NRK Meny
Normal

NRK erfarer: OL-rapporten gir Oslo 2022 «bestått»

I dag fremlegges rapporten som forteller om Oslos OL-søknad for 2022 holder vann eller ikke. Det var denne rapporten som i sin tid knuste drømmen om et Tromsø-OL i 2018.

Folkefest i Holmenkollen

HÅPER PÅ OSLO-OL i 2022: Norges idrettsforbund har lenge hatt en drøm om et norsk OL-eventyr i hovedstaden i 2022. Om budsjettet holder vann, blir avgjort i dag.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Rapporten, utarbeidet av eksterne eksperter, offentliggjøres på en pressekonferanse i Kulturdepartementet klokken 12.00 i dag.

 • Se pressekonferansen direkte fra kl 12.00 på NRK2!
Thorild Widvey

BLIR OVERRAKT OL-RAPPORT: Kulturminister Thorild Widvey får en tykk bunke med OL-utredelser i fanget i dag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Den eksterne rapporten blir overlevert kulturminister Thorhild Widvey (H).

Det Norske Veritas, ÅF Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning har gjennomført kvalitetssikringen på oppdrag fra Kulturdepartementet og Finansdepartementet.

Etter det NRK erfarer vil rapporten få «bestått» av kvalitetssikrerne.

Tallrapport knuste Tromsøs OL-drøm

I 2008 ble det levert en lignende rapport som vurderte Tromsøs søknad om OL i 2018. Den gang viste rapporten at et OL i 2018 ville blitt 10 milliarder kroner dyrere enn først budsjettert. En knapp uke senere ble OL-søknaden trukket.

Altså står Oslo-OL overfor en milepæl med tanke på å få arrangere OL i hovedstaden om 8,5 år.

Har budsjettert med 33,7 mrd for Oslo

Oslo kommune og Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har søkt om 33,7 milliarder kroner i statsgaranti. Rapporten fra «tallknuserne» danner et viktig grunnlag når OL-søknaden i 2014 skal behandles på nasjonalt nivå, i regjering og stortinget.

– Det er med stor spenning vi ser fram til framleggingen av kvalitetssikringsrapporten om søknad om statsgaranti til OL og Paralympics i Oslo i 2022, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Eli Grimsby

SPENT OL-DIREKTØR: Eli Grimsby er ansvarlig for Oslos OL-søknad.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det er alltid spennende og nyttig å få sitt arbeid vurdert av et annet fagmiljø. Vi vil ta med oss vurderingene i det videre arbeidet for å styrke søknaden ytterligere, sier Eli Grimsby, direktør i den opprettede etaten for et Oslo-OL i 2022.

Har jobbet siden juni

Den statlige kvalitetssikringen startet opp etter at søknaden om statsgaranti og tilskudd ble overlevert til kulturminister Hadja Tadjik (Ap) 19. juni.

Rapporten som blir presentert i dag, vil utrede om tallene og kalkylene som har blitt gjort av Oslo Kommune og Idrettsforbundet, er realistiske og gjennomførbare.

– De har sett på gjennomførbarhet, om planene våre faktisk er mulige å gjennomføre. De har sett på budsjettet og kostnadene, om våre beregninger er gode nok. Og ikke minst har de vært opptatt av de samfunnsmessige effektene, om det å arrangere OL gir de gevinster vi har skissert i vår samfunnsøkonomiske analyse, forklarer Grimsby.

Halvannet år til avgjørelsen faller

Tidsfristen for å sende avgårde en endelig OL-søknad er satt til 14. mars 2014. Stortinget må deretter behandle søknaden om statsgaranti i løpet av høsten 2014.

Først i juli 2015 vil den internasjonale olympiske komité ta en avgjørelse på hvem som får arrangere vinterlekene i 2022. I øyeblikket, så lenge Norge fortsetter prosessen om en OL-søknad, er Oslo ansett som favoritter til å bli tildelt lekene.

Allerede sommeren 2014 vil IOC velge ut hvilke tre søkerbyer som går til finalerunden.

Punktvis oversikt over hva som skjer videre i OL-prosessen:

 • 14. mars 2014: Siste frist for at Oslo kommune må sende foreløpig søknad til IOK om å få arrangere OL i 2022.
 • Høsten 2014: Stortinget må behandle søknaden om statsgaranti i løpet av høsten 2014.
 • Januar 2015: Samtlige kandidatbyer (Oslo og München er ansett som favoritter) må levere ferdig utarbeidet søknad til IOK.
 • 31. juli 2015: IOK kunngjør hvem som får arrangere vinter-OL i 2022.

Siste nytt

 • Blir yngste nordmann i PGA

  Viktor Hovland har sikret seg sponsorinvitasjon til en PGA-turnering neste år etter storspill i Florida. Hovland representerer Miklagard golfklubb og Oklahoma State University, skriver Norsk Golf. 21-åringen blir tidenes yngste nordmann i en PGA-turnering.

 • Tap for Martinsen i NHL-comeback

  Andreas Martinsen er tilbake i den nordamerikanske toppligaen etter å ha blitt flyttet opp fra farmerlaget Rockford IceHogs. I debutkampen for Chicago Blackhawks endte det imidlertid med 1-5-tap mot gamlelaget Colorado Avalanche.

  Anton Forsberg, J.T. Compher
  Foto: David Banks / AP
 • Nytt tap for Rangers og Zucca

  New York Rangers gikk på en ny smell da de møtte Columbus Blue Jackets på hjemmebane. Kampen endte 5-3 til bortelaget. Med dette har Rangers tapt fem av de sju siste kampene.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag