Hosteproblemene ødelegger for Cologna - kan bli hans siste tour

OBERSTDORF/OSLO (NRK) Dario Cologna sliter så mye med astma at han vurderer å droppe Tour de Ski i fremtiden.

SKI-NORDIC-WORLD-MEN

SLITER: Dario Cologna har slitt tungt under årets utgave av Tour de Ski. Nå vurderer han å droppe skifesten i fremtiden.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Ingen har vunnet Tour de Ski flere ganger enn Dario Cologna på herresiden. Sveitseren vant sammenlagt tre ganger mellom 2008 og 2012.

Kanskje siste gang

Men i årets utgave har han slitt tungt. Etter fire etapper ligger han over tre og et halvt minutt bak Martin Johnsrud Sundby i sammendraget.

switzerland Cross Country Wold Cup

LANGT BAK: Dario Cologna ligger over tre og et halvt minutt bak i sammendraget. Litt av årsaken kan skyldes astma.

Foto: Gian Ehrenzeller / Ap

29-åringen sliter med astma, noe som fører til mye hosting mellom etappene. Det kom tydelig frem da NRK snakket med ham etter tirsdagens sprint.

–Det var ikke enkelt mentalt i dag. Jeg hostet hele tiden mellom prologen og finaleheatene. Jeg prøvde mitt beste. Men touren er tapt for meg, og jeg må fokusere på enkeltetapper, sier han.

Nå er han i tvil om Tour de Ski er en konkurranseform han lenger tåler, og hinter samtidig om at årets utgave kan være den siste han deltar i.

– Med denne hostingen etter løp, og gjennom natten, så er det ikke enkelt for meg. Jeg vet ikke om touren er noe for meg i fremtiden. Jeg må kanskje fokusere på enkeltløp og de store mesterskapene, sier han.

– Skjønner ham godt

En som vet hvordan det er å slite med astma er Martin Johnsrud Sundby. Til tross for at han om dagen er suveren i skisporet, kjenner han seg godt igjen i problemene som hans sveitsiske konkurrent beskriver.

Han håper imidlertid at den trippelte sammenlagtvinneren prøver å gå for en fjerde triumf i fremtiden.

Sundby

SLITER: Både Martin Johnsrud Sundby og Dario Cologna sliter med astma.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg tror både Dario og jeg har en stor utfordring med astma og den belastningen som touren er for kroppen. Når man sliter med dårlige lunger, så er det trøblete. Så jeg skjønner ham godt, men jeg håper han vil prøve å ta en ny seier de kommende sesongene, sier han.

Hosting gjennom natten fører til mindre søvn og dårligere restitusjon. Noe som er helt avgjørende i en konkurranseform som Tour de Ski.

– Vi sliter med litt det samme. Jeg har hørt han hoste, og han har sikkert hørt meg hoste. Det er noen i feltet som får det verre enn andre, og han er kanskje en av dem som får det verst. Så jeg skjønner ham godt, sier Sundby.

Siste nytt

 • Frisk Asker med drømmestart

  Ti minutter ut i forlengningen pirket Mikkel Christiansen inn 4–3 og ga Frisk Asker en drømmestart på sluttspillsemifinalen i ishockey mot Vålerenga. Det neste oppgjøret i semifinaleduellen mellom lagene spilles lørdag.

  Kvartfinale NM sluttspillet i ishockey.(Lillehammer - Frisk Asker (3-4)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Ruud ute av Miami Open

  Casper Ruud åpnet forrykende, men måtte til slutt se seg slått av den canadiske 18-åringen Felix Auger-Aliassime i 1. runde av tennisturneringen Miami Open.

  Ruud tapte 6-3, 1-6, 2–6 mot spilleren som er rangert som verdens 57. beste spiller.

  Ruud.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • Mjelde og Chelsea slo PSG

  Maren Mjelde og Chelsea vant 2–0 hjemme i det første av to kvartfinaleoppgjør i mesterligaen mot Paris Saint-Germain.

  Mjelde spilte hele kampen. Verken klubbvenninnen Maria Thorisdottir eller PSGs Andrine Hegerberg var med i sine lags kamptropper.

  Maren Mjelde.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal