Hopp til innhold

Her kopierer Sverige-forsvarer «forbudt» symbol: – Ikke særlig smart

Sveriges Pontus Jansson (27) lader opp til morgendagens VM-kamp ved å gjøre symbolet som skaffet motstanderens stjernetrio trøbbel.

 Pontus Jansson

KOSOVOALBANSK SYMBOL: Sverige-spiller Pontus Jansson gjorde «den albanske ørnen» under dagens trener.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Tirsdag spiller Sverige og Sveits om en kvartfinalebillett i VM, men allerede nå er kampen tydeligvis i gang. Jansson ble nemlig fanget opp av kameraene mens han gjorde «den albanske ørnen» under dagens Sverige-trening, noe som neppe var tilfeldig.

Dette symbolet har - som kjent - fått mye oppmerksom hittil i mesterskapet, etter at de sveitsiske landslagsspillerne Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri og Stephan Lichtsteiner ble bøtelagt av FIFA på grunn av den kontroversielle håndbevegelsen.

Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri

PROVOSERTE: Granit Xhaka og Xherdan Shaqiri feiret med dette symbolet etter scoringer mot Serbia. Da ble det bråk.

Foto: Laurent Gillieron / AP

Avviser Sveits-stikk

Stjernetrioen feiret scoringer mot Serbia med den politiske gesten, noe FIFA altså valgte å slå ned på. Det stoppet ikke svenske Jansson fra å kopiere dem.

– Når det gjelder «ørnen», så hadde det ikke noe å gjøre med hverken Sveits eller politikk. Det er bare noe jeg har gjort for mine albanske venner siden jeg var liten, skriver hovedpersonen selv på Instagram.

– Ikke særlig smart

Sveitsiske journalister tror likevel at bildet kan fyre opp Sveriges VM-motstandere.

– Det er en vits, det skjønner man, men det er ikke særlig smart. Det er en kontroversiell gest som kan oppfattes feil av mange spillere på Sveits' landslag, sier en anonym sveitsisk fotballjournalist til Aftonbladet.

Også NRK-ekspert Morten Morisbak Skjønsberg tror tergingen kan slå tilbake.

– Det kan slå ut negativt - at man fyrer opp motstanderen såpass at de presterer bedre, men enkelte spillere kan bli sure, slik at du får dem ut av fatning til kampen, analyserer Skjønsberg, som ikke utelukker at Xhaka og Shaqiri er påvirket av det som har skjedd i det siste.

– Det kan godt være. Shaqiri er en veldig viktig spiller for Sveits. Å pelle ham litt på nesa før kamp, kan fyre ham opp til å ta et dumt kort eller to, sier den tidligere Stabæk-kapteinen.

Påvirkes spillerne av det som skjer før kamper?

– Det lureste er ofte ikke å lese aviser, men det er ikke alle som klarer det. Så det er nok riktig å si at en del spillere blir påvirket av det som skrives om dem i pressen, avslutter Skjønsberg.

Betent konflikt

Sveits-stjernene Xhaka og Shaqiri har kosovoalbanske røtter, og forholdet mellom Kosovo og Serbia - landet som Sveits spilte mot da spillerne gjorde symbolet - er som kjent betent.

Kosovo var tidligere en provins i Serbia, men erklærte seg uavhengig i 2008. Landets selvstendighet er anerkjent av mer enn 110 land, inkludert Norge, men ikke av Serbia - som fremdeles regner landet som en provins i sør.

Derfor mener mange at håndbevegelsen kan tolkes som en provoserende, politisk gest, og at FIFA kunne ha utestengt spillerne. Forbundet nøyde seg likevel med å bøtelegge dem.

Siste nytt

 • Motivert av Federers avskjedskamp

  Casper Ruud (23) kjenner seg heldig som fekk ta del i Roger Federers farvel som tennisproff. Opplevinga i Laver Cup vil han bruke som motivasjon.

  Sist veke var Snarøya-mannen på Europa-laget med ikon som Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic. Frå indre bane fekk han sjå ei legende ta farvel.

  Federer runda av karrieren i eit doubleoppgjer med erkerival Nadal som makker.

  – Det var helt utruleg å sjå to saman i Rogers siste kamp. For meg var det veldig gøy å vere rundt dei. Dei vitsa med kvarandre hele tida, seier Ruud.

  – Dei er eldre og i ei seinare fase av idrettslivet. Då er det inspirerande å sjå motivasjonen som held dei gåande. Eg var heldig og stolt av å få vere ein del av laget. Eg lærte mykje og tok med meg mykje av gleda frå opplevinga, legger han til.

  Ruud spelar denne veka i ei turnering i Sør-Korea, der han møter chilenske Nicolas Jarry i dag. Kampen er planlagt å starte klokka 12.00.

  Roger Federer og Casper Ruud
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Reiten hjalp Chelsea å vende til seier i byderby

  Chelseas kvinnelag kom tidlig under i det utsatte byderbyet mot West Ham, men Guro Reiten hjalp laget å vende til 3-1-seier.

  Den norske landslagsstjernen hadde assist på Fran Kirbys utligningsmål i slutten av første omgang og var involvert også i Sam Kerrs ledermål i den andre omgangen.

  Dagny Brynjarsdottir nikket West Ham i en tidlig ledelse på hjørnespark mens Kerr sto passiv ved siden av henne. Senere skulle Chelsea vise offensiv kompetanse på hjørnespark, og Kerr fikk sitt første mål på sesongen på et av dem.

  Den engelske landslagsstopperen Millie Bright stusset inn 3-1 på nok et hjørnespark.

  Women's Super League - Chelsea v Manchester City
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • RBK røk ut tross sjokkstart mot Real Madrid

  Rosenborgs kvinnelag var levnet få muligheter etter 0-3 hjemme mot Real Madrid, men rystet den spanske klubben i returkampen på vei mot et hederlig tap.

  Real Madrid vendte til 2-1-seier og sikret plass i gruppespillet med sammenlagt 5-1.

  Rosenborg hang veldig godt med i den første omgangen og kom til flere gode muligheter. Ett minutt på overtid i første omgang var det veldig nær 0-2, og da ville det vært kamp igjen om avansement. Skinnes gjenvant ballen inne i feltet, og den spratt til Cesilia Andreassen. Hennes skudd gikk rett utenfor.

  Men ved hjelp av Caroline Weir og Athenea del Castillo snudde spanjolene kampen og er dermed trygt videre til gruppespillet i Mesterligaen.

  Champions League play-off: Rosenborg - Real Madrid.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste