Hopp til innhold

Hadde lyst til å slå i stykker hotellrommet: – Den absolutt tøffeste uken i mitt liv

ENGADIN (NRK): Hun var spådd like mye suksess som Johannes Høsflot Klæbo. Klæbo tok tre gull, mens svenske Linn Svahn røk ut i sprintsemifinalen og ble borte fra VM. I dette intervjuet snakker hun for første gang om nedturen.

Linn Svahn

BRUTAL NEDTUR: Det ble snakket om tre gull, men en 11. plass ble Linn Svahns eneste VM-resultat i Oberstdorf.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB

– Sverige gjorde jo et veldig bra mesterskap og reiste hjem med veldig mange medaljer. Men jeg satt på rommet, rakk til og med å bli syk, og så fikk jeg heiet fram Jens (Burman) til nesten en pallplass. Det har vært veldig blandede følelser. For meg som skiløper har det vært den absolutt tøffeste uken i mitt liv, sier Linn Svahn til NRK.

Hun prøver likevel å ikke svartmale:

– Samtidig har jeg jo som person hatt det veldig bra, for det har vært sol, jeg har vært i et fint miljø og jeg har spist kake hver dag. Vi kjører jo «pallkake» i den svenske leiren. Så i stedet for medaljer, kommer jeg hjem med hull i tennene. Det var ikke det jeg hadde sett for meg. Men jeg overlevde, sier hun humoristisk.

Vi spoler raskt tilbake til 25. februar. Svahn var stor VM-favoritt i sprint, men måtte ta til takke med 11. plass.

– Jeg vil helst bare gå herfra, sa hun til SVT etter å ha blitt slått ut i semifinalen.

 • Nederst i denne artikkelen får du svar på bakgrunnen for den merkverdige pressekonferansen med Linn Svahn i VM, som skapte oppstandelse i svenske medier!
Linn Svahn, Engadin

TILBAKE: Linn Svahn er klar igjen, både for å konkurrere og for å snakke med media.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Utrolig skuffet

Resultatet var ikke i nærheten av å innfri forventningene hun hadde på sine skuldrer.

– I november, desember og januar framsto hun som et av de sikreste gullkortene i VM generelt. Hun var storfavoritt på sprinten, hun hadde lekt med konkurrentene. Og hun var selvskreven ankerkvinne i lagsprint og stafett, der Sverige var favoritter, sier Torgeir Bjørn.

NRKs langrennsekspert mener 21-åringen var like stor favoritt blant kvinnene som Johannes Høsflot Klæbo var blant mennene.

Linn Svahn fikk ikke gå noen av lagkonkurransene og har ikke sagt noe til media etter VM-nedturen.

Ikke før hun fredag formiddag møtte NRK og den svenske avisen Expressen etter trening i Engadin, der verdenscupfinalen i langrenn arrangeres denne helgen.

– Jeg var utrolig skuffet, og i sånne situasjoner vet jeg at det kan være best at jeg får gå og roe meg ned litt, og puste og sortere ut hva jeg tenker før jeg går og prater med alle. Så ble det veldig lang tid, to uker, for dette er første gang jeg snakker når jeg står her og snakker med dere, sier Svahn til NRK.

BpllXqNhp_s

HER SKULLE SVAHN VÆRT: Linn Svahn satt på hotellet da Jonna Sundling og Maja Dahlqvist fikk høre «Du gamla, du fria» etter lagsprinten. Lagvenninnene fikk gull, Svahn fikk bare gullkake.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Liker ikke å bli benket

VM-sprinten oppsummerer hun veldig enkelt.

– Jeg slo til og med årets dårligste konkurranse på årets viktigste konkurranse. Mer enn det trenger jeg kanskje ikke å si.

Før intervjuet har hun kjørt noen ordentlig tøffe drag i løypa som skal benyttes i morgendagens 10 km klassiske fellesstart i Silvaplana, noen kilometer utenfor St. Moritz. Sammen med Johanna Hagström og Maja Dahlqvist testet hun også oppløpet og diskuterte detaljer.

Hun virket tent og fokusert, noe hun selv kan bekrefte.

– Jeg liker ikke å stå på sidelinjen eller å være benket, så det er veldig trivelig å få konkurrere, sier Svahn.

– Svensker tåler ikke favorittstempelet

Hun aksepterer riktig nok vrakingen til de to lagkonkurransene og innser at Sverige hadde bedre kandidater. På lagsprinten tok lagvenninnene gull, mens stafetten ble en gedigen svensk nedtur.

– Jeg sa vi var favoritter, men man vet jo aldri før man har gått. Norge feide oss jo av banen, erkjenner Svahn, som så løpet på hotellrommet.

– Det var sterkt gjort av dem, og da må vi bare prøve å slå tilbake neste år. Det virker jo som vi svensker ikke tåler favorittstempelet, for det er da vi mislykkes. Så det er kanskje bra å lempe det over til Norge før OL.

– Ikke så gal som man kan tro

Linn Svahn forteller at hun fikk hjelp av sin personlige trener Ola Ravald, venner og familie til å bevare fatningen da det meste var mørkt.

– Jeg ikke så gal som man kan tro. Jeg slår ikke i stykker hotellrommet, selv om man hadde lyst. Men jeg har ikke gjort det. Det er bare å knytte neven og se til at man tenner litt ekstra revansjeglød, og så får man slå tilbake, hardt mot hardt, sier hun.

Torgeir Bjørn understreker at skulderskaden Svahn pådro seg da hun falt i Ulricehamn 6. februar skapte en viss usikkerhet før VM, og at det kan ha påvirket innsatsen.

2D4AktEczb8

GOD FØR VM: Linn Svahn henviste Therese Johaug til andreplass på fellesstarten i Falun før VM. Men i Oberstdorf var det bare Therese Johaug som kunne juble.

Foto: FREDRIK SANDBERG / AFP

– Vi så i lagsprinten dagen etter i Ulricehamn at hun slet på oppløpet. Og hun fikk ikke gjennomført den opprinnelige treningsplanen inn mot VM. Noe skjedde med Linn Svahn, konstaterer Bjørn.

Imponert over Johaug

Svahn legger ikke skjul at skulderen har vært en utfordring, og at hun først nå kan bruke overkroppen helt som normalt. Nå er hun spent på om hun er god nok til å utfordre Therese Johaug i verdenscupfinalen.

Den svenske 21-åringen er nemlig mektig imponert over den norske VM-dronningen.

– Jeg tror ikke vi har sett noen skiløper som har gått så bra i et mesterskap som Johaug gjorde. Så om vi ser hennes rygg, det blir spennende å se. Hun kan gå i ensom majestet rundt her selv om løypa er som den er, tilpasset mine kvaliteter. Hun er ikke bare ett hakk over oss andre, men flere, sier Linn Svahn.

Avslører bakgrunnen for merkelige intervjuer

Helt til slutt, en kuriøs fotnote om den ene gangen Linn Svahn virkelig gjorde seg bemerket i Oberstdorf. Svahn er normalt særdeles snakkesalig og snakker både på inn og utpust. En ordmitraljøse.

Men på pressekonferansen før sprinten gikk hun fra intervjustasjon til intervjustasjon og svarte stort sett bare med enstavelsesord.

Switzerland Tour de Ski

FØLELSESMENNESKE: Linn Svahn kan både være sintest og gladest. Når hun intervjuer sitt intervjustunt i VM overfor NRK, er det med latter.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Etterpå fikk hun mye kritikk i svenske medier, blant annet fra Aftonbladets kommentator Petra Thorén.

Nå avslører Linn Svahn bakgrunnen for den underlige seansen.

– Jeg kan fortelle det, bare for dere, så er det hemmelig etterpå, ler hun.

– Vår medieansvarlige sa dagen før at «du behøver ikke snakke så mye, journalistene får ingen luft, de får ikke stilt noen oppfølgingsspørsmål, holde deg kortfattet». Da sa jeg: «Vil du ha kortfattet, da skal du få korfattet». Så da gjorde jeg det til en konkurranse.

– Så vi hadde en fireminutters grense. Hver journalist får fire minutter. Da tenkte jeg: «Jeg skal være ferdig før de blåser fire minutter på hver stasjon.» Jeg ble litt stresset, for dere fortsatte bare å spørre og spørre og spørre, og jeg tenkte «hvordan skal jeg klare å komme meg ut av dette?». Men jeg klarte det jo. Jeg sto ikke fire minutter ett sted, så jeg kom hjem fra Oberstdorf med en seier. Det var den, sier hun.

NRKs intervjutid i Engadin var for øvrig også fire minutter. På dette tidspunktet har det gått omtrent det dobbelte.

Siste nytt

 • Kloster knuste den norske rekorden på 400 meter hekk

  Line Kloster fortsetter å vise storform foran mesterskapssommeren. Søndag ble det klar seier på 400 meter hekk i Sveits med norsk rekord på 53,91.

  Det er over sekundet bedre enn hennes tidligere rekord på 54,99, og 81 hundredeler bedre enn Amalie Iuels norske rekord.

  Det lover godt foran VM i Eugene der Kloster er satt opp for å løpe distansen. Tiden på 53,91 er det niende beste i verden i år og nummer to i Europa, skriver Friidrett1.

  32-åringen vant stevnet i La Chaux-de-Fonds klart, der finske Viivi Lehikoinen løp inn til 55,57 på 2.-plass.

  Kloster viste også god form under NM i Stjørdal nylig og vant både 100 meter og 200 meter. Hun satte personlig beste på 100-meteren.

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Hauger fikk løpet ødelagt etter voldsomt sammenstøt

  Dennis Hauger sin mareritthelg ble komplett da han kjørte ut og krasjet med Roy Nissany.

  Allerede på første runde krasjet Dennis Hauger med Roy Nissany. Nordmannen punkterte og kjørte ut av banen i en sving. Da bilen seilet tilbake på banen, traff bilen til Hauger toppen av Nissanys bil.

  Krasjet så voldsomt ut, og det så ut til at Hauger fikk seg en smell i sammenstøtet. På sendingen bekreftet imidlertid manager Harald Huysman at Hauger har det bra.

  – Det ser ikke ut til at han har pådratt seg noen skader. Vi fryktet han skadet håndleddet, men det ser ut til å gå bra, sa han og fortsatte:

  – Han er «good to go» i Østerrike.

  Huysman er ikke fornøyd med Nissany, og sier han var bekymret for ham før løpet også.

  – Det er ikke bra. Det er en hodeløs situasjon. Den andre føreren har vært involvert i mange farefulle situasjoner tidligere, sa Haugers manager.

  Det så også ut til å gå fint med Nissany.

  Hauger var imidlertid på rutinemessig legesjekk, og måtte være under observasjon i en times tid.

  – Dennis har fått ødelagt løpet sitt på grunn av kjøringen til Roy Nissany, sa Viaplays ekspertkommentator Henning Isdal.

  Han startet langt bak søndag og hadde ikke avansert noe før uhellet med Nissany inntraff.

  Formel 2-løpet på Silverstone pågår fortsatt.

  Dennis Huger
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Jarstein spilte fotball for første gang på 468 dager

  Rune Almenning Jarstein fikk endelig spilt fotball igjen for Hertha Berlin etter å ha vært på sidelinjen i 468 dager.

  Den norske keeperprofilen har de siste par årene slitt med både koronasykdom og kneskade.

  Jarstein fikk en omgang for Hertha, som møtte Babelsberg i en treningskamp. Jarstein og co. vant 1-0.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste