Hopp til innhold

Solbakken tok ut Johnsen til tross for Smerud-konflikt: – Han kan slappe av

ULLEVAAL (NRK): Landslagssjef Ståle Solbakken hevder han ikke har hørt om bråket mellom Dennis Johnsen (23) og U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud. Tirsdag tok han ut Johnsen på A-landslaget.

U21-landskamp i fotball, Norge - Aserbadsjan 1 - 1

Dennis Johnsen var overraskende med i Ståle Solbakkens landslagstropp til VM-kvalkampene i fotball mot Tyrkia og Montenegro.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Tirsdag presenterte Solbakken sine utvalgte for den kommende landslagssamlingen i neste uke.

Den store overraskelsen var Venezia-spiller Dennis Johnsen, som står uten A-landskamper.

– Kjempestort og morsomt, sier Johnsen på telefon med NRK etter uttaket.

– Jeg håper å bidra med mål og assist og få vist meg frem internasjonalt, legger han til, før han må haste videre på et opplegg med den italienske klubben.

Dennis Johnsen er dermed tilbake med flagget på brystet for første gang siden den mye omtalte konflikten med U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud i 2019.

Den gangen nektet Johnsen, sammen med Rafik Zekhnini og Tobias Heintz, å spille for U21-landslaget så lenge Smerud var trener.

U21-sjefen sa den gangen til VG at «dette er spillere som over tid har hatt problemer med å etterleve de krav og forventninger som stilles til landslagsspillere».

– Jeg tenker ikke på det i dag, det var en avgjørelse jeg tok for to år siden, sier Johnsen til NRK om valget om å nekte Norge-spill for Smerud.

– Han kan slappe av

Ståle Solbakken ble spurt om denne konflikten hadde vært i bakhodet hans før uttaket av Johnsen.

– Nei, det har jeg ikke tenkt på. Det har jeg ikke hørt om, eller vurdert, svarte Solbakken på spørsmål fra VG.

– Må det renses en luft før han stiller opp?

– Det har jeg ikke tenkt på, så det tror jeg ikke. Vi skal klare å ta vare på det. Han er blitt mer voksen på banen, og så er han sikkert blitt det utenfor banen, også, uten at jeg vet hva som skjedde. Det har jeg ikke satt meg inn i, og det er irrelevant for meg nå. Hvis det er grove ting, så får vi ta det, sa Solbakken.

Og la til med et smil:

– Han skal ikke være med Leif Gunnar nå, så han kan slappe av.

Sammen med Johnsen får Viking-spiss Veton Berisha sjansen.

– Han (Johnsen) har vist seg frem på et lag som ikke er vært blant de beste. Det var han opp mot Aron (Dønnum), og han har vært litt urytmisk i det siste. Dennis skal ikke bære oss i disse kampene, men vi ville se ham, sier Solbakken på pressekonferansen.

Veton Berisha har med andre ord danket ut navn som Molde-spiss Ohi Omoijuanfo og LSKs målmaskin Thomas Lehne Olsen.

Bodø/Glimt-spiss Erik Botheim er tatt ut i U21-troppen.

– Vi velger den vi tror kan prege disse kampene. Berisha har i likhet med Ohi og Lehne Olsen preget Eliteserien over lang tid, sier Solbakken, som trekker frem Berishas intensitet og aggressivitet.

– Jeg tror jeg fort må si at han må løpe litt mindre. Han er så initiativrik og løper så mye at det kan bli for mye, sier Solbakken.

Ekstern hjelp

Helt på tampen av presseseansen la Solbakken frem en annen nyhet: Landslaget skal nemlig få hjelp fra Bernardo Cueva, som til daglig er i trenerteamet i Brentford.

Cueva skal bidra for Norge i de to neste landslagssamlingene. Meksikaneren er taktiker og analytiker med særlig kunnskap om dødballer.

– Vi scorer på hver 100. corner nå, og det synes jeg er litt snaut. Det tror jeg han kan hjelpe oss med. Det blir fint med et blikk utenfra, sier Solbakken.

– Vi lar ikke noe være uprøvd nå, legger han til.

Brentford

HJELPER NORGE: Bernardo Cueva.

Foto: Nick Browning/JMP/Shutterstock / Shutterstock editorial

Vurderte ny keeper

Det var allerede klart at Norge må klare seg uten både Alexander Sørloth og André Hansen, mens skadesituasjonen til Erling Braut Haaland fortsatt er uavklart.

Hansen har vært Solbakkens førstevalg under fraværet av Rune Almenning Jarstein. Nå står valget mellom Ørjan Håskjold Nyland eller Per Kristian Bråtveit.

Sten Grytebust er også i landslagstroppen, og Solbakken fortalte at han også vurderte å ta med Kristiansund-keeper Sean McDermott.

– Det er mer åpent enn vi liker. Så ærlige må vi være, sier Solbakken om keeperduellen på landslaget.

Nyland har 29 landskamper i beltet, men samtidig fått minimalt med spilletid i klubblagene det siste året. Denne sesongen er det blitt to kamper for Bournemouth.

Bråtveit har kun én landskamp, men er førstevalg i franske Nîmes i Ligue 2.

– Nyland har vært mest i disse situasjonene (på landslaget), men minuset er kamprytme, sier Solbakken.

Fremhever kamptrening

NRK-ekspert Carl-Erik Torp tror Nyland er et hakk foran i køen siden 29-åringen slapp til mot Gibraltar for tre uker siden.

Keeperen har ikke spilt en kamp siden.

– Det er veldig åpent, spør du meg. Dessverre blir det ett av spørsmålene før Tyrkia-kampen, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Tidligere landslagskeeper og TV 2-ekspert Erik Thorstvedt påpeker at det rent historisk ikke er uvanlig at landslaget stiller med keepere som ikke er fast på landslaget.

Thorstvedt tror også Nyland er fremst i køen, men:

– Jeg taklet tre uker uten en kamp dårlig. Hvis du spiller jevnlig, uansett nivå, holder du avstandsbedømmelse og reelle kampsituasjoner ved like. Jeg skal ikke ta ut noen for Ståle, men jeg tror Frode (Grodås, keepertrener) og treningene blir viktige, sier Thorstvedt.

Solbakken gir eksperten rett.

– Jeg tar syvende og sist avgjørelsen, men Grodås må forberede seg litt mer denne samlingen, sier landslagssjefen og smiler.

Nøkkelkamper

Solbakken har allerede omtalt Tyrkia-kampen som «en liten finale».

Tyrkerne er to poeng bak Norge, men de har også møtt Nederland både hjemme og borte.

Norge møter Nederland på bortebane i den siste kampen i VM-kvaliken 16. november. Samtidig reiser Tyrkia til Montenegro.

Det er kun førsteplassen som går direkte til VM i 2022. Andreplassen må gjennom en playoffrunde sammen med andre gruppetoere og gruppevinnere fra nasjonsligaen.

Siste nytt

 • Bekreftet: Sverige vurderer å søke om vinter-OL i 2030

  Sveriges olympiske komité vil undersøke mulighetene for å søke om å få arrangere vinter-OL og Paralympics i Stockholm i 2030.

  Det ble klart da komiteen holdt pressekonferanse sammen med det svenske idrettsforbundets ledelse onsdag.

  Sverige forsøkte å sikre seg vinter-OL i 2026 til Stockholm og Åre. Det ble et mislykket forsøk i kampen mot italienske Milano og Cortina.

  Nå er det klart at Sveriges olympiske komité (SOK) i løpet av året vil gjøre en ny forstudie rundt om det er grunnlag for en ny søknad.

  – Vi har blitt enige om å gjøre en forundersøkelse, sier komiteens fungerende president Anders Larsson.

  – Vi har kompetanse til å gjennomføre store arrangementer, fortsetter han ifølge SVT. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022
  Foto: Markku Ulander / NTB
 • Hauger-teamet øker millionsatsingen mot Formel 1-drømmen

  Dennis Hauger sitt team har jobbet med å hente inn mer friskt kapital i satsingen mot Formel 1-drømmen. Ifølge VG skal teamet ha hentet inn 22 millioner kroner.

  Dermed vil satsingen ha passert 70 millioner kroner. Det skriver VG.

  – Det har vært overraskende stor interesse. Vi har faktisk måttet takke nei til en del sponsortilbud, sier manager Harald Huysman til avisen.

  Helt siden Hauger var 11 år har millioninvestering pågått mot Formel 1-drømmen. I fjor kjørte Aurskog-gutten sin første sesong i Formel 2 for laget Prema.

  Hauger har vært en del av Red Bull-akademiet. Ifølge Huysman vil laget gå inn med langt mindre i 2023 enn de gjorde i 2022.

  19-åringen har foran den kommende sesongen byttet til laget MP Motorsport. Formel 2-sesongen starter i Bahrain 3.–5. mars. (NTB)

  Porsche Festival 2022
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Kilde med bestetid på utfortreningen

  Norges utfor-håp Aleksander Aamodt Kilde hadde bestetid på treningsrennet i Courchevel i dag.

  – Det kjentes bra ut. Deilig å være gjennom bakken en gang til. Og det kjentes veldig «smooth» ut i dag. Jeg forsøkte å kjøre rent og gjøre meg klar for morgendagen. Det var fint det, sier Kilde til NRK etter treningen.

  Både Kilde og lagkamerat leverte en solid gjennomføring på trening før morgendagens super-G.

  – To nordmenn på topp – en advarsel til konkurrentene?

  – Trening er trening, men samtidig viser det at vi med normal kjøring kan ha stor fart. Kult at Adrian også henger seg med. Vi får gjøre en god analyse, svarer Kilde.

  Alpinisten tror nøkkelen for et godt resultat blir å kjøre rent og tørre å være aggressiv.

  FIS Alpine Ski World Cup - Men's Alpine Combined
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste