Hopp til innhold

Her sitter eliteløperen alene i Italia i isolasjon: – Jo lengre tid det går, jo tristere blir det

LIVIGNO/LAVAZÈ (NRK): Inn en trang sidegate og på baksiden av et slitent hus, dukker en lys lugg opp på balkongen seks-syv meter over bakken. Man kan skimte et lite smil der oppe også. «Hei, så hyggelig å se folk og få besøk!».

Martin Løwstrøm Nyenget

MØTTE NRK PÅ BALKONGEN: Martin Løwstrøm Nyenget kan skimtes på balkongen tilhørende en leilighet i Livigno.

Foto: NTB/NRK

Martin Løwstrøm Nyenget er ved godt mot. Det har han tydeligvis bestemt seg for. Han har egentlig ikke noe annet valg enn å være positiv.

Landslagsløperen skulle egentlig vært med på en svært viktig høydesamling med landslaget.

Men situasjonen er smått fortvilende.

I over 17 dager og frem til tidligst mandag eller tirsdag denne uken er han fast i Italia etter å ha testet positivt for koronaviruset.

Nyenget

ENSOM: Martin Løwstrøm Nyenget, her på balkongen i leiligheten han disponerer i Livigno i Italia.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det har vært lange dager. Jeg er ikke i Italia for å sitte innelåst her. Det er på tide å komme seg ut, sier han til NRK, vel vitende om at det kan ta en stund.

Nå bruker han tiden til å se serier og film. Det blir mange videosamtaler med familie og venner. Det hjelper på tilværelsen.

– Du gjør alt du kan for å være positiv, men hvor ensomt er dette egentlig?

– Jeg er en sosial fyr. Det er klart, jo lengre tid det går, jo tristere blir det. Men det går greit, jeg prøver å se lyset i enden av tunnelen.

Isolert i over to uker

Alle de norske elitelagene, damer og herrer, reiste ned til Livigno i Nord-Italia på høydesamling tirsdag 24. august. Den 27. august, på samlingens tredje dag, fikk Nyenget symptomer, ble testet, fikk positivt svar og senere naturligvis isolert.

Da NRK kom på besøk i leiligheten han har disponert i over to uker hadde resten av landslaget for lengst forflyttet seg snaue fire timer østover i Nord-Italia og Lavazè.

Der har de hatt viktige og tøffe økter 1850 meter over havet. Med andre ord en nøkkelsamling for å presse seg selv i det som omtales som OL-høyde. Mandag reiser de hjem.

Igjen i Livigno ble Martin Løwstrøm Nyenget.

– Fikk akutte symptomer

Det var ingen landslagsutøvere som skjønte mye fredag 27. august. Nyenget uteble fra frokosten. Noe Sjur Røthe påpeker ofte skjer med utøvere som har småskavanker på samling.

Men underveis på en treningsøkt i et av de mange fjellpassene de har lagt bak seg fikk de beskjeden: Nyenget hadde testet positivt på korona.

Sjur Røthe

BLE ENGSTELIG: Koronaangsten grep inn hos Sjur Røthe underveis i samlingen med landslaget. Her under en treningsøkt den siste uken i Lavazè i Italia.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Jeg klarte ikke ta det innover meg, sier Røthe.

Tankene kom. Og de kom fort for vossingen.

– Jeg var sammen med ham, og veldig nært ham i forkant der. Jeg kjente ikke på symptomer før de sekundene etter at vi fikk beskjeden om at han hadde testet positivt. Jeg fikk akutte symptomer på mye som har med korona å gjøre, sier han.

«Å, shit. Nå må Pfizer-vaksinen stå på», tenkte Emil Iversen.

– Det var ekkelt å få det så nært innpå seg. Selvfølgelig tror jeg de fleste tenkte at det var flere som kom til å ryke. Vi var nært på ham lenge, så det er godt å se at vaksinen fungerer, sier trønderen.

Johannes Høsflot Klæbo sov ikke godt den natten og forteller til NRK at han morgenen etter tenkte irrasjonelt og at dårlig søvn var et symptom på at han hadde viruset i kroppen ...

Klæbo

VAR NERVØS: Johannes Høsflot Klæbo, her under langrennslandslagets samling i Lavazè i Italia sist uke.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Glad det stoppet med meg

Men det hadde ingen av dem.

Resten av laget ble nemlig testet. Selv om samtlige ble definert som nærkontakter slapp landslaget heldig unna.

Nyenget ble senere stuet inn i en leilighet i treningsparadiset. Langrennssjef Espen Bjervig har nettopp vært og levert matvarer og drikke før NRK kom på besøk.

29-åringen hadde da hatt en uke med feber. Ellers har symptomene vært milde. Han er glad det tilsynelatende har gått bra med luftveiene såpass langt ut i sykdomsforløpet.

– Og glad for at vi oppdaget det tidlig slik at ikke resten av gjengen ble smittet også. Jeg er glad det stoppet med meg, men jeg synes vi skulle klart å unngå meg også, sier Nyenget og smiler.

– Et prakteksempel

Der er Iversen, Røthe og Klæbo samstemte. De regelrett hyller lagkameraten for at han meldte ifra tidlig om symptomene og raskt fikk seg testet.

Nesten like imponert er de over hvordan han har taklet å sitte over to uker isolert.

– Det er brutalt, sier Klæbo om den lange isolasjonstiden.

– Jeg synes oppriktig synd på ham. Samtidig håper jeg han klarer å holde hodet kaldt. Da vi snakket med ham, virket han i godt humør, og frisk og rask. Så håper jeg at han kommer unna det uten å slite med noe i ettertid.

Emil Iversen

SKRYTER AV LAGKOMPISEN: Emil Iversen, her under landslagets samling i Lavazè sist uke.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Martin står frem som et prakteksempel, og han har tatt det veldig bra. Det er et eksempel til etterfølgelse. Han har vært veldig uheldig, men jeg er imponert over den moralen han har vist. Jeg tror det er mange her som hadde vist en dårlig side av seg selv, sier Iversen og fortsetter:

– Nå har han vært frisk et par dager og må være i et bur i to uker. Jeg klarer ikke å skjønne hvordan det føles, men jeg er imponert.

Langrennssjef Espen Bjervig opplyser til NRK søndag at det ennå ikke er helt sikkert når Løwstrøm Nyenget får mulighet til å gjennomgå ny test for å komme ut av isolasjon.

Men han har fått signaler fra italienske myndigheter om at det kan skje mandag eller tirsdag denne uken.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal