Hopp til innhold

Skeid-leder stilte FIFA til veggs om Qatar-VM: – Hoderistende å si noe sånt

Fredag inviterte Norges Fotballforbund (NFF) til møte med FIFA og de norske toppklubbene for å snakke om forholdene i Qatar. Der skal det ha blitt sagt noe som fikk flere til å rynke på nesen.

Landslagstrening og FIFA-topp

VM-KONFLIKT: FIFA-toppen Fatma Samoura (innfelt) kom med en uttalelse som fikk Tromsø-lederen til å reagere, under et møte hvor FIFA forsøkte å få norske fotballedere til å droppe ønske om en VM-boikott.

Foto: Håkon Mosvold Lars

Debatten om hvorvidt NFF burde boikotte neste års VM har definitivt blusset opp i Norge. Flere eliteserieklubber har gått inn for å legge press på NFF for å droppe det svært kontroversielle mesterskapet, noe som fikk NFF til å kalle inn til et møte mellom toppklubbene, FIFA, Amnesty og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) før helgen.

På møtet var blant annet FIFAs generalsekretær Fatma Samoura. Hun var klar på at det begås menneskerettighetsbrudd i Qatar som ikke er akseptable. Samtidig skal hun ha sagt noe som fikk Tromsøs daglige leder Øyvind Alapnes til å stusse voldsomt.

– Hvis vi skal tildele VM til land som er rent demokratisk og leverer på menneskerettighetene, så er det kun fem land igjen som kan arrangere fotball-VM, skal Samoura ha sagt, ifølge Alapnes.

– Det viser egentlig deres holdninger til mesterskapet, legger han til.

NRK har konfrontert FIFA med uttalelsene, men foreløpig uten svar fra organisasjonen.

– Ikke noen annen måte å tolke det på

Øyvind Alapnes

TROMSØ-LEDER: Øyvind Alapnes.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Tromsø-lederen mener at uttalelsen illustrerer at FIFA har et helt annet syn på Qatar-debatten enn mange i Norge har.

– Er det naivt av generalsekretæren?

– Det er ikke naivt, for hun har bare et annet syn på det. Hun sier at i VM så må vi godta at noe er feil i disse landene. Det er ikke noen annen måte å tolke det på, mener han.

– Hoderistende å si

Daglig leder i Skeid, Daniel Holmeide Strand, bekrefter overfor NRK at det er han som stilte spørsmålet til FIFA-representantene. Spørsmålet lød slik:

«Et spørsmål til Andreas i FIFA: Qatar har blitt tildelt dette VM basert på en korrupt prosess. Hvorfor kan dere ikke bare flytte det?»

– Jeg stilte spørsmålet fordi at det er avdekket uten tvil at det var en korrupt tildelelse av VM. Det bør være mulig å flytte det, i alle fall hvis FIFA mener de har satt en ny kurs, sier Holmeide Strand til NRK.

Hva synes du om svaret du fikk?

– Ikke noe mer enn at det er hoderistende å si noe sånt, og det sier kanskje noe om holdningene som råder i FIFA. Men jeg så ingen hensikt i å utfordre det videre i det forumet. Det var et enetalende møte uten at motstemmer var invitert, sier Skeid-sjefen.

Han var ikke nevneverdig imponert over møtet som ble innkalt fredag.

– Jeg føler meg nesten kalt inn på teppet til rektor, der det forklares hvordan verden fungerer. Det er interessant å se hvordan de mobiliserer så mange ressurser på så kort tid når deltakelsen i VM er truet, sier Holmeide Strand.

FILE PHOTO: A general view shows the Education city stadium built for the upcoming 2022 Fifa soccer World Cup during a stadium tour in Doha

KRITIKK: Tildelingen av VM til Qatar har fått mye kritikk. Arbeidsforholdene trekkes inn som noe av det som er kritikkverdig.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Fotballpresidenten bekrefter uttalelsen

Terje Svendsen, president i NFF, var også til stede under møtet. Han bekrefter at FIFAs generalsekretær sa noe «i den duren».

– På møtet uttalte hun at om man setter de strengeste kravene til menneskerettighetene, så er det få land i verden som kan arrangere VM. Derfor er det viktig at det kommer en diskusjon på idrettsting at idretten og fotballen gjør seg opp en mening om hvor går grensen i det etiske kompasset vårt og hvilke kriterier skal gjelde, forklarer Svendsen.

– Disse utfordringene kommer vi til å møte igjen, både utenfor Europa, men også i Europa, der det er fremvekst av totalautoritære stater, fortsetter han.

Bør Norges Fotballforbund boikotte fotball-VM i Qatar?

– Jeg vil ikke si optimist

Alapnes er tydelig på at han er glad for at så mange engasjerer seg i Qatar-tematikken nå, og at flere klubber har fulgt etter Tromsø stilt seg bak kravet om boikott.

Opplever du NFF som åpne for dialog og innspill når det gjelder Qatar-debatten?

– Jeg opplever ikke noen stor konflikt i norsk fotball. En borgerkrig i norsk fotball er ikke motivasjonen. Men nå virker det ikke som NFF vurderer noe annet enn dialog. De sier at man kan bruke tøffere form for dialog. Vi synes etter så mange år og så få reelle handlingsendringer, så virker det litt naivt at Qatar endrer seg, svarer Tromsø-toppen, og henviser til at NFF hele tiden har sagt at de velger dialog foran boikott.

Er du optimistisk med tanke på veien videre?

– Jeg vil ikke si optimist, men det virker som det er mange klubber som slenger seg på og det er et viktig fundament at de sier klart ifra hva de mener, avslutter han.

NRK har kontaktet en rekke andre ledere i norske toppklubber for å høre hvordan de reagerte på Samouras uttalelse. Noen sier de slet med internettlinjen, og at de derfor ikke fikk med seg alt som ble sagt. Andre sier at de jobbet med andre ting parallelt, slik at konsentrasjonen ikke alltid var på topp, mens noen sier at de ikke kan huske at Samoura kom med en slikt utsagt i løpet av møtet.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal