Annie Svendsen.

– En allerede pressa situasjon blir enda mer pressa nå som vi ikke får den omsetninga vi hadde lagt opp til i desember, sier hun.

Det var ventet opptil 400 spillere og ledere fra sju land i Trondheim, men det ble for høy smitterisiko.

– Håndballforbundet viser ansvarlighet med denne beslutningen. I lys av smittesituasjonen her til lands er det riktig at de avlyser sin del av arrangementet. I likhet med andre håndballinteresserte nordmenn, skulle jeg gjerne sett at EM lot seg gjennomføre som planlagt, men smittesituasjonen i Norge tillater dessverre ikke at et arrangement av en slik størrelse avvikles her, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Trondheim Spektrum Håndball

INGEN HÅNDBALLFEST: Over 28.000 tilskuere fikk med seg håndball-EM for herrer i Trondheim i januar. Det blir ikke noe nytt mesterskap der i år.

Foto: Illustrasjon / Link Arkitektur

Kolding kan ta over

Håndballpresident Lio håper fortsatt på at mesterskapet lar seg gjennomføre.

– Det er krevende dager for tida. Verden står midt i en pandemi. Men vi vil de neste dagene gjøre det samme som vi har gjort de siste månedene: Lete etter forsvarlige løsninger dag for dag. Målet er at de aktiviteter som kan la seg gjennomføre på forsvarlig vis, skal gjennomføres. Vi håper at et EM i Danmark blir en slik aktivitet, sier Lio.

Ekstra Bladet skriver at Kolding kan bli ny vertsby og overta gruppespillet som skulle spilles i Trondheim, mens Herning overtar sluttspillet.

– Vi hadde selvfølgelig gledet oss til at vi sammen med Norge skulle arrangere dette mesterskapet, sier president i det danske håndballforbundet Per Bertelsen i en pressemelding.

Det europeiske håndballforbundet (EHF) beklager på sin side beslutningen.

«Det europeiske håndballforbundet beklager veldig norske myndigheters beslutning og de konsekvensene det får for Norges Håndballforbunds mulighet til å arrangere EM i 2020», heter det i en uttalelse.

  • Norge er i gruppe D sammen med Romania, Tyskland og Polen i EM. 3. desember møter de norske kvinnene Polen i gruppespillets første kamp.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen. Sergio Perez, som er lagkamerat med Verstappen, endte på den bitre fjerdeplassen i kvalifiseringen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med 2. plass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q3 sammen med Bottas, Sargeant, Magnussen og Zhou. I Q2 røk disse ut: Stroll, Gasly, Ocon, Albon, Alonso.

    gmQWjynDkc8
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal