NRK Meny
Normal

«Kuppern»: – Jeg skjønner ikke hvordan folk kan stemme nei!

BISLETT STADION (NRK.no): En rekke norske idrettsprofiler og andre kjendiser stilte opp på Bislett Stadion for å rope et høyt «ja» til en norsk OL-søknad.

Stem Ja til OL-gjengen

Mer enn tjue idretts- og medieprofiler stilte opp for å fremme et 'ja' til Oslo-OL. Fra venstre: Odd Arvid Strømstad, Erland Johnsen, Henrik Langeland, Petter Stordalen, Per Sundnes, Hanne Haugland, Mehtab Afsar, Ingvild Stensland, Erlend Mamelund, Jan Åge Fjørtoft, Bjørn Maaseide, Odd-Bjørn Hjelmeseth, Shabana Rehman, Oddvar Brå, Vidar Rishet, Bjørn Dæhlie, Cato Zahl Pedersen, Pål Trulsen, Knut Johannesen, Rune Gerhardsen og Jan Fredrik Karlsen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan stemme nei! Det blir jo 17. mai i tre uker, sier Knut «Kuppern» Johannesen.

Skøytelegenden og en rekke andre idrettsprofiler og kjendiser dukket opp på Bislett Stadion for å løfte frem ja-bølgen til et Oslo-OL i 2022.

Initiativet ble gjort av Jan Fredrik Karlsen og Jan Åge Fjørtoft.

Flere meningsmålinger har nemlig vist et økende nei-flertall blant Oslo-borgerne. Ifølge en NRK-undersøkelse er det kun 38 prosent av Oslos befolkning som ønsker et vinter-OL i 2022.

Blant dem som fremmet de gode argumentene for at Oslos befolkning skal stemme ja under folkeavstemnngen 8. og 9. september, var Bjørn Dæhlie.

– Vi har glemt hvor bra OL er

Bjørn Dæhlie og Jan Fredrik Karlsen

Bjørn Dæhlie ble OL-konge på Lillehammer i 1994. Her sammen med musikkmanager og Idol-dommer Jan Fredrik Karlsen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg var med i 1994 på Lillehammer, og føler jeg har litt å komme med i denne debatten. Jeg tror vi glemmer litt hvilket fantastisk arrangement det var, og hvilke drømmer det skapte og hvordan det påvirket norske idrettsutøvere i årene etter vi ble tildelt lekene, sier Bjørn Dæhlie til NRK.no.

– Det er passe lenge siden sist, mener langrennskongen, som vant to individuelle OL-gull under lekene på Lillehammer og var sammen med Johann Olav Koss den største norske helten.

– Jeg tror det forventes internasjonalt at vi som nasjon arrangerer OL innimellom. Og innimellom er 2022. Det handler litt om høflighet også, sier Dæhlie.

Et av nei-sidens hovedargumenter har handlet om de enorme pengesummene som Norge må bruke på å arrangere lekene. Idrettsforbundet hevder et Oslo-OL vil koste rundt 34 milliarder kroner - et budsjett som har blitt kritisert for å være urealistisk lavt.

Les også: Britisk forsker: – Alle OL-budsjett sprekker

Skjønner ikke nei-siden

Dæhlie er imidlertid klar på at pengene vil komme Oslo-borgerne til gode.

– Et av hovedargumentene mot å arrangere OL har som regel handlet om etterbruk av arenaer. Det vil ikke bli noe problem i Oslo. Alle nye anlegg og infrastrukturen som følger med vil bli slukt av Oslo-borgerne, sier Dæhlie, som får støtte fra langrennskollega Odd-Bjørn Hjelmeseth:

– Et OL i Norge er veldig positivt. Tidligere idrettsarrangementer i Oslo har vært vanvittige suksesser! Jeg er veldig for, sier Hjelmeseth.

En av Norges aller eldste OL-helter, er Knut «Kuppern» Johannesen. Johannesen ble olympisk mester på 10.000 meter både i 1960-OL og på 5.000 meter i 1964.

Skøytelegenden ser ikke argumentet for å skulle stemme nei til en ny folkefest i Oslo.

– Vi er gode til dette med OL! Vi er flinke til å arrangere, og det vil gi Oslo et kjempeløft. Jeg skjønner virkelig ikke argumentet for å si nei. Pengene som brukes vil ikke bli tatt fra noen, sier Johannesen.

Folkeavstemningen skjer 8. og 9. september.

Siste nytt

 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Selvmål reddet Haugesund

  Tromsøs Kent-Are Antonsen scoret kampens eneste mål i oppgjøret mot FK Haugesund søndag. Han satte ballen i feil mål i første omgang, og FKH vant 1–0.

   Kent-Are Antonsen
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Scoret fem mål på 12 minutter

  Sogndal havnet tidlig under 0–1 i søndagens 1.-divisjonskamp mot Strømmen.

  Så scoret Sogndal fem mål fra det 18. til det 30. minutt. Etter en halvtime sto det 5–1 på Fosshaugane. Det ble også sluttresultatet for Eirik Bakkes menn.

  Kvalifisering til Eliteserien 2018. Sogndal mot Ranheim 1 - 0
  Foto: Christian Blom / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal