Hopp til innhold

Hoppernes avblåste «Kina-satsing» sørger for stort underskudd i Skiforbundet

Norges Skiforbunds årsregnskap for 2019 viser for andre gang på bare tre år et underskudd på over ti millioner kroner. Denne gangen knytter store deler seg til blodrøde tall i hoppleiren.

Erik Røste

MISFORNØYD SJEF: Erik Røste på plass i Lysgårdsbakkene på Lillehammer i fjor. Hopp er en av grenene som bidrar til underskudd for Norges Skiforbund for 2019.

Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix

Det forteller skipresident Erik Røste til NRK. Torsdag forrige uke var han og resten av skistyret samlet til møte. Regnskapet ble godkjent, men norsk skisports øverste leder er ikke begeistret over økonomistyringen i deler av forbundet.

– Skistyret er ikke tilfreds med resultatet i 2019. Det har skistyret vært veldig tydelig på. Så er det forklaringer bak tallene, men i det totale er ikke skistyret fornøyd, sier Røste.

Inntektene fortsetter imidlertid å øke. Norges nest største særforbund hadde omsetningstall på rundt 360 millioner kroner – en økning på 23 millioner fra 2018. Egenkapitalen per 31.12.2019 var på 61 millioner kroner.

Stort minus i hopp

lBy6LF1_6VA

MÅ BRUKE MINDRE: Landslagssjef Alexander Stöckl og hopper Marius Lindvik.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Men enkelte deler av organisasjonen går kraftig i minus. Det fører ikke bare til at resultatet for forrige år er negativt, men sørget for et stort underskudd. Totalt sett nesten på størrelse med tallene fra 2017.

Den gangen gikk de 14,6 millioner kroner i minus. I 2019 viste underskuddet seg å bli 13,8 millioner kroner.

Røste forteller at 6,3 av disse millionene fra fjoråret er planlagt og vedtatt på Skitinget i 2018, i tillegg til en intern omstillingsprosess. De knytter seg til fellesfunksjonene i Skiforbundet, som et kompetanseprosjekt, finansiering av skikretsene og et organisasjonsutvalg som ble nedsatt for å gå gjennom og «granske» hele Skiforbundet.

Det er noen grener som skiller seg ut negativt.

– Den ene grenen er hopp. De endte 6,2 millioner i minus. Overordnet skyldes det at man ikke fikk de avtalte inntektene fra det mye omtalte «Kina-prosjektet», der kineserne på høsten 2019 uten forvarsel avsluttet kontrakten med hopp. I tillegg er det i hopp bortfall av en sponsorinntekt som man ikke klarte å erstatte, forklarer Røste.

Kinesiske ungdommer vil bli skihoppere

FIKK HJELP: En rekke kinesiske hoppere kom til Norge, men avbrøt så prosjektet. Ifølge TV 2 ga et tap på mellom tre og fem millioner kroner.

Foto: EILIN SPOLÉN JUVA / NRK

– Hopp har de siste årene hatt god økonomistyring, og 2019 må ses som et ekstraordinært tilfellet for grenen, understreker han.

Skulle ta grep

Alpint gikk 1,6 millioner kroner i minus i 2019.

– Overforbruket der er kostnader først og fremst knyttet til landslagsaktivitet, forteller Røste.

Til sammen utgjør dette 7,8 millioner kroner. Enkelte andre grener har gått i pluss. Dermed står grenene for et samlet underskudd på 7,5 millioner.

I forbindelse med det stygge 2017-resultatet, skrev VG sommeren 2018 hvordan Norges Skiforbund i ti år til sammen har gått rundt 100 millioner i underskudd, som blant annet skyldes omstilling etter bortfall av betydelige inntekter fra spillautomater.

Noen dager senere – også det i juni 2018 – varslet daværende generalsekretær Stein Opsal til Aftenposten at forbundet ville ta grep og lovet enda tettere oppfølging av grenene. Skipresident Røste var heller ikke fornøyd med økonomistyringen på den tiden.

Ønsker bedre kontroll

På NRKs spørsmål om hvorfor folk skal tro det blir noe bedre nå, svarer Røste slik:

– Mye av underskuddet i fjor var planlagt og godkjent. Og så handler det om å få kontroll på kostnadene for øvrig.

Han viser blant annet til at forbundet foretok en stor omstillingsprosess for å møte fremtiden og de forventningene som stilles, der målet var mest mulig penger til aktivitet.

Skipresidenten legger også til at de gjennom 2019 og 2020 har styrket økonomiavdelingen ytterligere for å sikre bedre kontrollrutiner for hver enkelt gren. Den siste i avdelingen ble ansatt så sent som i mai i år.

– Med en styrket økonomiavdeling, mener vi at det vil gi tettere og bedre oppfølging, slik at grenene kan ha kontroll på situasjonen, sier han.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal