Hopp til innhold

Snur etter kritikk om helseattest: Denne telefonsamtalen ble avgjørende

På Dagsnytt 18 tirsdag, delte hoppsjef Clas Brede Bråthen at landslaget innfører helseattester. Det skjer etter en privat samtale med NRKs kommentator mandag.

Clas Brede Bråthen og Jan Petter Saltvedt.

BLIDE: Clas Brede Bråthen og NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt var enige og glade etter Dagsnytt 18.

Foto: Martin Leigland / NRK

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt, har kritisert hopplandslaget for manglende helseattest, og nå viser det seg at ledelsen har tatt til seg orda.

Det kom fram på Dagsnytt 18 tirsdag.

– Basert på rådgivning fra Saltvedt og andre, så besluttet vi i går å innføre helseattest fordi det var viktig for omdømmet vårt. Så da gjør vi det. Vi tenker vi skal lytte til folk som kan ting rundt omdømmet. Det betyr i praksis ingen verdens ting, sier Bråthen.

Clas Brede Bråthen

TAR TAK: Clas Brede Bråthen. Her fra NRK-huset.

Foto: Ingrid Jorstad Heier / NRK

Privat samtale ble avgjørende

Ifølge hoppsjefen snakket Bråthen med Saltvedt mandag, og kommentatoren mente at manglende grep var dårlig for omdømmet til sporten.

– Var praten med han grunnen til innføringen?

– Definitivt, svarer Bråthen, og fortsetter:

– Det er ingen som bevist ønsker å gjøre noe som er dårlig for omdømmet sitt, spesielt når det handler om at de ikke blir ekstraarbeid for oss. Fordi vi gjør allerede disse sjekkene og mange flere. Dette var bare en formalitet, som vi ikke har sett nødvendigheten av før nå, sier Bråthen.

Den beskjeden satte Saltvedt pris på.

– Jeg synes det er imponerende at de går fra å virke som de går i forsvarsposisjon, til at de tar dette på en konstruktiv måte, sier Saltvedt til NRK etter debatten.

Clas Brede Bråthen og Jan Petter Saltvedt

GOD DIALOG: Clas Brede Bråthen og Jan Petter Saltvedt.

Foto: Martin Leigland / NRK

Selve attesten er like rundt hjørnet, skal vi tro Bråthen.

– Det er ikke noen ekstrakontroller som skal gjøres. Det er mer å finne ut hvordan den attesten skal se ut og hva den skal inneholde, sier han.

Nå håper hoppsjefen at et slikt grep kan sette fyr på videre debatt om hvordan dagens regelverk i hoppsporten fungerer.

Hopplandslaget er samlet i Holmenkollen

Se debatten fra Dagsnytt 18 her.

Mindre kroppsfokus

Bråthen håper regelverket endres.

– Vi føler at vi har alle verktøya for å kunne følge det veldig godt opp. Samtidig har hoppsporten utvikla seg veldig mye de siste nesten 20 åra, siden 2004. Utøverne har blitt bedre, og de klarer å gå ned i vekt å hoppe med kortere ski og hoppe lenger. Derfor må vi nå se på et regelverk som kanskje gjør det mindre hensiktsmessig å presse den vekta ned, sier han.

– Hvordan er dagens regelverk problematisk?

– Vi ønsker å endre regelverket i retning av å sørge for at det ikke er så hensiktsmessig for individuelle løpere å pushe kroppsvekta si ned. Det er ikke sikkert vi får medhold i det, men jeg tror det er viktig at vi gjør den jobben.

Clas Brede Bråthen

TAR TAK: Clas Brede Bråthen. Her fra NRK-huset.

Foto: Ingrid Jorstad Heier / NRK

Han utdyper:

– Regelverket ble laget i 2004, og er ganske likt for gutter og jenter. Etter nesten 20 år tror jeg hoppsporten har utvikla seg så mye, spesielt på kvinnesiden, og jeg tror det er på høy tid å se på en oppdatering. Det skal være til hjelp for en enda sunnere idrett, sier han.

– Har du et forslag til en mer ideelt regelverk?

– Et av forslaga vi har sett ganske mye på er å øke skilengden dersom BMI-en er høyere enn 21, som kravet er nå. Hvis du veier litt mer, så kan du få lengre ski. Og gjennom det utligne noe av forskjellen du har med de som veier to-tre kilo mindre enn deg, sier han.

Maren Lundby har også vært ærlig om et ønske for endring i regelverket.

Les også Lundby vil endre vektreglar: – Rart det har så mykje å seie

Hopplandslaget 2022/23

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal