Hopp til innhold

NRK erfarer: OL-rapporten gir Oslo 2022 «bestått»

I dag fremlegges rapporten som forteller om Oslos OL-søknad for 2022 holder vann eller ikke. Det var denne rapporten som i sin tid knuste drømmen om et Tromsø-OL i 2018.

Folkefest i Holmenkollen

HÅPER PÅ OSLO-OL i 2022: Norges idrettsforbund har lenge hatt en drøm om et norsk OL-eventyr i hovedstaden i 2022. Om budsjettet holder vann, blir avgjort i dag.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Rapporten, utarbeidet av eksterne eksperter, offentliggjøres på en pressekonferanse i Kulturdepartementet klokken 12.00 i dag.

  • Se pressekonferansen direkte fra kl 12.00 på NRK2!
Thorild Widvey

BLIR OVERRAKT OL-RAPPORT: Kulturminister Thorild Widvey får en tykk bunke med OL-utredelser i fanget i dag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Den eksterne rapporten blir overlevert kulturminister Thorhild Widvey (H).

Det Norske Veritas, ÅF Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning har gjennomført kvalitetssikringen på oppdrag fra Kulturdepartementet og Finansdepartementet.

Etter det NRK erfarer vil rapporten få «bestått» av kvalitetssikrerne.

Tallrapport knuste Tromsøs OL-drøm

I 2008 ble det levert en lignende rapport som vurderte Tromsøs søknad om OL i 2018. Den gang viste rapporten at et OL i 2018 ville blitt 10 milliarder kroner dyrere enn først budsjettert. En knapp uke senere ble OL-søknaden trukket.

Altså står Oslo-OL overfor en milepæl med tanke på å få arrangere OL i hovedstaden om 8,5 år.

Har budsjettert med 33,7 mrd for Oslo

Oslo kommune og Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har søkt om 33,7 milliarder kroner i statsgaranti. Rapporten fra «tallknuserne» danner et viktig grunnlag når OL-søknaden i 2014 skal behandles på nasjonalt nivå, i regjering og stortinget.

– Det er med stor spenning vi ser fram til framleggingen av kvalitetssikringsrapporten om søknad om statsgaranti til OL og Paralympics i Oslo i 2022, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Eli Grimsby

SPENT OL-DIREKTØR: Eli Grimsby er ansvarlig for Oslos OL-søknad.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det er alltid spennende og nyttig å få sitt arbeid vurdert av et annet fagmiljø. Vi vil ta med oss vurderingene i det videre arbeidet for å styrke søknaden ytterligere, sier Eli Grimsby, direktør i den opprettede etaten for et Oslo-OL i 2022.

Har jobbet siden juni

Den statlige kvalitetssikringen startet opp etter at søknaden om statsgaranti og tilskudd ble overlevert til kulturminister Hadja Tadjik (Ap) 19. juni.

Rapporten som blir presentert i dag, vil utrede om tallene og kalkylene som har blitt gjort av Oslo Kommune og Idrettsforbundet, er realistiske og gjennomførbare.

– De har sett på gjennomførbarhet, om planene våre faktisk er mulige å gjennomføre. De har sett på budsjettet og kostnadene, om våre beregninger er gode nok. Og ikke minst har de vært opptatt av de samfunnsmessige effektene, om det å arrangere OL gir de gevinster vi har skissert i vår samfunnsøkonomiske analyse, forklarer Grimsby.

Halvannet år til avgjørelsen faller

Tidsfristen for å sende avgårde en endelig OL-søknad er satt til 14. mars 2014. Stortinget må deretter behandle søknaden om statsgaranti i løpet av høsten 2014.

Først i juli 2015 vil den internasjonale olympiske komité ta en avgjørelse på hvem som får arrangere vinterlekene i 2022. I øyeblikket, så lenge Norge fortsetter prosessen om en OL-søknad, er Oslo ansett som favoritter til å bli tildelt lekene.

Allerede sommeren 2014 vil IOC velge ut hvilke tre søkerbyer som går til finalerunden.

Punktvis oversikt over hva som skjer videre i OL-prosessen:

  • 14. mars 2014: Siste frist for at Oslo kommune må sende foreløpig søknad til IOK om å få arrangere OL i 2022.
  • Høsten 2014: Stortinget må behandle søknaden om statsgaranti i løpet av høsten 2014.
  • Januar 2015: Samtlige kandidatbyer (Oslo og München er ansett som favoritter) må levere ferdig utarbeidet søknad til IOK.
  • 31. juli 2015: IOK kunngjør hvem som får arrangere vinter-OL i 2022.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal