Her kopierer Sverige-forsvarer «forbudt» symbol: – Ikke særlig smart

Sveriges Pontus Jansson (27) lader opp til morgendagens VM-kamp ved å gjøre symbolet som skaffet motstanderens stjernetrio trøbbel.

 Pontus Jansson

KOSOVOALBANSK SYMBOL: Sverige-spiller Pontus Jansson gjorde «den albanske ørnen» under dagens trener.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Tirsdag spiller Sverige og Sveits om en kvartfinalebillett i VM, men allerede nå er kampen tydeligvis i gang. Jansson ble nemlig fanget opp av kameraene mens han gjorde «den albanske ørnen» under dagens Sverige-trening, noe som neppe var tilfeldig.

Dette symbolet har - som kjent - fått mye oppmerksom hittil i mesterskapet, etter at de sveitsiske landslagsspillerne Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri og Stephan Lichtsteiner ble bøtelagt av FIFA på grunn av den kontroversielle håndbevegelsen.

Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri

PROVOSERTE: Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri feiret med dette symbolet etter scoringer mot Serbia. Da ble det bråk.

Foto: Laurent Gillieron / AP

Avviser Sveits-stikk

Stjernetrioen feiret scoringer mot Serbia med den politiske gesten, noe FIFA altså valgte å slå ned på. Det stoppet ikke svenske Jansson fra å kopiere dem.

– Når det gjelder «ørnen», så hadde det ikke noe å gjøre med hverken Sveits eller politikk. Det er bare noe jeg har gjort for mine albanske venner siden jeg var liten, skriver hovedpersonen selv på Instagram.

– Ikke særlig smart

Sveitsiske journalister tror likevel at bildet kan fyre opp Sveriges VM-motstandere.

– Det er en vits, det skjønner man, men det er ikke særlig smart. Det er en kontroversiell gest som kan oppfattes feil av mange spillere på Sveits' landslag, sier en anonym sveitsisk fotballjournalist til Aftonbladet.

Også NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg tror tergingen kan slå tilbake.

– Det kan slå ut negativt - at man fyrer opp motstanderen såpass at de presterer bedre, men enkelte spillere kan bli sure, slik at du får dem ut av fatning til kampen, analyserer Skjønsberg, som ikke utelukker at Xhaka og Shaqiri er påvirket av det som har skjedd i det siste.

– Det kan godt være. Shaqiri er en veldig viktig spiller for Sveits. Å pelle ham litt på nesa før kamp, kan fyre ham opp til å ta et dumt kort eller to, sier den tidligere Stabæk-kapteinen.

Påvirkes spillerne av det som skjer før kamper?

– Det lureste er ofte ikke å lese aviser, men det er ikke alle som klarer det. Så det er nok riktig å si at en del spillere blir påvirket av det som skrives om dem i pressen, avslutter Skjønsberg.

Betent konflikt

Sveits-stjernene Xhaka og Shaqiri har kosovoalbanske røtter, og forholdet mellom Kosovo og Serbia - landet som Sveits spilte mot da spillerne gjorde symbolet - er som kjent betent.

Kosovo var tidligere en provins i Serbia, men erklærte seg uavhengig i 2008. Landets selvstendighet er anerkjent av mer enn 110 land, inkludert Norge, men ikke av Serbia - som fremdeles regner landet som en provins i sør.

Derfor mener mange at håndbevegelsen kan tolkes som en provoserende, politisk gest, og at FIFA kunne ha utestengt spillerne. Forbundet nøyde seg likevel med å bøtelegge dem.

Siste nytt

 • Skottland sparkar landslagssjefen

  Alex McLeish får sparken som landslagssjef for Skottland, opplyser forbundet på sine nettsider. 60-åringen fekk jobben med å leie det skotske laget i februar i fjor, men har ikkje levert resultatmessig. McLeish har sjølv spelt i tre VM og leia landslaget i to periodar.

  Alex McLeish
  Foto: Alexei Filippov / AP
 • Rekordsal av VM-billettar

  Over 720.000 billettar er seld til VM i fotball for kvinner i Frankrike til sommaren. Både opningskampen, semifinalen og finalen vart utseld på to døgn. Ifølgje FIFA er dermed årets meisterskap i ferd med å knuse alle rekordar. VM startar 7. juni.

  Norges landslag
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Kvinnelaget til United rykker opp

  Manchester United sitt kvinnelag rykker opp til superligaen neste sesong. Det er klart tre rundar før meisterskapsserien er ferdigspelt. United starta kvinnelag så seint som i fjor, men har imponert. Laget har 15 sigrar og berre eit tap på 17 seriekampar.

  Manchester United
  Foto: Bradley Collyer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal