NRK Meny
Normal

– Min største trenerutfordring

Sprintpioneren Tor-Arne Hetland (41) vender hjem etter fem år som trener i utlandet.

Tor-Arne Hetland

KOMMER HJEM: Tor-Arne Hetland er ansatt som landslagstrener i langrenn.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg føler meg privilegert som får jobbe i Norge med så mange gode langrennsløpere. Dette har jeg sett fram til i mange år, og nå får jeg sjansen, forteller Hetland til NTB.

Det siste året har Hetland vært landslagstrener i Canada. Ifølge landslagssjef Vidar

Vidar Løfshus

FORNØYD: Landslagssjef Vidar Løfshus.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Løfshus vil treneren flytte til Trondheim tidlig i høst.

– Det er noe vi har etterlyst lenge. Vi har mange løpere med base i Trondheim, og med Tor-Arne der blir det lettere å følge opp disse fra dag til dag.

– Han skal samarbeide tett med hovedtrener Trond Nystad på allroundlandslaget. Vi har hatt samtaler med Tor-Arne en liten stund med tanke på en erstatter for Steinar Mundal. Han har samlet mye erfaring i utlandet med gode resultater, sier Løfshus til NTB.

– Han er ambisiøs, og planen på sikt er kanskje at han skal ta over som hovedtrener for allroundlaget når Trond trekker seg tilbake, sier han videre.

Sprintpioner

Tor-Arne Hetland er først og fremst kjent som den store pioneren i sprintlangrenn. I 2001 ble han den første verdensmesteren i sprint. Året etter fulgte han opp og vant det første OL-gullet som ble utdelt i den nye langrennsøvelsen.

Han har også VM-gull i stafett (2001) og lagsprint (2005).

Hetlands aller siste renn på toppnivå ble VM-sprinten i Liberec i 2009. Der ødela han kneet, og kom aldri tilbake som løper.

Hetland var kjent for å sette standarden på trening på sprintlandslaget.

– Er hele trenerkabalen klar nå?

– Ja, den er vel mer eller mindre det. Vi mangler fortsatt noen signaturer, men alle har signalisert at de vil skrive under i løpet av en måneds tid, sier Løfshus til NRK.

Tyskland, Sveits og Canada

Selv om han var mest kjent som sprinter, var Hetland en komplett skiløper. Totalt vant han 11 verdenscuprenn, og han er en av få løpere som har vunnet både sprint og distanserenn, både i klassisk og skøyting, og både intervallstart og fellesstart.

Etter sin aktive karriere, ble Hetland sprinttrener for Tyskland. Etter hvert gikk ferden videre til Sveits - og deretter Canada.

Jeg mener jeg har høstet nok erfaring internasjonalt til å komme hjem til Norge. Nå er jeg klar for min største trenerutfordring, sier Hetland.

Siste nytt

  • Ønsker å trene med Johaug

    Astrid Uhrenholdt Jacobsen håper «med hver eneste celle i kroppen» at Therese Johaug fortsetter til tross for at lagvenninnen mister OL neste år. – Heldigvis kan hun trene med hvem hun vil på privaten. Jeg har i alle fall et ønske om å bidra der. Jeg tror det blir viktig å ha noen ting felles, sier Jacobsen til NRK.

    Lagvenninnene støtter Johaug

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM ryttersport: Dressurridning og sprangridning