Hopp til innhold

Snur etter kritikk om helseattest: Denne telefonsamtalen ble avgjørende

På Dagsnytt 18 tirsdag, delte hoppsjef Clas Brede Bråthen at landslaget innfører helseattester. Det skjer etter en privat samtale med NRKs kommentator mandag.

Clas Brede Bråthen og Jan Petter Saltvedt.

BLIDE: Clas Brede Bråthen og NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt var enige og glade etter Dagsnytt 18.

Foto: Martin Leigland / NRK

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt, har kritisert hopplandslaget for manglende helseattest, og nå viser det seg at ledelsen har tatt til seg orda.

Det kom fram på Dagsnytt 18 tirsdag.

– Basert på rådgivning fra Saltvedt og andre, så besluttet vi i går å innføre helseattest fordi det var viktig for omdømmet vårt. Så da gjør vi det. Vi tenker vi skal lytte til folk som kan ting rundt omdømmet. Det betyr i praksis ingen verdens ting, sier Bråthen.

Clas Brede Bråthen

TAR TAK: Clas Brede Bråthen. Her fra NRK-huset.

Foto: Ingrid Jorstad Heier / NRK

Privat samtale ble avgjørende

Ifølge hoppsjefen snakket Bråthen med Saltvedt mandag, og kommentatoren mente at manglende grep var dårlig for omdømmet til sporten.

– Var praten med han grunnen til innføringen?

– Definitivt, svarer Bråthen, og fortsetter:

– Det er ingen som bevist ønsker å gjøre noe som er dårlig for omdømmet sitt, spesielt når det handler om at de ikke blir ekstraarbeid for oss. Fordi vi gjør allerede disse sjekkene og mange flere. Dette var bare en formalitet, som vi ikke har sett nødvendigheten av før nå, sier Bråthen.

Den beskjeden satte Saltvedt pris på.

– Jeg synes det er imponerende at de går fra å virke som de går i forsvarsposisjon, til at de tar dette på en konstruktiv måte, sier Saltvedt til NRK etter debatten.

Clas Brede Bråthen og Jan Petter Saltvedt

GOD DIALOG: Clas Brede Bråthen og Jan Petter Saltvedt.

Foto: Martin Leigland / NRK

Selve attesten er like rundt hjørnet, skal vi tro Bråthen.

– Det er ikke noen ekstrakontroller som skal gjøres. Det er mer å finne ut hvordan den attesten skal se ut og hva den skal inneholde, sier han.

Nå håper hoppsjefen at et slikt grep kan sette fyr på videre debatt om hvordan dagens regelverk i hoppsporten fungerer.

Hopplandslaget er samlet i Holmenkollen

Se debatten fra Dagsnytt 18 her.

Mindre kroppsfokus

Bråthen håper regelverket endres.

– Vi føler at vi har alle verktøya for å kunne følge det veldig godt opp. Samtidig har hoppsporten utvikla seg veldig mye de siste nesten 20 åra, siden 2004. Utøverne har blitt bedre, og de klarer å gå ned i vekt å hoppe med kortere ski og hoppe lenger. Derfor må vi nå se på et regelverk som kanskje gjør det mindre hensiktsmessig å presse den vekta ned, sier han.

– Hvordan er dagens regelverk problematisk?

– Vi ønsker å endre regelverket i retning av å sørge for at det ikke er så hensiktsmessig for individuelle løpere å pushe kroppsvekta si ned. Det er ikke sikkert vi får medhold i det, men jeg tror det er viktig at vi gjør den jobben.

Clas Brede Bråthen

TAR TAK: Clas Brede Bråthen. Her fra NRK-huset.

Foto: Ingrid Jorstad Heier / NRK

Han utdyper:

– Regelverket ble laget i 2004, og er ganske likt for gutter og jenter. Etter nesten 20 år tror jeg hoppsporten har utvikla seg så mye, spesielt på kvinnesiden, og jeg tror det er på høy tid å se på en oppdatering. Det skal være til hjelp for en enda sunnere idrett, sier han.

– Har du et forslag til en mer ideelt regelverk?

– Et av forslaga vi har sett ganske mye på er å øke skilengden dersom BMI-en er høyere enn 21, som kravet er nå. Hvis du veier litt mer, så kan du få lengre ski. Og gjennom det utligne noe av forskjellen du har med de som veier to-tre kilo mindre enn deg, sier han.

Maren Lundby har også vært ærlig om et ønske for endring i regelverket.

Les også Lundby vil endre vektreglar: – Rart det har så mykje å seie

Hopplandslaget 2022/23

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP
  • Hete hoder og bråk i NHL-kamp

    Det haglet med utvisninger i den andre kvartfinalekampen i NHL-sluttspillet mellom Florida Panthers og Boston Bruins. I alt ble det utdelt flere timer med tid i fryseboksen.

    Panthers vant til slutt kampen 6-1 og utlignet kampserien til 1-1, men best vil kanskje utvisningskaoset i tredje periode bli husket.

    Superstjernene Matthew Tkachuk (Boston) og David Pastrnak (Florida) endte blant annet i en regelrett nevekamp ​​og fikk inn flere solide treffere på hverandre. De ble ilagt til sammen 30 minutter i utvisningsboksen.

    – Vi snakker om to stjerner. Det litt hett og de ville utfordre hverandre. Jeg synes det var kjempebra. De så OK ut da det hele var over. Kanskje noen ble opprørt av det, men jeg beklager – jeg syntes det var kjempebra, sa Panthers -trener Paul Maurice til AP etter kampen.

    Totalt ble det delt ut til sammen 157 minutter i onsdagens kamp. 146 av dem kom i tredje periode. Hele tolv spillere fikk kampstraff.

    Lagene møtes til den tredje kampen i best av sju-serien allerede fredag.

    (NTB)

    uVWot711Ngk
    Foto: AP
  • Frida Karlsson har satt sluttdato for skikarrieren

    Det røper den svenske skiyndlingen i et intervju med avisen Expressen. Der sier Karlsson at planen er å legge opp allerede i 2027. Som 27-åring.

    – Ja, det er det jeg har sagt til meg selv. Jeg trodde at jeg hadde fortalt det til dere også? Sier hun til avisen.

    Når Expressens journalist svarer avkreftende på det spørsmålet, fortsetter langrennsstjernen.

    – Greit. Men jeg liker å ha deadlines. Det er da jeg jobber best. Det har alltid vært sånn, helt siden jeg gikk på skolen. Det handler litt om egen motivasjon. Å føle at det jeg gjør ikke varer evig, og å utnytte det til fulle. At jeg skal gjøre alt jeg kan på disse tre årene, sier Karlsson.

    24-åringen erkjenner deretter at ingenting er hugget i stein. Hun vil ikke bombastisk fastslår at hun er langrennspensjonist om tre år. Men det er likevel slik planen ser ut nå.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    – Det er mer i livet.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    Frida Karlsson
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal