Hopp til innhold

Hetland om den tøffe landslagssparkingen: Angrer ingenting 

MERÅKER (NRK): Han var trener for et enormt suksessfullt norsk OL-lag i vinter. Så tok drømmejobben slutt på grunn av stor misnøye fra utøverne.

Verdenscup ski nordiske grener

TIDLIGERE LANDSLAGSTRENER: Tor-Arne Hetland, her fra verdenscupåpningen i Finland november 2017.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå har Tor-Arne Hetland søkt, fått tilbud om, og tatt jobben som sportslig leder ved Meråker videregående skole for å omskolere kinesiske kajakkpadlere, roere og løpere om til langrennsutøvere som skal prestere under OL i 2022 på hjemmebane i Beijing.

– Jeg har fått flere henvendelser, men jeg synes det ble riktig å gjøre dette i stedet for å gjøre noen ting på verdenscupnivå, svarer Hetland når NRK konfronterer ham med opplysninger om at han skal ha fått en henvendelse fra det italienske skiforbundet.

Les større sak: Slik har Hetlands jobbliv blitt snudd på hodet

Den tidligere landslagstreneren er i gang med et nytt jobbeventyr. På veien dit har han også lagt bak seg et offentlig, og for mange, tungt brudd med sin tidligere arbeidsgiver. Et brudd han kun har uttalt seg om én gang da Adresseavisen intervjuet ham under St- Olavsloppet i slutten av juni.

Saken fortsetter under bildet.

Tor-Arne Hetland

NY JOBB: Tidligere landslagstrener Tor-Arne Hetland møter NRK til intervju inne på styrkerommet til Meråker videregående skole. Her skal han være tilknyttet et Kina-prosjekt i fire år.

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

Kunne ikke fortsette

Etter et eventyrlig OL i Pyeongchang i Sør-Korea i februar, kom utøvermisnøyen med landslagstreneren til overflaten.

I evalueringen fikk Hetland svært tøffe tilbakemeldinger fra allroundløperne om både kommunikasjon og lederstil.

Det ble til slutt konkludert med at han ikke kunne fortsette. Før sommerferien kom en melding om at 44-åringen og skiforbundet – ett år før Hetlands kontrakt gikk ut – hadde avsluttet arbeidsforholdet.

Han vil ikke prate om hva som er hans beste minner fra tiden som landslagstrener – og selv når NRK påpeker at flere trolig lurer på hvordan han har hatt det, ønsker han ikke svare på spørsmålet.

– Det som har vært, det har vært. Nå ser vi fremover, sier han kort.

Tor-Arne Hetland

MÅTTE GÅ: OL-gull i stafett var ikke nok til at landslagsløperne ville beholde Tor-Arne Hetland som trener.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Uberørt

Du sa til Adresseavisen at du synes situasjonen med at du måtte gå var helt grei. De aller fleste ville ikke vært uberørt av at en slik situasjon oppstod ...?

– Det kan jeg skjønne andre på. Men vi vet at i idrett er det ofte sånn. Ting går videre. Nå tenker vi fremover.

Men er du uberørt av dette?

– Ja.

Angrer du ikke på noen ting?

– Nei.

Hvis du spoler tiden tilbake, så kunne du ikke gjort noe annerledes?

– Bestandig ..., sier Hetland – og blir avbrutt av en mann i styrkerommet der vi gjør intervjuet. Han tenker noen sekunder og fortsetter:

– Det som har vært, har vært. Og jeg ser fremover.

– Ordknapp og profesjonell

NRK spør landslagssjef Vidar Løfshus hvorfor Tor-Arne Hetland er så ordknapp som han er.

– Det tror jeg handler om at vi egentlig er enige om at vi ikke skal si så mye om det og holder det internt, sier han.

Han avviser at det foreligger en form for taushetsklausul i sluttpakken som Hetland fikk med seg da han gikk fra skiforbundet.

Han vil ikke si noe om det som har skjedd, hva vet du om hans vurdering av prosessen i vår og sommer?

– Det er Tor-Arne i et nøtteskall. Han er ordknapp på sånne ting. Han er profesjonell som arbeidstaker og han var proff som utøver.

Hetland svarer at man «lærer så lenge man lever» gjennom sine ni år som trener (Canada, Tyskland, Sveits og Norge) på verdenscupnivå, på spørsmål om det er noe av det han lærte på tampen av sist sesong han kan ta med seg inn i en ny jobb.

Tor-Arne Hetland

SPRÅKUTFORDRING? Tor-Arne Hetland inne på sitt nye kontor på skolen på Meråker videregående skole. Her tester han sitt kinesiske vokabular til ære for NRK. Ansiktsuttrykket forteller alt: Han har en vei å gå

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

Kun i bokform

Når NRK spør om Hetland noen gang kommer til å gi sin versjon og opplevelse av prosessen som førte til at han måtte gå av, antyder den tidligere landslagstreneren – riktignok lettere humoristisk – at det kun skjer i bokform.

Han svarer «nei» på spørsmål om han føler behov for å fortelle sin versjon.

Kommer du til å være trener i Norges Skiforbund (NSF) igjen?

– Det å være trener i NSF ... Alle som jobber med utøvere på forskjellige nivå, er trener i NSF. Det kan godt være jeg kommer til å jobbe med utøvere i Norge også de neste årene. Allerede her i Meråker hjelper jeg gjerne utøvere som spør om jeg kan være med dem på en økt eller om jeg vil sparre med en av trenerne.

Men er det fortsatt en drømmejobb å jobbe med eliteutøverne i NSF?

– Hva fremtiden bringer, det får vi se.

Men er det ikke en drømmejobb fortsatt?

– De fleste drømmer kommer til endes ...

Er du ferdig som trener?

– Hva fremtiden bringer, det får vi se, sier Tor-Arne Hetland.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal