Hopp til innhold

VM-spillerne slapp karantenehotell - nå innrømmer kommunen feil

Bare timer etter at ishockeyspillerne skulle innlosjeres på karantenehotell, kom kontrabeskjeden om at spillerne kan avtjene karantenen hjemme. Det skulle ikke vært gjort, innrømmer smittevernoverlege.

Mats Rosseli Olsen

SLAPP KARANTENEHOTELL: Mats Rosseli Olsen og hockeylandslaget reiste fra Gardermoen til karantenehotellet på Helsfyr, men der kom altså kontrabeskjeden.

Foto: Anders Engeland / NRK

Landslagsspillerne var på vei inn på karantenehotellet på Helsfyr i Oslo da saken tok en overraskende vending.

Ishockeyforbundet la frem saken sin for Oslo kommune og helseavdelingen, og fikk deretter beskjed om at de kan avtjene karantenen i egen bolig.

– Så nå er alle spillere og stab på vei hjem, og det er vi veldig glade for. Og vi er veldig takknemlige for at Oslo kommune viste skjønn og så situasjonen vår, sier hockeylandslagets sportssjef Petter Salsten.

Smittevernoverlege Frode Hagen sier til NRK at fritaket fra karantenehotell ikke skulle vært gitt:

– Oslo kommune har dimittert hockeylandslaget etter Covid 19-forskriften § 6-f som gir unntak for toppidrettsøvere. Dessverre har ikke landslag, utover fotballandslaget, og ellers toppidrettsutøvere som konkurrerer eller forbereder seg til OL, unntak. Dermed er det gjort en uriktig vurdering, og kommunen gjør sitt ytterste for å følge opp hockeylandslaget og passe på at disse får nødvendige tester og oppfølging videre, opplyser Hagen.

– Spillerne er nå i karantene i sine egne hjem, og det er viktig at de følger smittevernreglene som til enhver tid gjelder, legger han til.

Komplett kaos

Nyheten kommer altså like etter at fortvilte ishockeyspillere landet på Gardermoen og skulle videre til karantenehotell.

Der det norske fotballlandslaget i likhet med OL- og Paralympics-utøvere fikk unntak fra kravet om opphold på karantenehotell, har i utgangspunktet regjeringen satt en strek for andre toppidrettsutøvere.

På Gardermoen møtte NRK derfor fortvilte ishockeyspillere.

– Alle har testet negativt, og det føles som det er større fare å dra dit (på karantenehotell, journ.anm.) enn hjem. Så jeg ser ikke helt logikken i det, sa Mats Rosseli Olsen.

– Det er dårlig. At de sender fotballgutta hjem og at vi skal på hotell – forstå det den som kan. Det kommer folk fra hele verden og kanskje drar med seg smitte. Nå kan vi også få det, og ikke se familien på flere uker. Dette er dårlig, og jeg føler vi blir pissa på, uttalte Tommy Kristiansen før u-svingen, som nå viser seg at ikke skulle ha vært gitt.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer følgende på spørsmål om hva som er de helsefaglige begrunnelsene for at noen får unntak og andre ikke.

Nakstad

HELSETOPP: Espen Nakstad.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Her er det ikke bare helsefaglige begrunnelser. Det er også andre forhold som gjør seg gjeldende, som blant annet Kulturdepartementet vurderer. Nøyaktig hvorfor det er ulikt, kan jeg ikke svare så godt på, sier Nakstad.

– Er dette noe man vil se på fremover?

– Vi går inn mot en gjenåpning der det aller meste vil lettes etter hvert hvis vi har kontroll på smittesituasjonen. Også disse tingene. Og så vil vi få hjelp av at flere blir vaksinert, og at reiser til utlandet generelt for vaksinerte blir lettere. Dette vil løse seg etter hvert, men akkurat nå er vi i en fase hvor det kan oppleves urettferdig og forskjellig. Men det er fordi vi er på vei mot en gjenåpning, sier Nakstad.

– Skivebom

Ordningen med karantenehotell for toppidrettsutøvere har vært omdiskutert de siste dagene.

Da forskjellen mellom ishockey- og fotballspillerne ble et tema i Marbella tirsdag, tok landslagssjef Ståle Solbakken regien og snudde problemstillingen.

Ståle Solbakken

REAGERER: Landslagstrener Ståle Solbakken.

Foto: Geir Olsen / NTB

Han mener ishockeyspillerne, og andre toppidrettsutøvere, blir behandlet etter det han kaller et «misforstått likhetsprinsipp».

– De skal jo ikke slippe noe andre skal slippe. De skal bare få lov til å utøve sitt yrke. De lever i en helt annen kohort i 10-11 måneder av året, og de er de beste til å utøve det strenge helseregimet. De er vant til det. Det er den misforståtte likheten, sa Solbakken.

Jeg blir lei meg, fordi fotballen da skal bli satt opp mot håndballen hvor jeg så at noen spillere kommer på karantenehotell, og andre ikke. Der mener jeg at det er en skikkelig skivebom av regjeringen og helsemyndighetene på alle parameter. Det er ikke snakk om forskjellsbehandling, det er snakk om at man skal få utøve sin idrett og representere landet sitt. Vi vil representere landet vårt, og vi drar ut av landet fordi vi ikke får gjøre det i vårt eget land, sa Solbakken.

For Solbakken er det en selvfølge at det bør være en likhet for alle som representerer Norge.

NRK har forelagt kritikken fra Solbakken for Kulturdepartementet, og kulturminister Abid Raja svarer følgende:

– Fra regjeringens side handler ikke dette om at noen idretter er mer verdt enn andre, og jeg skulle gjerne sett at vi kunne likebehandlet alle, men for regjeringen handler dette om at et tilpasset karanteneregelverk ikke kan omfatte et for stort antall mennesker. Jeg skjønner at både hockey, håndball, bilsport, sykkel, orientering og flere andre, mener at dette er urettferdig, men regjeringen har vært nødt til å gjøre slike vanskelige helhetsvurderinger og sette grensen et sted. Det er forståelig nok ikke populært blant dem det gjelder, men nødvendige avveininger som må gjøres når vi står i en pandemi med et aggressivt virus som stadig muterer. Dersom regjeringen hadde åpnet opp for alt og alle, så ville vi ikke lenger hatt kontroll. Det er smittesituasjonen som gjør at reglene ikke treffer med millimeter-rettferdighet.

– Skulle ønske det ikke var slik

Raja svarte også direkte på kritiske kommentarer fra ishockeyspillere på Twitter tidligere tirsdag.

Stavanger Oilers-spiller Kristiansen skrev først:

– Når du endelig trur du skal få se datteren din igjen i løpet av morgendagen, som du reiste fra 14 dager gammel for å representere landet ditt i VM og samtidig har levd i isolasjon.... Så kommer beskjeden om karantenehotell ved ankomst. Takk Abid Raja, skrev Kristiansen.

Raja svarte:

– Og det skjønner jeg svært godt. Jeg skulle så gjerne sett det ikke var slik. Vi er i en koronasituasjon, og regjeringen har sammen besluttet at det ikke gis flere unntak nå før vi er i trinn 3, som er om cirka 3 uker. Det er ikke ønskelig for noen at vi er i denne situasjonen!

Raja skriver videre at regjeringen i utgangspunktet åpnet kun for OL- og Paralympics-utøvere, men at fotballandslaget fikk unntak fra hotell med karantene.

Unntaket fra innreisekarantene for arbeidsreisende gjelder altså toppidrettsutøvere og nødvendig støttepersonell som må reise i forbindelse med forebredelse eller kvalifisering til OL eller Paralympics, og profesjonelle fotballspillere som vender tilbake fra landslagsoppdrag i utlandet.

Dette betyr at både herrelandslaget og kvinnelandslaget har fått unntak.

Søknadene fra andre idretter ble avvist siden regjeringen besluttet å sette en strek, skriver kulturministeren.

– Det er ikke sånn at jeg har vært i Syden

Det faller imidlertid i dårlig jord hos andre toppidrettsutøvere. Orienteringsløper Gaute Hallan Steiwer må på karantehotell sammen med åtte andre landslagskolleger.

– Du føler at du kan bli smittet her mer enn hjemme. Samt ønsker du å trene på den måten du liker hjemme. Det er en vanskelig situasjon, sier Steiwer til NRK.

Orienteringsløper Magne Dæhli peker overfor Halden Arbeiderblad på noen av de samme argumentene som Ståle Solbakken.

– Det er ikke sånn at jeg har vært i Syden. Jeg har vært på jobb. Orientering er jobben min, og støtten fra Olympiatoppen betinger at jeg både løper – og forbereder meg skikkelig – til VM, sier Dæhli til lokalavisen.

Siste nytt

 • Klæbo har inngått ny storavtale

  Johannes Høsflot Klæbo har signert en privat sponsoravtale med klesprodusenten Craft og vedgår at den er en av hans aller største. Avtalen, som bekreftes i en pressemelding onsdag, strekker seg fram til etter VM i Trondheim i 2025.

  Fra før har Norges Skiforbund allerede en avtale med samme leverandør av sports- og fritidstøy. Landslagene i langrenn, skiskyting og kombinert har alle valgt Craft som sin leverandør av tøy.

  Klæbo vil ikke si noe om det økonomiske for hans egen del.

  – Jeg ønsker ikke å gå i detaljer på avtalens størrelse. Men jeg kan si såpass at det er en av mine største og viktigste sponsoravtaler, sier langrennsstjernen.

  Verdenscup langrenn Planica
  Foto: Primoz Lovric / NTB
 • Duplantis vil ikke ta stilling til russisk utestengelse

  Den svenske stavhopp-stjernen Armand Duplantis sier han ikke har noen mening om at russiske utøvere er utestengt fra idrettsbanen som følge av krigføringen i Ukraina.

  Siden Russland invaderte Ukraina i februar har ikke russiske utøvere fått konkurrere i internasjonale konkurranser.

  Det betyr blant annet at Duplantis ikke har fått måle krefter med rivalen Timur Morgunov på lang tid. I 2018 kjempet de om EM-medaljer mot hverandre.

  – Det er en vanskelig situasjonen for ham, sier Duplantis til det svenske nyhetsbyrået TT.

  Selv om mange synes sanksjonene mot russisk idrett er riktige, dukker det stadig opp stemmer som viser støtte til utøverne som er rammet. Armand Duplantis sier han ikke vil ta stilling til utestengelsen.

  – Det er et komplisert spørsmål. Det er vanskelig å bedømme hva som er riktig og feil, så jeg er glad jeg ikke trenger å fatte den beslutningen, sier han.

  – Men hva synes du om den?

  – Jeg vet ikke. Jeg har ingen mening om den. Jeg kan forstå begge sidene, svarer stavstjernen.

  Duplantis sier han ikke har hatt kontakt med rivalen Morgunov siden invasjonen i Ukraina, men går langt i å innrømme at han føler med ham.

  – Ja. Det er vanskelig å ikke gjøre det. Han er en veldig talentfull stavhopper og var veldig flink, sier svensken.

  22-åringen har vunnet alt som går an å vinne de siste årene. I tillegg har han forbedret verdensrekorden til 6,21 meter. (NTB)

  Qatar Athletics Diamond League
  Foto: Hussein Sayed / AP
 • Dobler antall sprintløp i 2023

  Det internasjonale motorsportforbundet (FIA) har bestemt at antall sprintløp i Formel 1 i 2023 skal økes fra tre til seks.

  – Jeg er veldig glad for at det blir seks sprintløp i 2023 og deretter. Vi skal bygge videre på formatet som vi introduserte under VM i 2021. Det gir enda mer spenning i en F1-helg, sier direktør Stefano Domenicali, ifølge Aftonbladet.

  Forbikjøring
  Foto: FERENC ISZA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste