Hopp til innhold

Distansert Bolsjunov skylder på skiene: – Godt å se at vi kan knekke ham

ENGADIN (NRK): Aleksandr Bolsjunov måtte se seg slått av fire nordmenn og en svenske på femmila i Engadin. Det gir seierherre Simen Hegstad Krüger håp før OL. Men russeren har en forklaring.

SE OPPLØPET: Slik tok Simen Hegstad Krüger seieren.

Laster innhold, vennligst vent..

Simen Hegstad Krüger vant verdenscupavslutningen foran Hans Christer Holund og svenske Jens Burman. Sammen ristet de av seg Aleksandr Bolsjunov og alle andre to kilometer før mål, da Holund skrudde opp farten i den tøffeste motbakken.

– Det er godt å se at vi kan knekke ham på en sånn avslutning og at vi faktisk kan lykkes med å gå fra ham i motbakkene. Det har vært vanskelig. Men nå klarer vi det. Og han er ikke umenneskelig i høyden heller, det gir håp for OL neste år at vi faktisk kan klare å gå fra ham, sier Krüger til NRK.

GC611c1BhDU

STERKEST: Simen Hegstad Krüger.

Foto: GIAN EHRENZELLER / AP

Dermed fikk verken Johannes Høsflot Klæbo eller Aleksandr Bolsjunov oppreisning etter den dramatiske VM-femmila for en uke siden.

Klæbo vant imidlertid spurten om fjerdeplassen foran Pål Golberg og Bolsjunov.

Etter å ha blitt slått av fire nordmenn og en svenske, sier russeren til NRK at han ikke hadde god nok glid da det dro seg til i søndagens renn.

Fornøyd Klæbo

– Jeg synes jeg har hevet meg på distanse i år og tar med meg at nå har jeg vært med og preget to femmiler på rad, og det er selvfølgelig gledelig. Det var jeg ikke for et år siden, og det betyr at man i hvert fall har gjort noe riktig, sier Klæbo, som til tross for få konkurranser denne vinteren faktisk ble nummer tre i verdenscupen sammenlagt.

Simen Hegstad Krüger kan nå se tilbake på en knallsterk sesongavslutning med to sølv og en bronse på tre starter under VM i Oberstdorf. Så satte han altså punktum med karrierens første femmilsseier.

På den måten viste han seg også verdig VM-bronsen på femmil, som han fikk etter at Johannes Høsflot Klæbo ble disket fra gullet – en medalje Krüger selv erkjente å ha et ambivalent forhold til.

– Jeg synes det har vært mye andre- og tredjeplasser denne sesongen her, så det var godt å ta denne på avslutningen, erkjenner Krüger.

Se intervju med Simen Hegstad Krüger:

«Selskapsresan»

Søndagens femmil var en jaktstart basert på lørdagens klassiske 15-kilometer. Men med snøfall og motvind, var det ingen som ønsket å kline til fra start. Dermed ble det i praksis en fellestart. Og det startet meget rolig.

– Så langt i dag har vi hatt lureløp. Det er rene «selskapsresan», jeg vet ikke om det er nummer sju eller åtte i rekken. Dette er bokstavelig talt søndagstur, konstaterte NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn da flokken hadde vært ute i en time.

Ti minutter senere gikk det fortsatt meget rolig. Men Klæbo og Bolsjunov hadde seget opp i front, som et hint om hva det dreide seg om: Et revansjeoppgjør etter VM-femmila en uke tidligere.

Der ble Klæbo disket fra gull, etter et sammenstøt på oppløpet som førte til at Bolsjunov brakk staven. Bolsjunov måtte ta til takke med sølv, fordi han med én stav var sjanseløs mot Emil Iversen i stakespurten.

Med andre ord var begge gigantene i internasjonalt herrelangrenn på jakt etter oppreisning.

NÅDESTØTET: Denne fartsøkningen fra Hans Christer Holund klarte verken Aleksandr Bolsjunov eller Johannes Høsflot Klæbo å svare på.

Russland med norsk taktikk

Så gjorde russerne en manøver Norge flere ganger tidligere har gjort: Aleksej Tsjervotkin ble sendt av gårde som en rakett, og med 18 km igjen hadde han en luke på et halvt minutt. Dermed ble det de norske løperne, ikke russerne, som måtte sørge for å tette luka.

Samme taktikk kjørte Norge både da Simen Hegstad Krüger ble olympisk mester på tremil i 2018 og da Hans Christer Holund vant VM-femmila i 2019.

Rekruttløper Harald Østberg Amundsen fikk jobben med å holde Norge inne i seierskampen. Da han skrudde opp farten for å tette luka, ble det strekk i forfølgergruppa. Han fikk etter hvert også bistand av andre norske.

Dobbelt Lyn

Og i motsetning til rivalene i 2018 og 2019, lyktes Norge med opphentingen i Engadin. Med 4,5 km igjen var Tsjervotkins sololøp over.

I den siste motbakken satte Hans Christer Holund inn et støt som gjorde at han ristet av seg de beste spurterne. Bare svenske Jens Burman og Lyn-kollega Simen Hegstad Krüger klarte å være med.

Til slutt trakk altså Krüger det lengste strået. Dermed ble det to Lyn-karer på toppen av seierspallen i vinterens siste renn.

Se intervju med Johannes Høsflot Klæbo:

Siste nytt

  • Skiskytterprofilen Dorothea Wierer (34) fortsetter karrieren

    – Jeg ville holde denne pressekonferansen, for jeg har hørt mye rykter om meg på sosiale medier.

    Slik startet Wierer pressekonferansen onsdag hvor hun bekrefter at hun vil fortsette som skiskytter.

    – Jeg har akkurat bestemt meg, sammen med forbundet og mine trenere, at jeg fortsatt har det i meg. Jeg vil fortsette frem til OL i 2026, sier Wierer på pressekonferansen og fortsetter:

    – Jeg har reflektert mye de siste to månedene. Jeg har tenkt at det ville vært synd å avslutte karrieren på denne måten, sier Wierer.

    Sesongen 2023/2024 ble preget av sykdom og søvnvansker for 34-åringen. Etter VM, hvor en 10.-plass på den blandede stafetten ble det beste resultatet, valgte hun å hoppe av verdenscupsirkuset for å finne tilbake til seg selv, sier hun på pressekonferansen.

    – Jeg ser frem til å fortsette. Jeg vil prøve å være så godt forberedt som mulig i OL 2026.

    Denne sommeren skal hun jobbe som ekspert for Eurosport/Discovery under OL i Paris.

    Dorothea Wierer
  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK
  • Hafjell og Kvitfjell får nye verdenscuprenn

    Hafjell og Kvitfjell har fått tildelt sju verdenscuprenn i alpint i februar og mars 2025.

    Det ble etter det NRK kjenner til vedtatt i dagens møte i alpinkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet.

    Kvitfjell skal arrangere fartsøvelsene for kvinner og menn, men i tillegg får Hafjell tildelt de tekniske øvelsene for menn. Verdenscuprennene arrangeres uke 9, 10 og 11 i 2025.

    Henrik Kristoffersen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal