Hopp til innhold

Snur etter kritikk om helseattest: Denne telefonsamtalen ble avgjørende

På Dagsnytt 18 tirsdag, delte hoppsjef Clas Brede Bråthen at landslaget innfører helseattester. Det skjer etter en privat samtale med NRKs kommentator mandag.

Clas Brede Bråthen og Jan Petter Saltvedt.

BLIDE: Clas Brede Bråthen og NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt var enige og glade etter Dagsnytt 18.

Foto: Martin Leigland / NRK

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt, har kritisert hopplandslaget for manglende helseattest, og nå viser det seg at ledelsen har tatt til seg orda.

Det kom fram på Dagsnytt 18 tirsdag.

– Basert på rådgivning fra Saltvedt og andre, så besluttet vi i går å innføre helseattest fordi det var viktig for omdømmet vårt. Så da gjør vi det. Vi tenker vi skal lytte til folk som kan ting rundt omdømmet. Det betyr i praksis ingen verdens ting, sier Bråthen.

Clas Brede Bråthen

TAR TAK: Clas Brede Bråthen. Her fra NRK-huset.

Foto: Ingrid Jorstad Heier / NRK

Privat samtale ble avgjørende

Ifølge hoppsjefen snakket Bråthen med Saltvedt mandag, og kommentatoren mente at manglende grep var dårlig for omdømmet til sporten.

– Var praten med han grunnen til innføringen?

– Definitivt, svarer Bråthen, og fortsetter:

– Det er ingen som bevist ønsker å gjøre noe som er dårlig for omdømmet sitt, spesielt når det handler om at de ikke blir ekstraarbeid for oss. Fordi vi gjør allerede disse sjekkene og mange flere. Dette var bare en formalitet, som vi ikke har sett nødvendigheten av før nå, sier Bråthen.

Den beskjeden satte Saltvedt pris på.

– Jeg synes det er imponerende at de går fra å virke som de går i forsvarsposisjon, til at de tar dette på en konstruktiv måte, sier Saltvedt til NRK etter debatten.

Clas Brede Bråthen og Jan Petter Saltvedt

GOD DIALOG: Clas Brede Bråthen og Jan Petter Saltvedt.

Foto: Martin Leigland / NRK

Selve attesten er like rundt hjørnet, skal vi tro Bråthen.

– Det er ikke noen ekstrakontroller som skal gjøres. Det er mer å finne ut hvordan den attesten skal se ut og hva den skal inneholde, sier han.

Nå håper hoppsjefen at et slikt grep kan sette fyr på videre debatt om hvordan dagens regelverk i hoppsporten fungerer.

Hopplandslaget er samlet i Holmenkollen

Se debatten fra Dagsnytt 18 her.

Mindre kroppsfokus

Bråthen håper regelverket endres.

– Vi føler at vi har alle verktøya for å kunne følge det veldig godt opp. Samtidig har hoppsporten utvikla seg veldig mye de siste nesten 20 åra, siden 2004. Utøverne har blitt bedre, og de klarer å gå ned i vekt å hoppe med kortere ski og hoppe lenger. Derfor må vi nå se på et regelverk som kanskje gjør det mindre hensiktsmessig å presse den vekta ned, sier han.

– Hvordan er dagens regelverk problematisk?

– Vi ønsker å endre regelverket i retning av å sørge for at det ikke er så hensiktsmessig for individuelle løpere å pushe kroppsvekta si ned. Det er ikke sikkert vi får medhold i det, men jeg tror det er viktig at vi gjør den jobben.

Clas Brede Bråthen

TAR TAK: Clas Brede Bråthen. Her fra NRK-huset.

Foto: Ingrid Jorstad Heier / NRK

Han utdyper:

– Regelverket ble laget i 2004, og er ganske likt for gutter og jenter. Etter nesten 20 år tror jeg hoppsporten har utvikla seg så mye, spesielt på kvinnesiden, og jeg tror det er på høy tid å se på en oppdatering. Det skal være til hjelp for en enda sunnere idrett, sier han.

– Har du et forslag til en mer ideelt regelverk?

– Et av forslaga vi har sett ganske mye på er å øke skilengden dersom BMI-en er høyere enn 21, som kravet er nå. Hvis du veier litt mer, så kan du få lengre ski. Og gjennom det utligne noe av forskjellen du har med de som veier to-tre kilo mindre enn deg, sier han.

Maren Lundby har også vært ærlig om et ønske for endring i regelverket.

Les også Lundby vil endre vektreglar: – Rart det har så mykje å seie

Hopplandslaget 2022/23

Siste nytt

 • LSK Kvinner blir Lørenskog IF: – Panisk avgjørelse

  Lørenskog IF og LSK Kvinner slår seg sammen og blir til samme klubb under navnet Lørenskog IF, det bekrefter begge klubbene i en pressemelding.

  Intensjonsavtalen innebærer ingen juridisk forpliktelse til å inngå avtale, men er et uttrykk for klubbenes intensjoner og felles ønske om å fremforhandle endelig avtale om sammenslåing, står det videre i pressemeldingen.

  Sammenslåingen skjer kort tid etter at LSK bekreftet at den økonomiske situasjonen truet klubbens videre eksistens.

  – Jeg tenker at hele prosessen virker som en litt panisk avgjørelse. Det virker ikke som at det er blitt gjort en grundig prosess i dette – det virker heller som et forsøk på å prøve å redde klubben, NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  – Jeg er jo veldig spent på hva som ligger i avtalen. Skal LSK dra med seg Lørenskog i den økonomiske situasjonen de er i? Det vil jo i så fall være en belastning for dem (Lørenskog) som breddeklubb, fortsetter han.

  Sammen skal klubbene komme fram til prinsipper, avtalestruktur og økonomiske betingelser for sammenslåingen.

  Den endelige sammenslåingen må vedtas på et ekstraordinært årsmøte av medlemme i begge klubber.

  Toppeserien 2024: Vålerenga - LSK kvinner (1-0)
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Bekreftet: Hansi Flick ny hovedtrener i Barcelona

  Tyskeren Hans-Dieter «Hansi» Flick (59) erstatter Xavi Hernandez og skal lede Barcelona framover.

  Flick ble onsdag presentert som Barcas nye trener, tre dager etter at Xavi ledet laget for siste gang mot Sevilla søndag.

  Tyske medier rapporterte allerede før helgen at Flick ville undertegne en kontrakt til sommeren 2026 med sin nye klubb.

  Flick har vært arbeidsledig siden han måtte gå som landslagssjef for Tyskland i september i fjor. Han har tidligere hatt stor suksess som hovedtrener for Bayern München, der han også vant fire ligagull som spiller.

  Xavi hadde en turbulent siste sesong som Barcelona-trener. I januar kunngjorde han at han bare ville jobbe ut sesongen, men tre måneder senere undertegnet han en forlengelse til sommeren 2025. Likevel er han nå altså ferdig i klubben. (NTB)

  International Friendly - Germany v Japan
  Foto: LISI NIESNER / Reuters
 • Norge tok EM-sølv etter intens kamp

  Mari Bårdseng Løvseth og Henrik Larsen stakk av med sølv i EM i skyting onsdag i duell mot Ukraina.

  I finalen så handler det om å komme først til 16 poeng. Begge deltakere på lagene skyter ett skudd hver - en av dem knestående og en stående. Det laget med høyest total poengsum for de to skuddene vinner to poeng.

  I starten av gullfinalen tok Ukraina tidlig grep, da Henrik Larsen ikke greide å finne tieren i det hele tatt, og lå ute i åtteren i alle de tre første skuddene sine. Norge tok en timeout, men Ukrainas dominans fortsatte i den fjerde omgangen og gikk opp til 8-0.

  Men så våknet Norge, og de tok sin første topoenger i den femte omgangen. Så fulgte de opp med tre seiere på rad, og da var lagene like langt på stillingen 8-8. De neste omgangene var jevne, og gullfinalen ble avgjort etter ekstra omganger, da begge lag skøyt samme poengsum på stillingen 14-14. I ekstraomgangen var Ukraina best og sikret gullet med 10.0 og 10.5, mens Norge kun greide 10.0 og 9.7.

  Øvelsen 50 meter rifle, blandet lag står på OL-programmet for første gang i år under de olympiske lekene i Paris i månedsskiftet juli-august.

  Tidligere på morgenen onsdag var det to kvalifiseringsrunder. I første runde endte det norske tredjelaget med Løvseth og Larsen på 8.-plass, og kom seg akkurat videre til andre kvalifiseringsrunde. Men der klinka de til og endte på 2.-plass rett bak det ukrainske laget - dermed var de klare for gullfinale mot Ukraina.

  Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg konkurrerte for det norske førstelaget. De vant første kvalifiseringsrunde, men i den andre kvalifiseringsrunden endte de på 5.-plass, og dermed var de ute av konkurransen.

  Norge 2 med Jenny Stene og Ole Martin Halvorsen endte på 9.-plass i første kvalifiseringsrunde, og dermed kom de ikke videre, og endte altså på 9.-plass i konkurransen.

  Sveits tok bronsemedaljen etter en duell mot Polen.

  bilde av Mari Løvseth og Henrik Larsen
  Foto: Norges Skytterforbund/Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal