Hopp til innhold

Her sendes Warholms sko til Stockholm for oppkutting: – Flott at de gjør det

BISLETT (NRK): Skoene Karsten Warholm satte verdensrekord i, blir neppe brukt igjen. Leif Olav Alnes er glad for at skoene skjæres opp og kontrolleres.

MÅ SJEKKES: Sko utvikler seg stadig. Derfor må også Warholms rekordsko godkjennes. FOTO: Anders Engeland.

– Jeg må bare ta av meg skoene først, jeg har så gnagsår, sier den ferske verdensrekordholderen i det han kommer til NRKs intervju i pressesonen.

– Men det er veldig gode sko, understreker Karsten Warholm.

Det har gått over en halvtime siden han krysset mållinjen på 46.70 under Bislett Games. Han har tatt seg god tid til å juble, vise glede, snakke med folk. Men det er ikke bare fordi føttene er slitne at han må ta av seg skoene. De skal nemlig sendes rett til Sverige for å kontrolleres.

Og sannsynligvis ser han dem aldri mer igjen, i hvert fall ikke i brukbar stand.

Warholms rekordsko

FORNØYD: Karsten Warholm har vært godt fornøyd med skoene som han nå også satte verdensrekord i.

Foto: Norges Friidrettsforbund

At skoene konfiskeres, er blitt standard prosedyre for å godkjenne verdensrekorder i friidrett. Akkurat som utøveren må avlegge dopingprøve som sendes til laboratorium, skal også skoene undersøkes.

– Det har vært så mye snakk om sko, så det er flott at de gjør det. Jeg synes det er lurt, sier trener Leif Olav Alnes.

Supersko eller ikke?

På et laboratorium i Stockholm skal de kuttes i to og sjekkes i henhold til gjeldende reglement.

Dette reglementet ble vedtatt som konsekvens av utviklingen av såkalte supersko. Det startet med gateløpssko, men nye piggskomodeller har også kommet. Derfor er det nye regler både for hvor tykke sålene kan være og hva de kan inneholde.

– De har testet og godkjent skoen før, så jeg skjønner ikke hva som skulle kunne si at den ikke er godkjent. Det ville være en ekstrem overraskelse, mener Alnes.

Nike har vært en av pådriverne i denne prosessen, og Warholms rival Rai Benjamin er blant dem som denne sesongen har løpt i sko med ny teknologi i sålen.

– Personlig er jeg ikke noe glad for det. Jeg tenker at noe av det flotte med friidrett er at du kan sammenligne deg med tidligere prestasjoner selv om materialer og utvikling av det, gjør at de skoene som vi har i dag vil være bedre enn for 10 eller 20 år siden, men de har det samme konseptet.

– Nå er jeg en litt gammel mann, men jeg var ikke imot skøyting eller V-stil, men jeg er imot at vi skal ødelegge friidrettens integritet.

– Ikke tenkt til å stoppe her

Etter det NRK erfarer, jobber også Warholms utstyrsleverandør Puma akkurat nå med å utvikle en ny sprintsko.

– Betyr det noe å slå rekorden i disse skoa?

– Puma har fantastiske sko og de han løper i er fantastiske. Vi har et enormt godt samarbeid. Vi lager en sko, og det er ikke noe fiks faks på den. Den er basert på at en sko etter mine begreper bør være en sko, og det regelverket som definerer hva som er en sko, og denne er langt innafor, svarer Alnes.

Karsten Warholm

STOR DAG: Karsten Warholm gikk rolig rundt hele stadion og takket publikum etter løpet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Jeg synes det var kjempeartig at han slo rekorden, og det gjorde han i en veldig bra sko. Men det er i hvert fall en sko, fortsetter hekketreneren.

Allerede neste uke skal Warholm igjen løpe 400 meter hekk i Monaco. Nå skal han nyte rekordløpet litt, før det skal anlyseres og forberedelsene til neste fredag starter. For han tror ikke det var et helt perfekt løp han løp torsdag kveld i Oslo.

– Jeg må tilbake til tegnebrettet og se på løpet, men i dag er jeg bare fornøyd med å se 46,70. Forhåpentligvis er det alltid noe man kan gjøre bedre, så jeg har ikke tenkt til å stoppe her, lover 25-åringen.

Siste nytt

 • Enorm bom kostet seieren: – Får ikke sove i natt

  Det endte med poengdeling mellom Georgia og Tsjekkia, men det var igjen VAR som skulle spille en hovedrolle.

  Midtveis i 1. omgang fikk tsjekkerne en scoring annullert da Adam Hlozek delvis brukte hånda for å få ballen i mål.

  Samme ulovlighet skulle gagne georgierne på overtid i 1. omgang.

  Robin Hranac handset inne i eget felt, og etter en VAR-sjekk pekte dommer på straffemerket.

  Der var Georges Mikautadze sikker og sendte Georgia i føringen.

  Like før timen spilt skulle Tsjekkia få betalt for et vedvarende press. En corner traff hodet til Ondrej Lingr. Han headet i stolpen, men på returen fikk Patrik Schick ballen på blank kasse.

  Spissen hadde få problemer med å utligne for tsjekkerne.

  På overtid fikk Saba Lobzhanidze en enorm sjanse til å sikre seieren. Georgia kom tre mot en, og en perfekt vektet pasning fant Lobzhanidze alene mot keeper.

  Men innbytteren klarte å blåse ballen over mål, og da ble det poengdeling.

  – Han får ikke sove i natt etter den avslutningen, sier Åge Hareide i NRKs studio.

  Med dette resultatet står begge lag med ett poeng og har dermed et tøft utgangspunkt før den siste runden i gruppe F. Georgia møter Portugal, mens Tsjekkia skal bryne seg på Tyrkia.

 • Formel 1-drama: Måtte evakuere etter kjøkkenbrann

  Både ansatte og gjester hos McLarens Formel 1-lag måtte evakueres på grunn av en brann under VM-runden i Barcelona lørdag.

  Det rapporterer avisen Mundo Deportivo og andre spanske medier. Ifølge avisen måtte tre brannmenn få legebehandling etter å ha inhalert røyk på stedet.

  Brannen skal ha oppstått i et elektrisk kjøkken i en bobil som tilhører McLarens gjesteområde i Formel 1-paddocken i Barcelona. Det var mye røyk i området, men det skal tilsynelatende ha gått bra med alle som oppholdt seg i området.

  McLaren-ingeniøren Andrea Stella uttaler ifølge Mundo Deportivo at alle slapp med skrekken fordi hele teamet forlot stedet så snart de observerte røyk. Stjerneføreren Lando Norris var blant de evakuerte, skriver DPA.

  – I morges evakuerte vi lagets gjesteenhet i paddocken etter et brannvarsel. Laget ble trygt evakuert, og det lokale brannvesenet håndterer problemet, skriver McLaren på X.

  Brannmannskaper var raskt på plass, og det ble opprettet en sikkerhetssone for å holde både journalister og tilskuere på trygg avstand.

  Hendelsen skjedde en knapp halvtime før Formel 1-førernes siste treningsøkt på Barcelona-banen. Det kjøres kvalifisering senere lørdag og VM-løp søndag.(©NTB)

  McLaren-fører Lando Norris skal ha oppholdt seg i nærheten da det begynte å brenne i lagets gjesteområde i Barcelona
  Foto: AP
 • Magetrøbbel for Kristoff - stiller ikke i NM

  Sykkelprofilen Alexander Kristoff har bestemt seg for å ikke stille til start i søndagens fellesstart i NM.

  Det melder TV 2.

  – Han har hatt litt utfordringer med magen og diaré de siste dagene. Han er mye bedre. Vi vurderte det til i dag, for å se om han ble ordentlig bra, sier sportsdirektør og trener i Uno-X, Arne Gunnar Ensrud, til TV 2.

  I følge kanalen ble valget om å stå over fellesstarten tatt i samråd med lege.

  Ensrud forteller at Tour de France ikke er i fare.

  Sykkelrittet Tour of Norway 2024 - Etappe 4
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal