Hopp til innhold

Høie tror landslagsstjernene slipper karantene

Helseminister Bent Høie kommer med en gladmelding til landslaget, Rosenborg og Molde før sommeren og høstens internasjonale kamper. Den endelige avgjørelsen ligger imidlertid hos Kulturdepartementet.

EM-kvalifisering fotball Norge-Malta

FÅR TROLIG SPILLE: Det har hersket en del usikkerhet rundt landslagets kommende kamper i nasjonsligaen. Nå gir myndighetene et positivt hint før den endelige avgjørelsen tas.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Mandag var det europacuptrekning for fotballen. Der ble Rosenborg trukket til å møte islandske Breidablik i kvalifiseringen til kommende sesongs sluttspill i europaligaen.

Bare to dager etter trekningen ble øynasjonen definert som et rødt land av regjeringen.

Norges fotballforbund (NFF) har søkt om at internasjonale kamper skal gå innunder regelverket for jobbreiser, noe som sannsynligvis vil sørge for at Breidablik-spillerne slipper full innreisekarantene.

Det betyr at de ikke må gjennom en tidagerskarantene i Norge før de kan spille kampen mot RBK. Det vil de ikke ha tid til grunnet oppsettet i deres hjemlige liga.

Lars Lagerbäck (t.v.) og Erling Braut Haaland

Får Lars Lagerbäck (t.v.) lov til å lede Erling Braut Haaland og resten av landslaget i kampene som spilles i september? Det er opp til kulturdepartementet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det samme gjelder for landslaget som skal møtes til kamper mot Østerrike og Nord-Irland i nasjonsligaen den 4. og 7. september.

Landslagsperiodene blir satt til bestemte tidspunkt. Før og etter er spillerne hos sine respektive klubber. De vil derfor ikke ha mulighet til å sitte ti dager i karantene før hjemmekampen mot Østerrike skal spilles.

Eller for å si det på en annen måte: Real Madrid slipper neppe Martin Ødegaard til Norge midt i en viktig del av sesongoppkjøringen for at han skal sitte i karantene i over en uke.

Også Moldes kamp mot finske KuPS Kuopio i kvalifiseringen til Mesterligaen omfattes av dette.

– Arbeidsreise

Nå får imidlertid fotballen et godt tegn fra helseministeren.

– Det er avhengig av den som reiser. Hvis jobben din er å drive med idrett og det er ditt yrke, så vil det være en arbeidsreise dersom du må reise for å utøve idretten din.

Det svarer helseminister Bent Høie til NRK på spørsmål om landslaget kan møtes til spill mot Østerrike og Nord-Irland i september.

Helseminister Bent Høie

Helseminister Bent Høie gir fotballen håp for de internasjonale kampene som venter i september.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Men man må da følge de reglene som gjelder for jobbreiser i Schengen-området, og man er avhengig av at utøveren bor innenfor Schengen, EØS eller EU, legger helseministeren til.

Han forteller videre at kulturdepartementet for tiden behandler en forespørsel fra NFF om spillerne må i karantene.

Kulturdepartementet opplyser overfor NRK at de ikke ønsker å kommentere Høies utsagn.

– Vi har ikke mottatt en søknad, men vi har fått skriftlige henvendelser fra fotballforbundet. Jeg forstår godt NFFs bekymring og ønske om rask avklaring, sier statssekretær Gunhild Berge Stang til NTB.

– Spørsmålet nå er om det kan gjøres en forskriftsendring. Dette er til behandling, og vi må komme tilbake til om det vil være mulig å gjøre et unntak her. Konkrete spørsmål om reiserestriksjoner og smittevern må rettes til helsemyndighetene, legger statssekretæren til.

– Gir ingen mening

Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, mener at testregimet som ligger til grunn for internasjonale kamper er så strengt at det i dette tilfellet burde holde til å kategorisere profesjonell fotball som arbeid.

– Vi følger E-cupmanualen som er satt av UEFA (Det europeiske fotballforbundet journ. anm.), og via den tas smittevern på veldig stort alvor, sier Dyrhaug til NRK.

Daglig leder i Rosenborg Tove Moe Dyrhaug

Tove Moe Dyrhaug mener det er naturlig at profesjonelle fotballspilleres kamper skal regnes som jobbreiser.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Manualen innebærer at utøverne testes ti dager før reise, tre dager før reise, tar et chartret fly, spiser i egne seksjoner under reise og opphold, og sitter i en karantene på to til fire dager ved ankomst. De får ikke spille kamp før de har levert en negativ test.

Selv da er ikke alt over.

Etter den første negative testen kan spilleren trene og spille kamper, men de må sitte i fritidskarantene til enda en negativ test er levert, tidligst innen fem dager fra den forrige.

Dersom NFF ikke får medhold i søknaden, må Rosenborg arrangere kampen i utlandet, nærmere bestemt i Ungarn, som UEFA har satt opp som en mulig nøytral bane.

Det er fordi Rosenborg som hjemmelag har ansvar for at kampen blir gjennomført.

– Fra et smittevernsperspektiv gir det jo ingen mening at vi i Rosenborg skal ta med oss 30 stykker til Ungarn for å spille kamp, og at Breidablik skal ta med sine 30, sier Dyrhaug.

Siste nytt

 • Sunniva Hofstad ble juniorverdensmester i boksing

  18 år gamle Sunniva Hofstad fra Trondheim ble Norges første juniorverdensmester i boksing i spanske Benidorm lørdag.

  Hofstad vant over Angie Carolina Solano Vanegas fra Colombia i finalen i 75-kilosklassen, skriver Adresseavisen.

  Hofstad er allerede dobbel europamester.

  – Jeg har vært så sikker i hele dag, som gjorde meg nervøs, Men det ble så bra som vi turte å håpe på, sier trener Ole-Arne Næsgård til Adressa.

  (©NTB)

  Sunniva Hofstad ha rpå boksehansker i bokseringen, og bokser mot kamera
  Foto: Privat
 • Messi-magi sikret viktig Argentina-seier

  Argentina var under hardt press, men Lionel Messi og Enzo Fernandez sørget for en meget viktig seier over Mexico da de vant 2-0.

  – De hadde et massivt press. Måten de responderte på er et mesterlag verdig, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg etter kampen.

  – Nå har de meldt seg på igjen, sier han videre.

  Messi tonet ned forventningene noe etter den viktige seieren.

  – Vi kan ikke senke skuldrene nå. Vi har mange finaler igjen, og vi kan ikke gjøre feil, sier superstjerna etter kampen.

  Messi var relativt usynlig en god periode. Men som så mange ganger før, dukket han opp på rett øyeblikk og banket ballen i mål fra utenfor sekstenmeteren.

  Med det scoret han sitt åttende VM-mål. Det er like mange som Diego Maradona.

  Med tre minutter igjen av ordinær tid fikk Fernandez ballen av Messi etter et kort hjørnespark. Han vartet opp med en vakker avslutning, der han curlet ballen i lengste hjørne.

  Argentina hadde før den tid slitt lenge, og de klarte ikke å skape noen store sjanser. Problemet var kanskje at Mexico heller ikke skapte de store mulighetene.

  Nå står både Argentina og Saudi-Arabia med tre poeng, mens Polen har fire. Det er nettopp Polen som er siste motstander for Messi og co.

  Messi
 • Kilde briljerte i sesongåpningen: – Det er helt enormt

  Aleksander Aamodt Kilde herjet med konkurrentene og gikk til topps i utforrennet i canadiske Lake Louise lørdag.

  Den norske stjernen var seks hundredeler foran Daniel Hemetsberger på andreplass. Marco Odermatt var ti hundredeler bak nordmannen.

  – Helt enormt. Nervepirrende. Rett foran, det er deilig. Det kunne ikke vært en bedre start på sesongen, sier Kilde til Viaplay.

  30-åringen leverte en formidabel sluttspurt fra «fiskenettet» og til målgang. Det skulle bli helt avgjørende for utforrennet.

  Han avslørte at det var dårlig oversikt i starten.

  – Det var litt av en runde. Helt cowboy. Det slo mer enn jeg trodde. Det var vanskelig å vite hva som kom, fortalte han etter målgang.

  Fartsrenn i Lake Louise har ikke vært en favoritt for Kilde gjennom årene. I utfor sto han med en 6.-plass som best før lørdagens renn. Han hadde aldri vært på pallen på stedet som kjøres for siste gang på en stund i verdenscupen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste