Hopp til innhold

Hevder Bolsjunov ikke er fienden: – Konkurrere mot meg selv til jeg går i grava

ENGADIN (NRK): Allroundtrener Eirik Myhr Nossum mener Aleksandr Bolsjunov har lagt lista foran den kommende OL-sesongen og mener utøverne bør male russerens ansikt på do-døra. Men for Johannes Høsflot Klæbo er det helt uaktuelt.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

KONKURRERER MOT SEG SELV: – Jeg konkurrerer ikke for å slå Bolsjunov, sier Klæbo.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Nei, jeg har ikke lyst til å ha ham hjemme i huset mitt, sier Klæbo og smiler.

På spørsmål om han ikke vil bli motivert og trigget av å skape noen såkalte «fiendebilder» i hodet sitt den kommende sesongen, svarer 24-åringen slik:

– Jeg vet ikke om det er løsningen for min del. Jeg kan ikke gå rundt og være langsint og skape meg sånne bilder. Jeg konkurrerer ikke for å slå Bolsjunov, og det kommer jeg aldri til å gjøre. Jeg konkurrerer mest mot meg selv, og jeg kommer til å konkurrere mot meg selv til jeg går i grava.

– Noen dager lykkes man og noen dager lykkes man ikke. Men til syvende og sist er det viktigste hva jeg sitter igjen med til slutt og hva slags fyr jeg har lyst til å være. Jeg kommer ikke til å lage sånne fiendebilder, i hvert fall ikke overfor meg selv, men dere kan vær så god skrive det, sier han.

Verdenscuprenn i Ruka

Oppgjørene mellom Klæbo og Bolsjunov har blitt et av de mest spennende i langrennssirkuset.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Helt ekstreme

Søndag formiddag fikk Bolsjunov beviset på at han har vært vinterens desidert beste langrennsløper da han mottok sammenlagtkula i målområdet i S-chanf i Sveits, stedet som var vertskap for årets verdenscupavslutning.

Russeren ble riktignok slått av både Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund, Jens Burman, Pål Golberg og nettopp Klæbo på 50 kilometer jaktstart i fristil søndag.

Men de aller fleste var skjønt enige om at distansen med en slik løypeprofil, tidvis paddeflat og som ble avsluttet på et lavere punkt enn den startet, var svært lite relevant for det som er aller viktigst neste år: OL i Beijing.

Høyden skistjernene konkurrerte på i Sveits var imidlertid kjemperelevant og et diskusjons- og samtaleemne gjennom hele den siste verdenscuphelgen. Tynnlufta på 1800 meters høyde er omtrent det samme som de vil møte under lekene i Kina om under ett år.

Derfor var det norske laget bekymret etter helgen totalt sett. De kunne ikke gjøre noe med Bolsjunov på den klassiske fellesstarten lørdag.

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum innrømmet at det norske laget fikk en leksjon, uttalte at «vi må hjem og trene», før han sa dette:

– Du kan ikke annet enn å bli fryktelig imponert over den skiløperen han er. Han har noen spisskompetanser som er helt ekstreme. Og for oss er det en inspirasjon å se på ham. Det er det bildet vi skal ha på veggen fram til OL. Det er han som skal males på dass.

Åpningsrenn langrenn Beitostølen

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum mener det er en inspirasjon å se på Bolsjunov.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Han pissa på oss

Russland-trener Markus Cramer foreslår i stedet følgende:

– De bør ikke bare male ansiktet hans på toalettet, men i alle rom i huset.

– Han pissa på oss. Det (å male Bolsjunov på veggen) er kanskje det vi må gjøre for å pisse på ham. I den høyden var det skremmende hvor fort han gikk, sier Simen Hegstad Krüger.

Der Bolsjunov jevnlig har trent i høyden i mange år, har det norske herrelaget hatt stor suksess med trening i lavlandet. I 2019/2020-sesongen ble det bare ett opphold, der de gjennomførte et knallhardt testløp.

Denne sesongen har koronaviruset satt en effektiv stopper for alle muligheter for å reise til Mellom-Europa for høydesamling.

– Løpet lørdag var et skremmeskudd. Det var på et høyere nivået enn det jeg har sett tidligere i år. Og han har ligget mer i høyden enn vi har gjort. Vi må være nok i høyden om vi skal slå ham til OL neste år, sier Hans Christer Holund.

Verdenscup ski nordiske grener.

Russland-trener Markus Cramer.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Bare å legge seg i hardtrening

Kommende sesong planlegger langrennslandslaget for fire høydeopphold. Ett på sommeren, to på høsten og en som siste precamp like før OL i Beijing.

Store deler av allroundlandslaget kommer kun til å gjennomføre tre opphold, mens Klæbo som har tilnærmet null høydeerfaring skal på alt.

– Her er det bare å legge seg i hardtrening og komme seg fortest mulig til høyden og bo der, sier han.

Samling sommer, tidlig høst, senhøst og precamp, er det bra nok for deg?

– Vi må nok i hvert fall ha det. Men om det blir flere får vi ta litt som det kommer etter hvert.

Tror du at du kommer til å gå særlig mange konkurranser neste år før OL?

– Det er nok usikkert. Det spørs litt hvordan sesongen blir lagt opp. Jeg har ikke sett terminlista. Nå har det vært fullt fokus på VM, og så har jeg prøvd å skru om til denne helga, og så får du spørre om november og desember når jeg har fått det litt på avstand, sier Klæbo.

Sportsnyheter

Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

For ti år siden herjet to 17-åringer med erfarne landslagsspillere i cupfinalen, og lørdag stod duoen ansikt til ansikt i mesterligafinalen. Der var de toneangivende for hvert sitt lag.

Siste nytt

 • Tiger Woods trakk seg fra PGA-mesterskapet

  Tiger Woods trakk seg fra det amerikanske PGA-mesterskapet etter en tung 79-runde søndag. Det er første gang han har trukket seg fra en majorturnering.

  Arrangøren meldte etter avslutningen av lørdagens runde at golflegenden har gitt beskjed om at han ikke kommer til å spille søndagens runde.

  Woods haltet rundt på banen i kjølig vær og sjenerende vind, og runden ni slag over par er hans dårligste i turneringen noensinne, og den tredje dårligste i en majorturnering. Underveis fikk han bogey på fem strake hull.

  Etter lørdagens runde var han på delt sisteplass blant de 79 spillerne som fortsatt var med i PGA-mesterskapet. Norske Viktor Hovland hadde også en tung dag. 24-åringen hadde problemer på dag tre, og falt på listene etter en rekke bogeyer. Hovland både startet og avsluttet dagen med bogey, og med seks stykker totalt leverte han en runde fem slag over par. Det gir delt 45.-plass før siste runde.

  PGA Championship - Round 3
  Foto: Christian Petersen / AFP
 • Mbappé feiret ny kontrakt med hattrick

  Kylian Mbappé strålte etter å ha kunngjort at han blir værende i Paris. Den franske stjernen feiret ny PSG-kontrakt med hattrick i 5-0-seieren over Metz.

  – Jeg er veldig glad for å bli værende i Frankrike. I Paris, i min by, sa Mbappé til tilskuerne på Parc des Princes da han før kampstart holdt opp en trøye med "Mbappé 2025" på ryggen.

  Mbappé forlenger med Paris Saint-Germain fram til 2025 og skroter en gigantovergang til Real Madrid.

  Kanskje var det noen tusen kilo med press som forsvant fra skuldrene hans. Da kampen kom i gang, herjet Mbappé og de andre storstjernene i PSG. Først satte Mbappé inn 1-0 etter assist fra Angel di Maria etter 25 minutter, før Lionel Messi viste klasse bare to minutter senere.

  Kylian Mbappé
  Foto: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP
 • Norge straffet i undertall – tapte mot Tsjekkia

  De norske ishockeygutta holdt følge med storfavoritt Tsjekkia i spill fem mot fem, men tapte VM-kampen 1-3 etter nye problemer i undertall.

  Tsjekkia startet VM på skuffende vis, men har hevet seg etter at blant andre NHL-profil David Pastrnak kom inn i troppen. Norge øynet håpet om en sjokkseier, men i stedet ble det tap nummer sju på rad mot Tsjekkia.

  Men de norske gutta holdt godt følge med Tsjekkia så lenge alle spillere var på isen. I rent fem-mot-fem-spill ble det 0-0.

  – Det er litt sånn det er. Det er jevnt i alle kampene og vanskelig å score i fem mot fem. Så det gjelder å holde seg unna utvisningsboksen, sa Norges Andreas Martinsen til Viaplay.

  Norge sliter nemlig i undertall. Så langt i VM har over 1 av 3 undertallsperioder endt med baklengsmål. Det gjentok seg lørdag. To undertall og ett tsjekkisk straffeslag ga 3-0 før Ludvig Hoff reduserte i tredje periode. Det ble det eneste norske målet tross flere sjanser.

  Roman Cervenka kunne sette inn 4-1 i et tomt norsk bur halvannet minutt før full tid.

  – Det er mye bra som vi bare må ta med oss. Vi spiller mot et av verdens beste hockeylag, sa Martinsen.

  Søndag venter Sverige for Norge.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Jussi Nukari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste