Hopp til innhold

Dansk journalist stoppet på direkten i Qatar – truet med å ødelegge kameraet

Qatar har lovet større pressefrihet under fotball-VM. Allerede fem dager før første ballspark ble danske journalister stoppet på direktesendt TV. Vaktene truet med å ødelegge kameraet.

TRUET: Vaktene i Qatar ville ødelegge kameraet om den danske kanalen ikke stoppet å filme. Video med tillatelse fra dansk TV 2.

Dansk TV 2s reporter Rasmus Tantholdt var med direkte fra Qatar da sikkerhetsvakter gikk inn i bildet.

– Nå blir vi stoppet fra å filme, hører vi journalisten fortelle mens en mann dekker til kameraet.

– Dere har invitert hele verden hit. Hvorfor får vi ikke filme? Det er et offentlig sted, fortsetter Tantholdt, men uten å bli hørt av qatarerne.

Dansken viser frem presseakkrediteringen sin og sier at de har tillatelse til å filme. Da følger vaktene opp med en trussel. Hvis de ikke stopper å filme, vil de ødelegge kameraet.

– Vil du ødelegge kameraet? spør han mens vakten holder fast i kameraet.

– Ikke et fritt og demokratisk land

På telefon fra Qatar forteller Tantholdt at han ble overrasket over reaksjonen fra vaktene, som han ikke har opplevd som så aggressive tidligere.

– Jeg tror ikke beskjeden fra toppen i Qatar har nådd ut til alle sikkerhetsvaktene. Derfor kan man argumentere for at det er noen som har misforstått situasjonen, men samtidig forteller det mye om hvordan det er i Qatar. Der er det slik at man kan bli angrepet og truet når man rapporterer som et fritt medie, sier Tantholdt til NRK.

Rasmus Tantholdt

STOPPET: Den danske journalisten Rasmus Tantholdt ble avbrutt på direkten av qatarske vakter.

Han forteller at han allerede har fått en unnskyldning fra Qatars internasjonale kommunikasjonskontor og Supreme Council i Qatar.

Det er fint nok, men det forteller likevel hvilket land vi befinner oss i. Dette er ikke et fritt og demokratisk land, sier den danske journalisten og fortsetter:

– Min erfaring etter å ha besøkt 110 land i verden, er: Jo mer man har å skjule, jo vanskeligere er det å rapportere derfra.

VM-komiteen i Qatar bekrefter overfor NRK at de fått høre om hendelsen.

– Arrangøren er oppmerksom på hendelsen hvor dansk TV ble forstyrret, med en feil, under direktesendingen i en av Qatars turistdestinasjoner.

– Etter å ha sett TV-mannskapets gyldige turneringsakkreditering og tillatelse til filming, ble det ustedt en unnskyldning på stedet, før mannskapet kunne fortsette filmingen, sier en talsperson til NRK.

Game of Thrones-stjerne reagerer

Videoen av journalisten som avbrytes har allerede rukket å gå viralt på Twitter. Den danske Game of Thrones-stjernen Pilou Asbæk er blant dem som reagerer.

– Hvordan forholder TV 2 Danmark seg til dette? Dere viser mesterskapet. Men dere kan ikke rapportere fra sluttspillet uten tillatelse? Det må da føles merkelig å ha betalt en formue for rettighetene, og så blir en av deres ansatte utsatt for dette? spør han.

Pilou Asbæk

I Danmark, som i Norge, har det rast en debatt om boikott av fotball-VM og om det er riktig å vise mesterskapet.

Lang historie med problemer

NRK har tidligere opplevd store problemer under reportasjereiser til Qatar. I november 2021 ble NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani pågrepet og fengslet i landet. Myndighetene i ørkenstaten hevdet at de hadde filmet på privat område.

Pilou Asbaek

DANSK STJERNE: Pilou Asbæk hadde rollen som Euron Greyjoy i HBOs seersuksess Game of Thrones.

Foto: Joel C Ryan / AP

Under NRKs besøk i oktober ble vi gang på gang hindret fra å filme. Det til tross for at både Fifa og VM-organisasjonen gjentatte ganger har lovet at det skal bli enklere å jobbe som journalist i Qatar.

Qatar har vært under kraftig kritikk siden landet ble tildelt VM i 2010. Brudd på menneskerettighetene og en slavelignende behandling av migrantarbeiderne har ført landet under verdenssamfunnets lupe.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal