Hopp til innhold

Hetland om den tøffe landslagssparkingen: Angrer ingenting 

MERÅKER (NRK): Han var trener for et enormt suksessfullt norsk OL-lag i vinter. Så tok drømmejobben slutt på grunn av stor misnøye fra utøverne.

Verdenscup ski nordiske grener

TIDLIGERE LANDSLAGSTRENER: Tor-Arne Hetland, her fra verdenscupåpningen i Finland november 2017.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nå har Tor-Arne Hetland søkt, fått tilbud om, og tatt jobben som sportslig leder ved Meråker videregående skole for å omskolere kinesiske kajakkpadlere, roere og løpere om til langrennsutøvere som skal prestere under OL i 2022 på hjemmebane i Beijing.

– Jeg har fått flere henvendelser, men jeg synes det ble riktig å gjøre dette i stedet for å gjøre noen ting på verdenscupnivå, svarer Hetland når NRK konfronterer ham med opplysninger om at han skal ha fått en henvendelse fra det italienske skiforbundet.

Les større sak: Slik har Hetlands jobbliv blitt snudd på hodet

Den tidligere landslagstreneren er i gang med et nytt jobbeventyr. På veien dit har han også lagt bak seg et offentlig, og for mange, tungt brudd med sin tidligere arbeidsgiver. Et brudd han kun har uttalt seg om én gang da Adresseavisen intervjuet ham under St- Olavsloppet i slutten av juni.

Saken fortsetter under bildet.

Tor-Arne Hetland

NY JOBB: Tidligere landslagstrener Tor-Arne Hetland møter NRK til intervju inne på styrkerommet til Meråker videregående skole. Her skal han være tilknyttet et Kina-prosjekt i fire år.

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

Kunne ikke fortsette

Etter et eventyrlig OL i Pyeongchang i Sør-Korea i februar, kom utøvermisnøyen med landslagstreneren til overflaten.

I evalueringen fikk Hetland svært tøffe tilbakemeldinger fra allroundløperne om både kommunikasjon og lederstil.

Det ble til slutt konkludert med at han ikke kunne fortsette. Før sommerferien kom en melding om at 44-åringen og skiforbundet – ett år før Hetlands kontrakt gikk ut – hadde avsluttet arbeidsforholdet.

Han vil ikke prate om hva som er hans beste minner fra tiden som landslagstrener – og selv når NRK påpeker at flere trolig lurer på hvordan han har hatt det, ønsker han ikke svare på spørsmålet.

– Det som har vært, det har vært. Nå ser vi fremover, sier han kort.

Tor-Arne Hetland

MÅTTE GÅ: OL-gull i stafett var ikke nok til at landslagsløperne ville beholde Tor-Arne Hetland som trener.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Uberørt

Du sa til Adresseavisen at du synes situasjonen med at du måtte gå var helt grei. De aller fleste ville ikke vært uberørt av at en slik situasjon oppstod ...?

– Det kan jeg skjønne andre på. Men vi vet at i idrett er det ofte sånn. Ting går videre. Nå tenker vi fremover.

Men er du uberørt av dette?

– Ja.

Angrer du ikke på noen ting?

– Nei.

Hvis du spoler tiden tilbake, så kunne du ikke gjort noe annerledes?

– Bestandig ..., sier Hetland – og blir avbrutt av en mann i styrkerommet der vi gjør intervjuet. Han tenker noen sekunder og fortsetter:

– Det som har vært, har vært. Og jeg ser fremover.

– Ordknapp og profesjonell

NRK spør landslagssjef Vidar Løfshus hvorfor Tor-Arne Hetland er så ordknapp som han er.

– Det tror jeg handler om at vi egentlig er enige om at vi ikke skal si så mye om det og holder det internt, sier han.

Han avviser at det foreligger en form for taushetsklausul i sluttpakken som Hetland fikk med seg da han gikk fra skiforbundet.

Han vil ikke si noe om det som har skjedd, hva vet du om hans vurdering av prosessen i vår og sommer?

– Det er Tor-Arne i et nøtteskall. Han er ordknapp på sånne ting. Han er profesjonell som arbeidstaker og han var proff som utøver.

Hetland svarer at man «lærer så lenge man lever» gjennom sine ni år som trener (Canada, Tyskland, Sveits og Norge) på verdenscupnivå, på spørsmål om det er noe av det han lærte på tampen av sist sesong han kan ta med seg inn i en ny jobb.

Tor-Arne Hetland

SPRÅKUTFORDRING? Tor-Arne Hetland inne på sitt nye kontor på skolen på Meråker videregående skole. Her tester han sitt kinesiske vokabular til ære for NRK. Ansiktsuttrykket forteller alt: Han har en vei å gå

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

Kun i bokform

Når NRK spør om Hetland noen gang kommer til å gi sin versjon og opplevelse av prosessen som førte til at han måtte gå av, antyder den tidligere landslagstreneren – riktignok lettere humoristisk – at det kun skjer i bokform.

Han svarer «nei» på spørsmål om han føler behov for å fortelle sin versjon.

Kommer du til å være trener i Norges Skiforbund (NSF) igjen?

– Det å være trener i NSF ... Alle som jobber med utøvere på forskjellige nivå, er trener i NSF. Det kan godt være jeg kommer til å jobbe med utøvere i Norge også de neste årene. Allerede her i Meråker hjelper jeg gjerne utøvere som spør om jeg kan være med dem på en økt eller om jeg vil sparre med en av trenerne.

Men er det fortsatt en drømmejobb å jobbe med eliteutøverne i NSF?

– Hva fremtiden bringer, det får vi se.

Men er det ikke en drømmejobb fortsatt?

– De fleste drømmer kommer til endes ...

Er du ferdig som trener?

– Hva fremtiden bringer, det får vi se, sier Tor-Arne Hetland.

Siste nytt

 • BBC: Messi klar for Inter Miami

  Ifølge BBC blir Inter Miami neste stoppested for Lionel Messi.

  Det er allerede klart at han forlater PSG etter sesongen, men hvor turen gikk videre for den argentinske superstjernen er foreløpig ikke offisielt bekreftet.

  Saudi-Arabia har blit nevnt, og hans tidligere klubb Barcelona har avholdt møter med spillerens far.

  Skal man tro BBC er det David Beckhams klubb Inter Miami som har vunnet drakampen. Artikkelen er ført i pennen av Messi-forfatter Guillem Balague.

  I artikkelen hevdes det at avtalen inkluderer sponsoravtaler med Adidas og Apple. Messi skal angivelig allerede eie et hus i Miami som han i dag leier ut.

  Ligue 1 - Paris St Germain v Clermont
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Medier: Qatar med nytt og forbedret Manchester United-bud

  Qatar-sjeiken Jassim Bin Hamad Al-Thani skal denne uken ha levert inn et oppjustert bud på fotballklubben Manchester United.

  Flere toneangivende britiske medier som BBC , The Times og Daily Mail hevder å ha kilder på dette onsdag. Fotballjournalisten Fabrizio Romano melder det samme.

  Daily Mail skriver at budet fra Al-Thani skal ha en totalramme på cirka 75 milliarder norske kroner. BBC skriver at det videre legges opp til at all United-gjeld innfris, samtidig som det settes av penger til i et fond til bruk i klubben og lokalsamfunnet.

  Budet som nå ligger på bordet beskrives som det aller siste og endelige fra Al-Thani. Han skal ifølge Fabrizio Romano ha gitt klar beskjed om det ikke vil komme nye bud fra hans side.

  Uniteds nåværende eiere, den amerikanske Glazer-familien, sies å ha fått frist til fredag denne uken med å ta stilling til forslaget.

  Den britiske milliardæren Jim Ratcliffe er den andre aktøren som kjemper om å få kontrollen over Old Trafford-klubben. Britiske medier har spekulert i at Ratcliffe har vært i førersetet fram til nå. (NTB)

  Premier League - Manchester United v Southampton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • 16-åring fikk sjokkbeskjed: Trente med landslagsgutta

  Landslagets samling starter først på mandag, men onsdag var flere av stjernene samlet for en treningsøkt i Lillestrøm. Der fikk 16 år gamle Leander Gunnerød være med.

  – Det er en stor opplevelse. Jeg hadde aldri trodd det selv, men jeg er veldig takknemlig, sier Gunnerød til NRK.

  Målvakten, som til daglig spiller i Stabæk, sier han ble sjokkert da han fikk en telefon fra sin keepertrener om å bli med landslagsstjerner som Martin Ødegaard, Leo Skiri Østigård og Sander Berge på trening.

  Stabæk-keeperen, som fikk proffkontrakt med Stabæk i fjor, forteller han ble tatt godt imot av stjernene.

  – De tok meg veldig godt imot, alle hilste på meg og jeg fikk snakket med noen av dem.

  Og han sier det var noe annet å forsøke å redde skudd fra Ola Solbakken og Ødegaard enn det han er vant til.

  Norges landslagskaptein sier selv til NRK at han er fornøyd med treningen

  – Det var god stemning. Det var trivelig. Vi har to viktige kamper og det er godt å komme i gang. Det er litt mer lek og moro og komme seg i gang nå, så begynner vi ordentlig på mandag, sier Ødegaard.

  Norge skal møte Skottland og Kypros hjemme på Ullevaal stadion senere i juni.

  Leander Gunnerud
  Foto: Sondre Skandsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste