Hopp til innhold

Holund og Iversen gikk feil i verdenscupen: – Nei, nei, nei

NOVE MESTO/OSLO (NRK): Hans Christer Holund gikk rett og slett feil i løypa da russiske Aleksandr Bolsjunov knuste de norske gutta i Nove Mesto. Etter rennet ble Emil Iversen disket av samme grunn

Tour de ski 2019/20

GIKK FEIL: Hans Christer Holund var langt nede etter å ha gått feil og blitt tvunget til å bryte det som kunne ha blitt et svært godt renn i Tsjekkia lørdag. Bildet er fra et tidligere løp.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Russiske Aleksandr Bolsjunov knuste de norske herrene under lørdagens 15 km frisil i tsjekkiske Nove Mesto.

Verdenscuplederen vant overlegent, hele 24 sekunder foran finske Iivo Niskanen. Sjur Røthe ble beste nordmann, på 3. plass på det som ikke ble noen stor norsk dag.

Den det gikk verst utover var Hans Christer Holund og en times tid etter rennet Emil Iversen.

Holund startet godt, og lå helt i toppen etter de første fem kilometerne, men så gikk det galt for fjorårets verdensmester på 50 kilometer.

Mange, inkludert NRKs team i Nove Mesto, trodde Holund hadde brutt fordi kroppen ikke fungerte, men sannheten var en annen.

Gikk feil

Etter den første fem-kilometersrunden i de tsjekkiske skoger, gikk Holund rett og slett feil.

– Det er en løype hvor du må bytte seks ganger i løpet av de 15 kilometerne, så du må ha tunga rett i munnen, sier Holund til NRK fra hotellrommet etter løpet.

– Jeg var litt i min egen boble. Jeg var veldig fokusert, og da glemte jeg å bytte korridor i løypa etter den første korte runden, fortsetter han.

– Løypene går parallelt, og jeg oppdaget det ikke før etter en kilometer. Da var det ikke noe poeng i å gå tilbake. Det ville vært helt bortkastet.

Her bryter han: Her går en slukøret Holund ut av løypa på stadion i Nove Mesto.

Iversen disket

En times tid etter målgang ble det klart av resultatlistene at Emil Iversen var diskvalifisert. Trønderen, som var tilbake etter sykdom, hadde nemlig fått gult kort for å gå utenfor løypa.

Ettersom han hadde ett gult kort fra før av, for en tjuvstart under sprinten i Ruka før jul, ble han diskvalifisert. Tyske Andreas Katz led samme skjebne.

Iversen hadde uansett ikke hatt noen god dag. I motsetning til Holund kom han seg til mål, men var rundt to minutter bak suverene Bolsjunov.

Bittert

Hans Christer Holund reagerte slik da han forsto at han hadde ødelagt løpet sitt:

– Jeg sa «nei, nei, nei, nei» høyt til meg selv. Jeg skjønte at jeg hadde driti meg ut. Det er veldig surt, og jeg har ingen å skylde på. Det skal ikke skje.

Ettersom verdenscupløpene i Nove Mesto er en minitour, ryker også morgendagens jaktstart for Hans Christer Holund.

Det gjør lørdagens tabbe ekstra bitter for Lyn-løperen.

– Jeg tror jeg kunne gjort et veldig godt løp i dag, i tunge fine forhold. Jeg åpnet kontrollert, og hadde planer om å spa på utover. Jeg tror jeg kunne ha vært med og kjempet, og det gjør det ekstra surt at ikke bare ett, men to renn ryker.

Holund

LIKE FØR: Her er Holund i aksjon på lørdagens løp, like før han gikk feil og måtte bryte.

Oppgitt Nossum

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum ristet på hodet av sin elev da han møtte NRK i pressesonen etter rennet.

– Hans Christer gikk dessverre to små runder da han skulle ha gått en lang og en kort. Han gikk veldig feil. Ettersom han var ute av «gamet» etter å ha gått feil, kunne han like gjerne bryte, sier Nossum til NRK.

Landslagstreneren forteller at også andre løpere har slitt litt med veivalgene i løypene i Nove Mesto, men legger tørt til:

– De andre løperne klarte dette, så det skal være mulig.

Holund skal nå forsøke å komme seg hjem til Norge lørdag kveld.

– Det er bare å komme seg hjem. Snøforholdene er dårlige her, så det er ikke vits å bli her for å trene. Dette må jeg bare forsøke å legge bak meg.

 • De norske løperne endte slik i dagens renn: Sjur Røthe: 3. Johannes Høsflot Klæbo: 7. Simen Hegstad Krüger: 8. Didrik Tønseth: 10. Gjøran Tefre: 23.

Siste nytt

 • Tidligere etappevinner må stå over Tour de France etter koronatest

  Sørafrikaneren Daryl Impey ble onsdag regnet som usikker til Tour de France etter smitte innad i Israel-Premier Tech-laget. Nå har han selv testet positivt.

  Det bekrefter laget hans på Twitter. 37-åringen blir opplyst å være uten symptomer.

  Vinneren av den niende Tour de France-etappen i 2019 erstattes av Guy Niv, som uttaler følgende etter at han nå er tatt inn i troppen:

  – Jeg er veldig spent og glad for å ha fått muligheten til å kjøre mitt andre Tour de France, selv om jeg føler med lagkameratene mine som blir tvunget til å stå av rittet.

  Impey blir den femte i rekken av ryttere som må stå av touren som følge av korona. På Israel-Premier Tech-laget har Omer Goldstein allerede kastet inn håndkleet etter positivt prøvesvar onsdag. Det samme gjelder Samuele Battistella (Astana), Matteo Trentin (UAE) og Tim Declercq (Quick-Step).

  Også Jumbo-Vismas sportsdirektør Merijn Zeeman har fått konstatert smitte. (NTB)

  Daryl Impey fra Sør-Afrika.
  Foto: Laurent Rebours / AP
 • Vipers signerte russisk stjerne

  Anna Vjakhireva (27) har skrevet under for håndballklubben Vipers Kristiansand. Hun har flere OL- og VM-medaljer i bagasjen med det russiske landslaget.

  Vipers bekrefter signeringen i en pressemelding, skriver TV 2.

  Backen har inngått en ettårskontrakt med de regjerende mesterligavinnerne. Ifølge TV 2 kommer Vjakhireva fra ungarske FTC Hungaria.

  Vjakhireva var med å vinne OL i Rio i 2016 før hun tok sølv med det russiske laget i fjorårets Tokyo-leker.

  – Dette er en spiller i den absolutte verdensklasse. Det er et scoop for oss, sier Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad til kanalen.

  Gjekstad forteller at de måtte sjekke om det var mulig å hente en russisk spiller til klubben.

  – Vi har gjort en ganske grundig sondering politisk både blant håndballforbundet og blant våre sponsorer, og også litt ellers. Vi er bare blitt møtt med positive tilbakemeldinger. Det er litt annerledes når en spiller forlater Russland, sier han.

  Møbelringen cup 2016: Norge - Russland.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Tidligere Barcelona-trener fikk ny jobb

  Ernesto Valverde (58) er ansatt som ny trener for Athletic Bilbao. Han har med det fått sin første fotballjobb siden Barcelona-exiten i 2020.

  Det melder Athletic Bilbao på Twitter. Han tar over etter Marcelino, som i slutten av mai bestemte seg for å forlate klubben.

  Valverde går løs på sin tredje trenerperiode i Bilbao. Han ledet baskerlaget fra 2003 til 2005 og senere mellom 2013 og 2017.

  Ernesto Valverde
  Foto: Joan Monfort / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste