«Kuppern»: – Jeg skjønner ikke hvordan folk kan stemme nei!

BISLETT STADION (NRK.no): En rekke norske idrettsprofiler og andre kjendiser stilte opp på Bislett Stadion for å rope et høyt «ja» til en norsk OL-søknad.

Stem Ja til OL-gjengen

Mer enn tjue idretts- og medieprofiler stilte opp for å fremme et 'ja' til Oslo-OL. Fra venstre: Odd Arvid Strømstad, Erland Johnsen, Henrik Langeland, Petter Stordalen, Per Sundnes, Hanne Haugland, Mehtab Afsar, Ingvild Stensland, Erlend Mamelund, Jan Åge Fjørtoft, Bjørn Maaseide, Odd-Bjørn Hjelmeseth, Shabana Rehman, Oddvar Brå, Vidar Rishet, Bjørn Dæhlie, Cato Zahl Pedersen, Pål Trulsen, Knut Johannesen, Rune Gerhardsen og Jan Fredrik Karlsen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan stemme nei! Det blir jo 17. mai i tre uker, sier Knut «Kuppern» Johannesen.

Skøytelegenden og en rekke andre idrettsprofiler og kjendiser dukket opp på Bislett Stadion for å løfte frem ja-bølgen til et Oslo-OL i 2022.

Initiativet ble gjort av Jan Fredrik Karlsen og Jan Åge Fjørtoft.

Flere meningsmålinger har nemlig vist et økende nei-flertall blant Oslo-borgerne. Ifølge en NRK-undersøkelse er det kun 38 prosent av Oslos befolkning som ønsker et vinter-OL i 2022.

Blant dem som fremmet de gode argumentene for at Oslos befolkning skal stemme ja under folkeavstemnngen 8. og 9. september, var Bjørn Dæhlie.

– Vi har glemt hvor bra OL er

Bjørn Dæhlie og Jan Fredrik Karlsen

Bjørn Dæhlie ble OL-konge på Lillehammer i 1994. Her sammen med musikkmanager og Idol-dommer Jan Fredrik Karlsen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg var med i 1994 på Lillehammer, og føler jeg har litt å komme med i denne debatten. Jeg tror vi glemmer litt hvilket fantastisk arrangement det var, og hvilke drømmer det skapte og hvordan det påvirket norske idrettsutøvere i årene etter vi ble tildelt lekene, sier Bjørn Dæhlie til NRK.no.

– Det er passe lenge siden sist, mener langrennskongen, som vant to individuelle OL-gull under lekene på Lillehammer og var sammen med Johann Olav Koss den største norske helten.

– Jeg tror det forventes internasjonalt at vi som nasjon arrangerer OL innimellom. Og innimellom er 2022. Det handler litt om høflighet også, sier Dæhlie.

Et av nei-sidens hovedargumenter har handlet om de enorme pengesummene som Norge må bruke på å arrangere lekene. Idrettsforbundet hevder et Oslo-OL vil koste rundt 34 milliarder kroner - et budsjett som har blitt kritisert for å være urealistisk lavt.

Les også: Britisk forsker: – Alle OL-budsjett sprekker

Skjønner ikke nei-siden

Dæhlie er imidlertid klar på at pengene vil komme Oslo-borgerne til gode.

– Et av hovedargumentene mot å arrangere OL har som regel handlet om etterbruk av arenaer. Det vil ikke bli noe problem i Oslo. Alle nye anlegg og infrastrukturen som følger med vil bli slukt av Oslo-borgerne, sier Dæhlie, som får støtte fra langrennskollega Odd-Bjørn Hjelmeseth:

– Et OL i Norge er veldig positivt. Tidligere idrettsarrangementer i Oslo har vært vanvittige suksesser! Jeg er veldig for, sier Hjelmeseth.

En av Norges aller eldste OL-helter, er Knut «Kuppern» Johannesen. Johannesen ble olympisk mester på 10.000 meter både i 1960-OL og på 5.000 meter i 1964.

Skøytelegenden ser ikke argumentet for å skulle stemme nei til en ny folkefest i Oslo.

– Vi er gode til dette med OL! Vi er flinke til å arrangere, og det vil gi Oslo et kjempeløft. Jeg skjønner virkelig ikke argumentet for å si nei. Pengene som brukes vil ikke bli tatt fra noen, sier Johannesen.

Folkeavstemningen skjer 8. og 9. september.

Siste nytt

 • Én nordmann i semifinale

  Norge har én utøver i aksjon i finalesekvensen i kortbane-VM i svømming fredag.

  Niksa Stojkovski svømmer semifinale på 50 meter butterfly. Han satte norsk rekord med 23.02 natt til fredag.

  Semifinalen svømmes 12.33, norsk tid.

  EM svømming
  Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
 • Ny norsk rekord

  Niksa Stojkovski har sett ny norsk rekord på 50 meter butterfly og samtidig kvalifisert seg til semifinalen. Dette skjedde under svømme-VM på kortbane i Kina natt til fredag. Den nye norske rekorden er på tida 23.02. Finalen skal svømmast fredag.

  EM svømming
  Foto: Christine Olsson/tt / NTB scanpix
 • Rosenborg ute av Europaligaen

  Til tross for et hederlig uavgjortresultat borte mot tyske Leipzig torsdag var Rosenborg langt unna kvalifisering til sluttspillet i Europaligaen. Med ett poeng på seks kamper i gruppespillet havnet trønderne helt sist i gruppe B. Celtic og Salzburg avanserer til utslagsrundene.

  Foto: Michael Sohn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
NRK Sport Live: V-cup alpint og V-cup skiskyting
V-cup skiskyting: Sprint menn
NRK Sport Live: V-cup alpint og V-cup skiskyting
VM-minner
VM-minner
Sport i dag
Sport i dag
Sport i dag