Henriksen tok sjokksølv – i tårer etter spørsmål om avdød trener

Eivind Henriksen (30) ble historisk da han som første nordmann kastet en slegge over 80 meter, og tok OL-sølv. Etterpå innrømmet han at han svært gjerne skulle delt øyeblikket med sin avdøde trener Einar Brynemo.

Eivind Henriksen

HISTORISK MEDALJE: Eivind Henriksen kastet sine fem lengste sleggekast i karrieren i finalen i OL.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Eivind Henriksen satte ny norsk rekord hele fire ganger i OL-finalen i sleggekast onsdag ettermiddag. To av kastene var over 80 meter. Det lengste hele 81,53.

– Det er helt sinnssykt. Jeg har nesten mistet stemmen og har ikke så mye ord. Det er som gutta ved siden av sa. Det var min dag i dag, selv om det ble sølv. Jeg perser med tre meter, sier en tydelig rørt sleggekaster til NRK.

– At det skulle gå til 81 og en halv, det hadde jeg aldri trodd, fortsetter han.

Allerede fra første kast viste Eivind Henriksen at han mente alvor da han slo den gamle norske rekorden med 39 cm etter et kast på 79,18 meter.

Kastet stol i veggen

Det var ikke nok for Henriksen som brøt 80-metersgrensa som første nordmann noensinne da han kastet 80.31. Etter det femte kastet var den nye rekorden på 81.58.

– Han har en helt utrolig kveld! Det er noe magisk over det han gjør i sleggeringen. Det er altså så vilt. Han har seks kast i OL, og satt fire norske rekorder. Han tåler presset og svarer, skrek NRKs kommentator Jann Post.

Eivind Henriksen

SE MEDALJEKASTET: Eivind Henriksen tok OL-sølv i sleggekast i Tokyo.

Sølvvinneren fikk også raskt en gratulasjon fra Karsten Warholm, på Instagram. «Aldri har en medalje vore meir fortjent. Nyt det» skrev han. Og Henriksen forteller at han definitivt var minst like entusiastisk da Warholm tok OL-gull.

– Det gikk en stol i veggen, det tok litt av. Det var en sånn reaksjon som kommer når det er sinnssyke prestasjoner går på TV. Veggen er litt grønn nå, flirer Henriksen.

Tårevåt Henriksen

Men det var ikke bare jubel da Henriksen stilte til intervjuer etter finalen, det var også tårer. For snaut tre år siden gikk treneren hans Einar Brynemo bort.

– Jeg tror han hadde blitt rørt. Han var en sånn type person som blir lett rørt. Jeg skulle gjerne hatt ham her, sier Henriksen.

– Hvor mye ære har han for dette sølvet?

– Mye. Han bodde i Kragerø. Han kjørte tre timer hver vei for å trene oss en gang i uka. Han sto på og analyserte videoer. Han har virkelig stått på og gjort dette nesten frivillig. Det koster litt å kjøre fra Kragerø en gang i uka.

Eivind Henriksen

STØTTE: Det var en følsom Eivind Hendriksen som innså at medaljen var et faktum. Her sammen med trener, Paul Solberg.

Foto: Lise Åserud / NTB

Mye motstand

Det er ikke første gang Henriksen har forsøkt seg i OL, og veien har vært preget av skader og nedturer. I London i 2012 ble han nummer 13, som 21-åring, mens han måtte stå over Rio-lekene med en skade. Han har med andre ord ventet ni år på denne onsdagskvelden i Tokyo.

– Jeg har alltid hatt troen på at jeg har mer inne. Det er det som har gjort at jeg har holdt motivasjonen oppe og stått gjennom alle skadene. Jeg har visst lenge at jeg har potensial til å kaste over 80 meter, og nå skjer det endelig, sier han om hvordan han har holdt motivasjonen oppe.

Eivind Henriksen

HOLDT MOTET OPPE: Eivind Henriksen var et talent som ung. Som 30-åring gikk drømmen i oppfyllelse.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Det var helt sykt. Det er så fortjent. Han har rett og slett jobba hardt i mange år, vært tålmodig og trent veldig mye alene. Jeg unner han det her så mye, sier trener Paul André Solberg til NRK etter medaljen.

NRK-ekspert Christina Vukicevic lar seg også imponere av den innsatsen Henriksen har lagt ned for å komme seg til en OL-finale.

– Er det en utøver jeg virkelig unner den sølvmedaljen, så er det Eivind Henriksen. Det er så rått å se på en utøver som virkelig har prikket inn formen. Vi har sett hvordan han har jobbet over mange, mange år, roser NRK-ekspert Christina Vukicevic.

Hammer throw

PALLEN: Polske Wojciech Nowicki tok gullet med 82.52. Hans landsmann Pawel Fajdek tok bronsen, med et kast bare fem centimeter kortere enn Henriksens.

Foto: Ben Stansall / AP

Jobber ved siden av

Det var ganske mange som viste at Henriksen endelig var i superform, selv om de ikke visste hvor bra det faktisk skulle gå. Det til tross for at 30-åringen har 60 prosent jobb som sjåfør ved siden av idretten, og han ble far til Emil Johan for 11 måneder siden. Egentlig var planen at sønnen skulle komme først etter OL, men så ble lekene utsatt.

– Jeg jobbet en del år nå. Det er ikke nok til å leve av i sleggeverdenen. Men det har vært greit å ha noe å gjøre ved siden av. Så må jeg takke samboeren for at hun har stått på og tatt absolutt alle netter siden han kom. Jeg har fått sove på eget rom i to, tre måneder, og hun har virkelig stått på så jeg skulle få forberede meg, forteller sølvmedaljevinneren.

– Tror du at du kan jobbe litt mindre fremover nå?

Eivind Henriksen

HØYLYTT: Eivind Henriksen kom i pressesonen med litt mindre stemme enn han startet dagen med.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

– Kanskje. Vi får se. Kanskje jeg får gå ut og søke litt sponsorer, da. Men jeg trives med å ha jobben og henge med gutta der, svarer han.

Også sønnen bringer mye glede inn i en hektisk hverdag, sier sleggekasteren, som gleder seg til å komme tilbake til Norge.

– Det blir sinnssyk deilig. Nå skal jeg endelig få ha litt ordentlig pappaperm.

Hjemme på Bjørndal i Oslo satt hele familien med tårer i øynene da sølvet ble sikret. Samboer Lene Marie Hansen beskriver det som en av de største dagene i hennes liv.

– Eivind har en spesiell kjærlighet for sleggekast. Han er veldig opptatt av teknikk, veldig detaljorientert. Det er ingenting som er tilfeldig av det han gjør. Alt fra hvordan han tar på seg skoen, til hvordan sleggehansken skal sitte til hvilken bokser han har under drakta. Her er alt nøye tenkt gjennom. Han har lagt så mye energi i dette her. Han er en sleggekaster med kjærlighet til sporten, roser Hansen.

– Ukjent medaljekandidat

– Vi har sagt at han er Norges mest ukjente medaljekandidat, sa sportssjef Erlend Slokvik til NRK under konkurransen.

Det er ikke Henriksen uenig i.

– Det er litt sånn. Slegge er ikke med i Diamond League, så det blir vist veldig sjeldent på TV. Vi blir stort sett bare vist i Norge i mesterskap en gang i året, og da blir det litt sånn. Jeg håper folk har fått øynene opp for slegge nå, sier han.

Siste nytt

 • Norge gjere tre endringar i laget

  Sjögren gjer tre endringar frå torsdagens kamp. Forsvarstrearen er uforandret, medan Eikeland og Syrstad Engen, kjem inn for Haavi og Bøe Risa på midtbana. Utland erstattar Sævik på topp.

  Her er laget:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir – Amalie Eikeland, Ingrid Syrstad Engen, Frida Maanum, Julie Blakstad – Caroline Graham Hansen, Guro Reiten – Lisa-Marie Karlseng Utland

  Fotball VM-kvinner 2019.
  Foto: Terje Bendiksby
 • Ungarn straffast for rasisme

  Fifa straffar Ungarn etter at det kom rasistiske tilrop i møte med England nyleg. Det betyr at laget må spele utan publikum mot Albania 9. oktober.

  I tillegg må det Ungarske fotballforbundet punge ut med om lag 1, 9 millionar kroner.

  Dette er eit av dei saftigaste bøtene Fifa nokosinne har ilagt eit forbund.

  Ungarn er frå før blitt dømd til to kampar utan publikum av Uefa, men den sanksjonen blir først sett i verk i nasjonsligaen i juni neste år. Bakgrunnen for straffa var rasismerop frå ungarske supportarar i sommarens fotball-EM.

  Hungary England WCup 2022 Soccer
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • «Perry» hentar inn Lagerbäck

  Per Joar Hansen blir attendeført med Lars Lagerbäck i Östersund i Allsvenskan.

  Dei to vart fjerna som trenarar for det norske landslaget i fotball i desember i fjor.

  Hansen vart tilsett som trenar i den svenske klubben tidlegare i månaden. Lagerbäck skal ifølgje laget eigen side på Facebook fungere som ein sparringspartnerar for Hansen.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal