NRK Meny
Normal

«Kuppern»: – Jeg skjønner ikke hvordan folk kan stemme nei!

BISLETT STADION (NRK.no): En rekke norske idrettsprofiler og andre kjendiser stilte opp på Bislett Stadion for å rope et høyt «ja» til en norsk OL-søknad.

Stem Ja til OL-gjengen

Mer enn tjue idretts- og medieprofiler stilte opp for å fremme et 'ja' til Oslo-OL. Fra venstre: Odd Arvid Strømstad, Erland Johnsen, Henrik Langeland, Petter Stordalen, Per Sundnes, Hanne Haugland, Mehtab Afsar, Ingvild Stensland, Erlend Mamelund, Jan Åge Fjørtoft, Bjørn Maaseide, Odd-Bjørn Hjelmeseth, Shabana Rehman, Oddvar Brå, Vidar Rishet, Bjørn Dæhlie, Cato Zahl Pedersen, Pål Trulsen, Knut Johannesen, Rune Gerhardsen og Jan Fredrik Karlsen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan stemme nei! Det blir jo 17. mai i tre uker, sier Knut «Kuppern» Johannesen.

Skøytelegenden og en rekke andre idrettsprofiler og kjendiser dukket opp på Bislett Stadion for å løfte frem ja-bølgen til et Oslo-OL i 2022.

Initiativet ble gjort av Jan Fredrik Karlsen og Jan Åge Fjørtoft.

Flere meningsmålinger har nemlig vist et økende nei-flertall blant Oslo-borgerne. Ifølge en NRK-undersøkelse er det kun 38 prosent av Oslos befolkning som ønsker et vinter-OL i 2022.

Blant dem som fremmet de gode argumentene for at Oslos befolkning skal stemme ja under folkeavstemnngen 8. og 9. september, var Bjørn Dæhlie.

– Vi har glemt hvor bra OL er

Bjørn Dæhlie og Jan Fredrik Karlsen

Bjørn Dæhlie ble OL-konge på Lillehammer i 1994. Her sammen med musikkmanager og Idol-dommer Jan Fredrik Karlsen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg var med i 1994 på Lillehammer, og føler jeg har litt å komme med i denne debatten. Jeg tror vi glemmer litt hvilket fantastisk arrangement det var, og hvilke drømmer det skapte og hvordan det påvirket norske idrettsutøvere i årene etter vi ble tildelt lekene, sier Bjørn Dæhlie til NRK.no.

– Det er passe lenge siden sist, mener langrennskongen, som vant to individuelle OL-gull under lekene på Lillehammer og var sammen med Johann Olav Koss den største norske helten.

– Jeg tror det forventes internasjonalt at vi som nasjon arrangerer OL innimellom. Og innimellom er 2022. Det handler litt om høflighet også, sier Dæhlie.

Et av nei-sidens hovedargumenter har handlet om de enorme pengesummene som Norge må bruke på å arrangere lekene. Idrettsforbundet hevder et Oslo-OL vil koste rundt 34 milliarder kroner - et budsjett som har blitt kritisert for å være urealistisk lavt.

Les også: Britisk forsker: – Alle OL-budsjett sprekker

Skjønner ikke nei-siden

Dæhlie er imidlertid klar på at pengene vil komme Oslo-borgerne til gode.

– Et av hovedargumentene mot å arrangere OL har som regel handlet om etterbruk av arenaer. Det vil ikke bli noe problem i Oslo. Alle nye anlegg og infrastrukturen som følger med vil bli slukt av Oslo-borgerne, sier Dæhlie, som får støtte fra langrennskollega Odd-Bjørn Hjelmeseth:

– Et OL i Norge er veldig positivt. Tidligere idrettsarrangementer i Oslo har vært vanvittige suksesser! Jeg er veldig for, sier Hjelmeseth.

En av Norges aller eldste OL-helter, er Knut «Kuppern» Johannesen. Johannesen ble olympisk mester på 10.000 meter både i 1960-OL og på 5.000 meter i 1964.

Skøytelegenden ser ikke argumentet for å skulle stemme nei til en ny folkefest i Oslo.

– Vi er gode til dette med OL! Vi er flinke til å arrangere, og det vil gi Oslo et kjempeløft. Jeg skjønner virkelig ikke argumentet for å si nei. Pengene som brukes vil ikke bli tatt fra noen, sier Johannesen.

Folkeavstemningen skjer 8. og 9. september.

Siste nytt

 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dahle gir seg i Ørn

  Thomas Dahle fratrer som hovedtrener for fotballjentene i Trondheims-Ørn etter en tung sesong så langt. Det gjenstår åtte kamper av serien, og Ørn ligger tredje sist. Klubben jobber med å få på plass en midlertidig trenerløsning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal