NRK Meny
Normal

– Jeg respekterer måten de gjør det på i Norge

APTENAU (NRK): Marcel Hirscher sier han har fått stor hjelp fra det østerrikske skiforbundet. Derfor betaler han tilbake som verdens største alpinstjerne.

Marcel Hirscher

GIR TILBAKE: Østerrikes Marcel Hirscher.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Hirscher

VANLIG SYN: Marcel Hirscher jubler for seier.

Foto: Marco Trovati / Ap

– Jeg er en del av systemet her i Østerrike. Det planlegger jeg ikke å separere meg fra, sier Marcel Hirscher til NRK.

Verdens største alpinstjerne snakker om ansvaret han har overfor Østerrikes skiforbund, og sammenligner seg selv med Petter Northug, som i går ble nektet å delta i neste sesongs verdenscup.

– For øyeblikket kan jeg også gå ut. Men det er ikke lett. Gjør jeg det må hele systemet gå gjennom et jordskjelv, fortsetter Hirscher.

– Jeg respekterer absolutt måten de gjør det på i Norge, om det fungerer for dem.

– Må gi tilbake

I Østerrike er landslagene på mange måter bygd opp som i Norge. Utøverne er en del av et forbund, som betaler dem lønn og betaler for treningsleirer også videre. Slik blir på mange måter bredden bedre ivaretatt, enn om de største stjernene kun går for seg selv.

– Da jeg var ung fikk jeg mange fordeler fra dette systemet, mens jeg nå må gi tilbake. Det er en del av spillereglene. Da må jeg blant annet stille opp for landslagets sponsorer og slikt også, forklarer Hirscher.

– Alle må bidra. Om jeg ikke stiller opp vil det hele kollapse. Om jeg eller Benjamin Raich velger å ikke stille opp for skiforbundet vil det ikke lenger være noen som vil støtte de unge utøverne. Sponsorene betaler for toppstjernene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marcel Hirscher

FIKK HJELP: Marcel Hirscher, her fra Adelboden i Sveits i 2008, innrømmer at han fikk mye støtte fra landslaget i starten av karrieren.

Foto: MARCO TROVATI / AP

– Ikke 100 prosent rettferdig

Men alpinstjernen hevder han, som Petter Northug, må gi mer tilbake enn han har tatt fra forbundet sitt. Men i Østerrike er det også slik at midlene til forbundet deles utover flere idretter - mens idrettene i Norges skiforbund håndterer sin egen økonomi.

– Midlene våre går også til mindre sponsorvennlige idretter som langrenn og skicross, forteller Marcel Hirscher.

– Systemet er aldri 100 prosent rettferdig. Jeg har holdt systemet oppe, men jeg vil gjerne ha noen ekstrafordeler også, medgir han.

Siste nytt

 • Sandnes Ulfs første poengtap

  Med 0-0 mot HamKam på Hamar tapte Sandnes Ulf sine første poeng i årets 1. divisjon, etter tre sigrar i sesongopninga.

  Sandnes-laget er dermed på tredjeplass, på målskilnaden bak Aalesund og Notodden. HanKam er framleis utan siger, men har tre uavgjorte.

 • Anklaget for å ha solgt laguttak

  Belgias tidligere landslagssjef Marc Wilmots anklager Chelsea-keeper Thibaut Courtois' far for å ha solgt lagoppstillinger til mediene under fotball-EM 2016.

  Overfor TV-kanalen BeIN Sports påstår Wilmots at Courtois lekket uttakene så snart de var gitt til spillerne.

  Marc Wilmots og Thibaut Courtois
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap
 • Fotballtreneren Henri Michel er død

  Den tidligere franske landslagssjefen i fotball, Henrik Michel, døde tirsdag 70 år gammel. Han ledet Frankrike til OL-gull i Los Angeles i 1984 og var også trener for VM-laget som tok bronse i 1986-VM.

  Henri Michel
  Foto: Issouf Sanogo / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal