Hopp til innhold

Følte seg for tjukk og sluttet med idrett - så vant hun EM-gull

Hilde Mikkelsen Haugen (29) byttet ut kjoler og glitterspray med blåmerker og brannsår.

Hilde Mikkelsen Haugen, montasje

FØR OG NÅ: Hilde Mikkelsen Haugen ofret alt for kunstløp. Så ble hun europamester i noe helt annet.

Foto: Privat/John Andresen / Privat/John Andresen

– Det er en ubeskrivelig rar følelse, sier 29-åringen, tydelig glad, til NRK.

Læreren fra Lillehammer sliter med å sette ord på følelsene hun hadde da hun stakk av med den gjeve førsteplassen under EM i styrkeløft tidlig i august.

Reisen dit startet på en helt annen arena enn i styrkerommet, men mistrivsel, treningsstans og et idrettsbytte senere fikk hun oppfylt drømmen om å stå øverst på pallen og høre nasjonalsangen.

– Det var så rart, fordi da de begynte å spille var det liksom sånn jeg hadde sett for meg i hodet at det skulle være, forklarer Mikkelsen Haugen.

– Jeg skal ikke trene én dag mer i mitt liv

Det at 29-åringen skulle begynne med styrkeløft, var det få som hadde trodd. Haugen har nemlig bakgrunn fra en helt annen idrett, en idrett som nesten tok knekken på henne.

Hilde Mikkelsen Haugen som barn

STARTET TIDLIG: Hilde tilbrakte mange timer i ishallen som barn.

Foto: Privat

– Jeg har jo drevet med kunstløp, røper hun.

Når Haugen først bestemmer seg for å få til noe, gir hun alt for å klare det. Sånn var hun også i årene hun drev med kunstløp. Det ble mange timer med trening i ishallen, og det fikk hun betalt for.

– På mitt alderstrinn var jeg god. Jeg har jo vunnet nasjonale stevner i kunstløp også, sier den ferske europamesteren.

All treningen kostet mye for det unge talentet. Hun droppet bursdager, og sa nei til å henge med venner etter skoletid. Haugen følte selv at hun tok idretten seriøst, men treneren på den tiden hadde høye forventninger til henne. Kanskje litt for høye, føler hun selv.

Hilde Mikkelsen Haugen, øverst på pallen

BARNESTJERNE: I barne- og ungdomsårene var Hilde i norgestoppen i kunstløp.

Foto: Privat

– Jeg har alltid vært litt sånn, stutt og butt, og blid, men jeg fikk høre at «du er faktisk for tjukk til å bli god i kunstløp», sier hun.

Lenge lot hun som om at trenerens ord ikke gikk inn på henne, men ettersom hun aldri følte at hun strakk til, og hun var i en alder hvor hun allerede var usikker, fikk hun til slutt nok.

– Den er grei, tenkte jeg. Jeg skal ikke trene én dag mer i mitt liv, og jeg skal spise hva jeg vil, forteller den daværende kunstløperen.

Mistet seg selv

Og det var akkurat det Haugen gjorde. Hun sluttet med all aktivitet, og det gikk mange år før hun i det hele tatt begynte å tenke på trening igjen. Likevel ble ikke livet noe bedre for jenta med det velutviklede konkurranseinstinktet.

Mistet du en del av deg selv?

– Ja, jeg gjorde det. Uten tvil. Og det var det jeg innså de årene, «men herregud, nå fikk du det som du ville, du har ikke trent en dag etterpå, du har spist det du ville, men er du noe glad? Nei», forklarer EM-vinneren.

NRK har vært i kontakt med Haugens tidligere kunstløptrener. Han erkjenner at det var et tøft treningsprogram på den tiden, og at kunstløp er en idrett der man må bli seriøs temmelig tidlig, dersom man vil bli god.

Treneren kjenner seg imidlertid ikke igjen i å ha kalt Lillehammer-jenta for tjukk, og han er tydelig på at det er plass til alle innenfor kunstløp, også de som bare vil ha det gøy - samme hvordan de ser ut.

Fra glitterhårspray til brannsår

For 29-åringen ble uansett idretten seriøs altfor tidlig. Hun tror likevel at hun har tatt med seg noen fordeler fra tiden som kunstløper inn i den nye idrettskarrieren.

Hilde Mikkelsen Haugen, selfie

RÅSTERK: Treneren tror Hilde drar nytte av beinstyrken hun opparbeidet seg da hun drev med kunstløp.

Foto: Hilde Mikkelsen Haugen / Privat

– Jeg ser beinstyrken min kommer veldig mye fra skøytegåinga, altså. Og det med kroppskontroll og koordinasjon. Bommer du en millimeter i et løft, så er det en kraftlekkasje uten like, og litt sånn er det i kunstløp også, forklarer Haugen.

Dietmar Wolf som har hatt treneransvaret for Haugen i en årrekke, ser det samme:

– Den treningen hun hadde i forbindelse med kunstløp, hopp og alt dette, den eksplosive muskulaturen som hun har, den hjelper henne i styrkeløft, eller i knebøy.

Barneskolelæreren sier likevel at styrkeløft og kunstløp er to vidt forskjellige verdener. Hun beskriver det som en overgang fra kjoler og glitterhårspray til brannsår og blåveiser.

– Jeg tenker ikke akkurat på hvor pen jeg ser ut når jeg går ut og skal løfte over 200 kilo, liksom, forklarer Haugen med glimt i øyet.

– Det kan du bare drite i

Et tilfeldig møte i studietiden skulle bli vendepunktet for Haugen. Hun oppsøkte et treningssenter, og der befant også den daværende landslagstreneren i styrkeløft seg.

– Han tok meg til side og bare «skal du satse styrkeløft?». Jeg bare tenkte, «det kan du bare drite i», sier EM-vinneren, som fremdeles var fast bestemt på at hun var ferdig med idrett.

Hilde Mikkelsen Haugen, styrkeløft

IDRETTSGLEDE: Hilde fikk tilbake idrettsgleden da hun begynte med styrkeløft.

Foto: International Powerlifting Federation

Landslagstreneren ga seg ikke. På dette tidspunktet var det bare 14 uker til det skulle arrangeres regionsmesterskap. Treneren forsikret Haugen om at hun kom til å gjøre det bra der, dersom hun hørte på ham. Etter mesterskapet kunne hun slutte om hun ville.

–Så var jeg litt sånn, alt eller ingenting. Da er det alt i 14 uker, beskriver styrkeløfteren.

Landslagstreneren tok ikke feil. Haugen satte norgesrekord på det stevnet, og kvalifiserte seg derfor til NM. Jenta som alltid hadde likt å konkurrere, fant tilbake til seg selv.

Ble du motivert?

– Jeg ble kjempemotivert. Det føltes så mye friere, selv om det var strengt. For jeg kunne jo bare slutte når jeg ville.

Det har fortsatt ikke blitt til at hun har benyttet seg av muligheten til å slutte. I stedet har den nye idretten gitt henne både glede og medaljer, og nå har hun en klar melding til barn og unge som holder på med en idrett de ikke har funnet seg helt til rette i.

– Du må ikke slutte med det du driver med, så lenge du har glede av det, men hvis du kjenner at «dette blir faktisk feil for meg», så er det også helt i orden. For det er ikke for sent å bytte, men prøv skikkelig, så du ikke angrer deg.

Hilde Mikkelsen Haugen, benkpress

BEST I EUROPA: I starten av august ble Hilde europamester. Her er hun i aksjon i benkpress.

Foto: European Powerlifting Federation / EPF

Sportsnyheter

Treneren så ikke Warholm-løp: – Regner med at dere filmet det?

Karsten Warholm (26) tok seg enkelt videre til EM-finalen i München, uten sin trener på tribunen. Leif Olav Alnes var nemlig skråsikker på at eleven skulle gå videre.

Siste nytt

 • Europa-skrell for Molde – tapte hjemme mot Wolfsberger

  Wolfsberger sjokkerte Molde da de vant 1-0 på bortebane etter scoring av Thai Baribo. Det østerrikske laget sikret seg dermed et fantastisk utgangspunkt før returoppgjøret i conferenceligaen.

  Molde har fått en marerittstart på den siste kvalifiseringsrunden til gruppespillet i conferenceligaen. Nå er de nødt til å vinne borte i Wolfsberg for å ta seg inn i turneringens gruppespill. (NTB)

  Fotball, Play off til UEFA Europa Conference League: Molde - Wolfsberger
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Målfest da Rosenborg tok seg videre i mesterligakvalifisering

  Rosenborg-kvinnene tok seg enkelt forbi islandske Breidablik med 4-2 i mesterligakvalifiseringen. I finalen om en plass i andre runde venter belarusiske Minsk.

  Rosenborg er selv vertskap for miniturneringen som vil sende vinneren til andre runde i kvalifiseringen til mesterligaen. Minsk slo det tsjekkiske laget Slovacko 2-1 tidligere torsdag.

  Trønderne fikk en drømmeåpning på kampen da Emilie Nautnes var sikker foran mål på innlegg fra Synne Skinnes Hansen etter drøyt tre minutter. Etter ni minutter doblet Cesilie Andreassen ledelsen før Nautnes satte inn 3-0 allerede åtte minutter senere.

  Tidlig i annen omgang gikk RBK opp i 4-0 ved hjelp av et selvmål, før Breidablik kom tilbake i kampen igjen med to raske scoringer av Natasha Anasi og Helena Hálfdánardóttir med drøyt 20 minutter igjen.

  Nærmere kom de imidlertid ikke og med det tok Rosenborg seg videre i kampen om mesterligaplass. (NTB)

  Rosenborg - Brann i Toppserien (1-0)
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • EM-øvelser utsatt etter kraftig regnvær

  Flere EM-øvelser utsettes i kveld på grunn av regnværet i München. Arrangøren har gitt beskjed om utsettelsene på storskjerm på stadion. Utsettelsen er i første omgang på 20 minutter.

  En kraftig regnbyge med lyn og torden har truffet München torsdag kveld. Ifølge Yr skal regnet gi seg ved 21-tiden.

  Arrangøren skriver:

  – Vi er nødt til å utsette øvelsene på grunn av en kraftig værmelding. For deres egen sikkerhet ber vi dere pent om å samles under taket på hovedtribunen.

  Det betyr at Eivind Henriksen, Jakob Ingebrigtsen og Karoline Bjerkeli Grøvdal må smøre seg med litt tålmodighet før de skal kjempe om edelt metall på friidrettsarenaen fra OL i 1972.

  Opprinnelig skulle Henriksen ut i sleggefinalen klokka 20.10, Ingebrigtsen 21.05 og Grøvdal 21.25.

  – Alle vær passer Jakob, forsikret storebror Henrik Ingebrigtsen på vei inn på stadion.

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste