Kritisk Horneland: – Norske lag er for destruktive

LINZ/OSLO (NRK): Rosenborg-trener Eirik Horneland mener norske lag altfor ofte legger seg for lavt i møte med europeisk motstand. Det lover han å endre denne høsten.

Horneland

AMBISIØS: Eirik Horneland er klar på at Rosenborg skal spille sitt spill i Europa denne høsten.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Vi må våge å være Rosenborg, og det betyr at vi må ta tak i kampen, også på bortekampene.

Det sier Eirik Horneland på pressekonferansen før torsdagens møte med østerrikske LASK Linz, sesongens første kamp i gruppespillet av europaligaen. Der kom han med kritikk av norske lags tilnærming til bortekampene i Europa.

– Norske lag legger seg altfor ofte for lavt, og satser for mye på kontringer. Jeg tror man kan dra til Europa med ambisjoner om eget spill, og det ønsker vi å få til.

– Skal gå «all in» i Europa

I møte med nevnte LASK Linz, nederlandske PSV Eindhoven og portugisiske Sporting CP, må det trolig plukkes poeng på bortebane dersom Rosenborg skal være blant de to lagene som tar seg videre fra gruppespillet. Ifølge Horneland gjøres det ved å fokusere mest mulig på eget spill.

– Jeg tror vi lykkes best ved hjelp av godt angrepsspill, med fokus på gjenvinning. Norske lag skal gå «all in» i Europa. Det er den beste arenaen vi har, og man må bidra med positiv fotball for å heve det norske nivået.

Det har vært mangelvare, sier Rosenborg-treneren.

– Norske lag har en tendens til å spille veldig destruktivt på bortebane i Europa. Jeg har gjort det samme selv med Haugesund, og skal ikke dømme andre lag. Men vi kommer ikke til å spille destruktivt.

X02762

– MÅ VÆRE OFFENSIVE: Sier RBK-keeper André Hansen.

Foto: LISI NIESNER

Hansen: – Lett å bli defensiv

I kvalifiseringen til mesterligaen imponerte Rosenborg, blant annet da de slo Maribor 3–1 i Slovenia. I siste hinder før gruppespillet ble derimot Dinamo Zagreb for sterke i Kroatia, da de vant 2–0. 1–1 på Lerkendal sendte Zagreb til mesterligaen, mens Rosenborg altså skal spille i europaligaen. Horneland er fornøyd med det de leverte i kvalifiseringen.

– Vi var stort sett bra på bortebane, med unntak av førsteomgangen mot Dinamo Zagreb. Vi skal være kreative, og få til en bra RBK-utgave i Europa. I sommer beviste vi at det er mulig. Vi skal gi alle lagene i gruppa tøff motstand.

RBK-keeper André Hansen er helt enig med Horneland. Han sier han selv har kjent på følelsen av å være for defensiv i Europa.

– Det er ofte en gjenganger når man har tapt en kamp i Europa, at man sitter og lurer på hvorfor man ikke var mer offensiv fra start. Det er lett å bli defensive dersom man er uerfarne. Men om vi skal målet vårt om å gå videre fra gruppespillet må vi være på fra start, sier keeperen.

Hansen forteller at han har stor tro på at den offensive innstillingen vil resultere i avansement fra gruppespillet.

– Men om vi ikke lykkes med det skal vi i det minste sitte med en følelse av at vi har prøvd å spille vårt spill.

Siste nytt

 • Forfang best av dei norske

  Johann André Forfang blei nr 9 og beste nordmann i hoppkvaliken i Zakopane. Dawid Kubacki var best.

  Fem av seks nordmenn kvalifiserte seg. Daniel André Tande (nr 18), Marius Lindvik (22), Robert Johansson (33) og Robin Pedersen (34) skal vere med søndag.

  Andreas Granerud Buskum er ikkje kvalifisert.

  Switzerland Ski Jumping World Cup
  Foto: Alexandra Wey / AP
 • Norge ikkje til EM-finalen

  Norge tapte for Kroatia 28-29 etter fire ekstraomgangar i semifinalen. Det betyr bronsefinale laurdag. Sigersmålket kom to sekund før slutt.

  Motstandar i bronsekampen blir enten Spania eller Slovenia.

Sendeplan

Kl. Program Kanal