NRK erfarer: OL-rapporten gir Oslo 2022 «bestått»

I dag fremlegges rapporten som forteller om Oslos OL-søknad for 2022 holder vann eller ikke. Det var denne rapporten som i sin tid knuste drømmen om et Tromsø-OL i 2018.

Folkefest i Holmenkollen

HÅPER PÅ OSLO-OL i 2022: Norges idrettsforbund har lenge hatt en drøm om et norsk OL-eventyr i hovedstaden i 2022. Om budsjettet holder vann, blir avgjort i dag.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Rapporten, utarbeidet av eksterne eksperter, offentliggjøres på en pressekonferanse i Kulturdepartementet klokken 12.00 i dag.

 • Se pressekonferansen direkte fra kl 12.00 på NRK2!
Thorild Widvey

BLIR OVERRAKT OL-RAPPORT: Kulturminister Thorild Widvey får en tykk bunke med OL-utredelser i fanget i dag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Den eksterne rapporten blir overlevert kulturminister Thorhild Widvey (H).

Det Norske Veritas, ÅF Advansia og Samfunns- og Næringslivsforskning har gjennomført kvalitetssikringen på oppdrag fra Kulturdepartementet og Finansdepartementet.

Etter det NRK erfarer vil rapporten få «bestått» av kvalitetssikrerne.

Tallrapport knuste Tromsøs OL-drøm

I 2008 ble det levert en lignende rapport som vurderte Tromsøs søknad om OL i 2018. Den gang viste rapporten at et OL i 2018 ville blitt 10 milliarder kroner dyrere enn først budsjettert. En knapp uke senere ble OL-søknaden trukket.

Altså står Oslo-OL overfor en milepæl med tanke på å få arrangere OL i hovedstaden om 8,5 år.

Har budsjettert med 33,7 mrd for Oslo

Oslo kommune og Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har søkt om 33,7 milliarder kroner i statsgaranti. Rapporten fra «tallknuserne» danner et viktig grunnlag når OL-søknaden i 2014 skal behandles på nasjonalt nivå, i regjering og stortinget.

– Det er med stor spenning vi ser fram til framleggingen av kvalitetssikringsrapporten om søknad om statsgaranti til OL og Paralympics i Oslo i 2022, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Eli Grimsby

SPENT OL-DIREKTØR: Eli Grimsby er ansvarlig for Oslos OL-søknad.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det er alltid spennende og nyttig å få sitt arbeid vurdert av et annet fagmiljø. Vi vil ta med oss vurderingene i det videre arbeidet for å styrke søknaden ytterligere, sier Eli Grimsby, direktør i den opprettede etaten for et Oslo-OL i 2022.

Har jobbet siden juni

Den statlige kvalitetssikringen startet opp etter at søknaden om statsgaranti og tilskudd ble overlevert til kulturminister Hadja Tadjik (Ap) 19. juni.

Rapporten som blir presentert i dag, vil utrede om tallene og kalkylene som har blitt gjort av Oslo Kommune og Idrettsforbundet, er realistiske og gjennomførbare.

– De har sett på gjennomførbarhet, om planene våre faktisk er mulige å gjennomføre. De har sett på budsjettet og kostnadene, om våre beregninger er gode nok. Og ikke minst har de vært opptatt av de samfunnsmessige effektene, om det å arrangere OL gir de gevinster vi har skissert i vår samfunnsøkonomiske analyse, forklarer Grimsby.

Halvannet år til avgjørelsen faller

Tidsfristen for å sende avgårde en endelig OL-søknad er satt til 14. mars 2014. Stortinget må deretter behandle søknaden om statsgaranti i løpet av høsten 2014.

Først i juli 2015 vil den internasjonale olympiske komité ta en avgjørelse på hvem som får arrangere vinterlekene i 2022. I øyeblikket, så lenge Norge fortsetter prosessen om en OL-søknad, er Oslo ansett som favoritter til å bli tildelt lekene.

Allerede sommeren 2014 vil IOC velge ut hvilke tre søkerbyer som går til finalerunden.

Punktvis oversikt over hva som skjer videre i OL-prosessen:

 • 14. mars 2014: Siste frist for at Oslo kommune må sende foreløpig søknad til IOK om å få arrangere OL i 2022.
 • Høsten 2014: Stortinget må behandle søknaden om statsgaranti i løpet av høsten 2014.
 • Januar 2015: Samtlige kandidatbyer (Oslo og München er ansett som favoritter) må levere ferdig utarbeidet søknad til IOK.
 • 31. juli 2015: IOK kunngjør hvem som får arrangere vinter-OL i 2022.

Siste nytt

 • Calgary-nei til OL

  Folkerøystinga i Calgary om OL i 2026 gav klart nei-fleirtal. Dei første tala viser 56,4 prosent imot og berre 43,6 prosent for at Calgary skal søke, ifølgje The Globe and Mail.

  Byen kjem derfor truleg til å trekke seg som kandidat. Stockholm og Milano/Cortina er dermed dei einaste søkjarane som står att.

  Calgarys OL-søknad
  Foto: Marcos Brindicci / Reuters
 • Halden kriget seg til cupfinale

  Halden snøt ØIF Arendal for cupfinalebillett i håndball da de tirsdag kveld gikk opp i ledelsen og vant 27-26 i kampens siste sekund. Det andre cupfinalelaget blir vinneren av onsdagens semifinale mellom Elverum og Bækkelaget.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Torsteins sjakkskole
Sport i dag