Holund og Iversen gikk feil i verdenscupen: – Nei, nei, nei

NOVE MESTO/OSLO (NRK): Hans Christer Holund gikk rett og slett feil i løypa da russiske Aleksandr Bolsjunov knuste de norske gutta i Nove Mesto. Etter rennet ble Emil Iversen disket av samme grunn

Tour de ski 2019/20

GIKK FEIL: Hans Christer Holund var langt nede etter å ha gått feil og blitt tvunget til å bryte det som kunne ha blitt et svært godt renn i Tsjekkia lørdag. Bildet er fra et tidligere løp.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Russiske Aleksandr Bolsjunov knuste de norske herrene under lørdagens 15 km frisil i tsjekkiske Nove Mesto.

Verdenscuplederen vant overlegent, hele 24 sekunder foran finske Iivo Niskanen. Sjur Røthe ble beste nordmann, på 3. plass på det som ikke ble noen stor norsk dag.

Den det gikk verst utover var Hans Christer Holund og en times tid etter rennet Emil Iversen.

Holund startet godt, og lå helt i toppen etter de første fem kilometerne, men så gikk det galt for fjorårets verdensmester på 50 kilometer.

Mange, inkludert NRKs team i Nove Mesto, trodde Holund hadde brutt fordi kroppen ikke fungerte, men sannheten var en annen.

Gikk feil

Etter den første fem-kilometersrunden i de tsjekkiske skoger, gikk Holund rett og slett feil.

– Det er en løype hvor du må bytte seks ganger i løpet av de 15 kilometerne, så du må ha tunga rett i munnen, sier Holund til NRK fra hotellrommet etter løpet.

– Jeg var litt i min egen boble. Jeg var veldig fokusert, og da glemte jeg å bytte korridor i løypa etter den første korte runden, fortsetter han.

– Løypene går parallelt, og jeg oppdaget det ikke før etter en kilometer. Da var det ikke noe poeng i å gå tilbake. Det ville vært helt bortkastet.

Her bryter han: Her går en slukøret Holund ut av løypa på stadion i Nove Mesto.

Iversen disket

En times tid etter målgang ble det klart av resultatlistene at Emil Iversen var diskvalifisert. Trønderen, som var tilbake etter sykdom, hadde nemlig fått gult kort for å gå utenfor løypa.

Ettersom han hadde ett gult kort fra før av, for en tjuvstart under sprinten i Ruka før jul, ble han diskvalifisert. Tyske Andreas Katz led samme skjebne.

Iversen hadde uansett ikke hatt noen god dag. I motsetning til Holund kom han seg til mål, men var rundt to minutter bak suverene Bolsjunov.

Bittert

Hans Christer Holund reagerte slik da han forsto at han hadde ødelagt løpet sitt:

– Jeg sa «nei, nei, nei, nei» høyt til meg selv. Jeg skjønte at jeg hadde driti meg ut. Det er veldig surt, og jeg har ingen å skylde på. Det skal ikke skje.

Ettersom verdenscupløpene i Nove Mesto er en minitour, ryker også morgendagens jaktstart for Hans Christer Holund.

Det gjør lørdagens tabbe ekstra bitter for Lyn-løperen.

– Jeg tror jeg kunne gjort et veldig godt løp i dag, i tunge fine forhold. Jeg åpnet kontrollert, og hadde planer om å spa på utover. Jeg tror jeg kunne ha vært med og kjempet, og det gjør det ekstra surt at ikke bare ett, men to renn ryker.

Holund

LIKE FØR: Her er Holund i aksjon på lørdagens løp, like før han gikk feil og måtte bryte.

Oppgitt Nossum

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum ristet på hodet av sin elev da han møtte NRK i pressesonen etter rennet.

– Hans Christer gikk dessverre to små runder da han skulle ha gått en lang og en kort. Han gikk veldig feil. Ettersom han var ute av «gamet» etter å ha gått feil, kunne han like gjerne bryte, sier Nossum til NRK.

Landslagstreneren forteller at også andre løpere har slitt litt med veivalgene i løypene i Nove Mesto, men legger tørt til:

– De andre løperne klarte dette, så det skal være mulig.

Holund skal nå forsøke å komme seg hjem til Norge lørdag kveld.

– Det er bare å komme seg hjem. Snøforholdene er dårlige her, så det er ikke vits å bli her for å trene. Dette må jeg bare forsøke å legge bak meg.

 • De norske løperne endte slik i dagens renn: Sjur Røthe: 3. Johannes Høsflot Klæbo: 7. Simen Hegstad Krüger: 8. Didrik Tønseth: 10. Gjøran Tefre: 23.

Siste nytt

 • Aalerud med 11.-plass i Amstel

  Den norske proffsyklisten Katrine Aalerud ble nummer 11 i Amstel Gold søndag. Hun var ni sekunder bak tetgruppa der Marianne Vos vant.

  Den nederlandske sykkeldronningen har vunnet det som er å vinne, men søndagens seier var hennes første i Amstel Gold, en av Ardennene-klassikerne.

  Vos var sterkes i spurten da en gruppe på ni kom samlet inn til mål. Like bak dem rullet Norges beste kvinnesyklist for tiden i mål.

  Aalerud, som er proff i Movistar-laget, kjørte inn til 11.-plass, bare ni sekunder bak tetgruppa med de største favorittene.

  Stine Borgli ble nummer 61, mens Mie Bjørndal Ottestad ble nummer 63.

  Katrine Aalerud
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Fjerde seier for Cavendish i Tyrkia

  Sykkelveteranen Mark Cavendish (35) slo blant andre Kristoffer Halvorsen i søndagens spurt og tok sin fjerde etappeseier i Tyrkia rundt.

  Den britiske Deceuninck-Quick Step-rytteren har fått et realt løft under etapperittet i Tyrkia. Han hadde ikke vunnet et løp på over tre år før han vant den 2. etappen der i starten av uken.

  Cavendish var sterkest også på avslutningsetappen søndag, og han vant foran belgieren Jasper Philipsen og norske Kristoffer Halvorsen fra Uno-X-laget.

  Sammenlagtseieren i rittet gikk til spanjolen José Manuel Díaz. Han vant med bare ett sekunds margin til australske Jay Vine. (NTB)

  Cavendish
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • – Slik endres trolig Mesterligaen

  Fotballens mest prestisjefylte klubbturnering blir trolig litt annerledes mandag. Da er det ventet at Uefa vil vedta omfattende endringer av Mesterligaen.

  Turneringen er det ypperste fotballen har å by på, og gjenstand for en evigvarende debatt. De største klubbene har lekt med tanken om å bryte ut og lage en egen variant, noe Uefa og de mindre nasjonene, som Norge, er imot.

  Endringene i turneringen som Uefa skal vedta mandag gjøres for å forhindre nettopp dette. Gruppespillet skal etter planen utvides fra 32 til 36 klubber, som samles i en gruppe.

  Løsningen som er skissert innebærer at hver lag spiller ti kamper, fem hjemme og fem borte, mot ti forskjellige lag. De åtte beste går direkte til åttedelsfinale, mens lagene fra 9. til 24.-plass spiller playoffkamper der vinneren går til åttedelsfinale, og taperen til Europaligaen.

  De tolv klubbene som ender sist i den store gruppa, ryker ut.

  Det nye formatet il gi langt flere kamper. I gruppespillet blir det 180 kamper i stedet for 96. Totalt øker antall kamper i turneringen fra 125 til 225. (NTB)

  Erling Braut Haaland
  Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal