Hopp til innhold

VM-spillerne slapp karantenehotell - nå innrømmer kommunen feil

Bare timer etter at ishockeyspillerne skulle innlosjeres på karantenehotell, kom kontrabeskjeden om at spillerne kan avtjene karantenen hjemme. Det skulle ikke vært gjort, innrømmer smittevernoverlege.

Mats Rosseli Olsen

SLAPP KARANTENEHOTELL: Mats Rosseli Olsen og hockeylandslaget reiste fra Gardermoen til karantenehotellet på Helsfyr, men der kom altså kontrabeskjeden.

Foto: Anders Engeland / NRK

Landslagsspillerne var på vei inn på karantenehotellet på Helsfyr i Oslo da saken tok en overraskende vending.

Ishockeyforbundet la frem saken sin for Oslo kommune og helseavdelingen, og fikk deretter beskjed om at de kan avtjene karantenen i egen bolig.

– Så nå er alle spillere og stab på vei hjem, og det er vi veldig glade for. Og vi er veldig takknemlige for at Oslo kommune viste skjønn og så situasjonen vår, sier hockeylandslagets sportssjef Petter Salsten.

Smittevernoverlege Frode Hagen sier til NRK at fritaket fra karantenehotell ikke skulle vært gitt:

– Oslo kommune har dimittert hockeylandslaget etter Covid 19-forskriften § 6-f som gir unntak for toppidrettsøvere. Dessverre har ikke landslag, utover fotballandslaget, og ellers toppidrettsutøvere som konkurrerer eller forbereder seg til OL, unntak. Dermed er det gjort en uriktig vurdering, og kommunen gjør sitt ytterste for å følge opp hockeylandslaget og passe på at disse får nødvendige tester og oppfølging videre, opplyser Hagen.

– Spillerne er nå i karantene i sine egne hjem, og det er viktig at de følger smittevernreglene som til enhver tid gjelder, legger han til.

Komplett kaos

Nyheten kommer altså like etter at fortvilte ishockeyspillere landet på Gardermoen og skulle videre til karantenehotell.

Der det norske fotballlandslaget i likhet med OL- og Paralympics-utøvere fikk unntak fra kravet om opphold på karantenehotell, har i utgangspunktet regjeringen satt en strek for andre toppidrettsutøvere.

På Gardermoen møtte NRK derfor fortvilte ishockeyspillere.

– Alle har testet negativt, og det føles som det er større fare å dra dit (på karantenehotell, journ.anm.) enn hjem. Så jeg ser ikke helt logikken i det, sa Mats Rosseli Olsen.

– Det er dårlig. At de sender fotballgutta hjem og at vi skal på hotell – forstå det den som kan. Det kommer folk fra hele verden og kanskje drar med seg smitte. Nå kan vi også få det, og ikke se familien på flere uker. Dette er dårlig, og jeg føler vi blir pissa på, uttalte Tommy Kristiansen før u-svingen, som nå viser seg at ikke skulle ha vært gitt.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer følgende på spørsmål om hva som er de helsefaglige begrunnelsene for at noen får unntak og andre ikke.

Nakstad

HELSETOPP: Espen Nakstad.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Her er det ikke bare helsefaglige begrunnelser. Det er også andre forhold som gjør seg gjeldende, som blant annet Kulturdepartementet vurderer. Nøyaktig hvorfor det er ulikt, kan jeg ikke svare så godt på, sier Nakstad.

– Er dette noe man vil se på fremover?

– Vi går inn mot en gjenåpning der det aller meste vil lettes etter hvert hvis vi har kontroll på smittesituasjonen. Også disse tingene. Og så vil vi få hjelp av at flere blir vaksinert, og at reiser til utlandet generelt for vaksinerte blir lettere. Dette vil løse seg etter hvert, men akkurat nå er vi i en fase hvor det kan oppleves urettferdig og forskjellig. Men det er fordi vi er på vei mot en gjenåpning, sier Nakstad.

– Skivebom

Ordningen med karantenehotell for toppidrettsutøvere har vært omdiskutert de siste dagene.

Da forskjellen mellom ishockey- og fotballspillerne ble et tema i Marbella tirsdag, tok landslagssjef Ståle Solbakken regien og snudde problemstillingen.

Ståle Solbakken

REAGERER: Landslagstrener Ståle Solbakken.

Foto: Geir Olsen / NTB

Han mener ishockeyspillerne, og andre toppidrettsutøvere, blir behandlet etter det han kaller et «misforstått likhetsprinsipp».

– De skal jo ikke slippe noe andre skal slippe. De skal bare få lov til å utøve sitt yrke. De lever i en helt annen kohort i 10-11 måneder av året, og de er de beste til å utøve det strenge helseregimet. De er vant til det. Det er den misforståtte likheten, sa Solbakken.

Jeg blir lei meg, fordi fotballen da skal bli satt opp mot håndballen hvor jeg så at noen spillere kommer på karantenehotell, og andre ikke. Der mener jeg at det er en skikkelig skivebom av regjeringen og helsemyndighetene på alle parameter. Det er ikke snakk om forskjellsbehandling, det er snakk om at man skal få utøve sin idrett og representere landet sitt. Vi vil representere landet vårt, og vi drar ut av landet fordi vi ikke får gjøre det i vårt eget land, sa Solbakken.

For Solbakken er det en selvfølge at det bør være en likhet for alle som representerer Norge.

NRK har forelagt kritikken fra Solbakken for Kulturdepartementet, og kulturminister Abid Raja svarer følgende:

– Fra regjeringens side handler ikke dette om at noen idretter er mer verdt enn andre, og jeg skulle gjerne sett at vi kunne likebehandlet alle, men for regjeringen handler dette om at et tilpasset karanteneregelverk ikke kan omfatte et for stort antall mennesker. Jeg skjønner at både hockey, håndball, bilsport, sykkel, orientering og flere andre, mener at dette er urettferdig, men regjeringen har vært nødt til å gjøre slike vanskelige helhetsvurderinger og sette grensen et sted. Det er forståelig nok ikke populært blant dem det gjelder, men nødvendige avveininger som må gjøres når vi står i en pandemi med et aggressivt virus som stadig muterer. Dersom regjeringen hadde åpnet opp for alt og alle, så ville vi ikke lenger hatt kontroll. Det er smittesituasjonen som gjør at reglene ikke treffer med millimeter-rettferdighet.

– Skulle ønske det ikke var slik

Raja svarte også direkte på kritiske kommentarer fra ishockeyspillere på Twitter tidligere tirsdag.

Stavanger Oilers-spiller Kristiansen skrev først:

– Når du endelig trur du skal få se datteren din igjen i løpet av morgendagen, som du reiste fra 14 dager gammel for å representere landet ditt i VM og samtidig har levd i isolasjon.... Så kommer beskjeden om karantenehotell ved ankomst. Takk Abid Raja, skrev Kristiansen.

Raja svarte:

– Og det skjønner jeg svært godt. Jeg skulle så gjerne sett det ikke var slik. Vi er i en koronasituasjon, og regjeringen har sammen besluttet at det ikke gis flere unntak nå før vi er i trinn 3, som er om cirka 3 uker. Det er ikke ønskelig for noen at vi er i denne situasjonen!

Raja skriver videre at regjeringen i utgangspunktet åpnet kun for OL- og Paralympics-utøvere, men at fotballandslaget fikk unntak fra hotell med karantene.

Unntaket fra innreisekarantene for arbeidsreisende gjelder altså toppidrettsutøvere og nødvendig støttepersonell som må reise i forbindelse med forebredelse eller kvalifisering til OL eller Paralympics, og profesjonelle fotballspillere som vender tilbake fra landslagsoppdrag i utlandet.

Dette betyr at både herrelandslaget og kvinnelandslaget har fått unntak.

Søknadene fra andre idretter ble avvist siden regjeringen besluttet å sette en strek, skriver kulturministeren.

– Det er ikke sånn at jeg har vært i Syden

Det faller imidlertid i dårlig jord hos andre toppidrettsutøvere. Orienteringsløper Gaute Hallan Steiwer må på karantehotell sammen med åtte andre landslagskolleger.

– Du føler at du kan bli smittet her mer enn hjemme. Samt ønsker du å trene på den måten du liker hjemme. Det er en vanskelig situasjon, sier Steiwer til NRK.

Orienteringsløper Magne Dæhli peker overfor Halden Arbeiderblad på noen av de samme argumentene som Ståle Solbakken.

– Det er ikke sånn at jeg har vært i Syden. Jeg har vært på jobb. Orientering er jobben min, og støtten fra Olympiatoppen betinger at jeg både løper – og forbereder meg skikkelig – til VM, sier Dæhli til lokalavisen.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille treningskamp borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal