Hopp til innhold

Slik har Hetland fått jobblivet snudd på hodet

MERÅKER (NRK): Jobblivet er snudd på hodet for tidligere landslagstrener Tor-Arne Hetland (44). Han har byttet ut gulljagende norske utøvere med kinesiske roere, padlere og løpere. Til felles har de alle at de vil til langrennsstart i OL i Beijing.

Tor-Arne Hetland

NY JOBB: Tidligere landslagstrener Tor-Arne Hetland møter NRK til intervju inne på styrkerommet til Meråker videregående skole. Her skal han være tilknyttet et Kina-prosjekt i fire år.

Foto: Mikal Emil Aaserud

– Vi skal ta utøvere, som ikke har sett snø og de aller færreste har hatt på seg ski, til å bli skiløpere. Og vi starter på null, sier Hetland om sin nye jobb, som enkelte trolig vil beskrive som formidabel.

Les også: Hetland om den tøffe landslagssparkingen: Angrer ingenting

Bestemte seg for Kina-prosjekt

Hetland

GULL: Tor-Arne Hetland med en stor klem til en i den norske OL-delegasjonen fra Pyeongchang-OL i vinter. Dette bildet er tatt etter herrenes stafettseier.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

NRK møter Hetland ved Meråker videregående skole. Det var her en eventyrlig karriere tok fart. Det var her han trente til å bli den toppløperen han ble, med blant annet individuelt gull i både VM og OL. En strålende utøverkarriere ble etterfulgt av en trenerkarriere i Canada, Tyskland, Sveits og deretter som allroundtrener for Norge.

Den siste jobben ble likevel avsluttet etter misnøye fra utøvergruppen hans i våres. Etter noen måneder i tenkeboksen slo han til på sportssjefjobben for det såkalte Kina-prosjektet ved Meråker videregående skole.

Les også: Brutal test for sykdomsfri Klæbo: – Tungt, vondt og helt pyton

Litt press

Han har ingen problemer med å innrømme at oppgaven er tøff. Han og trenerne skal lære utøverne «langrenns A-B-C». En av de største utfordringene er ganske enkelt å lære dem å gå på ski og teknikkene det innebærer, rett og slett å få frem skifølelsen til utøverne. I tillegg er språket en faktor som ikke gjør det enklere.

Den nybakte sportssjefen erkjenner at det er et lite press fra Kina. Kanskje ikke så rart. Det er fullfinansiert av Kinas idrettsminister. Det er ikke snakk om lite penger. Utstyr, mat, overnatting, sportssjef og åtte trenere bare i Meråker.

– Det er ingen tvil om at kineserne har et ønske om at vi løfter utøverne så bra som mulig i løpet av den tiden. Vi får stor faglig tyngde og erfaring i Tor-Arne. Han er rett mann til å lede dette prosjektet, lyder det fra rektor Bjørg Kvannli.

Bakteppet for Hetlands nye jobb kommer som en følge av tilfeldigheter og storpolitikk.

Les også: Northug med frekt høydestikk til landslaget

Saken fortsetter under bildet.

Tor-Arne Hetland

– NI HAO: Tor-Arne Hetland demonstrerer sine mindre gode språkkunnskaper. Ni hao, eller hei på norsk, er det ordet han virkelig kan.

Foto: Mikal Emil Aaserud

Fra isfront til avtale

For siden 2010 hadde det vært isfront mellom Norge og Kina. Det var da den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i Oslo. Men i desember 2016 kunne daværende utenriksminister Børge Brende fortelle at klimaet skulle tines opp gjennom en avtale mellom nasjonene.

Noen uker senere så rektor Kvannli en dokumentar på TV. Den handlet om Kina og deres egen satsing mot OL i Beijing 2022. Hun ba om at skolen søkte penger til et forprosjekt for å utrede mulighetene for et samarbeid med kineserne. Kvannli kom på veien i kontakt med Innovasjon Norge og skiutstyrsprodusenten Swix Kina.

Så, våren 2017, kom den kinesiske statsministeren til Norge. Det ble underskrevet en rekke samarbeidsavtaler, blant dem en sportsavtale. Vinteridrett ble vurdert som et samarbeidsområde mellom nasjonene og som en del av opptiningen av forholdet.

Intensjonsavtale

Fordi Meråker videregående skole allerede hadde vært i kontakt med Innovasjon Norge, ble de en del av en større norsk delegasjon som reiste halve kloden for å utarbeide handlingsplanen mer konkret.

Etter lang planlegging og lange forhandlinger fikk skolen i mars og april i år, kort tid etter OL i Sør-Korea, beskjed om at kineserne ønsket å sende en gruppe utøvere til dem. Det ble underskrevet en avtale mellom kulturdepartementet og kineserne, som idrettsforbundet skulle følge opp.

Utøverne ankom Norge for å trene i tre måneder frem til juli i sommer. Resultatet var kineserne åpenbart fornøyd med. For i august ble en fireårig intensjonsavtale underskrevet.

– Det er en reise som ingen helt skjønte hvordan kom til å utvikle seg. Vi var på rett sted til rett tid. Og vi startet prosessen tidlig, vurderer Kvannli.

Les også: Åpenhjertig Northug innrømmer tunge tanker under sommersmellen

Eksempelet Klæbo

Ski-VM Lahti 2017.

RØRT: Tor-Arne Hetland kjempet mot tårene etter at herrelaget vant stafetten i Lahti-VM 2017.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

140 kinesiske utøvere skal nå spres til Trysil, Lillehammer, Heimdal og Meråker. 40 av disse kommer til Meråker i månedsskiftet september/oktober og er elevene Tor-Arne Hetland har ansvar for.

Det store spørsmålet er om Hetland & co. klarer å ta noen av utøverne til den ypperste verdenseliten i langrenn. Den tidligere landslagstreneren åpner med et «det er vanskelig å si».

Men «holder Kina foten på gasspedalen i åtte år», så føler han seg sikker på at det kommer opp gode utøvere i kombinert, hopp, skiskyting og langrenn. Han drar så Johannes Høsflot Klæbo inn i bildet. Hvem hadde trodde han skulle dominere norsk langrenn for fem år siden, spør Hetland.

– Men kan en av de kinesiske utøverne her, enten i dame- eller herreklassen, være med i et startfelt i et OL-renn i langrenn?

– For kineserne er det kjempeviktig at man har utøvere i alle øvelsene under sine egne vinterleker. Jeg er ganske sikker på at utøverne som trener i Norge kommer til å utvikle seg gode nok til å være på OL-start på hjemmebane. Men å være på start er én ting. Neste nivå er jo være topp 30. Så er det en drøm hvis de kan bli topp ti ... sier Tor-Arne Hetland.

Lest denne? Sjekk Northugs nye sponsorfinte – fortsetter med Coop-kjeden

Siste nytt

 • Målfest for Wild – Zuccarello med assist

  Minnesota Wild slo Seattle Kraken 5–1 natt til tirsdag og forlenget poengrekken til tolv kamper på rad.

  Mot Kraken sendte Jack Middleton Wild i ledelsen allerede i første periode da han satte pucken i mål etter 15 minutter med spill.

  I andre periode og fortsatte festen for Wild, og Matt Boldy sørget for å øke ledelsen med ytterligere to mål.

  Boldy ble kampens helt, da han også i tredje periode dunket inn et mål for Wild, og sendte de opp i en 4–0 ledelse mindre enn ett minutt inn i perioden.

  Med assist fra Mats Zuccarello tok Ryan Hartman Wild videre opp til 5-0, før Kraken fikk sitt eneste mål i kampen.

  Kampen endte med en komfortabel seier for Wild med 5–1. Før kampen hadde Wild tatt poeng i elleve kamper på rad. Med seieren forlenget de den rekken.

  Mats Zuccarello fikk vel 18 minutter på isen for Wild i tirsdagens kamp. (NTB)

  Kraken Wild Hockey
  Foto: Craig Lassig / AP
 • Sverige-sjefen stormet ut av intervju: – Dere snakker dritt

  De svenske fotballherrene vant oppskriftsmessig 5-0 hjemme mot Aserbajdsjan i den andre runden i EM-kvalifiseringen mandag kveld.

  Etter kampen ble det likevel svært dårlig stemning i Viaplays fotballstudio, hvor Sveriges landslagstrener Janne Andersson var på besøk.

  – Dere snakker dritt etter en 5-0-seier. Det er så dårlig, tordnet han.

  Andersson slo spesielt hardt tilbake mot fotballekspert Bojan Djordic etter å ha fått spørsmål om hvorfor ikke Jesper Karlsson fikk spille mer.

  Krangelen eskalerte videre, hvor Djordic fortalte Andersson at «du representerer ti millioner mennesker». Treneren svarte med å spørre «hvem representerer du?».

  – Sverige så klart, svarte Djordic.

  Han er født i Serbia, men er oppvokst i Sverige og har representert landet på U21-landslaget.

  – Forsøker du å si at jeg burde spilt for Serbia? spurte han Andersson, som til slutt forlot intervjuet.

  RB Leipzig-spiller Emil Forsberg scoret 1-0 i første omgang, før et selvmål fra gjestene sørget for 2-0 etter 65 minutter.

  Med ti minutter igjen la Viktor Gyökeres på til 3-0, før Jesper Karlsson og Anthony Elanga scoret 4-0 og 5-0 helt på tampen.

  Dermed fikk Sverige en solid opptur etter 0-3-tapet mot Belgia i forrige kvalifiseringskamp.

  De øvrige resultatene i mandagens EM-kvalifiseringskamper:

  Nederland 3-0 Gibraltar, Polen 1-0 Albania, Moldova 0-0 Tsjekkia, Østerrike 2-1 Estland, Ungarn 3-0 Bulgaria, Montenegro 0-2 Serbia.

  UEFA EURO 2024 Qualifiers - Group F - Sweden v Belgium
  Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters
 • Storhamar best i amper semifinale – Vålerenga med kniven på strupen

  Det femte oppgjøret mellom Storhamar og Vålerenga i semifinaleserien i NM-sluttspillet endte med 3-0-seier til hjemmelaget, som dermed leder 3-2 sammenlagt.

  Det betyr at Vålerenga må vinne hjemme i Jordal Amfi førstkommende onsdag for at drømmen om NM-finale mot Stavanger Oilers skal leve videre.

  Allerede før to minutter var unnagjort av mandagens kamp på Hamar, tente det til etter en tøff takling fra hjemmelagets Martin Rønnild. Hele fire spillere måtte ta en tur ut på sidelinjen i kjølvannet av klammeriet på isen.

  – Ikke glad i hverandre Storhamar og Vålerenga, konkluderte TV 2s hockeyekspert Erik Follestad på Twitter underveis i kampen.

  Kort tid etter tumultene åpnet vertene scoringsballet. David Booth satte pucken i mål etter slurvete forsvarsspill fra bortelagets Stefan Espeland.

  Drøye ti minutter senere maktet Storhamar å utnytte én mann mer på isen da Jacob Berglund la på til 2-0, som også var resultatet etter første periode.

  I andre periode var begge lag farlig frempå ved flere anledninger, men verken Storhamar eller Vålerenga fant veien til nettmaskene. Tross målløs andreperiode gikk det som i den første tidvis hardt for seg mellom de to kamphanene.

  Gjestene forsøkte febrilsk å skaffe seg en viktig redusering i den tredje og siste perioden, og fikk en gylden mulighet med 5 mot 3 i en liten periode. Det klarte de imidlertid ikke å utnytte, og til slutt var det Storhamar som satte inn 3-0 på tampen.

  – Det er svakt 5 mot 3. Da er denne kjørt. Et Vålerenga som av en eller annen grunn virker blottet for selvtillit - og har gjort det siden 1-0, skrev Viaplays Kasper Wikestad på Twitter i den tredje perioden.

  Samtlige av de fem oppgjørene så langt har endt med hjemmeseier. For Vålerengas del må den trenden fortsette på onsdag dersom det skal bli NM-finale for Oslo-laget.

  NM sluttspill menn ishockey mellom Storhamar og Vålerenga
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste