NRK erfarer: OL-rapporten gir Oslo 2022 «bestått»

I dag fremlegges rapporten som forteller om Oslos OL-søknad for 2022 holder vann eller ikke. Det var denne rapporten som i sin tid knuste drømmen om et Tromsø-OL i 2018.

Folkefest i Holmenkollen

HÅPER PÅ OSLO-OL i 2022: Norges idrettsforbund har lenge hatt en drøm om et norsk OL-eventyr i hovedstaden i 2022. Om budsjettet holder vann, blir avgjort i dag.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Rapporten, utarbeidet av eksterne eksperter, offentliggjøres på en pressekonferanse i Kulturdepartementet klokken 12.00 i dag.

 • Se pressekonferansen direkte fra kl 12.00 på NRK2!
Thorild Widvey

BLIR OVERRAKT OL-RAPPORT: Kulturminister Thorild Widvey får en tykk bunke med OL-utredelser i fanget i dag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Den eksterne rapporten blir overlevert kulturminister Thorhild Widvey (H).

Det Norske Veritas, ÅF Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning har gjennomført kvalitetssikringen på oppdrag fra Kulturdepartementet og Finansdepartementet.

Etter det NRK erfarer vil rapporten få «bestått» av kvalitetssikrerne.

Tallrapport knuste Tromsøs OL-drøm

I 2008 ble det levert en lignende rapport som vurderte Tromsøs søknad om OL i 2018. Den gang viste rapporten at et OL i 2018 ville blitt 10 milliarder kroner dyrere enn først budsjettert. En knapp uke senere ble OL-søknaden trukket.

Altså står Oslo-OL overfor en milepæl med tanke på å få arrangere OL i hovedstaden om 8,5 år.

Har budsjettert med 33,7 mrd for Oslo

Oslo kommune og Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har søkt om 33,7 milliarder kroner i statsgaranti. Rapporten fra «tallknuserne» danner et viktig grunnlag når OL-søknaden i 2014 skal behandles på nasjonalt nivå, i regjering og stortinget.

– Det er med stor spenning vi ser fram til framleggingen av kvalitetssikringsrapporten om søknad om statsgaranti til OL og Paralympics i Oslo i 2022, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Eli Grimsby

SPENT OL-DIREKTØR: Eli Grimsby er ansvarlig for Oslos OL-søknad.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det er alltid spennende og nyttig å få sitt arbeid vurdert av et annet fagmiljø. Vi vil ta med oss vurderingene i det videre arbeidet for å styrke søknaden ytterligere, sier Eli Grimsby, direktør i den opprettede etaten for et Oslo-OL i 2022.

Har jobbet siden juni

Den statlige kvalitetssikringen startet opp etter at søknaden om statsgaranti og tilskudd ble overlevert til kulturminister Hadja Tadjik (Ap) 19. juni.

Rapporten som blir presentert i dag, vil utrede om tallene og kalkylene som har blitt gjort av Oslo Kommune og Idrettsforbundet, er realistiske og gjennomførbare.

– De har sett på gjennomførbarhet, om planene våre faktisk er mulige å gjennomføre. De har sett på budsjettet og kostnadene, om våre beregninger er gode nok. Og ikke minst har de vært opptatt av de samfunnsmessige effektene, om det å arrangere OL gir de gevinster vi har skissert i vår samfunnsøkonomiske analyse, forklarer Grimsby.

Halvannet år til avgjørelsen faller

Tidsfristen for å sende avgårde en endelig OL-søknad er satt til 14. mars 2014. Stortinget må deretter behandle søknaden om statsgaranti i løpet av høsten 2014.

Først i juli 2015 vil den internasjonale olympiske komité ta en avgjørelse på hvem som får arrangere vinterlekene i 2022. I øyeblikket, så lenge Norge fortsetter prosessen om en OL-søknad, er Oslo ansett som favoritter til å bli tildelt lekene.

Allerede sommeren 2014 vil IOC velge ut hvilke tre søkerbyer som går til finalerunden.

Punktvis oversikt over hva som skjer videre i OL-prosessen:

 • 14. mars 2014: Siste frist for at Oslo kommune må sende foreløpig søknad til IOK om å få arrangere OL i 2022.
 • Høsten 2014: Stortinget må behandle søknaden om statsgaranti i løpet av høsten 2014.
 • Januar 2015: Samtlige kandidatbyer (Oslo og München er ansett som favoritter) må levere ferdig utarbeidet søknad til IOK.
 • 31. juli 2015: IOK kunngjør hvem som får arrangere vinter-OL i 2022.

Siste nytt

 • Ledet New York City til finale

  Ronny Deila er én finalekamp unna å gjøre New York City til MLS-mester i fotball. Søndag ble det 2-1-seier mot et hardt koronarammet Philadelphia Union.

  Dette er klubbens første finale noensinne.

  Talles Magno avgjorde semifinalen med sin matchvinnerscoring i det 88. minutt. Dermed vant Deilas lag den østlige avdelingen i MLS-sluttspillet, og førstkommende søndag kan New York City krone det med en tittel i finalen mot Portland Timbers.

  Det var målløst til pause, men etter litt over en time tok Philadelphia Union ledelsen etter Alexander Callens' selvmål. To minutter senere utlignet Maxi Moralez.

  Eliteserien fotball Vålerenga - Brann. 1-0
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Lorentzen nære verdenscuppallen

  Håvard Holmefjord Lorentzen har hatt en tung sesongstart, men søndag kviknet han til med fjerdeplass på 1000 meter i verdenscupen på skøyter i Salt Lake City.

  Bergenseren klokket inn til 1.07,00 og endte fire hundredeler bak Hein Otterspeer på tredjeplass. Pallen besto bare av nederlandske løpere. Thomas Krol vant foran Kjeld Nuis med tiden 1.06,44.

  Prestasjonen er en opptur for Lorentzen. Inntil søndag hadde 29-åringen denne sesongen vært langt unna de beste. For to uker siden ble han bare nummer 14 på 1000-meteren i Stavanger.

  Lorentzen tok i 2018 OL-sølv på distansen, mens han ble mester på 500 meter.

  World Cup Skøyter
  Foto: CARINA JOHANSEN / NTB
 • Utforrenn avlyst grunnet sterk vind

  Verdenscuprennet i utfor for herrer er avlyst på grunn av sterk vind. Rennet ble utsatt tre ganger, før juryen kl. 21 fattet en endelig avgjørelse om å avlyse rennet.

  Aleksander Aamodt Kilde var favoritt før søndagens utfor etter at han vant både fredagens super-G og lørdagens utfor, og kunne dermed tatt sin tredje verdenscupseier på rad. Søndagens avlysning gjør at det ikke er mulig.

  WCUP Mens Downhill Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal