Hopp til innhold

Høie tror landslagsstjernene slipper karantene

Helseminister Bent Høie kommer med en gladmelding til landslaget, Rosenborg og Molde før sommeren og høstens internasjonale kamper. Den endelige avgjørelsen ligger imidlertid hos Kulturdepartementet.

EM-kvalifisering fotball Norge-Malta

FÅR TROLIG SPILLE: Det har hersket en del usikkerhet rundt landslagets kommende kamper i nasjonsligaen. Nå gir myndighetene et positivt hint før den endelige avgjørelsen tas.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Mandag var det europacuptrekning for fotballen. Der ble Rosenborg trukket til å møte islandske Breidablik i kvalifiseringen til kommende sesongs sluttspill i europaligaen.

Bare to dager etter trekningen ble øynasjonen definert som et rødt land av regjeringen.

Norges fotballforbund (NFF) har søkt om at internasjonale kamper skal gå innunder regelverket for jobbreiser, noe som sannsynligvis vil sørge for at Breidablik-spillerne slipper full innreisekarantene.

Det betyr at de ikke må gjennom en tidagerskarantene i Norge før de kan spille kampen mot RBK. Det vil de ikke ha tid til grunnet oppsettet i deres hjemlige liga.

Lars Lagerbäck (t.v.) og Erling Braut Haaland

Får Lars Lagerbäck (t.v.) lov til å lede Erling Braut Haaland og resten av landslaget i kampene som spilles i september? Det er opp til kulturdepartementet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det samme gjelder for landslaget som skal møtes til kamper mot Østerrike og Nord-Irland i nasjonsligaen den 4. og 7. september.

Landslagsperiodene blir satt til bestemte tidspunkt. Før og etter er spillerne hos sine respektive klubber. De vil derfor ikke ha mulighet til å sitte ti dager i karantene før hjemmekampen mot Østerrike skal spilles.

Eller for å si det på en annen måte: Real Madrid slipper neppe Martin Ødegaard til Norge midt i en viktig del av sesongoppkjøringen for at han skal sitte i karantene i over en uke.

Også Moldes kamp mot finske KuPS Kuopio i kvalifiseringen til Mesterligaen omfattes av dette.

– Arbeidsreise

Nå får imidlertid fotballen et godt tegn fra helseministeren.

– Det er avhengig av den som reiser. Hvis jobben din er å drive med idrett og det er ditt yrke, så vil det være en arbeidsreise dersom du må reise for å utøve idretten din.

Det svarer helseminister Bent Høie til NRK på spørsmål om landslaget kan møtes til spill mot Østerrike og Nord-Irland i september.

Helseminister Bent Høie

Helseminister Bent Høie gir fotballen håp for de internasjonale kampene som venter i september.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Men man må da følge de reglene som gjelder for jobbreiser i Schengen-området, og man er avhengig av at utøveren bor innenfor Schengen, EØS eller EU, legger helseministeren til.

Han forteller videre at kulturdepartementet for tiden behandler en forespørsel fra NFF om spillerne må i karantene.

Kulturdepartementet opplyser overfor NRK at de ikke ønsker å kommentere Høies utsagn.

– Vi har ikke mottatt en søknad, men vi har fått skriftlige henvendelser fra fotballforbundet. Jeg forstår godt NFFs bekymring og ønske om rask avklaring, sier statssekretær Gunhild Berge Stang til NTB.

– Spørsmålet nå er om det kan gjøres en forskriftsendring. Dette er til behandling, og vi må komme tilbake til om det vil være mulig å gjøre et unntak her. Konkrete spørsmål om reiserestriksjoner og smittevern må rettes til helsemyndighetene, legger statssekretæren til.

– Gir ingen mening

Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, mener at testregimet som ligger til grunn for internasjonale kamper er så strengt at det i dette tilfellet burde holde til å kategorisere profesjonell fotball som arbeid.

– Vi følger E-cupmanualen som er satt av UEFA (Det europeiske fotballforbundet journ. anm.), og via den tas smittevern på veldig stort alvor, sier Dyrhaug til NRK.

Daglig leder i Rosenborg Tove Moe Dyrhaug

Tove Moe Dyrhaug mener det er naturlig at profesjonelle fotballspilleres kamper skal regnes som jobbreiser.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Manualen innebærer at utøverne testes ti dager før reise, tre dager før reise, tar et chartret fly, spiser i egne seksjoner under reise og opphold, og sitter i en karantene på to til fire dager ved ankomst. De får ikke spille kamp før de har levert en negativ test.

Selv da er ikke alt over.

Etter den første negative testen kan spilleren trene og spille kamper, men de må sitte i fritidskarantene til enda en negativ test er levert, tidligst innen fem dager fra den forrige.

Dersom NFF ikke får medhold i søknaden, må Rosenborg arrangere kampen i utlandet, nærmere bestemt i Ungarn, som UEFA har satt opp som en mulig nøytral bane.

Det er fordi Rosenborg som hjemmelag har ansvar for at kampen blir gjennomført.

– Fra et smittevernsperspektiv gir det jo ingen mening at vi i Rosenborg skal ta med oss 30 stykker til Ungarn for å spille kamp, og at Breidablik skal ta med sine 30, sier Dyrhaug.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • Lilleberg og Lightning slo Panthers

    Emil Lilleberg og Tampa Bay Lightning tok sin første seier i årets NHL-sluttspill og reduserte til 3–1 i kamper mot Florida Panthers.

    Nattens kamp endte 6-3 i Amalie Arena i Tampa Bay. Lilleberg fikk 19 minutter og to sekunder på isen, men noterte seg ikke for noen målpoeng.

    Lightnings seier betyr dermed at lagene i hvert fall må ut i en femte kamp for å avgjøre vinneren av best av sju-serien. Den kampen spilles natt til tirsdag norsk tid. (NTB)

    YIumGPwHu2A
    Foto: AP
  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal