Hopp til innhold

Distansert Bolsjunov skylder på skiene: – Godt å se at vi kan knekke ham

ENGADIN (NRK): Aleksandr Bolsjunov måtte se seg slått av fire nordmenn og en svenske på femmila i Engadin. Det gir seierherre Simen Hegstad Krüger håp før OL. Men russeren har en forklaring.

SE OPPLØPET: Slik tok Simen Hegstad Krüger seieren.

Laster innhold, vennligst vent..

Simen Hegstad Krüger vant verdenscupavslutningen foran Hans Christer Holund og svenske Jens Burman. Sammen ristet de av seg Aleksandr Bolsjunov og alle andre to kilometer før mål, da Holund skrudde opp farten i den tøffeste motbakken.

– Det er godt å se at vi kan knekke ham på en sånn avslutning og at vi faktisk kan lykkes med å gå fra ham i motbakkene. Det har vært vanskelig. Men nå klarer vi det. Og han er ikke umenneskelig i høyden heller, det gir håp for OL neste år at vi faktisk kan klare å gå fra ham, sier Krüger til NRK.

GC611c1BhDU

STERKEST: Simen Hegstad Krüger.

Foto: GIAN EHRENZELLER / AP

Dermed fikk verken Johannes Høsflot Klæbo eller Aleksandr Bolsjunov oppreisning etter den dramatiske VM-femmila for en uke siden.

Klæbo vant imidlertid spurten om fjerdeplassen foran Pål Golberg og Bolsjunov.

Etter å ha blitt slått av fire nordmenn og en svenske, sier russeren til NRK at han ikke hadde god nok glid da det dro seg til i søndagens renn.

Fornøyd Klæbo

– Jeg synes jeg har hevet meg på distanse i år og tar med meg at nå har jeg vært med og preget to femmiler på rad, og det er selvfølgelig gledelig. Det var jeg ikke for et år siden, og det betyr at man i hvert fall har gjort noe riktig, sier Klæbo, som til tross for få konkurranser denne vinteren faktisk ble nummer tre i verdenscupen sammenlagt.

Simen Hegstad Krüger kan nå se tilbake på en knallsterk sesongavslutning med to sølv og en bronse på tre starter under VM i Oberstdorf. Så satte han altså punktum med karrierens første femmilsseier.

På den måten viste han seg også verdig VM-bronsen på femmil, som han fikk etter at Johannes Høsflot Klæbo ble disket fra gullet – en medalje Krüger selv erkjente å ha et ambivalent forhold til.

– Jeg synes det har vært mye andre- og tredjeplasser denne sesongen her, så det var godt å ta denne på avslutningen, erkjenner Krüger.

Se intervju med Simen Hegstad Krüger:

«Selskapsresan»

Søndagens femmil var en jaktstart basert på lørdagens klassiske 15-kilometer. Men med snøfall og motvind, var det ingen som ønsket å kline til fra start. Dermed ble det i praksis en fellestart. Og det startet meget rolig.

– Så langt i dag har vi hatt lureløp. Det er rene «selskapsresan», jeg vet ikke om det er nummer sju eller åtte i rekken. Dette er bokstavelig talt søndagstur, konstaterte NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn da flokken hadde vært ute i en time.

Ti minutter senere gikk det fortsatt meget rolig. Men Klæbo og Bolsjunov hadde seget opp i front, som et hint om hva det dreide seg om: Et revansjeoppgjør etter VM-femmila en uke tidligere.

Der ble Klæbo disket fra gull, etter et sammenstøt på oppløpet som førte til at Bolsjunov brakk staven. Bolsjunov måtte ta til takke med sølv, fordi han med én stav var sjanseløs mot Emil Iversen i stakespurten.

Med andre ord var begge gigantene i internasjonalt herrelangrenn på jakt etter oppreisning.

NÅDESTØTET: Denne fartsøkningen fra Hans Christer Holund klarte verken Aleksandr Bolsjunov eller Johannes Høsflot Klæbo å svare på.

Russland med norsk taktikk

Så gjorde russerne en manøver Norge flere ganger tidligere har gjort: Aleksej Tsjervotkin ble sendt av gårde som en rakett, og med 18 km igjen hadde han en luke på et halvt minutt. Dermed ble det de norske løperne, ikke russerne, som måtte sørge for å tette luka.

Samme taktikk kjørte Norge både da Simen Hegstad Krüger ble olympisk mester på tremil i 2018 og da Hans Christer Holund vant VM-femmila i 2019.

Rekruttløper Harald Østberg Amundsen fikk jobben med å holde Norge inne i seierskampen. Da han skrudde opp farten for å tette luka, ble det strekk i forfølgergruppa. Han fikk etter hvert også bistand av andre norske.

Dobbelt Lyn

Og i motsetning til rivalene i 2018 og 2019, lyktes Norge med opphentingen i Engadin. Med 4,5 km igjen var Tsjervotkins sololøp over.

I den siste motbakken satte Hans Christer Holund inn et støt som gjorde at han ristet av seg de beste spurterne. Bare svenske Jens Burman og Lyn-kollega Simen Hegstad Krüger klarte å være med.

Til slutt trakk altså Krüger det lengste strået. Dermed ble det to Lyn-karer på toppen av seierspallen i vinterens siste renn.

Se intervju med Johannes Høsflot Klæbo:

Sportsnyheter

Qatarsk TV hånte Tysklands VM-smell: – Ser ikkje ut som dei bryr seg

Ein seanse frå eit qatarsk VM-program viser fleire personar som morar seg på kostnad av Tysklands VM-exit. Det får ekspertar til å riste på hovudet.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Stormet mot dommeren etter VM-exiten: – Totalt uakseptabelt

Sør-Koreas bragd over Portugal sendte Uruguay ut av VM. Da trillet tårene – og raseriet tok overhånd.

Siste nytt

 • Nytt ellevilt Hovland-slag: – Ble helt satt ut

  Viktor Hovland var i delt ledelse etter den første runden i Hero World Challenge, blant annet takket være en eagle på hull 14, et par 4-hull hvor han nesten gjorde hole-in-one.

  Det spektakulære spillet fortsatte under fredagens runde. Etter å ha gått de fem første hullene ett slag over par, gjorde han eagle på det sjette hullet. Der senket han innspillet på par 5-hullet, med en vaskekte slam dunk - altså at ballen landet direkte rett i hullet uten å sprette i forkant.

  TV-sendingen startet en stund etter selve slaget, slik at Per Haugsrud og kommentatorkollega Henrik Bjørnstad visste at Hovland hadde gjort eagle, men ikke hvordan det hadde skjedd. Og det virket knapt som om de forstod hva som hadde hendt da slaget først ble vist på TV.

  – Jeg ble helt satt ut jeg, nå. For en luring, altså, sa Discovery-kommentator Haugsrud.

  Etter 14 spilte hull er Hovland to slag under par for dagen, totalt fem slag under par for turneringen. Han er med det alene i ledelsen, ett slag foran en jagende trio.

  Du kan se turneringen på Discovery+ og Eurosport.

  Hovland
 • Karlsson står over lørdagens sprint

  Den svenske langrennsstjernen Frida Karlsson blir ikke å se på lørdagens sprint på Lillehammer. Det bekrefter treneren hennes, Per Nilsson, overfor Aftonbladet.

  Karlsson hadde fredag en tung ti kilometer på Lillehammer, der hun til slutt endte på 8. plass.

  Etter rennet fortalte hun at hun var usikker på om hun kom til å stille lørdag, og nå er altså avgjørelsen tatt.

  Verdenscup i nordiske grener i Ruka
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Kvandal tilbake fra korsbåndskade – 3. plass i kvalifiseringen

  Eirin Maria Kvandal ble beste norske på en sterk tredjeplass med 91 meter. Dagens kvalifisering var Kvandal sitt comeback i verdenscupen etter å ha vært ute med korsbåndskade.

  En annen som kvalifiserte seg til lørdagens verdenscuprenn var 14 år gamle Ingvild Synnøve Midtskogen. Hun ble nummer 40 i fredagens kvalifisering.

  Midtskogen landet på 74 meter og fikk 73 poeng for svevet. Det holdt akkurat til å bli siste utøver blant dem som får hoppe lørdag. Det purunge talentet satser opprinnelig på kombinert, men er med i hoppkonkurransen på Lillehammer.

  Slik gikk de med de andre norske kvinnene:

  13) Thea Minyan Bjørseth, 15) Anna Odine Strøm, 19) Silje Opseth, 22) Maren Lundby og 37) Nora Midtsundstad.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste