NRK Meny
Normal

Hjertetrøbbel for John Kristian Dahl: – Pulsen halverer seg fra 160 til 80 slag på sekunder

Langløpsstjernen John Kristian Dahl dropper helgens renn etter flere dramatiske hendelser på trening.

John Kristian Dahl

SLITER: John Kristian Dahl.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det noe jeg aldri har opplevd før, sier John Kristian Dahl.

Tidligere denne uken spente den 36 år gamle langrennsløperen fra Kirkenes på seg skiene, og gjorde seg klar for en av mange hardøkter.

Lite visste Dahl at en tilsynelatende vanlig treningsøkt, skulle ende med dramatikk.

– Pulsen halverte seg fra 160 til 80 slag i minuttet. Det skjedde på noen sekunder, og normaliserte seg ikke før et kvarter senere. Det var såpass urovekkende at jeg måtte få sjekket det.

– Det var veldig skremmende å kjenne på den følelsen, sier Dahl.

Hjertespesialister finner ikke ut hva som er galt

Den ubehagelige opplevelsen resulterte i flere besøk hos hjertespesialister i Innsbruck og Seefeld, men de fant ingen alvorlige feil med hjertet, forklarer manager i Team Koteng, Bernhard Rønning.

Hjertespesialisten kom likevel med en anbefaling om å ikke gå skirenn før man sikkert vet hva som er galt. Og for å finne ut dette, må Dahl gjennomføre en rekke tester i Norge. Noen av testene innebærer å fremprovosere problemet han har hatt.

– Jeg registrerer at det har vært mange tilfeller med mange forskjellige utøvere. Sånne ting må man ta på alvor. Det er ikke grunn til å ta noen sjanser, sier Dahl.

– Denne uken har han hatt tre episoder hvor han har opplevd det. Aldri før har han opplevd noe lignende. Det er skremmende når hjertet plutselig slutter å banke som det skal. Det er klart man blir bekymret, sier Bernhard Rønning.

Kan bli tvunget til å legge opp

Nordmannen har herjet i langløp i en årrekke, og var en av favorittene til å gå helt til topp i helgens langløp La Diagonela.

SKI-CROSS-COUNTRY-WC-MEN -

GLAD I SPRINT: John Kristian Dahl hevdet seg i sprintøvelser før han meldte overgang til langløp. Her avbildet med sprintkonge Petter Northug.

Foto: SEBASTIAN DERUNGS / AFP

Men nå kan det være slutt for 36-åringen, som blant annet har vunnet Vasaloppet tre ganger.

– Det vil være synd hvis han må gi seg. Vi håper selvfølgelig at det ikke blir resultatet, men vi må erkjenne at det er sannsynlig. Den avgjørelsen får vi ta når vi vet hva som er galt.

– Hvis det viser seg at jeg må avslutte karrieren, så er det bare å gi seg mens leken er god, og hjertet fortsatt banker, ler langløpsspesialisten.

Siste nytt

 • Ruud videre etter snuoperasjon

  Casper Ruud fikk en drømmestart på ATP-turneringen Swedish Open. 19-åringen gikk til 2.-runde i Sverige med 6-7, 6-4, 6-0 mot spanske Jaime Munar.

  Munar, som er nr 90 på verdensrankingen, kjempet seg til 7-6 i første sett, men Ruud – nr 147 – slo kraftig tilbake.

  Casper Ruud
  Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
 • Odd-venstreback klar for Brann

  Odds venstreback, Thomas Grøgaard, har skrevet under for serieleder Brann. 24-åringen slutter seg til bergenserne fra januar 2019.

  Det bekrefter Brann på sine nettsider.

  Grøgaard gjennomførte den medisinske testen mandag, og har signert en toårskontrakt med Brann.

  Thomas Grøgaard
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • G19 tapte åpningskamp

  Norge startet G19-EM i Finland med 1–3 tap mot Portugal. Norge reduserte til 1–2 ved Eman Markovic i andre omgang, men G19-gutta fikk aldri utligningen. I stedet scoret Portugal sitt tredje mål på overtid.

  norge-portugal-g19
  Foto: Mikko Stig / Lehtikuva / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag