– Min største trenerutfordring

Sprintpioneren Tor-Arne Hetland (41) vender hjem etter fem år som trener i utlandet.

Tor-Arne Hetland

KOMMER HJEM: Tor-Arne Hetland er ansatt som landslagstrener i langrenn.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg føler meg privilegert som får jobbe i Norge med så mange gode langrennsløpere. Dette har jeg sett fram til i mange år, og nå får jeg sjansen, forteller Hetland til NTB.

Det siste året har Hetland vært landslagstrener i Canada. Ifølge landslagssjef Vidar

Vidar Løfshus

FORNØYD: Landslagssjef Vidar Løfshus.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Løfshus vil treneren flytte til Trondheim tidlig i høst.

– Det er noe vi har etterlyst lenge. Vi har mange løpere med base i Trondheim, og med Tor-Arne der blir det lettere å følge opp disse fra dag til dag.

– Han skal samarbeide tett med hovedtrener Trond Nystad på allroundlandslaget. Vi har hatt samtaler med Tor-Arne en liten stund med tanke på en erstatter for Steinar Mundal. Han har samlet mye erfaring i utlandet med gode resultater, sier Løfshus til NTB.

– Han er ambisiøs, og planen på sikt er kanskje at han skal ta over som hovedtrener for allroundlaget når Trond trekker seg tilbake, sier han videre.

Sprintpioner

Tor-Arne Hetland er først og fremst kjent som den store pioneren i sprintlangrenn. I 2001 ble han den første verdensmesteren i sprint. Året etter fulgte han opp og vant det første OL-gullet som ble utdelt i den nye langrennsøvelsen.

Han har også VM-gull i stafett (2001) og lagsprint (2005).

Hetlands aller siste renn på toppnivå ble VM-sprinten i Liberec i 2009. Der ødela han kneet, og kom aldri tilbake som løper.

Hetland var kjent for å sette standarden på trening på sprintlandslaget.

– Er hele trenerkabalen klar nå?

– Ja, den er vel mer eller mindre det. Vi mangler fortsatt noen signaturer, men alle har signalisert at de vil skrive under i løpet av en måneds tid, sier Løfshus til NRK.

Tyskland, Sveits og Canada

Selv om han var mest kjent som sprinter, var Hetland en komplett skiløper. Totalt vant han 11 verdenscuprenn, og han er en av få løpere som har vunnet både sprint og distanserenn, både i klassisk og skøyting, og både intervallstart og fellesstart.

Etter sin aktive karriere, ble Hetland sprinttrener for Tyskland. Etter hvert gikk ferden videre til Sveits - og deretter Canada.

Jeg mener jeg har høstet nok erfaring internasjonalt til å komme hjem til Norge. Nå er jeg klar for min største trenerutfordring, sier Hetland.

Sportsnyheter

Sailing - Men's Laser - Medal Race

Tomasgaard tok OL-medalje etter seiledrama

TOKYO/OSLO (NRK): Hermann Tomasgaard klarte å holde hodet kaldt på den siste seilasen og sikret Norges første individuelle herremedalje i seiling på 25 år.

Siste nytt

 • Schauffele tok OL-gullet i golf

  Amerikaneren Xander Schauffele (27) viste styrke mot slutten og tok OL-gull i mennenes golfturnering i Tokyo med ett slags margin til Rory Sabbatini.

  Den gjeveste medaljen sikret Schauffele da han senket en birdie på det 17. og nest siste hullet. Han hadde misset med utslaget og endt med bogey på hull 14, men hevet seg på mesterlig vis.

  Totalt gikk 27-åringen sisterunden fire slag under par og turneringen 18 under.

  hzfMSZ0EM98
  Foto: Andy Wong / AP
 • Norge nest sist i Nacra 17-klassen

  Det ble ingen opptur for Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen siste dag i Nacra 17-klassen i seiling. De endte nest sist.

  Den norske duoen fikk plasseringene 12, 19 og 17 søndag. 12.-plassen var deres beste i løpet av de 12 innledende seilasene i klassen, men kunne ikke løfte dem fra 19.-plassen i feltet på 20 båter.

  Bare den tunisiske båten endte bak dem i OL. De ti beste går videre til medaljeseilas. Italienske Ruggero Tita og Caterina Banti leder klart etter å ha plassert seg blant de tre beste i 10 av 12 seilaser.

  vSK8XyVl8nk
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Ellevill Hovland-runde i Tokyo

  Viktor Hovland var litt for langt bak til å kjempe om medaljene i OL-turneringen, men leverte en fantastisk sisterunde i Tokyo.

  Lørdag var han misfornøyd med sin egen putting, noe som sendte han et stykke ned på resultatlisten. Men der putteren var iskald i på tredjerunden, var den tilbake på et godt nivå søndag.

  Hovland leverte også varene med både driver, jernkøller og wedger. Det fikk han hele sju slag under par for dagen, to slag bedre enn han har gått på de tre foregående rundene til sammen.

  Dermed ble det en Hovland-søndag som nordmenn har blitt vant til, men dessverre ble det for langt opp til å kjempe om medaljene. Det ser uansett ut til at Hovland blir beste skandinaver og at han kanskje kan sikre seg en topp 10-plassering.

  – Det var bra i dag, litt frustrerende på midtpartiet av runden, men det er deilig å avslutte på den måten jeg gjorde, forteller Hovland til Discovery etter runden.

  Kristian Krogh Johannessen gikk en ny runde på par, og endte sitt OL på en delt 53. plass.

  Det er vanvittig tett i kampen om medaljene, og de beste spillerne har fortsatt en del hull igjen å spille.

  Viktor Hovland
  Foto: Kazuhiro Nogi / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal